Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Sprinter

prosto je tragikomičan kontekst situacije kad vidiš ženu ili majku koja surliče za svojim poginulim naoružanim civilom, te saranjenim u memorijalni centar. da li se nad istom spomen pločom treba pojaviti i žena ili majka onog koji je ubijen ili mogao biti ubijen od strane, sada pokojnog, čoveka koji je u prljavim pantalonetinama i gaćurinama nosio mitraljez, a odlukom srpskih vojnih snaga završio gde mu je i mesto.
Fakat da ce svako plakati za svojima, 'surlikale' su i majke one decurlije nastradale na Kosovu, pa i one kada docekaju limeni sanduk sa sincinom koji je otisao da brani srpstvo, pa i za onim sto mrtav pijan ostade da posmatra kako gori americka ambasada iznutra, a i za onim sto je ubio Kseniju Pajcin, pa sebe. Takve reakcije su nekako ocekivane i opravdane.
Poenta... niko od vas vajnih istinoljubaca nije bio u toj situaciji. A jos manje ej bio u situaciji da ga bodljikavom zicom ograde i pobiju i vas i vasih 8000 sugradjana za tri dana.
By mythe
slatka moja, a jel to dokazano - da je za 3 dana pobijeno 8000 ljudi??? Mislim, jesu se desile tragicne stvari u Srebrenici ali cifra od 8000 je stvarno preterana. Medju tih 8 'iljada ima dosta onih koji su poginuli u neposrednim borbama, kao i onih nastradalih na drugim mestima pa su posle lesevi preneseni u Srbrenicu kako bi se napumpao broj nastradalih.
By stau
Ма којих 8000??? 80000 је било
Korisnikov avatar
By 2kune
Interesantno... Kad je Jasenovac u pitanju onda se to ne smije raditi ali kod Srebrenice je, naravno, dopušteno... :veverica:
Korisnikov avatar
By 2kune
Eto vidiš kako se dobro slažemo... Jasenovac i Srebrenica - isti kurac... :canttouchthis:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Sprinter

prosto je tragikomičan kontekst situacije kad vidiš ženu ili majku koja surliče za svojim poginulim naoružanim civilom, te saranjenim u memorijalni centar. da li se nad istom spomen pločom treba pojaviti i žena ili majka onog koji je ubijen ili mogao biti ubijen od strane, sada pokojnog, čoveka koji je u prljavim pantalonetinama i gaćurinama nosio mitraljez, a odlukom srpskih vojnih snaga završio gde mu je i mesto.
Fakat da ce svako plakati za svojima, 'surlikale' su i majke one decurlije nastradale na Kosovu, pa i one kada docekaju limeni sanduk sa sincinom koji je otisao da brani srpstvo, pa i za onim sto mrtav pijan ostade da posmatra kako gori americka ambasada iznutra, a i za onim sto je ubio Kseniju Pajcin, pa sebe. Takve reakcije su nekako ocekivane i opravdane.
Poenta... niko od vas vajnih istinoljubaca nije bio u toj situaciji. A jos manje ej bio u situaciji da ga bodljikavom zicom ograde i pobiju i vas i vasih 8000 sugradjana za tri dana.
poenta je da nisi razumela kontekst. ljudi plaču i kad im ugine kućni ljubimac, ne vidim razloga da mi očekivane reakcije ljudi otkrivaš kao rupe na saksiji.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by stau

Како не сме? У Јасеновцу је било исто као и у Сребреници око 80 хиљада жртава.
Samo što je Jasenovac trajao 4 godine a Srebrenica tri dana.
Korisnikov avatar
By 2kune
8000/3=2667

365*4=1460+1=1461

2667*1461=3896487; tri milijuna, osamsto devedeset i šest tisuća, četiristo i osamdeset sedam, 3 896 487

:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By 2kune
Kada bi, pak, uzeli za istinit Jasenovački mit i 700 000 podjelili prvo sa 4 a onda sa 365 dobili bi 479 po danu.
Ako bi za početnu vrijednost uzeli 100 000 pa ponovili proračun dobili bi po danu 68.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Kanadski general Mekenzi : Nije bilo genocida u Srebrenici

Čitaoci tiražnog kanadskog lista „Gloub end mejl“ imali su jedinstvenu priliku da od prvog komandanta mirovnih snaga u Bosni, generala Luisa Mekenzija saznaju istinu o događajima u Srebrenici 1995. godine, koja je daleko od slike koju pokušavaju da prikažu pojedini strani mediji.

- Bio sam tamo, znam šta se dešavalo i želeo sam da pokažem da slika nije crno-bela, da „loši“ nisu odjednom došli i poubijali „dobre“. Situacija je mnogo kompleksnija - kaže u razgovoru za „Blic“ general Mekenzi koji u svom tekstu tvrdi da ni približno 8.000 muslimana nije ubijeno u Srebrenici, kao i da su snage pod komandom Nasera Orića ubile nekoliko hiljada srpskih civila.

- Svestan sam da će me možda optužiti da ću ovim tekstom stati na srpsku stranu, ali ljudi moraju da shvate da istina nije jednostavna. Ljudi greše jer žele da stvari uproste i ne žele da prihvate da u Srebrenici nije bilo „crnih“ i „belih“ nego da su svi bili manje-više krivi. Ja nemam nikakvih problema da optužim Mladića za zlodela, ali isto tako tražim i da oni koji su ubijali Srbe budu kažnjeni - kaže Mekenzi za „Blic“.

On svoj tekst u „Gloub end mejlu“ počinje podsećanjem na događaje iz marta 1993. kada je njegov naslednik na čelu Unprofora, francuski general Filip Morijon, protivno savetima njegovih šefova iz UN, došao u Srebrenicu sa malim kontingentom kanadskih vojnika i rekao stanovnicima da će ih UN štititi. „Njegovi šefovi u UN u Njujorku bili su besni zbog tog obećanja, ali pošto su mediji bili na strani Morijona, odlučili su da uvedu koncept ‘zaštišćenih zona’ za šest oblasti u Bosni, uključujući i Srebrenicu“, piše Mekenzi.

Kanadski general dalje piše: „Kada su me pitali koliko vojnika je potrebno da bi se zaštitila oblast, rekao sam 135.000 računajući da Srbi imaju snažnu artiljeriju. Novi komandant UN u Bosni, belgijski general Fransis Brikemon kazao je da je spreman da oblast brani sa 65.000 vojnika. Tadašnji generalni sekretar UN Butros Butros-Gali preporučio je Savetu bezbednosti da UN pošalju 27.500 vojnika, a Savet bezbednosti je prihvatio 12.000. Šest meseci kasnije manje od 2.000 vojnika Unprofora dobilo je zadatak da brani Srebrenicu.“

Mekenzi navodi da nije proteklo dugo dok bosanski muslimani nisu shvatili da UN nisu u mogućnosti da održe obećanje o odbrani Srebrenice. „Uz pomoć sa strane oni su uspeli u oblast da ubace na hiljade boraca i dosta oružja. Kako su postajali bolje opremljeni i obučeni, počeli su da napadaju van Srebrenice, pale srpska sela i ubijaju njihove stanovnike, a onda bi se hitro povlačili u bezbednu oblast pod okriljem UN. Napadi su dostigli kulminaciju 1994. godine, i nastavili su se u 1995. kada su kanadske snage zamenjene sa holandskim. Kada se 1995. godine sneg otopio, Naseru Oriću, koji je vodio muslimanske borce, postalo je jasno da će srpske snage napasti Srebrenicu kako bi ga sprečili da i dalje napada srpska sela. Zbog toga on sa velikim brojem svojih vojnika beži iz grada. Srebrenica je ostala nebranjena s uverenjem da će ako Srbi napadnu nebranjeni grad, NATO i UN napasti Srbe. I tako su Srbi ušli u grad bez velikog otpora.“

Mekenzi dalje beleži: „Muslimanski muškarci i stariji dečaci su odvojeni, a starci, žene i deca su prebacivani u pravcu Tuzle na bezbedno. To je strašno, ali isto tako treba reći da ako neko želi da izvrši genocid, on neće dozvoliti ženama da odu, jer su one ključne za održanje jedne grupe koju pokušavate da eliminišete. Mnogi muškarci i dečaci su ubijeni i sahranjeni u masovne grobnice.

Zbirom dva loša nikada se ne dobija dobro, ali oni momenti iz istorije zbog kojih nas je sramota zbog nečinjenja da se ona spreče, ne mogu da se gledaju izolovano bez konteksta koji su do njih doveli“, zaključuje Mekenzi.

* Čovek rekao istinu, ono što je video, pa ga sada "Majke Srebrenice" proglasile nepoželjnim!
Korisnikov avatar
By Stripi
Da je bila samo Srebrenica pa ajde de. Srebrenica je bila samo točka na i.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Hag: Holandija kriva za Srebrenicu

HOLANDIJA je odgovorna za smrt trojice Bošnjaka koji su ubijeni u Srebrenici 1995. godine, odlučio je državni apelacioni sud u Hagu, koji je naložio Holandiji da članovima porodice žrtava plati odštetu.

Sud je odlučivao o žalbi koju su članovi porodica trojice ubijenih uložili na prvostepenu presudu Okružnog suda, koji je zaključio da Holandija nije povredila obavezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predala snagama vojske bosanskih Srba.

Državu Holandiju je tužio Hasan Nuhanović, koji je 1995. radio za Ujedinjene nacije kao prevodilac, a u Srebrenici je izgubio oca i brata, i rođaci Rize Mustafića, koji je bio zaposlen kao električar u holandskom bataljonu.

Apelacioni sud je presudio da je država Holandija odgovorna za smrt tih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao bosanskim Srbima.

Prema oceni mnogih stručnjaka, ova presuda mogla bi da postane presedan na osnovu koga bi parnicu protiv Holandije mogle da povedu porodice mnogih, ako ne i svih žrtava iz Srebrenice.

Pored toga, presuda bi mogla da ima implikacija i na buduće slanje trupa u mirovne misije UN, jer sada države mogu da budu izvedene pred sud zbog onoga što su radile njihove jedinice, bez obzira na činjenicu da su bile pod komandom UN.

STOJANOVIĆ: SVE ŽRTVE MOGU DA TUŽE, NEMA NOVE AFERE

Stručnjak za međunarodno javno pravo Radoslav Stojanović i šef pravnog tima Srbije u procesu pred međunarodnim sudom pravde koji je pokrenula BiH:

- Posle ove presude svi koji su preživeli mogu da podnesu zahtev za odštetu od Holandije. Ne zna se ko je doneo odluku da se zarobljenici prepuste VRS - komandant holandskog odreda ili nadležni u UN. Ako je komandant holandskih odreda, onda je kriva Holandija. Mislim da od ovoga neće biti nikakva afera, jer su Holanđani već jednom rekli da su Srbi bili isuviše jaki i da su morali da ostave zarobljenike.
Korisnikov avatar
By Stripi
Da, uistinu su nizozemske trupe krive što je Ratko Mladić naredio uništenje 8000 ljudi.

KAd malo bolje promislim, trebao i Ratko Mladić tužiti Nizozemsku jer su mu nizozemske mirovne trupe dozvolile da učini zločin. Ima logike, ima.
Korisnikov avatar
By Srklet
treba provjeriti ulogu nizozemske oko kosovskog boja. postoje indicije da je vuk branković bio njihov igrač.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by blabla54380

što li ovakvi dobijaju mogućnost da posle ovakvog posta na forumu napišu još neki... is beyond me.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Jel gledao neku Tezinu lanca emisiju? Ja sam odusevljen njome.
By Sixto
Tuga je sto Srbima jos uvek visi oko vrata srebrenicki kamen, a Bosnjacima se zivot pretvorio u Srebrenicu.
Sve posleratne godine su ceo drzavni aparat stavili u sluzbu brendiranja genocida u Srebrenici i postali su prepoznatljivi samo po tome.
Bosna je u katastrofalnom stanju. Kako ekonomski, tako pravno, religijski... niko i nista zivo ne radi, i samo vrte izbore, i samo misle o svojima kako ce da dodju na vlast, i samo se rotiraju, i na kraju je najveci izvozni proizvod Srebrenica.
Korisnikov avatar
By Stripi
Tužno je što je do Srebrenice uopće i došlo. A sad kad se dogodilo - šta je tu je.
Barem sad Srbi znaju kako je Hrvatima kad svakom, još i nerođenom, kače genocid u Jasenovcu i ostalim stratištima.
A što se tiče Bosne...ah, samo mogu žaliti za onim sretnim vremenima i lijepo porvedenim praznicima tamo. Ništa više nije ostalo.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by blabla54380

što li ovakvi dobijaju mogućnost da posle ovakvog posta na forumu napišu još neki... is beyond me.
Kako zasto? Zato sto se to ovde zove 'demokratija' i 'svako ima pravo na misljenje (i da ga iskaze)' draga moja.
Aj cik probaj da kazes da nema i da to nije demokratija ili suzbijanje demokratije.

Od toga se meni povraca.

Ali zar ti nisi primetila jos veci smrad? Sto bi Radivoj Radic rekao 'novoromaticare'? I koliko tek oni prostora i slave zauzimaju.
Nisi primetila njihove 'validne' argumente? I sa istim stavom kao i egzibit A (above) ali sa 'naucnim' i 'edukovanim' i 'obavestenim' pristupom.
E to zlo moze da radi sta mu je volja i kako mu je volja jer je forum agar agar za takve.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Stripi

Tužno je što je do Srebrenice uopće i došlo. A sad kad se dogodilo - šta je tu je.
Barem sad Srbi znaju kako je Hrvatima kad svakom, još i nerođenom, kače genocid u Jasenovcu i ostalim stratištima.
A što se tiče Bosne...ah, samo mogu žaliti za onim sretnim vremenima i lijepo porvedenim praznicima tamo. Ništa više nije ostalo.
E, pazi kad ne znam, ja kao Srpkinja iz Srbije niti smatram da su Srbi odgovorni za Srebrenicu - odgovorni su oni iz Bosne, niti je na meni da oprastam Hrvatima za Jasenovac - to je na onima iz Hrvatske. :kafa:

Ont. Trebalo bi da se ovakve teme vode u privatnoj korespondenciji, jer se ovako postize samo sirenje losih osecaja kod drugih a preporuceno nam je da treba da se prevazidje takav nacin komunikacije i razmisljanja. :astral2:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by E.c.h.o...

E, pazi kad ne znam, ja kao Srpkinja iz Srbije niti smatram da su Srbi odgovorni za Srebrenicu - odgovorni su oni iz Bosne, niti je na meni da oprastam Hrvatima za Jasenovac - to je na onima iz Hrvatske. :kafa:

Ont. Trebalo bi da se ovakve teme vode u privatnoj korespondenciji, jer se ovako postize samo sirenje losih osecaja kod drugih a preporuceno nam je da treba da se prevazidje takav nacin komunikacije i razmisljanja. :astral2:
Jeeeeste, izmedju cetiri zida.
:astral2:
Korisnikov avatar
By Srklet

meni je ovo problematicna izjava jer upada u obrazac nacionalisticke dihotomije.
odbijam da bude moj problem sto me je netko na ovom forumu identificrao kao hrvata (ili ustasu), te sto mi se obraca pa kaze 'vasa jadranka kosor'. to je problem tih ljudi, a ja se u njihovu primitivnu matricu bome necu uklapati. nije takodjer moj problem ta nemogucnost da se bilo sto percipira izvan okvira mi-vi, to je problem i jadnoca onih koji tako nastupaju i misle.

ono sto jest moj problem jest postojanje takvih ljudi, i zato cu ih gaziti kad god mogu i gdje god mogu, pa na kraju vidimo tko je last man standing. :)
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by E.c.h.o...

E pa pazi, ja isto ne znam zašto bih ja trebao biti odgovoran za Jasenovac i za NDH i za BLjesak i Oluju, za prva dva samo zato što sam Hrvat a za potonja dva samo zato što sam u doba tih akcija živio u Hrvatskoj.
Ja uglavnom za nedjela krivim one koji su ista izvršili ali koliko vidim i ovdje po forumu, to je samo u nekakvoj manjoj mjeri. Uglavnom su svi Hrvati ustaše, krvoloci i zločinci i svi su odgovorni za te zločine. Dakle, ja nisam rekao da su svi Srbi odgovorni za Srebrenicu, jer je to glupo i pomisliti ali sam samo dao primjer kako to izgleda. Jasnije sad?
Originally posted by Popeye
meni je ovo problematicna izjava jer upada u obrazac nacionalisticke dihotomije.
odbijam da bude moj problem sto me je netko na ovom forumu identificrao kao hrvata (ili ustasu), te sto mi se obraca pa kaze 'vasa jadranka kosor'. to je problem tih ljudi, a ja se u njihovu primitivnu matricu bome necu uklapati. nije takodjer moj problem ta nemogucnost da se bilo sto percipira izvan okvira mi-vi, to je problem i jadnoca onih koji tako nastupaju i misle.

ono sto jest moj problem jest postojanje takvih ljudi, i zato cu ih gaziti kad god mogu i gdje god mogu, pa na kraju vidimo tko je last man standing. :)
E sad, možeš ti moju izjavu razvlačiti i tumačiti kako god želiš, ja sam se samo nadovezao na Sixtov srebrenički kamen oko srpskog vrata. Taj kamen neka si kače oni koji po zidovima ispisuju ili na utakmicama izvikuju "nož, žica, Srebrenica" ako već toliko žele ali to definitivno ne bi trebalo vezati uz svako srpsko čeljade.
Ono što sam ja do sada radio a i radit ću, ili neću biti okružen ljudima opterećenim stereotipima ili ću ukazivati na iste. Baš kao što sam i sada rekao da razmisle sada kada su se našli u istoj situaciji da neko proziva nekog Srbina/kinju zbog Srebrenice.
Korisnikov avatar
By Srklet
well, ja mislim da ja imam odgovornost i prema jasenovcu i prema serbrenici. ljudsku odgovornost. takodjer mislim da imam odgovornost pljunuti na one koji od sebe tu odgovornost odricu.

dakle > :pljuje:
Korisnikov avatar
By Stripi
Ja moram priznati da je moja jedina odgovornost da mi se takve stvari gade.
Kako nikada nisam pripadao histeriji kolektiviteta poput slavlja radi sportskih i inih pobjeda, tako ne smatram da bih ja indirektno trebao biti odgovoran za stvari na koje ja nikako nisam mogao utjecati, bile one dobre ili loše.

Evo kako je Srđa Popović objasnio tu kolektivnu krivicu:
DANI: Zanimljiv stav. Eto nas na kliskom terenu kolektivne krivice i odgovornosti.
POPOVIĆ: Postoje različite vrste odgovornosti. Postoji krivična odgovornost i to je ono što utvrđuje Haag. Postoji i moralna i intelektualna odgovornost i u tome se, po meni, sastoji velika krivica srpske inteligencije i srpske kulturne elite koja je podržala Miloševićeve ratove. To znači da tu plaćate ne zatvorom, nego time što ćete kao takvi ostati zabilježeni u kulturnoj istoriji tog naroda. A postoji i treća krivica - istorijska. Ona je kolektivna u onom smislu u kojem se, recimo, jedan čovjek ponosi kad njegova fudbalska reprezentacija pobijedi a on nije ništa doprinio - sjedio pored televizora i gledao i vièe: "Mi smo pobijedili!" E, ako je tako, isto toliko koliko ste zaslužni za uspjeh a imate pravo da se ponosite, toliko ste za ovo krivi i treba da se stidite. Jer, ne možete vi da birate kada ste dio kolektiviteta, a kada niste. Kad smo prvaci svijeta u košarci, onda smo "mi", a kad se vrše zločini, onda nismo "mi". Vi možete i da vidite u čemu se sastoji i kako se kažnjava ta istorijska odgovornost i ta istorijska krivica. Ovo što se sada dešava i što vidim da mnogi u Beogradu ne razumiju, kad je u pitanju Crna Gora ili kad je u pitanju Kosovo, to je ta kazna za tu istorijsku odgovornost. Ako vodite agresorske ratove i izgubite ih, vi, po pravilu, gubite teritorije. I, po pravilu, svi su protiv vas i, po pravilu, svi će da budu na strani vaših protivnika. To je tako, to je cijena koju su Nijemci platili i koju plaćaju i dan-danas. I danas imate činjenicu da se na njih uvijek gleda malo drukčije. To je ta istorijska kazna koja vas stigne.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Popeye

Kamo sreće da je problematična samo zbog podela na koje smo već oguglali.
Veći je problem to što implicira bizarno i neumesno nadmetanje u mučeništvu onih kojima dlaka s glave nije zafalila, pa se tako, mi, veliki martiri, upoređujemo i naričemo nad tim balastom.

A onda još i taj vrhunac patosa sadržan u oplakivanju još nerođenog Hrvata, Srbina, ili kojeg već drugog kurca... :povez:

I još veći broj "fejspalmova" za Sixtovu marketinšku interpretaciju odnosa prema srebreničkom zločinu.

Xenophobia Light rulz.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!