Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Njuskalo
Jedno drustvo koje se bazira na individualizmu i koje najbrze menja sopstveni moral je americko. Ima mana, ali ima vise prednosti i na nivou pojedinca i na nivou cele zemlje.
Ha, ha, haha.

Da, menjaju se brzo--do pre 100 godina crnci su ovde bili robovi a sad ih samo smatraju nižim bićima.

Probaj da odrasteš u Juti ili Tenesiju pa pričaj o prednostima Amerike.

Samo vodi računa, prošle godine su jednog gej mladića uvaljali u katran i perje.
Korisnikov avatar
By svejedno
Pojma ja nemam sta je 'pravi moral'. I ne volim samu rec 'moral'.

Samoubistvo je npr. u Japanu ili starom Rimu bilo moralna odluka posle kakve licne sramote.
Samoubistvo danas niko ne smatra preterano moralnom odlukom, niti bi se neko ubio zbog 'morala'.

Ocu kazem - da, moral je promenjliva kategorija. Veoma. Samim tim - u sutini ne postoji 'pravi'; 'omnimoral', da tako kazem.

Prema tome, sav moral je 'lazan' - odn, svaki 'moral' je odluka vecine. Verovatno su i mnogi nacisti verovali da cine moralnu stvar ako ubiju par jevreja.

..

Ja volim rec - postovanje.

Jer postovanje nije promenljiva kategorija. I zna se sta ne bi uradio osobama koje postujes, i prema kojima se ODNOSIS SA POSTOVANJEM.

Sad, mnogi ljudi se tripuju da postuju razne ljude, pa ih opet prejebu na razne nacine.
To ipak znaci da ne postuju te ljude zaista, a posebno se ne odnose sa postovanjem prema njima.

Sto se tice one njuskalove teme, u koju bas nisam hteo se mesam -

- mene licno, boli rac sto vara zenu. Ne poznajem ga, ne poznajem ni nju, mozda i ona vara njega deset puta vise, sta znam, ne interesuje me.

Al da to nije izraz postovanja, nije.

pS. osim svega ovoga, stava sam i da nije svaka osoba ni zasluzila odnos sa postovanjam.
Opet, stava sam da onoga ko nije zaluzio odnos sa postovanjem treba izbaciti iz svog zivota i ne trositi vreme na njega, a ne 'pokazivati nepostovanje'.
Korisnikov avatar
By Sunce
Moral? Pa to je oral u moru.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by svejedno

- mene licno, boli rac sto vara zenu. Ne poznajem ga, ne poznajem ni nju, mozda i ona vara njega deset puta vise, sta znam, ne interesuje me.

Al da to nije izraz postovanja, nije.
verovatno je izraz posotvanja to sto je NIJE rekao za to. :P
uostalom, od kada monogamija ima ikakve veze s postovanjem druge soobe. :P
Korisnikov avatar
By svejedno
Od trenutka kada se jedno drugom zakunete na istu - kao jedini medjusobni dogovor sto se tice mono/poligamije.

pS. no, to je samo moje licno misljenje, i stvarno ne zelim da sudim Njuskalu ili da mu bilo sta spocitavam ja ovde. Ne bih rekao da je to na mestu sa moje (ili bilo cije) strane.
Korisnikov avatar
By Madonna
što JE nije rekao? :lol:
ne, to je već ono ili jesi ili nisi.. pussey
Korisnikov avatar
By Vespertine

Licemerje, odnosno lazni moral, je sopstveno ponasanje protivno nacelima za koje se javno zalaze doticna jedinka.

:up:

Da, lepo si to rekao, kao kad neko vencha zhenu u javnosti, pred svetom, da joj zavet vernosti, a onda od nje pravi budalu i hvali se po forumima kako je zadovoljio svoje srednje godine sa nekim tipom kome moze otac da bude.

Mislim da su tvoji komentari o moralu nesuvisli i posle tvojih tema i akrobacija na istima, nepotrebni ovde
Korisnikov avatar
By Vespertine
Prvo mi nikako nije bilo jasno kako pokusavate da ogradite moral od individualizma ili da josh lupite da moral narushava isti. Mislim da chovek, kao razumno bice mozhe da saslusha sve ono shto mu drushvo nudi kao moralna nachela, a da onda po sopstvenom nahodjenju uvidi sam kakve su moralne norme koje zheli u svom zhivotu, tj. gradi neki svoj individualni moral. Osim ako nisi totalni licemer, pa toliko porichesh sebe da upadash kao gradivni materijal u drushtvene norme, tipa brak, politichki angazhman i sl, samo zarad prikrivanja svog sushtinskog JA.

Ako je vrhunac socijalne evolucije biti sredovechni amoralni hedonist, naizgled prosechan gradjanin koji zapravo ne haje ni za kog osim za sebe i svoje dupe, svaka chast, onda kapiram kako civilizacije propadaju tokom istorije.

Savest imam i dobro me sluzhi, izgradio sam principe kojih se pridrzhavam i znam da ne postoji nikakvo etichko iskushenje koje ce dovesti u bilo kakvu opasnost mene ili moje blizhnje. To je sav moral koji mi je potreban u zhivotu.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by Vespertine

Licemerje, odnosno lazni moral, je sopstveno ponasanje protivno nacelima za koje se javno zalaze doticna jedinka.

:up:

Da, lepo si to rekao, kao kad neko vencha zhenu u javnosti, pred svetom, da joj zavet vernosti, a onda od nje pravi budalu i hvali se po forumima kako je zadovoljio svoje srednje godine sa nekim tipom kome moze otac da bude.

Mislim da su tvoji komentari o moralu nesuvisli i posle tvojih tema i akrobacija na istima, nepotrebni ovde

Ja se ne zalazem javno i ne velicam vernost kao vrlinu i ne osudjujem ni one koji jesu ni koji nisu takvi.

Tvoj komentar je nepotreban u mojoj memoriji... delete.... deleted...
Korisnikov avatar
By Vespertine
Prvo, ne chitash kako treba ono shto je napisano i odgovarash glupostima, drugo, svaki put kad nemash argumenata a ni kliker da odgovorish pribegavash merama kojima ni 13-ogodishnjaci danas ne pribegavaju..

pathetic... pathetic...

EDIT- I nikako da mi promakne kako ti je naglo status promenjen od "ozhenjena pederchina" u "WTF"

Pitam se zashto???
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Mage

Moralne norme i pravila nije ono na šta sam mislio... to je relativno i stalno se menja. Po meni, moral se mora bazirati na empatiji i sposobnosti da se stavimo u poziciju druge osobe jer jedino tada možemo da shvatimo da nekome nanosimo bol.

Da ne postoji moral i empatija, ljudsko društvo nikada ne bi evoluiralo jer bi svi gledali samo svoja dupeta i sve bi se vremenom raspalo. Ono što ljudima daje toliku moć je društvo, a njegova kohezija zavisi od međuljudskih odnosa. Ako ne brinemo jedni o drugima, društvo se raspada (pogledajte samo našu dragu Srbiju).

Ono što crkva i religija govore nema veze sa moralom već kontrolom mase zarad ličnih interesa (što je čak suprotno od morala). Pravi moral je, kao što je angra rekao, briga o dobrobiti drugih ljudi :)

Zarad i tudje srece,a na svoju stetu brinuces o dobroti drugih i tako "ocuvavati"-"pravi moral?"Drugi pasus,i ovaj u kom pominjes crkvu su jedno isto.
So,"ono sto ljudima daje moc je drustvo,ako ne brinemo jedni o drugima drustvo se raspada",zar se i crkva ne vodi tom parolom?Skaces sebi u usta.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Cekaj, cekaj, jel ovo tema gde se forumasi nesto pitaju ili samo spin-off sa teme o secernom tatici?
No, mislim da moral i njegovo shvatanje zavise od osobe do osobe.
Mogu da se donekle slozim sa time da je nemoralno nanositi bol drugima, ali zasto bih ja recimo bila nemoralna ako ostavim devojku? Mislim, nanela sam joj nekakav emotivni bol, ali to ne smatram za nemoralan cin. Isto tako, drugi su mene povredjivali time sto raskinu sa mnom, ali ih opet ne dozivaljavam kao nemoralne.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Wilhelmina

ali zasto bih ja recimo bila nemoralna ako ostavim devojku? Mislim, nanela sam joj nekakav emotivni bol, ali to ne smatram za nemoralan cin. Isto tako, drugi su mene povredjivali time sto raskinu sa mnom, ali ih opet ne dozivaljavam kao nemoralne.
:fancyklap:
Korisnikov avatar
By Elena
Po meni je moralno ponašanje ono u kome poštujemo i uvažavamo druge a pritom smo iskreni prema sebi i radimo stvari koje nama prijaju. Sve važeće stereotipe i aksiome tipa "ovo treba, ovo ne treba raditi" ne priznajem.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
@colonia boy: ne razumem šta si hteo da mi kažeš tim postom :neznam: Nigde u tvom postu nije obrazloženo zašto moral i individualnost ne bi bile odvojeni pojmovi. Individualna osoba može biti i moralna i nemoralna.
To jesu dva razlicita pojma ali indivudualnost je uvek prisutna u moralu i ogleda se u izboru da budemo moralni ili nemoralni. Ti si govorio o drusrvenoj crti ljudske licnosti i uticaju na moral a ja ti rekao da bez obzira na drusyveni uticaj na nasu moralnost svi mi individualno odlucujemo o svojim delima. zato se moral i individualnost ne mogu razdvojiti, ne kao pojmovi nego kao pojave.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Wilhelmina

Cekaj, cekaj, jel ovo tema gde se forumasi nesto pitaju ili samo spin-off sa teme o secernom tatici?
No, mislim da moral i njegovo shvatanje zavise od osobe do osobe.
Mogu da se donekle slozim sa time da je nemoralno nanositi bol drugima, ali zasto bih ja recimo bila nemoralna ako ostavim devojku? Mislim, nanela sam joj nekakav emotivni bol, ali to ne smatram za nemoralan cin. Isto tako, drugi su mene povredjivali time sto raskinu sa mnom, ali ih opet ne dozivaljavam kao nemoralne.
Naravno da nije nemoralno ostaviti dečka/devojku, ako ne želimo da budemo sa njima. Nemoralno je varati ih i lagati dok se jebavamo sa strane zato što nemamo muda da raskinemo.
Korisnikov avatar
By bern
Laganje, prevara, fizičko povređivanje, nepoštovanje, omalovažavanje, diskriminacija... sve to izaziva bol, te je samim tim nemoralno.
Opet griješiš. Svaka od nabrojanih karegorija ima izuzetaka. Tako da nije sve što izaziva bol/štetu nemoralno.

Ali se uzdamo u to da živimo u zdravom društvu u kojem pojedinci znaju procijeniti šta je u datoj situaciji dobro ili loše.

Inače, društvo ne teži slobodnim pojedincima, već se pojedinci odriču dijela svoje slobode i tako daju moć državi, zarad veće koristi (Spinoza).

Moje spominjanje homoseksualnosti imalo je veze sa tvojim doživljajem morala, kao nekog nadmoćnog bića u društvu. Da te citiram:
Čovek je društveno biće i vrlo teško opstaje van njega (baš kao npr. mravi ili pčele). To je jednostavno biologija, naši mozgovi su predviđeni za društvene interakcije i razvijaju se u tom smeru.
Živiš li na Balkanu? Ako živiš, i "biološki" se držiš morala koji ti je nametnut, onda sebe smatraš nemoralnim (jer si gej, što je nedopustivo). Pošto ja ne vjerujem (ili se makar nadam) da imaš pokajničko mišljenje o sebi, zanima me ZAŠTO se ne osjećaš loše kao gej? Da li si svoj moral izmijenio? Ako jesi, to više nije "društveni" moral, već skup TVOJIH moralnih načela ("spavati sa mučkarcem je nemoralno" VS "spavati sa voljenom osobom je normalno i poželjno").

Odnosno, ako biraš šta hoće a šta neće ući u tvoj moral, zašto to ne dozvoljavaš ostalima? Na primjer, da je laganje pod nekim uslovima moguće? Ili da je apsolutno nemoguće? Uostalom, gdje je granica? Vjerovatno se nikad nećemo složiti, pa zato ljudi obično ne popuju, jer ih optuže za nepotrebno moralisanje...
Korisnikov avatar
By Mage
@bern: šta trabunjaš ti majke ti? :smeh: uopšte ne razumem tvoje pozivanje na činjenicu da živim na balkanu. Pa valjda imam mozak i dostupnost informacijama van balkana pa da sam skontam šta jeste, a šta nije moralno.
Korisnikov avatar
By bern

@bern: šta trabunjaš ti majke ti? :smeh: uopšte ne razumem tvoje pozivanje na činjenicu da živim na balkanu.
Vidiš kako si nemoralan. Moj trud da objasnim otpisao si vrlo uvredljivo, nazivajući ga "trabunjanjem".

Nimalo empatično.

A tvoj smajli upućuje na želju da me ismiješ, što takođe nije lijepo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
mislim da je Mage vec bio rekao u smislu da nije nemoralno ono shto ne ugrozava, ne prisiljava kroz bol (tu ne mislim a mislim da ni on ne misli na "emotivnu bol" tipa napustio/la sam partnera....), objektivno ne shteti...... nekom drugom (ili samom sebi, ali prvenstveno nekom drugom).
poshto homoseksualnost per se ne radi ove stvari drugome, mislim da nije fer prozivati Mage-a kao kontradiktornog u smislu homoseksualnosti.
dakle, nekad je lakshe odrediti se prema nechemu kroz odredjenje shta bar nije suprotno tome prema chemu se zeli odrediti nego odmah znati odrediti to o chem se zeli odrediti.

inache, ovde su najbolje postovali antibiotic :up: (koji je lepo i jasno rekao da je "moral" heteroseksistichke i antigejne npr. crkve zapravo- licemerje, lazni moral te kroz to i nemoral) , zatim Dina, svejedno, Wilhelmina te da- Mage (ne ulazim u njegove prepirke s Njushkalom......) .
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Vel boy
dakle, nekad je lakshe odrediti se prema nechemu kroz odredjenje shta bar nije suprotno tome prema chemu se zeli odrediti nego odmah znati odrediti to o chem se zeli odrediti.
Sada je konačno sve razjašnjeno... :lol:
Korisnikov avatar
By Vel boy
da, Dushane, u nekim stvarima je lakshe odrediti shta bar nije neshto suprotno onome chemu se zeli odrediti nego nuzno odrediti ono shto se zeli odrediti. chesto je lakshe znati shta nije nemoralno nego shta jeste nuzno moralno. :)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ali postavlja se pitanje Veboye -- kako da se odredimo prema odrednici koja nije nužno određena našim sadašnjim određenjem tj. kako da se neodredimo unapred prema određenju koje može biti suprotno kasnijem određenju kada se ponovo odredimo nezadovoljni prvim određenjem koje nismo dobro odredili ili smo ga ostavili neodređenim. Tada naše neodređeno određenje može biti smetnja kasnijem određenom određenju kada se konačno odredimo, ali je i to određenje podređeno određenoj neodređenosti jer se nikada ne zna kako se možemo odrediti prema tom određenju nakon određenog vremena tj. ako nam se određeno mišljenje o toj odrednici promeni u određenoj meri.
Korisnikov avatar
By Vel boy
pazljivo chitati:
sve to osoba koja bar nije dellusional-psihotichna (mada chak ni tu ne treba generalizovati) i koja ima, recimo to, dobro srce (dakle, koja bar nije dushevno zla) moze da odredi kroz "spoznaju" shta znachi- ne shtetiti drugome (pogotovo i konachno, kada taj/ta drugi/a kaze da mu/joj to i to shteti i da ne zeli da mu/joj to i to bude chinjeno od strane nekoga/neke/bilo koga), ne ugrozavati drugoga (pogotovo i konachno, isto vazi shto i rekoh prethodno u zagradama) itd......
dakle, osnove nemorala (te vrlo razlichito od toga ne-nemorala, ako vec ne i suprotno od toga morala) se mogu znati bez i da zavise o nekom vremenskom razdoblju.

dalje i shire, slazem se da moze biti kompleksno i da moze zavisiti zavisno o nekoj tematici i/ili vremenskom razdoblju, ali ja sam samo istakao shta su osnove nemorala te osnove ne-nemorala, ako vec ne i osnove morala.
Korisnikov avatar
By gorilica
^
Onda si ti Vel-boye izrazito nemoralna osoba. :lol: Koliko primetih, svojim postovanjem si izazvao dushevnu bol brojnim forumashima, odnosno, na neki nachin im naneo zlo.
Shta cemo sad? :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!