Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Slika

Pitanje 1: Da li je uobičajeno potpisivanje ugovora o iznajmljivanju stana? Znam par ljudi koji su sa svojim gazdama sklopili dogovor samo usmeno.

Pitanje 2: Iznajmljivanje je mesečna staranina + depozit. Koliko je uobičajeni depozit? Neki traže 2, neki 6, a neki čak 12 meseci!

Pitanje 3: Da li postoje neki trikovi za pronalaženje dobrog stana? Npr. čuo sam da su stanovi bez CG primetno jeftiniji, a da je razlika mnogo manja od cene grejanja na struju.

Pitanje 4: Da li je bolje uzeti stančinu sa cimerom ili stančić sam?

....

Ako neko ima još neko pitanje neka doda ... ovde ima dosta iskusnih stanara :) Očekujem precizne odgovore :D
Korisnikov avatar
By KiWi
a ja mislio da ovde ima dosta podstanara :( ...

Forum: 1
Kiwi: 0
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Nisam stanar, ali sam vlasnik i imam podstanare. Evo kako ja radim:

Pitanje 1: Da li je uobičajeno potpisivanje ugovora o iznajmljivanju stana? Znam par ljudi koji su sa svojim gazdama sklopili dogovor samo usmeno.

Ja usmeno. Ali takodje ne pustam svakog da stanuje. Prvo moramo da se upoznamo, pa ako ja procenim da nije neka budala onda moze.

Pitanje 2: Iznajmljivanje je mesečna staranina + depozit. Koliko je uobičajeni depozit? Neki traže 2, neki 6, a neki čak 12 meseci!

Ja uzimam 50e na pocetku stanovanja, u slucaju da pobegnu i ne plate racune za taj mesec (desavalo se par puta). Na kraju stanovanja im vratim tih 50e ako su sve izmirili.
Medjutim, uracunao sam racune u cenu trenutno, tako da tih problema nemam.

Pitanje 3: Da li postoje neki trikovi za pronalaženje dobrog stana? Npr. čuo sam da su stanovi bez CG primetno jeftiniji, a da je razlika mnogo manja od cene grejanja na struju.

CG je skupo. Gas je skup. Ne znam koliko je jeftinije od grejanja na struju :neznam:

Zavisi. Uglavnom je bolje sa cimerom.
Korisnikov avatar
By bothways
Ne zivim kao podstanar, ali moji roditelji (pa indirektno i ja) izdaju stan. Ovde, doduse (ne, Beograd).

Odgovor 1: Da, uvek pravimo ugovor i uvek potpisujemo. Ja sam mislio da je to cak i neophodno.

Odgovor 2: Mislim da smo uvek trazili 3 meseca unapred za depozit.

Odgovor 3: Pa logicno je da stanovi bez CG budu znatno jeftiniji. Grejanje na struju je dosta skupo, tako da je pitanje da li time sto nemas CG pravis zapravu ustedu ili ne. Licno, ne bih znao.

Odgovor 4: Ako gledas monetarno, mislim (ali mislim) da je bolje deliti sa cimerom. Ali mislim da je bitnije tebi da li bi zeleo da zivis sa cimerom ili sam. Imam druga koji je u centru Beograda bio u ogromnom stanu sa jos 3 cimera i placali su po 100ak evra mesecno. Sto je fantasticna cena. Stoga mislim da je bolje uzeti cimere, jer se odnos cena/broj_osoba smanjuje sa porastom broja osoba i ukupne cene (a, automatski se povecava i kvadratura). :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by KiWi

bila ja podstanar gooodinama...

1. u principu, nije..uglavnom se prave usmeni dogovori
2. sasvim je u redu da ti trazi depozit u visini jedne stanarine, koji ti posle vraca ako je u stanu sve u redu...ostalo je, po meni, preterivanje
3. ovo zavisi koliko zelis da se zajebavas sa tim grejanjem i koliko ostaes u stanu...ako neces biti tu preko letnjih meseci, onda ti se mozda i isplati jer placas te velike racune za grejanje samo dok se grejes...ako te vreme posluzi, mozes da ustedis...s druge strane, centralno grejanje je pouzdana stvar, zagrejan je citav stan...ne mislis o tim glupostima....do tebe je...zavisi i od toga kakva je izolacija u stanu.....meni se smucilo da mislim o tim stvarima, pa bih birala stan sa CG
4. uvek ti se isplati vise da imas stan sa cimerom nego sam...iz gomile razloga...postavlja se samo pitanje da li mozes da zivis sa nekim...
meni je najisplativije, najzabavnije i najvise sam se nervirala :) dok sam zivela u veeeeeeeeelikom dupleksu sa jos troje ljudi....al nadji ti troje ljudi koji mogu zajedno :)

5. NIKAD stan ne moze da bude toliko jeftin da bi pristao da ti je gazda kreten :) ....."ispipaj" da li gazda smatra da moze da dolazi i ulazi u stan kada zeli...kada u toku meseca zeli da dobija kiriju...ja sam praktikovala da prvog u mesecu dajem kiriju i novac za sve racune njemu, pa da on sve uplati (tako nema zajebavanja oko toga da li kasnim ili ne)...ili sa kirijom dam fotokopije placenih racuna za prosli mesec...
By J...

1. Uglavnom nije sem ako stan nadjes preko agencije.

2. Uobicajen je depozit u visini jedne stanarine. Mada, niko ti ne garantuje da ce ti taj depozit vlasnik stana i vratiti tako da je najbolje da se pozdravis s njim.

3. Jeftiniji su stanovi koji su dalje od centra, bez CG kao i oni koji su u sklopu kuce vlasnika stana. Tako da recimo na prvom spratu zivi vlasnik a drugi sprat kuce izdaje kao stan. To se u oglasima cesto zove "soba (ili sobe) sa zasebnim ulazom".

4. Zavisi da li imas odgovarajuceg cimera.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Valjda je obavezno da se potpise ugovor i plati porez na ime izdavanja od nekih 20%? Samim tim je obavezno i da se vrati depozit ukoliko stan ostane u istom stanju. DakleM, ako se ide mimo zakona, onda mozes da dozivis da ti se ne vrati depozit, ukoliko se zadrzite na usmenom dogovoru, ukoliko si zakupac. Ili ti dodje poreska, ili ko vec i trazi retroaktivno placanje, ukoliko si landlord.
Inace, koliko kosta CG mesecno? Thx.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by hlaefdige

5. NIKAD stan ne moze da bude toliko jeftin da bi pristao da ti je gazda kreten :) ....."ispipaj" da li gazda smatra da moze da dolazi i ulazi u stan kada zeli...kada u toku meseca zeli da dobija kiriju...
:up:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Null

5. NIKAD stan ne moze da bude toliko jeftin da bi pristao da ti je gazda kreten :) ....."ispipaj" da li gazda smatra da moze da dolazi i ulazi u stan kada zeli...kada u toku meseca zeli da dobija kiriju...
:up:
O, da. Mnoogo bitnije od potpisivanja/nepotpisivanja ugovora.
Drugarima i meni je jedna gazdarica redovno dok smo bili vanka, na poslovima, ulazila u kucu i 'sredjivala' frizider tako da su na gornjoj polici uvek bili mlecni proizvodi, pa onda povrce i to grupisano po boji, a onda ostalo. Uredno je ostavljala neke religiozne brosure i u smece bacala antibebi pilule i kondome.
Nama moronima je trebalo nekoliko meseci da ukapiramo da se niko od nas ne zajebava....
Mada ovo sve, kad iz ove perspektive pogledam, vise govori o nama nego o njoj...

Elem: poslusaj ti hlevdije.
Korisnikov avatar
By KiWi
Zanimljivost: Kaže mi ortak da je tokom 70tih postojao zakon po kome ako si stanar duže od 12 godina u nekom stanu - dobijaš stanarsko pravo i u slučaju prodaje dobijaš deo glavnice ... Ali ako živiš u njemu i posle tih 12 godina, normalno moraš da plaćaš stanarinu bez obzira što je parče stana tvoje ... Tako da su tada stanari menjali lokacije na svaki par godina ... kako gazde ne bi bile oštećene.
By J...
Originally posted by E.c.h.o...

Valjda je obavezno da se potpise ugovor i plati porez na ime izdavanja od nekih 20%? Samim tim je obavezno i da se vrati depozit ukoliko stan ostane u istom stanju.

S tim sto vlasnik stana moze uvek da napravi zamerku da u stanu nesto nije uredu i da na osnovu toga ne vrati depozit a ti mu ne mozes nista. Jedino da ides na sud ciji su troskovi veci od depozita. I naravno da ugovor nije obavezan i niko ga i ne radi ako se stan nadje preko oglasa ili preporuke.
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Zanimljivost: Kaže mi ortak da je tokom 70tih postojao zakon po kome ako si stanar duže od 12 godina u nekom stanu - dobijaš stanarsko pravo i u slučaju prodaje dobijaš deo glavnice ... Ali ako živiš u njemu i posle tih 12 godina, normalno moraš da plaćaš stanarinu bez obzira što je parče stana tvoje ... Tako da su tada stanari menjali lokacije na svaki par godina ... kako gazde ne bi bile oštećene.
Pa to je cuveni problem iz Tesne koze.

Ono sto bih imao da kazem na temu vec su rekli drugi...
Korisnikov avatar
By jukie

3. ovo zavisi koliko zelis da se zajebavas sa tim grejanjem i koliko ostaes u stanu...
s druge strane, centralno grejanje je pouzdana stvar, zagrejan je citav stan...ne mislis o tim glupostima....do tebe je...zavisi i od toga kakva je izolacija u stanu.....meni se smucilo da mislim o tim stvarima, pa bih birala stan sa CG
Tu se jako slažem. Ja sam sedentaran i jako mi odgovara da je sve uvek podjednako toplo (jer mi je neprekidno oblačenje i svlačenje odevnih predmeta veliki smor; isto tako kupujem i markicu u GSB da ne moram da razmišljam da li imam kartu)

Jedini problem sa CG su situacije kada zahladi van sezone grejanja. Na svu sreću to kratko traje.

Ja inače mislim da većina stanova po Beogradu ima CG jer su građeni u blokovima u vreme ekspanzije grada. Oni stari stanovi u centru nemaju CG iako mislim da je moj mentor za diplomski pomenuo da su oni retroaktivno uvodili CG jer im je uvek bilo hladno.

4. uvek ti se isplati vise da imas stan sa cimerom nego sam...iz gomile razloga...
Npr. ako ti iznenada bude jako loše i kolabiraš neko će te pronaći dok si još živ
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by jukie

Npr. ako ti iznenada bude jako loše i kolabiraš neko će te pronaći dok si još živ

na primer.....stavise, gomila brakova u srbiji se bazira na ovom principu
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by J...
Originally posted by E.c.h.o...

Valjda je obavezno da se potpise ugovor i plati porez na ime izdavanja od nekih 20%? Samim tim je obavezno i da se vrati depozit ukoliko stan ostane u istom stanju.

S tim sto vlasnik stana moze uvek da napravi zamerku da u stanu nesto nije uredu i da na osnovu toga ne vrati depozit a ti mu ne mozes nista. Jedino da ides na sud ciji su troskovi veci od depozita. I naravno da ugovor nije obavezan i niko ga i ne radi ako se stan nadje preko oglasa ili preporuke.
Ja b' rekO da je ugovor obavezan po zakonu, a da je potpuno druga stvar sta ljudi inace rade.
By Orion
Ja bih neki stan na špijunku od tri 'iljade evra. :sigh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!