Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By lostinspace
Na Filoloskom, kao legalni padobranac :) Estava muito contento com a professora... Infelizmente, foi para Portugal :(
Korisnikov avatar
By Mikili73
Pa super, znači filologija ti je u venama. "Odletela" znači za Portugal professora, hehe :seaman:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ju, kako ne videh ovu temu pre....

LM, techno govorenje i potpuno razumevanje tebi rechenog je, ukoliko ne zivish kontinuirano u drushtvu tog nekog jezika, teza stvar. Stoga, techno govorim i potpuno razumem recheno, osim maternjeg (b-h-s jezika), engleski (od 16-e-17-e godine) i donekle francuski. Uz to, chitam, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram veliku vecinu SVIH evropskih jezika (osim narochito npr. finskog i estonskog koje savrsheno chitam, ali, osim nekolicine rechi, ne razumem; slichna mada malo bolja situacija je i sa madjarskim, pa albanskim, kao i josh malo bolja s turskim, te opet znatno loshija s baskijskim; baltichkih jezika (koji su pricha za sebe, iako odredjene prepoznatljive srodne indoevropske rechi razumem) i keltskih jezika (koje je teshko i chitati i izgovarati jer nema skoro nikakvih pravila chitanja)).
Uz sve te evropske jezike, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram hebrejski i arapski i neshto slabije persijski i josh slabije hindu i sanskrt.
edit: Voleo bih josh nauchiti bar chitati kineski, japanski (to jeste moguce narochito hiragane i katakane), korejski (vec pokushavao, lakshe je).
Korisnikov avatar
By lostinspace
Originally posted by Vel boy
ju, kako ne videh ovu temu pre....

LM, techno govorenje i potpuno razumevanje tebi rechenog je, ukoliko ne zivish kontinuirano u drushtvu tog nekog jezika, teza stvar. Stoga, techno govorim i potpuno razumem recheno, osim maternjeg (b-h-s jezika), engleski (od 16-e-17-e godine) i donekle francuski. Uz to, chitam, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram veliku vecinu SVIH evropskih jezika (osim narochito npr. finskog i estonskog koje savrsheno chitam, ali, osim nekolicine rechi, ne razumem; slichna mada malo bolja situacija je i sa madjarskim, pa albanskim, kao i josh malo bolja s turskim, te opet znatno loshija s baskijskim; baltichkih jezika (koji su pricha za sebe, iako odredjene prepoznatljive srodne indoevropske rechi razumem) i keltskih jezika (koje je teshko i chitati i izgovarati jer nema skoro nikakvih pravila chitanja)).
Uz sve te evropske jezike, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram hebrejski i arapski i neshto slabije persijski i josh slabije hindu i sanskrt.
edit: Voleo bih josh nauchiti bar chitati kineski, japanski (to jeste moguce narochito hiragane i katakane), korejski (vec pokushavao, lakshe je).
Koliko vidim, tebi je bas stalo da naucis da citas neki jezik :) Iako sam se kada sam bio mladji cesto zanosio da dostignem izgovor native speaker-a, shvatio sam ubrzo da to bas i nije niti neophodno niti tako jednostavno. Ako nista, jako lako te otkriju sitnice na koje mozda nisi ni obratio paznju. Bilo bi logicno da volis fonetiku, ne znam da li sam u pravu?

I sto vise jezika sam "propricao" na bilo kom nivou, shvatam da je gramatika svakog jezika instant-savladiva u poredjenju sa leksikom, i samim pamcenjem reci... Potonje se teze uci, lakse zaboravlja :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by lostinspace
Koliko vidim, tebi je bas stalo da naucis da citas neki jezik :)
pa, htedoh reci da mi je najlakshe uchiti strani jezik kada vidim napisano, kada savladam izgovor i svakako, kada znam shta znachi sve to shto sam prochitao. tako da ne ovisim o tome shta sam chuo, pogotovo ne od onih koji nisu native-govornici, jer chesto puta se zna desiti da je to shto sam chuo od njih iskrivljeno ili neistinito.
Iako sam se kada sam bio mladji cesto zanosio da dostignem izgovor native speaker-a, shvatio sam ubrzo da to bas i nije niti neophodno niti tako jednostavno. Ako nista, jako lako te otkriju sitnice na koje mozda nisi ni obratio paznju. Bilo bi logicno da volis fonetiku, ne znam da li sam u pravu?
Meni je najbitnije da budem savrsheno razumljiv native-govornicima. Zato mi je vazno da mi izgovor bude shto je moguce vishe ispravan.
Svakako da ce uvek biti malo nekog mog akcenta, medjutim.
I sto vise jezika sam "propricao" na bilo kom nivou, shvatam da je gramatika svakog jezika instant-savladiva u poredjenju sa leksikom, i samim pamcenjem reci... Potonje se teze uci, lakse zaboravlja :)
Meni je apsolutno vazno i jedno i drugo. :)
Korisnikov avatar
By lostinspace
Naravno, ja sam govorio o mojoj brzini savladavanja gradiva, ne o vaznosti neke jezicke jedinice za razumevanje/pricanje jezika. :)

Ja sam u svakom slucaju vrlo razumljiv, a i nekako su mi svi jezici koje sam ucio do sada bili fonetski logicni i neproblematicni, iako nemaju puno istih glasova kao u srpskom. :) Sem doduse malo portugalskih vokala, cisto zato sto su komplikacije bile neocekivane. :D
Korisnikov avatar
By Combo
Ja sam čuo da su kineski (mandarinski i onaj drugi) vokali najzaguljeniji, da od njih zavisi SVE.

:cita:
Korisnikov avatar
By Mikili73
Ti Kinezi se ni sami među sobom ne razumeju svugde po Kini. Baš im je multidijalektičan jezik :lol: :milkacanic:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Combo
Ja sam čuo da su kineski (mandarinski i onaj drugi) vokali najzaguljeniji, da od njih zavisi SVE.

:cita:
pogotovo tonovi. ima mnogo rechi s identichnim vokalima (i konsonantima, dakle naochigled totalno identichne rechi, u pinyin-u jel' te) ali drugachijim tonovima.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Da, citao sam neku studiju u kojoj se navodi teza da je veci broj apsolutnih sluhista upravo kod govornika tih jezika gde znacenje reci zavisi od visine tona na kojoj je vokal. Cak sam cuo da u nekim jezicima postoji i po pet-sest visina na kojima se moze izgovarati odredjeni vokal. Ne znam kako to funkcionise :) ...
Nazalost, kao sto se da primetiti, ne raspolazem bas egzaktnim podacima :)
Korisnikov avatar
By Cvećka
A: engleski,spanski i ruski

portugalski razumem,ali cu se jaaaaako tesko usuditi da pricam.:praznoglavi:
Korisnikov avatar
By bas bleu
Uz to, chitam, pishem i u odredjenoj vecoj meri razumem prochitano tj. napisano i shto izvornije izgovaram veliku vecinu SVIH evropskih jezika
ne znam kako se zove citanje bez razumevanja, ali pisanje bez istog je copying ;)
i, izvornije od cega? sve evrope?
(osim narochito npr. finskog i estonskog koje savrsheno chitam, ali, osim nekolicine rechi, ne razumem; slichna mada malo bolja situacija je i sa madjarskim, pa albanskim, kao i josh malo bolja s turskim,
ovo ispada da na madjarskom, albanskom i turskom ne razumes tek po jednu,dve reci , i ja ne mogu da se ne zapitam sto ne naucis jos tih tri do sest reci (mislim, cim znas koliko ih ne znas, cenim da znas i koje su )? plus tih nekoliko na finskom i estonskom, o cemu pricamo 10, 20?
te opet znatno loshija s baskijskim;
i hear your pain, jebeni izolat.
keltskih jezika (koje je teshko i chitati i izgovarati jer nema skoro nikakvih pravila chitanja)).
so not true, bar deo koji se tice nedostatka pravila citanja

e jebes ga, vel boy :shrug:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by AngraMaina

srpski, engleski, grcki stari i novi, latinski, staroslovenski, nemacki.
survival fraze + citam (u nuzdi): ruski, francuski, spanski i italijanski.
manje-vise pismen na nekoliko manje rasirenih pisama (glagoljica, hebrejski, arapski, devanagari, katakana - ovo poslednje dosta zaboravio).

najveci trip je bio kad sam iz nekog udzbenika uspeo jednom grku da rastumacim transkripciju grckog na bengaliju (koji dosta lici na hindi, docim na devanagari).

:nerd:
:love: :love: :love: Ja sam zaljubljena u tebe :D

e, ovako, moji jezici:

srpskohrvatskobosnjackocrnogorski :lol: -- prvi jezik

engleski -- second language, not really a foreign language any more

francuski -- razumem dosta dobro, fond reci dosta los, sve sam pozaboravljala posto ga uopste ne koristim, ali drzi me jos to sto radim korigovanje francuskih tekstova za e-knjige

nemacki -- nekad ga znala odlicno, sad i to pozaboravljala, ali tu su jos sve te osnove

madjarski -- umem da se nekako sporazumevam, vise ga intuitivno razumem nego sto ga znam

latinski -- razumem ponesto, naravno i to sam dosta zaboravila posto ga koristim samo za poslovice i izreke :)

staroengleski i srednjeengleski -- takodje ponesto, mada vise od latinskog... ama, tesko je to oceniti za jezike koje ne koristim

sto se tice koriscenja pisama, osim cirilicnog i latinskog pisma znam neke najosnovnije znakove kineskog pisma, i bavim se s vremena na vreme transkribovanjem starogrcke alfabete na latinsko pismo (ali ne umem da govorim ni kineski ni starogrcki :nono: )

:fige: ono sto zelim i sto je realno moguce: da usavrsim francuski i nemacki

:love: ono sto zelim i sto je realno tesko za postici: arapski (i pismo i jezik), kineski (i pismo i jezik-mandarinski), svahili, i jedan od indijanskih jezika (to mi je svejedno koji)

eto samo toliko od mene :)
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Engleski, italijanski, pomalo nemacki. Za sad. Volela bih da naucim portugalski.
Korisnikov avatar
By bu
engleski..srpski :P ..salim se..najbolje znam engleski..pre ucila francuski i znala ga..sad ni da beknem ;) ...i spanski iz prokletih serija naucih...:)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by bas bleu
keltskih jezika
so not true, bar deo koji se tice nedostatka pravila citanja
Ja kod irskog imam isti problem artikulacije kao sa nekim germanskim jezicima, previše su mi blagi i glasovi im zvuče kao šaputanje. Kad su me na irskom učili da kažem ponešto, morao sam da ih vraćam 10 puta da bih dešifrovao šta zapravo izgovaraju, i opet sam sve zaboravio. Em ti nežni konsonanti, em bogatstvo mutnih vokala, za mene potpuno drugi film (pet čistih, otvorenih vokala je sasvim dovoljno da se ljudi sporazumeju :D ). Sećam se fraze "conas atá tú" koja se u mojoj glavi izgovara "khon's [a]thaa t'", sve aspirovano, poluizgovoreno, jako otvoreno ili redukovano, šva me progoni i u snu.

Grčko D (=NNND) se čuje do u dvorište, a MMMM se čuje i na ulici -- nema šanse da ga omašiš sve i kad ne znaš šta znači; kad Grk izgovori AAAA, prosto te oduva koliko je otvoreno. Sve kristalno čisto i prozirno -- kao pogled na Egejsko more :D

:veverice:
Korisnikov avatar
By Hys.
Sramota moja, ucila sam francuski godinaaaaaaaamaaa a ne znam ga. Krivim profesore.
I dalje znam jebene nepravilne glagole i vremena, ali konverzaciju, ono, zivo koriscenje jezika, ma to nije postojalo!
Bas ga nisam volela-kapiram zbog toga.

Spanski ne koristim vec vise od 9 godina, tako da smatram da ga ne znam. Imam veliku zelju da upisem kurs, i to ono, od pocetka skroz,zelim da ga pricam i koristim jednog dana kao sto koristim engleski sada.
Korisnikov avatar
By elektron84
Originally posted by Hys.
Sramota moja, ucila sam francuski godinaaaaaaaamaaa a ne znam ga.
I dalje znam jebene nepravilne glagole i vremena, ali konverzaciju, ono, zivo koriscenje jezika, ma to nije postojalo!
Mozemo da obnovimo to ZIVO koriscenje jezika :pervert:
Korisnikov avatar
By Hys.
Sto se mora nije tesko :liz:
Korisnikov avatar
By HARP
Engleski i nemacki samo osnovna komunikacija...
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Hys.

Sramota moja, ucila sam francuski godinaaaaaaaamaaa a ne znam ga. Krivim profesore.
I ja.

Krivim sebe ,)

pS. mislim, znam ja tu da procitam francuski, skapiram kada mi neko nesto kaze, mogu pratim filmove i sl...al da ja kazem nesto...nestalo.
By Electra
drugi jezik isti slucaj
profesorka htela da me salje na takmicenje iz *og a sad sam potpuna pasiva
samo razumem, nista ne govorim :usamljen:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Afrikaans
Albanian
Arabic
Belarusian
Bulgarian
Catalan
Chinese
Croatian
Czech Danish
Dutch
English
Estonian
Filipino
Finnish
French
Galician
German Greek
Haitian Creole
Hebrew
Hindi
Hungarian
Icelandic
Indonesian
Irish
Italian Japanese
Korean
Latvian
Lithuanian
Macedonian
Malay
Maltese
Norwegian
Persian Polish
Portuguese
Romanian
Russian
Serbian
Slovak
Slovenian
Spanish
Swahili Swedish
Thai
Turkish
Ukrainian
Vietnamese
Welsh
Yiddish
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!