Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Idi bre. Uf.

Ne znam koliko ćelija može da stoji. Ni sperma.

Emisiju o career women sam gledao i ja.
Korisnikov avatar
By Dina
Moguce, mada mozda su zamrzle i embrione a ne jajne celije... Embrioni se zamrzavaju kao i sperma a jajne celije mislim ne, ali kazem mozda gresim...
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da kod nas drze zamrznute embrione pet godna. To je bas zanimljivo, deca su zapravo vrsnjaci a mogu da se rode u razmaku od nekoliko godina... jedno dete u medjuvremenu bilo u zamrzivacu :lol: Salim se naravno, nije dete nego embrioncic, ali ovako nekako jos strasnije zvuci...
Korisnikov avatar
By Dina
E da isto je zanimljivo ako se roditelji u medjuvremenu razvedu - ja sam citala da su se onda sudili oko zamrznutih embriona s tim sto je jedno htelo da ih unisti a drugo ne... Malo je sporan i onaj slucaj kad otac buduceg deteta umre... kako to dete se radja a vec otac mrtav nekoliko godina...
Korisnikov avatar
By Mars
Bilo je nešto, da....pa se uhvatili za to da li je poklon ili nije poklon.

Ili sam pomešao sa onim parom gde je žena mužu dala bubreg, on je prevario, razveli se - ona hoće svoj bubreg nazad.

Svašta ima.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Dina
Malo je sporan i onaj slucaj kad otac buduceg deteta umre... kako to dete se radja a vec otac mrtav nekoliko godina...
Znam, sećam se, to se ona Holanđanka sudila i dobila je presudu od Evropskog suda u Strazburu da ima pravo, iako je njen muž umro još pre više godina.

Ali sad već stvarno moram da spavam. :sleep:
Korisnikov avatar
By Dina
E danas sam u Nedeljnom telegrafu citala vezano za ono sto smo raspravljali, mada nije vezano za osnovnu temu od Oziris, sem u sirem smislu, nadam se da nas nece izbaciti sa teme... :D

Sto se jajnih celija tice - kod nas se donatorstvo na klinikama ne placa ali se ukoliko se u procesu vantelesne oplodnje zene dobije vise od deset jajnih celija ona pita da li bi bila dobrovoljna donatorka. Ako se slozi saglasnost moraju da potpisu i ona i muz i da to odobri eticki komitet bolnice. Ipak, zene se redje na to odlucuju jer zele da zamrznu embrione za nove pokusaje vantelesne oplodnje. Prosle godine je bilo 18 slucajeva donacije a ove 3.

Iskreno se nadam da je i kod Marsove drugarice ipak bio taj slucaj i da jajna celija nije ukradena nego donirana, a da joj mozda nisu lepo objasnili, tako nesto... :molise:
Korisnikov avatar
By Dina
Hvala Marse...

Ja znam neke od tih lekara sa privatnih klinika i zaista mislim da ne bi uradili tako nesto. E sad verovatno da i lekara ima raznih...
By biotherm
ma ima svakakvih lekara... u zagrebu je pre par godina izbio skandal kako je ugledan ginekolog "ukrao" jajne celije zenama prilikom ginekoloskih operativnih zahvata (bilo je i nepotrebnih operacija) i potom prodavao... ko kaze da medicina nije biznis? Nema ni H od Hipokratove zakletve!
Korisnikov avatar
By Mars
Slažem se.

Ma više i ne stavljam ograde, svi su takvi. Počev od mojih prijatelja pa na dalje.

Medicinska usluga je roba kao i svaka druga i treba što bolje da se proda.

Blesavo je što je mi kao korisnici tih usluga to često uzimamo kao merilo kvaliteta.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Nisam svaki post procitala, lici kao da se dosta skrenulo sa teme, ali znam da ako neko ima prijatelja koji bio bio donor, a ne zeli da taj prijatelj ima roditeljska prava, bez obzira na poverenje i prijateljstvo, ta osoba treba da se registruje kao donor u klinici i onda da se isvrshi oplodnja. Registrovani donor se ugovororom obavezuje da ne trazi roditeljska prava. Tako se, koliko znam], radi u UK, nadam se da je, ilili ce biti i kod nas isto.
By bKaoBoris
davao sam krv, krvnu plazmu, trombocite, mogu i spermu. ali da mi se plate putni troskovi :)
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Resih da odgovorim na temu:) Ja bih donirala svoje jajne celije besplatno, sam znam da je kasno za to :( Razlog zasto bih je prost, i meni ce neko (nadam se uskoro) da pomogne da postanem majka :)
Jako mi je vazan razlog zasto neko postaje donor, mojoj voljenoj i meni ce to da bude najbitnije kad budemo birale tatu.
Korisnikov avatar
By Dina
I ja vise ne mogu da doniram (jer za donaciju su potrebne jajne celije mladjih zena) i sad mogu da kazem da bih da sam mladja i da je to tada moglo bla bla... ali mislim da ipak ne bih. Iako mislim da je u neku ruku to sebicno, znam zene kojima je to jedini nacin da postanu majke a jako to zele i kad pomislim da ja to ne bih ucinila ni da sam u situaciji... pa osecam se bas sebicno... A uvek se moze pomisliti da je moglo i meni da se desi pa da su svi sebicni kao ja, kako bih dosla do jajne celije? Ali opet imam neki uvrnut odnos prema deci, koliko god dugo nisam htela da imam decu toliko sam onda kad sam pozelela sticajem okolnosti platila vec prilicnu cenu za njih (mada moja kuma kaze da kada ugledas svoju bebu znas da je svaka cena bila mala). Ali taj odnos sa detetom smatram skroz posebnim i meni su vec embrioni deca, pricam sa njima, imaju imena, pricam i sa onima koji su otisli itd. I s obzirom na sve to nikako ne bih mogla da podnesem da negde postoji moje biolosko dete a da ga ja ne znam, da ga necu videti, niti ucestvovati u njegovom zivotu, niti ono u mom...
Korisnikov avatar
By Oziris
Update: Postoji u Skoplju vrlo profesionalna klinika, Mala Bogorodica Sistina, koja radi i inseminaciju i in vitro oplodnju sa spermom donora - imaju ekskluzivan ugovor sa Cryos bank international iz Danske - cena je mislim 2000 eur za inseminaciju, 3 pokusaja + hormonska priprema + placanje sperme - dakle sve je uracunato u cenu, a sama in vitro oplodnja je 1700 eur.
Ono sto je najbolje od svega, spadaju medju najpristupacnije cene u Evropi, a rade jako profesionalno; drugo, za razliku od rada "na crno" po beogradskim privatnim klinikama, ova klinika je poseduje medjunarodni sertifikat za rad u oblasti humane reprodukcije i embriologije, i spermu donora narucujete iz kataloga Cryos banke. I, koliko sam shvatila, bracni status pacijentkinje je NEBITAN!
Na nekoliko foruma sam nasla postove zena koje su vec isle na oplodnju tamo i nijedan negativan komentar nisam procitala. Dakle, eto resenja! :)

Cure, buduce majke, pare u dzep i put pod noge! Bar nam Makedonija nije daleko! :)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Oziris

Update: Postoji u Skoplju vrlo profesionalna klinika, Mala Bogorodica Sistina, koja radi i inseminaciju i in vitro oplodnju sa spermom donora - imaju ekskluzivan ugovor sa Cryos bank international iz Danske - cena je mislim 2000 eur za inseminaciju, 3 pokusaja + hormonska priprema + placanje sperme - dakle sve je uracunato u cenu, a sama in vitro oplodnja je 1700 eur.
Ono sto je najbolje od svega, spadaju medju najpristupacnije cene u Evropi, a rade jako profesionalno; drugo, za razliku od rada "na crno" po beogradskim privatnim klinikama, ova klinika je poseduje medjunarodni sertifikat za rad u oblasti humane reprodukcije i embriologije, i spermu donora narucujete iz kataloga Cryos banke. I, koliko sam shvatila, bracni status pacijentkinje je NEBITAN!
Na nekoliko foruma sam nasla postove zena koje su vec isle na oplodnju tamo i nijedan negativan komentar nisam procitala. Dakle, eto resenja! :)

Cure, buduce majke, pare u dzep i put pod noge! Bar nam Makedonija nije daleko! :)

Ovo je jako vazna informacija! Hvala draga sto si podelila
sa nama...

Ako imas neke kontakte, molim te mi prosledi...

Kissesss
Korisnikov avatar
By Dina
Sve informacije o klinikama mozete da nadjete na netu, ali evo dacu vam i ja neke linkove :)

Ta klinika sto Oziris kaze je dobra, cula sam i ja pozitivna iskustva tj zene koje su tamo zatrudnele. A i mislim da su po cenama najpovoljniji. Evo njihov sajt:

http://www.malabogorodica.com.mk/default.aspx?cId=134

Druga alternativa vam je bolnica u Mariboru, po meni su oni najbolji. Ja da imam vremena isla bih kod njih, ustvari zvala sam ih ja ali kad sam cula koliko se ceka odustala sam. Inace kad zovete ili saljete mail to mozete da ucinite na srpskom. Kod njih je problem sto se salje dokumentacija pa se ceka tri meseca da vam odgovore a onda se ceka jos godinu dana da udjete u program. Povoljnost kod njih je sto glavni doktor koji tamo radi Veljko Vlaisavljevic je gostujuci doktor i u nasoj bolnici "Jevremova". Tako da vi mozete kod njega da zakazete konsultacije ovde i sve se uzivo ispricate pa tek onda zovete Maribor. Ili mozete da zovete Maribor pa prvi pregled uradite ovde. Evo vam linkovi za obe bolnice:

http://www.ivf-mb.net/onas.htm
http://www.jevremova.co.yu/index.html

Treca bolnica za koju znam da je dobra je u Ceskoj. Oni znam da su jako dobri za donaciju jajnih celija ili sa sopstvenim ali losim jajnim celijama i tu znam da su za nekoliko zena cudo napravili. Tj nisu mogle da ostanu u drugom stanju po raznim klinikama u svetu i ovde a kod njih jesu. Za trudnoce sa doniranom spermom ne znam koliko su uspesni ali cini mi se kad su za ove slucajeve tako uspesni sasvim je moguce da su i za te druge...

http://www.pronatal.cz/

E pa eto... sad samo da klikcete i da se odlucite za bebice same ili sa zenom :) :beba:
Korisnikov avatar
By Oziris
Da, zamislite, za razliku od Hrvatske, i nase voljene zemljice, Makedonija ima prilicno slobodan zakon o vestackoj oplodnji: nigde u zakonu ne stoji da zena koja se podvrgava vantelesnoj oplodnji mora da ima pozitivan bracni status ili vanbracnu zajednicu.

Cim skupimo neke ozbiljnije parice zena i ja idemo u Skoplje.
Korisnikov avatar
By Dina
Cula sam da u Sloveniji rade sa doniranom spermom samo za svoje drzavljane... e pa svasta!

Ali bice kod nas to u buducnosti sigurno bolje izregulisano, i banke sperme i sve ostalo, pa mozda mlade devojke koje i ne planiraju trudnocu skoro nece ni morati nigde da putuju...
Korisnikov avatar
By blabla54380
a jel se proverava genetski materijal donatora u bankama sperme ili se samo kroz upitnik selektuju kandidati? na osnovu cega korisnici banke sperme biraju bas tu epruvetu? :D
Korisnikov avatar
By Dina
Kad je to lepo regulisano zakonom onda mislim da se proverava sve zivo sto se moze proveriti... I mislim da zene u upitniku mogu da vide najrazlicitije podatke - i boju ociju, visinu, tezinu, boju kose, zanimanje, pa razni podaci vezani za zdravlje itd... sve sem imena.
Korisnikov avatar
By blabla54380
vec vidim temu ciju spermu poznatih licnosti bi ste uzeli :D
Korisnikov avatar
By Mage
Ne. Moj defektni genetički materijal umire samnom :drama:
By Purple Moonlight
Malo je skupo ovo 2000 evra za inseminaciju, zar ne. Doduse, cula sam da je ta vikinska sperma sad ultra popularna i vrlo skupa :) Elem, registrovala sam se samo da vam prosledim jos jednu informaciju vezanu za inseminaciju ili VTO. U Madjarskoj rade inseminaciju ili VTo za mnogo manje pare nego sto je to ovde. A i tamo je to legalno. Ja sam vec stupila u kontakt sa njima i mnogo su fini. Evo vam link: http://www.ivfpregnancycenter.com/
Spermu uzimaju iz najvece takve banke u Budimpesti. Jedna ampula kosta oko 150 evra s transportom do klinike. Inseminacija na klinici kosta 200 evra a VTO od 2000-2800 zavisi od komplikacija koje imate. U cenu je ukljuceno apsolutno sve, od pregleda, lekova, kosultacija, stvaranja embriona, zaledjivanja itd, sto je mnogo jeftinije nego kod nas. Sama VTO je 1500 evra. Imaju kliniku u Segedinu i Budimpesti. Za njih sam cula preko raznih foruma za VTO i znam da su mnoge zene zadovoljne i trudne :) sto naravno u Srbiji nisu uspele. Sve preglede mozete da odradite ovde pa da vidite sta vam od ovoga treba, inseminacija ili VTO. Nadam se da su vam ove informacije korisne.
Korisnikov avatar
By Oziris
Purple Moonlight, puno ti hvala na informacijama. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!