Originally posted by Sheytan
Inače, mislim da bi Tomica najveći uspeh u povratku poverenja gradjana u zdravstvene ustanove postigao ako bi, makar samo iz moralnih razloga, dao ostavku.
Ne verujem da bi to išta promenilo u odnosu građana prema lekarima (mada biste ti i GI Majka hrabrost verovatno pocrkali od sreće, što opet ima svoje dobre strane), ali postoje neke stvari na kojima bi mogao da poradi, a koje bi postigle taj efekat:
1. Da počne i sam da koristi usluge tog zdravstvenog sistema, umesto što beži u inostranstvo da mu urade intervenciju koju je mogao da obavi i u Beogradu, ili još bolje (čik, ako sme) u nekom drugom med. centru u Nišu, Kragujevcu ili Novom Sadu. (Što se mene tiče, momenta kada je otišao u tu Nemačku da se operiše, mogao je da podnese ostavku.)
2. Da obezbedi novac - recimo onaj koji traćimo na Kosovo ili vojsku - i da sredi domove zdravlja i bolnice, kako bi manje ličili na konc. logore, a malo više na zdravstvene ustanove. (Nema potrebe uopšte pominjati neka sela po Srbiji, dovoljno je svratiti na Banjicu pa videti kakav je to svinjac, ili videti neurohirurgiju na KCS-u, itd.)
3. Da se počnu kažnjavati lekari koji primaju mito ili ne rade svoj posao. Ali ne kao do sada, nego zapravo.
4. Da se plate lekarima povećaju, jer će onda manje njih da traži džeparac od pacijenata.
5. Da se ukine ovaj debilni uslov da su lekari plaćeni po broju pacijenata (jer je to prosto savršen izgovor za otaljavanje posla).
6. Da se mediji nauče da izveštavaju o zdravstvenim problemima, jer novinari veze s mozgom nemaju o čemu pišu, što onda ima za posledicu spektakularne naslove u novinama i donošenje bezmalo dbilnih zaključaka.
Itd. itd. itd.
Nije rešenje da on podnese ostavku, i to ne kažem zato što mi je nešto stalo do njega, već zato što će biti postavljen neki drugi nesposobnjaković, koji opet ništa neće uraditi. Valjda je jasno svakom da sadašnji (zdravstveni/ državni) sistem apsolutno ne može da iznedri nekog ko će sprovesti bilo kakvu istinsku reformu. Dok se, dakle, sistem radikalno ne promeni i dok se ne stvore uslovi za temeljnu reformu zdravstva, sve će ostati isto. Umesto Tomice će doći Pera ili Mika ili Žika, ali će sve i dalje biti isto.