Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Judith
Lepa,

a kako ti zamisljas "idealnu" lgbt scenu u Srbiji?

A propo tvojim stavovima o tome da su "malobrojne " femice izlozene diskriminaciji:

- postoji pozitivna i negativna diskriminacija, ako neka postoji prema femicama onda je to vise pozitivna diskriminacija;

- diskutovati o bilo kakvim jasno ocrtanim podelama cini mi se uzaludna rabota, jer je identitet vise no ikad, neuhvatljiv i iskricav.

- budi to sto jesi, (vero)dostojna naslednica svih "Lepih umetnica" sa ovih prostora i izadji napolje, opusti se, videces da "Lepe zene prolaze kroz grad...."
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Hm... Ja sam negde procitala statistiku koja govori da je svega 10% lezbejki fem. Fem as in lipstick lesbian, bez varijacija na isto.

Mozda i ta brojka potpomaze tvrdnju da su fem lezbejke manje vidljive, pored cinjenice da svojim izgledom ne potpadaju pod kalup stereotipne lezbejke.

;)

Inace, diskurs koji se razvijao na prethodnih par strana je po meni suvisan, iako bih i sama mogla da se svrstam u kategoriju "ugrozene lezbejke" ili sta vec.

Ali svakako podrzavam Lepu Lezbejku u svojoj kampanji povecanja vidljivosti lepih fem lezbejskih primeraka, i borbe protiv zlih butchica, izjelih od ljubomore prema gorepomenutim misicama. :pop:
Korisnikov avatar
By Winter
Ja se čak i slažem sa Andjom...ali sva ta priča nema veze s tim što si konkretno ti fem i šminkaš se i sl...već se radi o tome da sve te andro i buč žene koje pominješ, kao prvo nisu žene, već klinke od 17 do nekih 23-4 godine....a ti si od njih prilično starija....i tu je prvi kamen spoticanja...one neće majku, niti tetku, niti stariju sestru....već hoće curu, devojku, devojčicu koja je kao i one.....o ostatku te iste grupe, a koja je tvojih godina....je ili u vezi koju nema nameru da raskantava iz prostog razloga jer im je u toj vezi dobro i jer su vec u dovoljno ozbiljnim godinama , da ne zele menjanje partnerke svakih pola godine do godinu.....i sva ta nova navikavanja i upoznavanja i sve sto uz to ide.....a one koje nisu vezane....a i dalje su te iste andro i buč,ali već u 4-oj deceniji....one tebe ne zanimaju....jer ne pristaju uz tebe.....i isto tako kako one dozivljavaju tebe ili bilo koju zenstvenu zenu ( da ne kazem tradicionalnu zenu, nasminkanu , obucenu i obuvenu kao zenu, sa manirima jedne zene ....)....te ti ne daju sansu....isto tako ni ti njima ne dajes sansu..jerbo te u startu odbije njihov fizicki izgled.......

:hamlet:
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Originally posted by Winter

Ja se čak i slažem sa Andjom...ali sva ta priča nema veze s tim što si konkretno ti fem i šminkaš se i sl...već se radi o tome da sve te andro i buč žene koje pominješ, kao prvo nisu žene, već klinke od 17 do nekih 23-4 godine....a ti si od njih prilično starija....i tu je prvi kamen spoticanja...one neće majku, niti tetku, niti stariju sestru....već hoće curu, devojku, devojčicu koja je kao i one.....o ostatku te iste grupe, a koja je tvojih godina....je ili u vezi koju nema nameru da raskantava iz prostog razloga jer im je u toj vezi dobro i jer su vec u dovoljno ozbiljnim godinama , da ne zele menjanje partnerke svakih pola godine do godinu.....i sva ta nova navikavanja i upoznavanja i sve sto uz to ide.....a one koje nisu vezane....a i dalje su te iste andro i buč,ali već u 4-oj deceniji....one tebe ne zanimaju....jer ne pristaju uz tebe.....i isto tako kako one dozivljavaju tebe ili bilo koju zenstvenu zenu ( da ne kazem tradicionalnu zenu, nasminkanu , obucenu i obuvenu kao zenu, sa manirima jedne zene ....)....te ti ne daju sansu....isto tako ni ti njima ne dajes sansu..jerbo te u startu odbije njihov fizicki izgled.......

Izvini, odakle ti znas moje godiste? A kao drugo, mene ne zanimaju klinke. Mene zanimaju zrele, stabilne i inteligentne devojke, a godine nisu merilo za kvalitet karaktera. Tetka ne mogu nikom da budem sa 33, a to sto su to tebi velike godine dokazuje da si ti, ocigledno, dosta mladja..
..
generalizacije 30 jedna noga i grob i ostalo sto si navela za zene i veze izmedju zena u tridesetima, ne bih komentarisala.Tradicija takodje nije moja sfera interesovanja.
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Originally posted by Judith

Lepa,

a kako ti zamisljas "idealnu" lgbt scenu u Srbiji?
Sa jednakom zastupljenoscu sva "cetiri slova".
A propo tvojim stavovima o tome da su "malobrojne " femice izlozene diskriminaciji:

- postoji pozitivna i negativna diskriminacija, ako neka postoji prema femicama onda je to vise pozitivna diskriminacija;
Ne bih se slozila da postoji pozitivna i negativna diskriminacija. Diskriminacija moze da bude samo negativna, po mom misljenju.
- diskutovati o bilo kakvim jasno ocrtanim podelama cini mi se uzaludna rabota, jer je identitet vise no ikad, neuhvatljiv i iskricav.
upravo, a postovanje i zastupljenost i vidljivost tih identiteta je zamisao idealne scene u lgbt Srbiji.
- budi to sto jesi, (vero)dostojna naslednica svih "Lepih umetnica" sa ovih prostora i izadji napolje, opusti se, videces da "Lepe zene prolaze kroz grad...."
Mozda u pesmama grupe Azra, ja prosto nemam "srece" da ih vidim.
Korisnikov avatar
By Winter
od tebe sam mladja 2 godine Andjo dear......tvoj topik je ok kako rekoh.....ali problem ne čuči u tome sto si ti fem.....vec u tome sto si ti upravo ti....vidis, cim neko nesto napise , a da ti ne pase....ti bi se svadjala i raspravljala....cinjnica je da devojke od 18 i 19 i 23....nece zenu....u smislu da si ti na stiklama, a ona u patikama i uskim farmerkama...pa pobogu kao mama i cerka......e tu je to tvoj andro i buč ne vole femice......kako rekoh, da se ne ponavljam.....ti kazes da nisi naisla na fem lezbe da bi se sa njima druzila ili dejtala.....cudno jerbo svi drugi jesu.....a to neminovno navodi na pitanje (ako ne i na zakljucak) da je mozda problem u tebi.....:astral2:
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Originally posted by jovanabeograd
Hm... Ja sam negde procitala statistiku koja govori da je svega 10% lezbejki fem. Fem as in lipstick lesbian, bez varijacija na isto.
Mozda i ta brojka potpomaze tvrdnju da su fem lezbejke manje vidljive, pored cinjenice da svojim izgledom ne potpadaju pod kalup stereotipne lezbejke.
;)

Brojke su jedno, realnost je drugo. Ja nisam pristalica statistika. Ako brojka iz koz zna kog uzorka izvedena sluzi za potpomaganje projekta "nevidljiva fem lezbejka", na takvu brojku se ne treba obazirati.

Inace, diskurs koji se razvijao na prethodnih par strana je po meni suvisan, iako bih i sama mogla da se svrstam u kategoriju "ugrozene lezbejke" ili sta vec.
pa nemoj stavljati onda ugrozene lezbejke pod navodnike ako se tako i osecas, jer to znaci da stavljas samu sebe pod znake navodnika. po tebi je ovaj diskurs mozda suvisan, a po meni- daleko je od suvisnog.

Ali svakako podrzavam Lepu Lezbejku u svojoj kampanji povecanja vidljivosti lepih fem lezbejskih primeraka, i borbe protiv zlih butchica, izjelih od ljubomore prema gorepomenutim misicama. :pop:
nesto sumnjam u tvoju podrsku, ali ako gresim, ocekujem te u prvim redovima kada bude trebalo. :P
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka

od tebe sam mladja 2 godine Andjo dear......tvoj topik je ok kako rekoh.....ali problem ne čuči u tome sto si ti fem.....vec u tome sto si ti upravo ti....vidis, cim neko nesto napise , a da ti ne pase....ti bi se svadjala i raspravljala....cinjnica je da devojke od 18 i 19 i 23....nece zenu....u smislu da si ti na stiklama, a ona u patikama i uskim farmerkama...pa pobogu kao mama i cerka......e tu je to tvoj andro i buč ne vole femice......kako rekoh, da se ne ponavljam.....ti kazes da nisi naisla na fem lezbe da bi se sa njima druzila ili dejtala.....cudno jerbo svi drugi jesu.....a to neminovno navodi na pitanje (ako ne i na zakljucak) da je mozda problem u tebi..... :astral2:
nemam ni najmanju zelju da se svadjam niti ispravljam krive drine, ako tako izgleda, to je vec neki drugi problem. Istina je da govorim iz svog iskustva, iz cijeg bih inace. Da je problem u meni, ne bih imala jos mnostvo istomisljenika u svojoj okolini, tako da... to nije slucaj. A ti slobodno zakljucuj, necu te ometati u tome.

p.s kao sto rekoh, to je tvoje misljenje. ja bas volim hto sam ja Ja :zen: i sto nisam "svi drugi". ja posmatram iz svog ugla. ne iz ugla svih drugih.
Korisnikov avatar
By elektron84

:up:
Wini, ovo ti je mozda i najbolji post IKAD :hail:
Nezajedljivo i iskreno. Svaka cast.
By J...
Originally posted by elektron84

:up:
Wini, ovo ti je mozda i najbolji post IKAD :hail:
Nezajedljivo i iskreno. Svaka cast.

Samo sto Winter ne pominje fem lezbejke ni medju klinkama a ni medju zenama a Lepa Andja se za njih jedino i raspituje. :cigareta:
Korisnikov avatar
By elektron84
Svi mi mislimo da je nasih interesnih grupa najmanje. Ne znam, mozda Andja treba da dodje malo u NS. Meni se cini da ovde ima svih kategorija podjednako. Stvarno :neznam:
Korisnikov avatar
By Winter
Fem lezbejki ima...ali to sto one nisu zainteresovane za Andju...e jbga, tuj nema pomoci :kupanje:
Korisnikov avatar
By Judith
Originally posted by Lepa Lezbejka

Ne bih se slozila da postoji pozitivna i negativna diskriminacija. Diskriminacija moze da bude samo negativna, po mom misljenju.

Kad pripadnice jedne grupe proglasimo "lepima" - sve druge su proglasene "ruznima". Svaka selekcija je diskriminacija, i svaka diskriminacija je istovremeno i pozitivna i negativna... zavisi samo s koje strane "ograde" smo se zatekli.

No to ne znaci da selekcija i diskriminacija ne mogu biti dobre... svakako ne zelim putovati :avion: kojim moze upravljati bilo ko... bez ikakve selekcije i bez diskriminacije. Meni je draze da vozac ima potrebnu strucnu spremu i vazecu potvrdu za istu.

Dakle... pitanje je motiva (razloga za diskriminiranje) i kriterijuma (osnova za diskriminaciju). A to pitanje je individualno za svaku posebnu situaciju.

Slazem se sa elektron da u ovom moru plivaju razne sarene ribice, i da je potraga "licna" stvar. :pervert:
Korisnikov avatar
By Winter
Ja samo ne razumem tu potragu......čemu to traženje???????
Korisnikov avatar
By Judith
My dear Winter iliti zimzelena zeno,

neke potrage su naprosto neizbezne.. :serlok:
Korisnikov avatar
By Winter
:lol:.....nisu nezibezne, svaka je potraga bespotrebna, trosnje vremena i energije za nista.....sve sto treba da se desi, desice se.....ili se nece desiti....traziti savrsenu zenu, traziti ljubav....to se ne trazi....to se dogodi ili ne....:sesir:
Korisnikov avatar
By elektron84

Ja samo ne razumem tu potragu......čemu to traženje???????
Wini, ne moze svima da padne savrsena u krilo ;)

Neki moraju da se potrude malo.
Kao kad ides na pecanje. Ti zabacis udicu, ali ne mozes da nateras ribu da zagrize. Mozes jedino da se potrudis da stavis najbolji mamac koji u tom trenutku imas. I to je to :)
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Vidim da moje percipiranje ove teme i shvatanje problema sa kojima se suocavaju fem devojke ovde ne nailazi na razumevanje, a kamoli na podrsku, da ne pominjem komentare koji meni nemaju apsolutno nikakav smisao. :praznoglavi:
Zasto vlada klima kakva vlada pitanje je na koje ja, nazalost, nemam odgovor, ali sam svedok sa mnostvom istomisljenica da dok je god vazduh koji udisemo zatrovan, po meni licno, besmislenim komentarima, situacija nema nade da se promeni. Ne delim ljude na lepe i na ruzne, delim ih na kvalitetne i na nekvalitetne. Ne upirem ni u koga prstom, ne osudjujem niti krivim, samo ukazujem na urgentnost da se situacija PROMENI.
Moje misljenje je da diskriminacija sama po sebi i kao takva moze samo da bude negativna, nikako pozitivna. Po meni, tu ne postoje nikakve strane, a kamoli ograde, tarabe i pendzeri. Takodje, covek je drustvena zivotinja i potraga je potpuno normalna pojava, a ribica ima stvarno svakakvih, to se slazem.
Koliko vidim, jedno je izvesno, ova prica moze da ide unedogled, sto je posledica dijametralno razlicitih misljenja i definisanja stvari, stoga bih ja stavila tacku na dalju raspravu jer vuce u besmisao, a nije mi namera da ovu pokrenutu temu obesmislim.
By J...

Vidim da moje percipiranje ove teme i shvatanje problema sa kojima se suocavaju fem devojke ovde ne nailazi na razumevanje, a kamoli na podrsku, da ne pominjem komentare koji meni nemaju apsolutno nikakav smisao.

Evo ja podrzavam i ovom prilikom pozivam sve fem lezbejke da se vise ne kriju i da dodju na scenu, bice sigurno rado gledane i ispregledane od drugih lezbejki a narocito od bucica. :cuddle:
Korisnikov avatar
By mirth
^^ :lol:
Tesko mi je da poverujem da postoji grupa femica koje se drze van scene zato sto misle da ih u klubu druge zene mrze zato sto su lepe???
Verovala ili ne, tako je.
Femme zene se osecaju nevidljivo, i diskriminisane jesu, ali nista vise od butch, andro, pa i str8 zena - samo drugacije, to je sve.
To sto buc, str8 i andro zene cute, ne znaci da i fem zene treba da cute.
Pa ako je stvarno tako, onda mislim da njihov problem nije to sto su femme lezbejke koje mrko gledaju, vec nesto drugo.

I ne cute ni ove ostale, nista manje ni nista vise. Malo mi je cudno da diskriminaciju lezbejki, femme u ovom slucaju, svaljujes striktno na butch zene. Ja od njih stvarno nikakvu diskriminaciju ne dozivljavam, a evo i ostale zene ovde nemaju takva iskustva. Od str8 muskaraca npr. svakodnevno dobijam nervni slom, i to zato sto sam zena (to begin with, do lezbejke se ne da ni stici u tom slucaju).

A sto se tice 'nevidljivosti', apsurdno je optuzivati butch lezbejke ili bilo koje druge 'prepoznatljive' zbog toga, pa nisu one krive zbog toga kako ja izgledam, niti mogu da si instaliraju 'radar' po kome ce da me ucitaju i potrce da me prigrle cim me vide, kako se ja ne bih osecala nevidljivom. Nekako mi cela tvoja prica izgleda kao da ocekujes od sveta da se vise trudi oko tebe nego sto ces se ti sama potruditi oko sebe.

I na kraju, sta je to konkretno sto ti ocekujes da se uradi po tom pitanju i od strane koga? Sto sve te lepe femice ne uzmes pod ruku, pa pravo u klub na osvajanje sopstvenog prostora? Ako nista drugo, ohrabricete te ostale nevidljive femme-loving-femmes da dodju da vas smeknu. ;)
Korisnikov avatar
By m..

I kako to sad funkcionise - lepim femicama neka grupa zlih butch lezbejki moze da uskrati pristup 'sceni' ili klubu diskriminasanjem i mrkim pogledima?? :iskolacen:
Ne moze meni da se uskrati bilo sta mrkim pogledima. Ne moze niko da ti uskrati nista, ali moze da ti suzi prostor u mogucnosti pronalazenja sebi slicne osobe jer su upravo te buc devojke one koje su u vecini. Dakle, to je stvar matematike. Buc devojaka je brojcano vise, a procenat fem devojaka je bolno mali, a time se treba pozabaviti.
Cekaj stani. Nadam se da sam ovo krivo skontala. Tebe ugrozavaju butch devojke u pronalazenju fem devojke upravo zato sto butch devojke nisu fem devojke? Ili kako?

Ili je broj lezbejki u ovom gradu striktno propisan, pa dok jedna butch ne umre, neka fem devojka ne moze da postane lezbejka? Ili butch devojke uvek smuvaju ono malo fem devojaka?

Ne razumem.

Elem kad smo kod toga, ja jedva da poznajem poneku butch zenu, ono znam ih mozda 5 komada, onako pavih butchica. Znam isto toliko femica, sve ostalo je negde izmedju. Takodje vecina gay/bi zena s kojom sam u bilo kakvom kontaktu sebe ne vidi kroz butch/fem prizmu, niti o sebi razmislja na taj nacin.

Ja tebe najiskrenije ne razumem. Ne vidim kako to ima ikave veze sa butch/fem stvarima. naravno da ces u masi ljudi naci tek 4-5 koji ti odgovaraju, pa sve i da je 50% scene striktno fem, to ne znaci da ces a priori s njiam svima biti kompatibilna.
Korisnikov avatar
By m..
Btw kad sam ja onako mladjahna, dosla na svoju 3. zurku u zivotu, obukla sam finu haljinu na bretele, popela se na stikle, nasminkala propisno, vezala kosu u pundju, i ne da sam bila vise primecena, nego spam primetila par droolova i privela sportistkinju. Doduse jesam bila priupitana dal sam str8, al jbg, rekoh da nisam i to je resilo problem. :D
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Malo mi je cudno da diskriminaciju lezbejki, femme u ovom slucaju, svaljujes striktno na butch zene. Ja od njih stvarno nikakvu diskriminaciju ne dozivljavam, a evo i ostale zene ovde nemaju takva iskustva.
Pogresno si me razumela. Ne svaljujem krivicu na buch zene. Mislim da sam to rekla u vise navrata, no...
A sto se tice 'nevidljivosti', apsurdno je optuzivati butch lezbejke ili bilo koje druge 'prepoznatljive' zbog toga, pa nisu one krive zbog toga kako ja izgledam, niti mogu da si instaliraju 'radar' po kome ce da me ucitaju i potrce da me prigrle cim me vide, kako se ja ne bih osecala nevidljivom. Nekako mi cela tvoja prica izgleda kao da ocekujes od sveta da se vise trudi oko tebe nego sto ces se ti sama potruditi oko sebe.
Ocekujem da se svet podjednako potrudi oko mene onoliko koliko se ja trudim sama oko sebe. Nista manje.
I na kraju, sta je to konkretno sto ti ocekujes da se uradi po tom pitanju i od strane koga?
Ocekujem da se preduzmu prakticni koraci u smislu formiranja grupe fem devojaka koje ce biti voljne da zastupaju direktnije svoja prava i prikazu svoje zelje i htenja. Recimo, mini aktivizam ;)
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Cekaj stani. Nadam se da sam ovo krivo skontala. Tebe ugrozavaju butch devojke u pronalazenju fem devojke upravo zato sto butch devojke nisu fem devojke? Ili kako? Ili je broj lezbejki u ovom gradu striktno propisan, pa dok jedna butch ne umre, neka fem devojka ne moze da postane lezbejka? Ili butch devojke uvek smuvaju ono malo fem devojaka?
Ne razumem.
Zelela sam da istaknem da su buc devojke brojcano nadmocnije i da zapravo treba raditi na tome da fem devojaka bude bar upola vise na sceni. Daleko od toga da neko drugi treba da umre da bi neko drugi ziveo. Pogresno si razumela.

Ja tebe najiskrenije ne razumem. Ne vidim kako to ima ikave veze sa butch/fem stvarima. naravno da ces u masi ljudi naci tek 4-5 koji ti odgovaraju, pa sve i da je 50% scene striktno fem, to ne znaci da ces a priori s njiam svima biti kompatibilna.
Ja ne mogu nikome da crtam ni bojim svoj stav i svoje misljenje.Mislim da sam bila vise nego jasna do sad u temi. To sto ti ne razumes, izvini, ja stvarno ne mogu nista da uradim povodom toga. Uostalom, ko razume, shvatice.
Korisnikov avatar
By m..
ne, i dalje mi nije jasno, izgleda sam retard.

kako se to radi da na sceni bude vise fem zena? jel se onda ribe samoprimoravaju da budu fem ili se primorava fem ribe da vise izlaze?

dodjavola, moracu da smrsam koju kilu i da se uvucem u onu haljinu i dobro otvorim oci.
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Originally posted by m..

ne, i dalje mi nije jasno, izgleda sam retard.
Izgleda... :)
kako se to radi da na sceni bude vise fem zena? jel se onda ribe samoprimoravaju da budu fem ili se primorava fem ribe da vise izlaze?
Iju! Kakvo crno primoravanje!
dodjavola, moracu da smrsam koju kilu i da se uvucem u onu haljinu i dobro otvorim oci.
Uh, dodjavola i nazad, ucini to!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!