Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By J...
Originally posted by Mage

@J...: e baš tako, vreme je samo četvrta dimenzija :) Ako ga tako posmatraš, onda ni nema potrebe za pokretanjem i trošenjem energije jer univerzum jednostavno "jeste". On se uopšte ne menja ako ga posmatraš kroz 4 dimenzije, dakle kao 4D slika na kojoj smo svi mi naslikani.
Sad mi je jasnije, samo sto mi nije dobar onaj primer sa pravougaonikom jer mu fali treca dimenzija.
Korisnikov avatar
By Tungi
“There is a fifth dimension, beyond that which is known to man. It is a dimension as vast as space¦ and as timeless as infinity. It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition and it lies between the pit of man’s fears and the summit of his knowledge. This is the dimension of imagination. It is an area which we called The Twilight Zone.”

:eifranloo:
Korisnikov avatar
By Pauceti
There is a door between light and shadow...
And beyond that door lies the open space of a soul.
(AF)

:eifranloo:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Banana

mage, fasciniran sam tvojim interesovanjem za ta pitanja svesti.

nemam neko uverenje sta ce biti posle, mozda imam neku idealizovanu zelju.
recimo kada bi se svi pred smrt najpre okupali u jednoj svetloj reci ljubavi, toliko bezgranicnoj da bi svakog coveka (ma i onog za koga mislimo da je najgori i nepopravljiv) ucinila ispunjenim radoscu i dobrotom, jer verujem da ljubav ako je dovoljno velika, ima tu moc.

i onda svi posle nastave da se druze u raju :setnja:
:opatica: To je moje dete, Banana. :mazi:
Korisnikov avatar
By Anhedonie

Sve jeste u ravnoteži i menja oblik i stanje, ali zašto bi to značilo da red i haos ne mogu da nastanu jedno iz drugoga? Pa to se stalno dešava :)
Pa nastaju jedno iz drugoga, iz cega ce inace? :lol: Ali kada jedan red postane haos, taj haos ce i dalje zadrzati neke osobine reda iz koga je nastao, samo na drugom nivou. Uzmi casu koja se razbija za primer. Casa (koja je red) pukne i nastanu delici (haos). Medjutim, SVI ti delici su od istog stakla (red u haosu). Da se ta casa nije razbila, delici ne bi postojali te ne bi obracao paznju da je sve od istog stakla.

Nikad nece postatojati cist haos i cist red, jer jedno pored drugog ne mogu da postoje. Pitanje koje me dosta buni je: 'da li postoji red?" i "da li postoji haos?"

Ali u svakom slucaju ravnoteza mora da postoji, jer ne moze red da se pretvori u haos bez delovanja nekog drugog haosa, i obrnuto.

To ti je kao da u jednoj termicki izolovanoj komori stavis led i zapalis vatru. Zbir svih kinetickih energija cestica je uvek konstantan, osim ako ne delujes nekom drugom spoljasnjom silom. A ako posmatramo ceo univerzum, spoljasnje sile ne postoje. Medjutim to bi znacilo da je univerzum Perpetum mobile prve vrste, sto mnogi tvrde da ne moze da postoji.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by svejedno

Xe, za one koji kazu da se (ne) desava 'nista', postavicu Vam isto pitanje koje sam cesto cuo da 'ateisti' postavljaju 'vernicima':

Neki dokaz za takvu tvrdnju?

..

Inace, prema saznanjima fizike, nije moguce da se covek samo ugasi, jer covek nije samo telo, vec i energija. A energija ne moze da se unisti.

Moze samo da se premesti.

..

...Glupa ateisticka religija.
Pa vidi ovako...
Mnogo vise puta nisam videla duha nego sto sam ga videla. I mnogo vise puta se plamen svece nije pomerio za mirna i bez vetra vremena nego sto jeste. :)

Inace prema saznanjima fizike odrzava se i materija i energija. Fizika ne dokazuje da nije moguce da se covek samo ugasi, kako kazes.

Sto se vernika i nevernika tice - ima onih koji veruju u boga ali ne veruju u zivot posle smrti i pak onik koji u boga ne veruju ali veruju u 'zivot posle zivota'.
Kao sto i sam znas i bogova je raznih i povazdan...
:wink:

Ali ako mislis ovako (plasim se da ne) onda vidi ovo:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/986177.stm

A ako se igramo da priopcim da je 'The Facts in the Case of M. Valdemar' jedna od mojih najomiljenijih prica.
Korisnikov avatar
By Mage
Veture razumem šta hoćeš da kažeš, ali nisi u pravu :P

Ravnoteža između reda i haosa ne postoji. Sve vremenom teži ka haosu. Da bi haos pretvorio u red, moraš trošiti korisnu energiju koja se pri tom transformiše u beskorisnu termičku energiju. Pretvaranje reda u haos se sa druge strane dešava i bez dovođenja energije sistemu. Zaključak je da se količina korisne energije u univerzumu vremenom smanjuje, a količina beskorisne energije povećava, te i sam univerzum postaje sve manje i manje uređen :) Da univerzum nije izolovan sistem, tj. da mu se može sa strane dovoditi korisna energija, ovo ne bi bilo tako. Pogledaj malo drugi zakon termodinamike da sad ne davim sa ovom pričom... :)

Inače ovo za near death iskustva me je ranije baš interesovalo :) Mada ne znam da li su napravili neki progres u skorije vreme...?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by smaug

Xe, za one koji kazu da se (ne) desava 'nista', postavicu Vam isto pitanje koje sam cesto cuo da 'ateisti' postavljaju 'vernicima':

..

Inace, prema saznanjima fizike, nije moguce da se covek samo ugasi, jer covek nije samo telo, vec i energija. A energija ne moze da se unisti.

..

Pa vidi ovako...
Mnogo vise puta nisam videla duha nego sto sam ga videla. I mnogo vise puta se plamen svece nije pomerio za mirna i bez vetra vremena nego sto jeste. :)

Inace prema saznanjima fizike odrzava se i materija i energija. Fizika ne dokazuje da nije moguce da se covek samo ugasi, kako kazes.

Sto se vernika i nevernika tice - ima onih koji veruju u boga ali ne veruju u zivot posle smrti i pak onik koji u boga ne veruju ali veruju u 'zivot posle zivota'.

A ako se igramo da priopcim da je 'The Facts in the Case of M. Valdemar' jedna od mojih najomiljenijih prica.
Ne b' ja rekO da si ti mene skapirala ,)

..

Meni je samo fascinantna religijska ubedjenost bilo koga da ZNA sta se (ne) desava posle smrti.

Bez ikakvih dokaza. To se zove verovanje.

...

I takvi su svi religiozni ljudi, ubedjeni, jel, ukljucujuci i ateiste. Ateizam je religija. Jedna od... zanimljivijih, doduse.

Sa psiholoske strane. Sa mitske strane prosto dosadna ,) Tu mnogo vise volim nordijski panteon - mastovito, brate.

Thats all.

..

Shto se fizike tice - care to explain? Ne mi bas jasno, a i nisam fizicar. Ok, materija odlazi u crve, crve stavimo na stap pa ih pojedu ribe, pa mi pojedemo ribe i full cycle je tu.

Al sta se desava sa energijm? Pitam, u seem to know ,)

pS. Mani me near life experiences ,)

Sto se Poa tice, kul izbor .)
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by smaug

..

..

Pa vidi ovako...

Ne b' ja rekO da si ti mene skapirala ,)

..

Meni je samo fascinantna religijska ubedjenost bilo koga da ZNA sta se (ne) desava posle smrti.

Bez ikakvih dokaza. To se zove verovanje.

...

I takvi su svi religiozni ljudi, ubedjeni, jel, ukljucujuci i ateiste. Ateizam je religija. Jedna od... zanimljivijih, doduse.

Sa psiholoske strane. Sa mitske strane prosto dosadna ,) Tu mnogo vise volim nordijski panteon - mastovito, brate.

Thats all.

..

Shto se fizike tice - care to explain? Ne mi bas jasno, a i nisam fizicar. Ok, materija odlazi u crve, crve stavimo na stap pa ih pojedu ribe, pa mi pojedemo ribe i full cycle je tu.

Al sta se desava sa energijm? Pitam, u seem to know ,)

pS. Mani me near life experiences ,)

Sto se Poa tice, kul izbor .)
OK sve.
Rekoh da ateizam i teizam cesto nema(ju) veze sa zivotom posle.
Ja sam ateista. I jasam zanimljiva za proucavanje ;)
I nisam sigurna (ovo sad na osnovu definicija i podrijetla reci) da je ateizam religija...
Al ok.
Sto se materije tice - jeste. Nekad smo mi na veceri a nekad smo vecera mi. ;)
Kol'ko znam fizicari kazu da je energija sposobnost tela da vrsi rad i da se (taj) rad manifestuje kao promena brzine, temperature... I energija nije nista drugo nego materija transformisana tokom odredjenih procesa. I ona se ne moze unistiti. To ima itekakve veze sa 'desavanjem' posle smrti.
Ali kakve veze ima sa 'zivotom' posle smrti?

Nadam se da ne mesamo duh (spirit, spiritus) i dusu sa energijom?

Nemo' se ljutis na mene ako ijopet nisam skapirala. :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa vidi, sto se tice definicija - budizam je npr ateisticka religija - iz prostog razloga sto nema Boga.

Ali je religija.

A sto se tice toga da li je ateizam religija - treba potraziti lingvisticke korene i 'ateizma' i 'religije' ,)

Za ateizam nam je jasno (non-deity, recimo ,) a u vezi porekla reci religija ima hiljadu misljenja.

..

Tako da - fuck that ,)

Ateizam je verovanje. Nije dokaziva stvar.

Ja se drzim svoje definicije da je jedan sistem verovanja - u vezi boga, smrti etc - religija.

...

Sto se tice cele 'materija-energija' price, kod zivih, a posebno ljudskih bica (bar nekih ,) postoji tu jos jedna 'nepoznata' - svest.

Mo's da kazes da je energija transformisana materija, mos da kazes i obrnuto, i sve je to divno - sunce se krece, prilicno je energicno - stoga je sve to i materijalno vidljivo.

Ali Sunce nema (not that we know of ,) svest.

..

Stoga, energija i materija ili na neki nacin prouzrokuju tu svest, ili je svest stvar nevezana za njih. (potonje mi cak logicnije, jer sve ima masu & energiju, al nema sve svest, jbg ,)

..

Ocu kazem - sa tom energijom se nesto desava. I sa tom svescu se nesto desava.

Sa energijom jos i ajde - ode nedje, ko je jebe. Ali svest..

..da bismo znali gde nesto ide, da li uopste ide i sl, prvo moramo da znamo odakle potice.

A ne znamo.

'Kud ces mali, ciji si?' ,)

..

Licno, ja sam agnostik. Jer nisam religiozan. Iako mi je budizam veoma blizak i iako imam razna licna ...iskustva. Ali mozda sam samo sklon halucinacijama.

..

I nekako mi najlogicnije i najpostenije da kazem - nemam, bre, pojma.

pS. Ne umem ja se ljutim na clanove bibliioteke ,)
By XanaX

Veture razumem šta hoćeš da kažeš, ali nisi u pravu :P
Činjenica je da se radi o (mislim na povećanje neuređenosti sustava itd.) stvarima koje je teško shvatiti, ali ipak napisano na papiru po zakonima termodinamike nije toliko teško.

Mage, čini mi se da tebi ne može proći topic, a da ne spomeneš II. zakon terme :=)

Ontopično, sviđao mi se onaj dio rasprave koji se vrtio oko relativnosti subjektivnog i/ili objektivnog. Kako ja ne poznajem nikakav vid postojanja samog sebe izvan ovog zadanog mene u "prostorovremenu", držim kako nakon moje smrti neće postojati nikakav realni sustav koji podržavao moje "jastvo".

Naravno, to što ja ne znam za ništa drugo od ovog što mogu osjetiti ili shvatiti, ne znači da to "drugo" ne postoji, čime ostavljam prostora i nekom "nastavku"...
Korisnikov avatar
By Mage
Potpisujem sve što je svejedno rekao :up:

Svest, svest, svest... it just won't go away won't it :misli:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by nsBeckie

pa postoje teorije da je Veliki prasak zapravo nastao iz urusavanja jednog drugog univerzuma, sto znaci da i kraj ovog naseg univerzuma "as we (don't) know it" bi se zapravo pretvorio u novi Veliki prasak i nastao bi novi univerzum.... odnosno - kraj je pocetak, a pocetak kraj - veciti krug u kome se univerzum samo obnavlja, ali nikada zaista ne nestaje....
Slika
..

Sve jeste u ravnoteži i menja oblik i stanje, ali zašto bi to značilo da red i haos ne mogu da nastanu jedno iz drugoga? Pa to se stalno dešava :)
Slika

,)
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by bas bleu
Originally posted by Hys.
Neki seks, neki alkohol i dobra klopa.
i to bez komplikacija, mamurluka i viska kilograma ako je ikako moguce, hebiga ipak je afterlife u pitanju :giggle:
paz' to je vec kao neki vizn of hevn...ja bih se zadovoljila i sa limbom, tipa mamurluk bez viska kilograma, ili visak kilograma bez mamurluka.

:skromna:
Korisnikov avatar
By Delerium
Originally posted by Vetur úlfur

Nista.

Smrt dovizvljavamo previse subjektivno, univerzum nije subjektivan.

Mi smo samo organizmi koji rade dok se ne ugase, kad se ugase vise nema tog organizma. Nema niceg iznad toga. A mi kada umremo to je to, nema nas vise, zatvorio si oci, iskljucio mozak, gotovo. Ti vise ne postojis. Postajes hrana mikroorganizmima.

Univezrum nije subjektivan.

slazem se s tobom
By RuznaGlupaZla
Nema funkcije mozga - nema života - kraj, nema ničega više.

Pjege, bljedilo, ukočenost, mlohavost, truljenje, mumifikacija, saponifikacija... :whatever:
Korisnikov avatar
By Mariška

Šta vi mislite da se dešava sa nama posle smrti?

Ništa. Idemo u raj/pakao. Reinkarniramo se. Ponovo se rađamo kao mi sami i sve ispočetka. Menjamo formu postojanja... itd itd.

Niko to naravno ne zna, ali pitanje je šta vi MISLITE ;)
Pre svega, ja mislim da su to pitanja o kojima se ne da misliti... Može se samo verovati, odnosno osećati...

A šta ja verujem, odnosno osećam, već sam otprilike rekla u okviru teme Smisao života. Da ponovim: Verujem da je čitava vasiona sazdana na dobru, na razumevanju i saosećanju, na praštanju i davanju nove šanse. Verujem da ako nešto od svojih istinskih životnih želja i snova ne uspemo da ostvarimo za života, da ćemo dobiti novu šansu, novo telo i novi život. Da li će nam novu šansu dati Bog, ili ćemo je dobiti zato što je reinkarnacija jedan od osnovnih principa na kojima je sazdana vasiona, to ne znam, ali znam da ćemo je dobiti. Verujem da je, ako postoji, Bog dobar, a ako pak ne postoji, da je dobrota u osnovi sveukupnog postojanja. Verujem da zlo nema egzistenciju samo po sebi, da je ono samo talas na površini mora dobrote...

Takvo moje verovanje predstavlja, sasvim je moguće, neki oblik psihološkog mehanizma odbrane (konkretno: poricanje, pretpostavljam). Kako god, takvo verovanje meni omogućava da opstanem, da nekako izdržim ovaj moj život, sa kojim nisam zadovoljna... Vrlo slabu imam nadu da ću u ovom mojem životu, koji sada živim, uspeti da ostvarim makar i delić svega onoga što mi je potrebno da bih se osećala srećno, zadovoljno, ispunjeno... Ali zato verujem u to da ću, ako izdržim da proživim ovaj život do kraja, davši svoj maksimum, dobiti, posle smrti, novi život, novu šansu, roditi se u boljim životnim uslovima, ranije razumeti samu sebe itd. Možda je ta moja vera samo varljiva nada, ali ona mi ipak omogućava da nekako preguram dan i budem čak pomalo i srećna! :zen:

EDIT: Za onaj svejednov ouroborus (ona slika zmije koja griza svoj rep) mi antivirus program kaže da predstavlja virus, trojanac... :ozbiljan:
Korisnikov avatar
By svejedno
^ a sta si, pokusala da skines?

Ja samo prebacio sliku sa googla.
Korisnikov avatar
By Mage
@svejedno: dobio sam pad hiperiona na poklon juče :yay:

Can't wait to see what happens next! :hyper:

@Mariška: Ima jedna dobra izreka: "follow your bliss, and the universe will open doors, where there were only walls" ;)

Daklem, nemoj odustajati od sebe i svojih snove, jer nade uvek ima. Ja sam se zapanjio kada sam shvatio šta sve ljudi mogu preživeti i i dalje se nadati i težiti ka svojim snovima :)
Korisnikov avatar
By Mariška

^ a sta si, pokusala da skines?

Ja samo prebacio sliku sa googla.
Ma ništa nisam skidala. Nego čim otvorim ovu četvrtu stranicu na ovoj temi, na kojoj je i tvoj post sa slikom ouroborosa, antivirus program (ESET Smart Security) mi javi da je taj tvoj fajl sa slikom stavljen u karantin kao mogući virus, trojanac. To jest, podaci o fajlu koji je stavljen u karantin upravo pokazuju da je to ta slika:

OBJECT NAME: http://www.mtfujifunhour.com/wp-content ... OBOROS.jpg
SIZE: 63455
REASON: probably a variant of Win32/TrojanDownloader.Agent trojan

A evo šta o jpg virusima kaže Google:

A JPEG is a file can get infected. However, in order to activate the virus, the file must be run. As the JPEG file is an image file, it will not be executed as long as the image is not processed by any other type of program.
Hence, if the image is executed by a program alike a library or a database, the system can get infected.
http://en.kioskea.net/faq/384-myth-a-jp ... in-a-virus

I ovo:

1. It's not a virus. The posted JPEG is actually a trojan downloader. It has no ability to spread on its own.
2. It only affects users with Windows XP Service Pack 1.
3. It's does not automatically execute on reading the message. The JPEG must be saved into a local folder, then the mouse pointer must be moved over the JPEG file's icon.
4. The file is detected by all major antivirus engines with current virus definition files. Because of the nature of the JPEG format, it is impossible to disguise an infected JPEG file. So current signatures should detect ALL future attempts to exploit this vulnerability.
http://www.secureworks.com/research/threats/jpegvirus/

Bottom line: "Look, but don't touch" - and there will certainly be no problems. ;)
Korisnikov avatar
By Mariška

@Mariška: Ima jedna dobra izreka: "follow your bliss, and the universe will open doors, where there were only walls" ;)
Yeah, "ignorance is bliss"...

:kiss:
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo zamenio sliku, jos mi radi 'edit'.
Korisnikov avatar
By Mariška
^ Sad je OK, više mi ne javlja nikakav virus!
Korisnikov avatar
By svejedno

@svejedno: dobio sam pad hiperiona na poklon juče :yay:

Can't wait to see what happens next! :hyper:
Kul :)

Sledeca se zove 'Endimion'.

^lol, kako rovarim ,)
Korisnikov avatar
By Suki
Ja sam vatreni pratilac Nikole Tesle.Za mene je on bio pravi naucnik i carobnjak(u pravom smislu).Sve sto je on rekao moze se sa sigurnoscu prihvatiti,jer sve sto je uradio pre toga je obecao.Ima nekih fantasticnih stvari koje je obecavao pre njegovog bankrota i ja verujem da je upotpunosti bio upravu jer je sve sto je dotad obecavao ostvarivao.
Proucavajuci njega i njegov rad moze se doci do stvarno izuzetnih stavki zivota(i smrti).Tako da verujem da kada umremo postajemo jedno sa Zemljom koja je povezana sa Suncem i Sunce sa nekim vecim astronomskim telom i sve je to jedna velika mreza isto kao i internet.(pokusao sam da budem sto jednostavniji jer bih mogao da pricam godinama o svojim filozofijama)
Korisnikov avatar
By Mage
Sad baš nešto razmišljam... Mislim razmišljao sam o tome i ranije, ali ajde da sročim to u reči: Naime, šta je smrt? Prvo što mi pada na pamet je odsustvo svesti. Ako moja svest, ja, ne postoji, onda ja ne mogu "iskusiti" smrt tj. smrt za mene ne postoji. U smislu vremeprostora, ja sam ograničen na segment univerzuma između trenutka nastanka i nestanka moje svesti i to je sve što ja mogu "iskusiti". Smrt dakle za mene ne postoji kao stanje... ja ne mogu "biti" mrtav.

Da li neko od vas može da zamisli kako je to "biti mrtav" tj. "ne postojati"? Da li ste pokušali? :lukavi:

Šta to praktično znači ne znam jer ima mnogo tajni univerzuma koje je potrebno objasniti tj. treba nam teorija svega :) Možda budućnost nije nužno već određena zbog kvantno-mehaničkih nesigurnosti. Možda postoji više paralelnih stvarnosti... više mogućih budućnosti? Možda slobodna volja ipak postoji...? Moraću još malo da razmišljam o ovome :)
Korisnikov avatar
By svejedno
^ mnogo dobra knjiga 'Pad Hiperiona' :lol:

,)
Korisnikov avatar
By Heartkiller
Zanimljiva tema! :awesome:

Sta se desava posle smrti?
Pa, kad umres ides kod te neke vise sile i tvoja dusa ide u sledeci zivot na nekom drugom nivou ili se vracas opet na zemlju, jer nisi odradio ono sto si trebao... :D Neko veruje u ovo, neko ne, ja licno verujem... ;)
By loreenche
Kad umres, trunes u sarkofagu, i trunes, trunes, trunes.. Dok ne postanes prah...

:yes:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
standardni postupak raspadanja organske materije ( ako pre toga nismo spaljeni u remontovanoj peći iz Maratonaca )
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!