Originally posted by Ulix
Meni je Avatar ubedljivo najgluplji Kameronov film, a kako je njegov opus generalno jedna džinovska glupost, nije lako biti najgluplji Kameronov film.
"Avatar" svakako nije glup film, ali je svakako precenjen.
Samo onaj ko se ne razume u film može ovako nešto da napiše.
Znam i razumem da je danas in&cool tendencja da budemo različiti od drugih i da ako se svima svidi nešto, mi obavezno moramo da kažemo da je to za nas loše i tako da se na bilo koji način izdignemo od ostalih.
Iako taj trend poštujem (kao i tvoju odluku), moram da napišem zašto je "Avatar" izvrstan film.
Ako bi na trenutak zaboravili na ogroman profit koji je film inkasirao i veliku popularnost filma world wide, ostaje nam ono što možemo videti na ekranu: zanimljivu priču koja nas podstiče da razmišljamo o budćnosti čovečanstva i civilizacije (i onoga šta ne smemo da postanemo) i pre svega - o budćnosti naše planete.
Dugo nije bilo filma koji sa toliko strasti želi da promeni svest ljudi i to je najimpresivnija odlika filma "Avatar".
Pored toga, film ima izvarednu fotografiju (nagrađen je Oskarom), kameru, vizuelne efekte (Oskar), ali i odličnu režiju.
James Cameron je tehnički izvredan reditelj. Smešno je osporiti njegov talenat. Njegova "tajna" je u sistematičnosti. On prilazi filmu i obrađuje ga jako dugo i pri tom se "konsultuje" sa velikim ostvarenjima filmske umetnosti.
Filmski reditelji se dele na:
Filmske stvaraoce i zanatlije.
Prvi se ne boje greška i stalno napreduju i eksperimentišu, dok ovi drugi (zanatlije) slede znanja do kojih je stvaralac došao.
Dugo sam verovao da je James Cameron zanatlija, ali je on savršena kombinacija oba.