Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Sve sto sam napisao odnosi se na opste poznavanje Svetog Pisma i hriscanske istorije, ne vidim nikakvu vezu sa SPC. Ove podatke ce ti reci svaki obavesteni hriscanin, bio pravoslavac, katolik ili protestant...

Ili nisi odoleo, da ne napises bar nesto, posto si video da sam ja odgovorio na temu, a posto vidim da mi nisi post iseckao na slogove i pokusao da budes elokventan, zakljucujem da se precuno slazes sa mnom.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo rekoh da si ti lichno spc verzija Iohannes-a.
u chemu je tvoj problem, Aleksandre Veliki, ne znam.

p.s. jedini problem mozda vidim u preteranom popushtanju ovog foruma te onog Gay.hr konzervativnim crkvenjacima.
ali, ko sam ja da uredjujem forume pa bili oni i jedni jedini gej forumi u Srba i Hrvata.......
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
A sta bi to, po tebi, trebalo da rade sa konzervativnim crkvenjacima?

Posto sebe ne pronalazim u ovoj klasifikaciji, zanima me koji su konzervativci na ovom forumu i da li diskriminaciju treba selektivno primenjivati...
Korisnikov avatar
By drakson
Originally posted by drakson

Da li neko od gej-pravoslavaca moze nesto vise da mi kaze o americkom pravoslavnom jeromonahu Serafimu Rouzu.
Konvertitu iz protestantizma, nihilizma, zen-budizma itd. u pravoslavlje. Vrsnom religioznom piscu a neki kazu i buducem svetitelju.
U americkim medijima se moze procitati da je bio gej?!

Zar stvarno niko nista?!
Korisnikov avatar
By Cluniensis

Da li neko od gej-pravoslavaca moze nesto vise da mi kaze o americkom pravoslavnom jeromonahu Serafimu Rouzu.
Konvertitu iz protestantizma, nihilizma, zen-budizma itd. u pravoslavlje. Vrsnom religioznom piscu a neki kazu i buducem svetitelju.
U americkim medijima se moze procitati da je bio gej?!

Zar stvarno niko nista?!
Pridruzujem se zeljama da i ja procitam nesto o tome, ako neko zna, Ovo me je bas iznenadilo! Cuo sam za njega, i cini mi se, pre par godina gledao i neki TV intervju sa njim. Vrlo zanimljiva licnost!
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
O. Serafim je bio monah Ruske pravoslavne zagranicne crkve. Rodjen je (ako se ne varam) 1934. a umro je 1982. Roditelji su mu bili metodisti po veroispovesti, a on je studirao kinesku filosofiju. Kada je diplomirao, istrazivao je Budizam i kroz uporednu religiju, upoznao se sa pravoslavljem...

U pismima majci se autovao, kao i svom prijatelju sa faxa, ali je, po sopstvenom tvrdjenju, apstinirao od sexa od kada se povukao u manastir.

Ako treba vise i opsirnije, mogu i to, ovo je bilo na brzinu :D
Korisnikov avatar
By drakson
Originally posted by Alexandrus Magnus

O. Serafim je bio monah Ruske pravoslavne zagranicne crkve. Rodjen je (ako se ne varam) 1934. a umro je 1982. Roditelji su mu bili metodisti po veroispovesti, a on je studirao kinesku filosofiju. Kada je diplomirao, istrazivao je Budizam i kroz uporednu religiju, upoznao se sa pravoslavljem...

U pismima majci se autovao, kao i svom prijatelju sa faxa, ali je, po sopstvenom tvrdjenju, apstinirao od sexa od kada se povukao u manastir.

Ako treba vise i opsirnije, mogu i to, ovo je bilo na brzinu :D

Moze i opsirnije!!

Slika
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Evo opsirnije, ali posto sam lenj, ovo je copy/paste :D

ima i nastavak u kome se govori i o njegovoj homosexualnosti, ali kao sto rekoh, lenj sam pa me mrzi da prevodim, a mogu da ga iskopiram na nemackom ili engleskom, birajte :)

Otac Serafim Rouz je rodjen 1934. godine u San Diegu, u jednoj metodistickoj porodici. Po karakteru i poslovicnim izrazima i govoru vise je licio na majku, a od oca je nasledio marljivost u radu i zadovoljstvo u malom. Mali Judzin je bio od samog pocetka, od ranih detinjih dana, miran i cesto zamisljen. Rano je poceo da cita, tako da je uskoro znao izvesne delove Biblije. Imao je svoje vrsnjake, ali se malo igrao sa njima. U skoli je bio odlican djak i njegovi su ucitelji gledali u njega sa velikom nadom. Mislili su da ce se Judzin posvetiti matematici i prirodnim naukama. Jos u gimnaziji naucio je dva strana jezika, francuski i nemacki, citao je svetska knjizevna dela, ukljucujuci Dostojevskog. Osobito ga je zanimala filosofija, koju je ozbiljno studirao u Pomoni, na koledzu, u Juznoj Kaliforniji. Stalno je zudeo za necim uzvisenijim, savrsenijim. Mucila ga je misao coveka i njegovog postojanja, jer mora da postoji neka "druga realnost". Nije se mogao nemirni duh mladog Judzina ukopcati u okvire protestantizma, jer je to za njega bio "status quo" - ljudi zive za ovaj svet, uzivaju zemaljske blagodati, ali dalje se ne ide. Trazio je da sazna "istinu" u budizmu, spiritualizmu, istocnim religijama. Bila mu je dosadna zapadna mudrost. Bio je nekad blizak filosofiji Nicea, koji je odbacio sve sto nije racionalno, sto se ne moze razumom protumaciti. Dok je Judzin lutao i trazio sta je i gde je istina, izgubio je bio interesovanje za veru kakvu je stekao u roditeljskom domu. Za njega ce jedan monah, njegov sabrat, docnije reci da je Judzin bio monah "koji je znao kako da pati pre nego je dosao do istine, a onda je patio zbog onoga sto je nasao". U jednoj akademiji u San Francisku studirao je kineski i istocnjacku mudrost. Kazu da je odlicno naucio taj jezik, kao da je bio rodjen u Kini.

U San Francisku na univerzitetu cuo je na jednom predavanju od jednog francuskog profesora da se u izucavanju bilo koje religije potrebno obratiti izvornoj formi te religije. Sretnom okolnoscu jedan student, Srbin, preporucio mu je da se upozna sa pravoslavnim crkvenim obicajima i bogosluzenjima. Bas tada Judzin upoznaje jednog svog vrsnjaka, ruskog bogoslova, koji ce ga prvom prilikom odvesti u hram Presvete Bogorodice koji se nalazio u San Francisku. Iako nije tada poznavao jezik, ni svestenicke radnje, ni vernike okupljene tu na molitvu, miris tamjana i sveca i molitvenost prisutnih ucinili su narociti, zapravo sudbinski utisak i prelom u dusi Judzina. Cudan je taj prelom bio, tako nesto nije nikad osetio u protestantskim hramovima, a niti u budistickim i istocnjackim hramovima. Onda se setio onog francuskog profesora koji mu je ukazao na to da je Pravoslavlje najblize izvoru hriscanske tradicije. Poceo je cesce da posecuje pravoslavna bogosluzenja, da cita knjige, da uci ruski i crkvenoslovenski jezik. Imao je osobitu srecu da postane ucenik Arhiepiskopa Jovana (Sangajskog), koji je nedavno kanonizovan u Ruskoj zagranicnoj crkvi. On se rado seca tih dana, kad je u toku tri godine izucavao pravoslavnu teologiju pored Arhiepiskopa Jovana i drugih verujucih nastavnika. On se postepeno priblizavao Pravoslavlju i sve ga vise zavoleo. Presao je u pravoslavnu veru, stekao je dobar broj prijatelja medju Rusima i imao nekoliko mladjih prijatelja-bogoslova. Judzin nije mirovao. Ucestvovao je u dnevnim bogosluzenjima, proizveli su ga za cteca. On je kroz susret sa Hristom saznao da istina nije van nas, da je to licni dozivljaj koji se neguje u srcu. Pravo je zadovoljstvo citati knjigu "Ne od ovoga sveta", koju je napisao njegov sabrat Damaskin posle smrti oca Serafima. On je, otac Damaskin, iz neposredne blizine posmatrao rad i stvaralacku energiju novog pravoslavca i sve poteskoce kroz koje je otac Serafim sa bratijom prolazio. Pocelo se sa stampanjem i izdavanjem jednog casopisa - "Pravoslavna rec" - nabavkom i prodajom pravoslavne stampe i ikona u neposrednoj blizini Bogorodicinog hrama u San Francisku.

Posle smrti Arhiepiskopa Jovana, Judzin i saradnici su zeleli da se udalje od sveta i da stvore svoju zajednicu, monasku zajednicu po ugledu na starodrevne pustinjake i isposnike. Nesto pozajmicom, nesto od sakupljenog i ustedjenog novca kupili su 80 ekera (32 hektara) zemlje u jednom udaljenom planinskom kraju, nekih 300 km od San Franciska, prema severu. Prelaskom u novi kraj napravili su malu crkvu i par koliba za stanovanje. Tu se zamonasio i Judzin sa monaskim imenom Serafim, uzevsi ime cuvenog ruskog isposnika Serafima Sarovskog; njegov saradnik Gleb (Rus) primio je ime svetitelja Aljaskog Germana. Njegova skromna monaska zajednica se nazvala "Manastir bratstva Svetog Germana od Aljaske". Serafim je primio jeromonaski cin 1977. godine. Sada to bratstvo broji 15 monaha, mladih Amerikanaca koji su primili Pravoslavlje i odlucili se na monaski isposnicki zivot. Zive kao isposnici u molitvi, u svakodnevnim sluzbama i zaduzenjima - prema pojedinacnim sklonostima. Zive od izdavacke delatnosti: izdavanja svoga casopisa "Pravoslavna rec", od prevodjenja i objavljivanja pravoslavnih svetiteljskih spisa. Siroka misionarska delatnost. Poneki od njih odlaze u svet da pomognu onima koji ih traze za duhovnu utehu. Cim sam sa suprugom stigao prosle jeseni u tu neobicnu zajednicu, usred Amerike, na Zapadu, pitali su me monasi za Episkopa Nikolaja i Arhimandrita Justina Popovica. Dali su nam na poklon knjigu o srpskim svetiteljima u engleskom prevodu, od Srbina, svestenika Danila Rogica. Nazalost, otac Serafim - jedan retko fini i istrazivacki duh - poziveo je svega 14 godina u tom americko-pravoslavnom manastiru, ali je ostavio iza sebe veoma plodno seme, nekoliko odlicnih knjiga i spisa pravoslavne sadrzine, kao: "Pravoslavlje religija buducnosti", "Bozje otkrovenje ljudskom srcu", "Blazeni Jovan cudotvorac" i dr. Grob oca Serafima je pri samom manastiru, gdje mnogi dolaze na molitvu.

Moderno doba je po mnogo cemu satansko i blisko Antihristu, govorio je i pisao otac Serafim Rouz. Upozoravao je pravoslavne hriscane da ustraju u pravoslavnom, izvornom hriscanskom ispovedanju vere. Njegova djela, i obimna knjiga "Ne od ovoga sveta" (1000 stranica), prevode se na ruski. On je bio neobican i hrabar Hristov vojnik u moru materijalizma, cija se dusa sada raduje na nebesima. On je i putokaz mladim Amerikancima koji hoce i traze istinu.
By Avernum
Pozz.

Nisam uopste homos, samo sam dosao jer me interesuje tema: odnos crkve i gej populacije, posto sam pravoslavni hriscanin i imam misljenje o tome.

Homoseksualizam, kada se gleda sa teoloske strane, jeste grijeh. Tako pise u Svetom Pismu. Ali ovde se mora reci da nije samo takva seksualnost gresna nego bilo koja. Znate li sta je rukoblud ? Obicna mastrubacija se smatra gresnom, sex prije braka je takodje grijeh... itd. A koliko ljudi to ne praktikuje? Moja teza jeste da smo svi mi gresni, kako gejevi tako i svi ostali zajedno sa njima i upravo je Hristova Crkva tu da nas sve zajedno spasi. Ne moze niko da jednom homoseksulacu zabrani prisustvo Svetoj Liturgiji, jer to isto kao da si zednom covjeku zabranio da se napije, ciste, hladne vode u pustinji. Sto nikako nije hriscanski.
Korisnikov avatar
By Dina
Juce sam od jedne preijateljice cula da kod nas u skoli veroucitelj uci decu da dve zene mogu da stupe u brak... Roditelji budu sokirani posto verujem da su decu na veronauku upisali sve sami konzervativci a sad im decu tamo uce o lezbejskim brakovima :giggle:

Bravo za veroucitelja :klap: :klap: :klap:

Pretpostavljam da on koristi ono sto je Alexandrus Magnus objasnio (pod pritiskom mojih pitanja :D ) - da se zene zapravo nigde u verskim knjigama ne pominju. To sto smo mi skloni da ako se pominju muskoloznici smatramo da se odnosi i na lezbejke je samo nase povezivanje u glavi, ali zapravo to nigde ne pise pa ako roditelji dodju sa zamerkama jos veroucitelj moze da im kaze da nisu verski obrazovani :giggle:
Korisnikov avatar
By kyrgyz
Dragi moji vernici i nevernici "VERUJE SE SRCEM,A JEBE SE KURCEM":opatica:
Korisnikov avatar
By ChristianTroy
Originally posted by Avernum

Pozz.

Nisam uopste homos, samo sam dosao jer me interesuje tema: odnos crkve i gej populacije, posto sam pravoslavni hriscanin i imam misljenje o tome.

Homoseksualizam, kada se gleda sa teoloske strane, jeste grijeh. Tako pise u Svetom Pismu. Ali ovde se mora reci da nije samo takva seksualnost gresna nego bilo koja. Znate li sta je rukoblud ? Obicna mastrubacija se smatra gresnom, sex prije braka je takodje grijeh... itd. A koliko ljudi to ne praktikuje? Moja teza jeste da smo svi mi gresni, kako gejevi tako i svi ostali zajedno sa njima i upravo je Hristova Crkva tu da nas sve zajedno spasi. Ne moze niko da jednom homoseksulacu zabrani prisustvo Svetoj Liturgiji, jer to isto kao da si zednom covjeku zabranio da se napije, ciste, hladne vode u pustinji. Sto nikako nije hriscanski.

Po meni je greh kada svesteno lice opsti sa detetom. Kada toboz propoveda rec bozju a ovamo upraznjava sex sa svojim partnerom. kada se opija u kafani i pusi paklicu cigareta dnevno. Kada vozi mecku ili audi a u crkvi propoveda skromnost. Kada kaze postenje i cast, a prvi se odrekao toga. Kada kaze NE ratu a prvi je podstrekivao na isti. Takvih slika je puna ova zemlja. I onda ko ima obraza i ko sme da mi kaze da je greh u tome sto samo volim svog partnera na najbolji nacin koji umem?! :prst2:
Korisnikov avatar
By Madonna
šta ste napali čoveka, baš je fini.
Korisnikov avatar
By Brokeback
Jeste fin, ali to je isto kao da sam ja otisao na forum spc i tamo pricao o homosima :D
Nek ljudi olade od nas. Ne verujem u to spasenje cim to isto spasenje govori da ja kao osoba nisam dobrodosao ili dobar za to isto drustvo.. Ne verujem da ljudi i dalje veruju(21. vek) u to sta im popac kaze...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dina

Juce sam od jedne preijateljice cula da kod nas u skoli veroucitelj uci decu da dve zene mogu da stupe u brak... Roditelji budu sokirani posto verujem da su decu na veronauku upisali sve sami konzervativci a sad im decu tamo uce o lezbejskim brakovima :giggle:

Bravo za veroucitelja :klap: :klap: :klap:

Pretpostavljam da on koristi ono sto je Alexandrus Magnus objasnio (pod pritiskom mojih pitanja :D ) - da se zene zapravo nigde u verskim knjigama ne pominju. To sto smo mi skloni da ako se pominju muskoloznici smatramo da se odnosi i na lezbejke je samo nase povezivanje u glavi, ali zapravo to nigde ne pise pa ako roditelji dodju sa zamerkama jos veroucitelj moze da im kaze da nisu verski obrazovani :giggle:
Dina, jeste bravo s samo lezbejskog aspekta ali nije potpuno bravo sve dok to isto taj verouchitelj ne kaze i za gej mushkarce! Nema mogu one a ne mogu oni! I lezbejke i gejevi ima da mogu!!

Podrshka Christian Troy-u i Brokeback-u!
Korisnikov avatar
By Dina
Vel boy,
pa nadam se da ce jednog dana crkva reformisati svoja ucenja pa dodati gay brakove. Ali za sada me je sokiralo i ovo... Ne mogu se u pravoslavnoj crkvi vencati ni dve zene tako da je veroucitelj dodao to na svoju ruku a verujem da roditelji zbog toga vecinom nisu najzadovoljniji ;)
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne mora crkva nikada reformisati nishta, svakako da je pozeljno, ali ne mora, jer mi nismo/ ne bismo trebali biti duzni da strepimo niti da zavisimo od toga kakav cejf i hir ce ljudska institucija tj. preduzece, umishljeno/a da je od Boga, koja/e sebe crkvom zove imati. poenta je da crkva mora biti odvojena od drzave! vera u Boga je neshto sasvim individualno, privatno, crkva ne bi smela da ima monopol nad tim!
verouchitelji se moraju nauchiti da ili fer i poshteno tretiraju i lezbejke i gejeve ili da nas uopshte i nikako NE uzimaju u usta pa ce i, mislim, antigejni roditelji te dece, studenata .... veronauke razmishljati dublje i poshtenije! :wink:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Vel boy

ne mora crkva nikada reformisati nishta, svakako da je pozeljno, ali ne mora, jer mi nismo/ ne bismo trebali biti duzni da strepimo niti da zavisimo od toga kakav cejf i hir ce ljudska institucija tj. preduzece, umishljeno/a da je od Boga, koja/e sebe crkvom zove imati. poenta je da crkva mora biti odvojena od drzave! vera u Boga je neshto sasvim individualno, privatno, crkva ne bi smela da ima monopol nad tim!
verouchitelji se moraju nauchiti da ili fer i poshteno tretiraju i lezbejke i gejeve ili da nas uopshte i nikako NE uzimaju u usta pa ce i, mislim, antigejni roditelji te dece, studenata .... veronauke razmishljati dublje i poshtenije! :wink:
Veronauka je u osnovnim skolama, ne znam mozda i u srednjim, ali ovo su sasvim mala deca. Ne znam kako oni mogu da tretiraju fer i posteno kad je po njima gejstvo greh. Jedino da im se nekako zabrani da taj deo pricaju na casovima, ali ne znam ko bi im zabranio? Da su politicari hteli da se stavovi crkve ne izlazu u skolama ne bi tu ni bila veronauka kao predmet. U svakom slucaju to je izborni predmet drugi izbor je gradjansko vaspitanje cini mi se te mi nameravamo da kad budemo imali dete tog uzrasta ide na gradjansko (sem ako ne bude bas kukalo za veronaukom, a nadam se da nas nece staviti na te muke ;) )...
Korisnikov avatar
By Tungi
Zasto bi bila muka?Ne odstupas nista dalje ni od ovih roditelja koji guraju svoju decu na veronauku.
Korisnikov avatar
By Dina
Tungi,
dete od sedam godina nema bas jos oformljenu i celovitu sliku o svetu, drustvu, ucenjima pa da moze da sagleda sta je veronauka a sta gradjansko vaspitanje... a opet ima neku svoju volju koja se mora postovati i ne sme se ubijati tek tako... Zato kazem da moze biti muka ako nam se zelje ne podudare...

Ja sam npr sa sest godina resila da se krstim, roditelji bili protiv toga ali ih nisam onda ni pozvala na krstenje, ako dete bude na mene... tesko meni :lol:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Vel boy

Veronauka je u osnovnim skolama, ne znam mozda i u srednjim, ali ovo su sasvim mala deca. Ne znam kako oni mogu da tretiraju fer i posteno kad je po njima gejstvo greh.
Ne znam na kog "oni" mislish u kontekstu ove dve rechenice.
ako mislish na verouchitelje, pa kad si vec dala primer da je/su neki od njih rekao/li da se zene mogu medjusobno venchavati, taj/ti bi trebao/li da kaze isto i za mushkarce. ili u najmanju ruku, da ne kaze da mushkarci ne bi mogli/smeli......
mislim da ne mislish na decu pod onim "oni", mada kako si te dve rechenice napisala malo je konfuzno na kog mislish pod "oni".

Jedino da im se nekako zabrani da taj deo pricaju na casovima,
ne mora niko zabraniti ako verouchitelji prichaju o gej mushkarcima/zenama uvazavajuci nashe ljudsko dostojanstvo ili ako nas ne uzimaju u usta uopshte, dakle ni pozitivno ni negativno. pod ne uzimanjem u usta opet nuzno ne mislim na zabranjivanje tog dela da se pricha, ali se moze o tom prichati kad se hoce- ovako: "nemamo shta da kazemo, ni pozitivno ni negativno". :eureka: eto, kratko, dotaknuto, ali fer. dakle, nije im zabranjeno da to dotaknu, ali bi morali iz poshtovanja prema ljudskom dostojanstvu gejeva, ti verouchitelji da, ako nemaju ili ne zele reci nishta pozitivno, izbegnu reci i ishta negativno!

ali ne znam ko bi im zabranio? Da su politicari hteli da se stavovi crkve ne izlazu u skolama ne bi tu ni bila veronauka kao predmet.
tu vec ulazimo u politichke teorije slobode govora i njene zloupotrebe.
zloupotreba slobode govora je ukratko recheno svako verbalno chinjenje koje ima za cilj bilo kakvo ugrozavanje dostojanstva, prava, interesa i zivota jedne grupe ljudi. smatram to vrlo, vrlo vaznim issue-om za pozabaviti se u zemljama ex-Yu npr. Srbiji.
dakle, ako je proizvod veronauke da iz toga izlaze deca nauchena i nahushkana da ugrozavaju dostojanstva, prava, interese i zivote jedne grupe ljudi, onda svakako da je to uzareno ozbiljno pitanje i problem kojim se treba najozbiljnije pozabaviti na najvishim politichkim instancama. na verouchiteljima i crkvi je da izaberu da li ce ici putem konflikta i rata s gradjanskim drushtvom ili bar putem nekog obostranog kompromisa, ako vec ne prihvataju postulate savremenog civilizovanog drushtva.

da sad opet i ne zapochnem da podsecam koliko je konzervativna crkva u pogledu naukovanja o ljudskim seksualnim orijentacijama (koje ona ni ne priznaje sem jedne tj. heteroseksualne) u krivu te kako Isus Hrist verujem sigurno NE BI hteo NI dozvolio da proizvod veronauke bude da iz toga izlaze deca nauchena i nahushkana da ugrozavaju dostojanstva, prava, interese i zivote jedne grupe ljudi koja sama nikog ne ugrozava.
Korisnikov avatar
By Dina
Vel boy,
to oni u toj recenici oznacava veroucitelje odnosno crkvu. Pa valjda smo i na ovom topicu i na drugim pricali da je po stavovima crkve "muzeloznistvo" greh. Obicno se lezbejstvo pridruzi tome pa se tumaci da je za crkvu cela homoseksualnost greh. Ali smo isto raspravljali na ovom topicu da lezbejstvo zapravo nigde nije direktno spomenuto te da je to prosirivanje onda dodatak. Ali muska homoseksualnost jeste spomenuta i stoga svestenik/veroucitelj bilo koji zvanicni predstavnik ako prica ne moze da prica drugacije nego sto mu pise u knjigama, jedino sto moze je da taj deo ne spomene.

I naravno da se ja slazem sa tobom, i da to tako nije trebalo da pise i da predstavnici crkve ne bi trebalo cak i da pise da to tako tumace. Ali ne vidim samo da sto ti/ja tako mislimo to ima uticaja, niti da se neko bar u ovom trenutku bavi pitanjem veronauke i sta se tu (ne) uci a kako bi trebalo da bude, verovatno sto se aktivizma tice ima nekih vaznijih pitanja. Mozda ce to jednom doci na red jer to jeste vazno pitanje takodje, deca su buducnost i ako se oni uce pogresno ne samo da sadasnje drustvo nije dobro nego nece biti ni buduce.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Vel boy,
to oni u toj recenici oznacava veroucitelje odnosno crkvu. Pa valjda smo i na ovom topicu i na drugim pricali da je po stavovima crkve "muzeloznistvo" greh. Obicno se lezbejstvo pridruzi tome pa se tumaci da je za crkvu cela homoseksualnost greh. Ali smo isto raspravljali na ovom topicu da lezbejstvo zapravo nigde nije direktno spomenuto te da je to prosirivanje onda dodatak. Ali muska homoseksualnost jeste spomenuta i stoga svestenik/veroucitelj bilo koji zvanicni predstavnik ako prica ne moze da prica drugacije nego sto mu pise u knjigama, jedino sto moze je da taj deo ne spomene.
Ali, Dina, ja sam u ovoj temi, koliko sam mogao i koliko mi vreme dozvoljava, ranije tj. na str. br. 5 ove teme http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... 256&page=5, vec dao literaturu On Being Orthodox And Gay gde su analitichkom metodom date replike heteroseksistichko-crkvenom tumachenju toga shta i kako jeste/nije mushka homoseksualnost pomenuta/ne pomenuta u Bibliji. (Ako treba da prevodim na srpski, samo reci).

ovim ne kazem nuzno da ti verouchitelji, kad vec hoce da prichaju o mushkoj homoseksualnosti, nuzno moraju da prichaju u smislu AXIOS-a, ali bi sigurno morali da dozvole da se i taj neshto drugachiji glas pravoslavlja chuje.

I naravno da se ja slazem sa tobom, i da to tako nije trebalo da pise i da predstavnici crkve ne bi trebalo cak i da pise
da, ali i o tom shta zapravo pishe, govori On Being Orthodox And Gay.

........da to tako tumace. Ali ne vidim samo da sto ti/ja tako mislimo to ima uticaja, niti da se neko bar u ovom trenutku bavi pitanjem veronauke i sta se tu (ne) uci a kako bi trebalo da bude, verovatno sto se aktivizma tice ima nekih vaznijih pitanja. Mozda ce to jednom doci na red jer to jeste vazno pitanje takodje, deca su buducnost i ako se oni uce pogresno ne samo da sadasnje drustvo nije dobro nego nece biti ni buduce.
svestan sam ja da nazalost u stanju stvari kakve i dalje vecinom jesu u Srbiji, da ovo shto ja (i ti) govorimo nema uticaja. medjutim, u ovoj temi govorimo o specifichno tom odnosu pravoslavlja (simbolizovanog/ne simbolizovanog u crkvi i njenim verouchiteljima) i (mushke) homoseksualnosti, pa kazem da, kao jednu od najtvrdjih bastiona antigejstva i heteroseksizma crkvu i njene verouchitelje treba na izvestan nachin nadzirati u cilju da od dece NE stvore nahushkane antigejne nasilnike ni teroriste, bilo verbalne ili fizichke. jer, tako da kazem, svi mi vrednujemo slobodu govora ali i svesnost da ona ne sme ici u cilju da ugrozi dostojanstvo, prava, interese i zivote nekih ljudi koji sami objektivno nikog ne ugrozavaju. stoga, i crkva i njeni verouchitelji bi morali da paze da to poshtuju te da prenesu te univerzalne osnovne vrednosti (koje su upravo i Isusove) deci kojoj uchiteljuju.
By Speculum Columbae
Vaspitan sam pravoslavno.
Ali kada sam odlučio da budem definitivno gej, odlučio sam se da (teškog srca) odustanem od pravoslavne vere.
Ne može i jedno i drugo, na žalost, jer mi mesto nije tamo (u crkvi), zbog toga što jesam.
Nije fer, ali možda ima razlog zašto - jer smatram da vera ne treba da bude kao automobil, da ga voziš kako ti odgovara i prilagođavaš.
Zbog toga sam se posvetio nekom mom bogu na koga imam pravo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dante

Ali kada sam odlučio da budem definitivno gej, odlučio sam se da (teškog srca) odustanem od pravoslavne vere.
Ne može i jedno i drugo, na žalost, jer mi mesto nije tamo (u crkvi), zbog toga što jesam.
Nije fer, ali možda ima razlog zašto - jer smatram da vera ne treba da bude kao automobil, da ga voziš kako ti odgovara i prilagođavaš.
..........

i time si sarsheno ispunio zelje i prizeljkivanja najgorim antigejima unutar pravoslavnih "vernika" .
ne zelim da te kritikujem niti govorim shta raditi/ne raditi Dante, ali ti je ovaj post tipichan primer poraza vere u Dobrog i Poshtenog Boga, Boga kao Ljubavi; poraz koji su samozadovoljno trljajuci ruke oni koji su hijack-ovali pravoslavlje, hrishcanstvo.... i prizeljkivali; nisi uspeo da odbacish stereotip Vera= crkva, institucionalizovana religija i njene heteroseksistichke dogme....
tuzno, ali ipak poshtujem.......
Korisnikov avatar
By Srklet
bog je gubitak vremena. treba se baviti vaznijim stvarima.
Korisnikov avatar
By Mariška
"Naši 1389" traže od patrijarha da izopšti Tadića, Dačića i Cvetkovića

U Otvorenom pismu patrijarhu Irineju koje su potpisali čelnici organizacije SNP Naši 1389, i još neke manje, traži se da Srpska pravoslavna crkva izopšti iz svojih redova predsednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra Ivicu Dačića, jer su podržali "Paradu ponosa".

Kako navode autori pisma, ova trojica političara stoje iza organizacije " parade homoseksualaca " koja se još naziva i "parada beščašća, nastranosti" i td.

Pošto u pismu konstatuju da je izostalo " patrijarhovo reagovanje što medju vernicima izaziva veliko čudjenje " potpisnici pisma mole Patrijarha i SPC da, kako kažu, spreče krvoproliče na ulicama Beograda tog dana.

"Dobro je poznato da će i pored velikih mera bezbednosti, na hiljade Srba tog dana protestvovati. Možemo samo naslutiti u šta će se pretvoriti ukoliko kolona homoseksualaca i predstavnika vlade Srbije bude došla u dodir sa demonstrantima ".

Autori pisma podsečaju na " pokušaj parade nastranosti 2001.godine " i dodaju da je svima poznato kako se taj pokušaj završio.

U pismu se navodi da će istog dana biti održan skup sveštenstva i monaštva koji najavljuje da će "anatemisati predsednika Tadića".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da policija neće tolerisati bilo kakve pretnje učesnicima Parade ponosa, najavljene za 10. oktobar u Beogradu. Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da će će svako nasilno
ponašanje prema učesnicima Parade biti sankcionisano.

Izvor: Blic
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!