Originally posted by Zwezdica
Da li bi uspavali svoju zivotinju, da je jako bolesna, da pati, da joj nema leka ili biste je pustili da zivi dok god ne umre prirodno?
Da li za zivotinje trebaju da vaze ista pravila kao i sto vaze za ljude (eutanazija je dozvoljena svega u par drzava, sto je jako mali broj u odnosu na drzava u kojima je zabranjena)?
Da li ljudi zaista dozvoljavaju sebi previse, uspavljujuci bice koje ne moze da kaze ni "NE" ni "DA", ZIVO BICE koje je liseno SVAKE MOGUCNOSTI DA IMA IZBOR???
I, da, ako postoje, i dalje, na ovom forumu, stvorovi, koji ce doci i reci kako ne mogu da poredim zivotinje i ljude, jer su LJUDI LJUDI neka zaobidje ovu temu, jer cu biti
Verujem da mogu da prepoznam kako se moja kuca oseca, veoma lako... Jenom je bil gadno bolesna, nije mogla da jede, da ustane, da se pomeri, ali kada me je videla pokushala je da mahne repom...Infuzija, lekovi, oporavila se, sve je odlichno. Prosto znash da joj je josh do zivota i da koliko god da je teshko nije spremna za kraj... Sve je srecom ispalo dobro.
Ovaj primer navodim samo da bi istakla koliko je veoma chesto moguce doneti pravu odluku i "pitati zivotinju". Mi smo tu da joj damo izbor... Ako mozemo da joj pomognemo lechivshi je, shto nije "prirodno", zashto ne i eutanazijom.
Opet znam za situacije kada su ljudi odbijali da uspavaju psa. Kuca je imala epilepsiju, stalne napade, gomilu drugih problema,nekoliko operacija za sobom, gutla milion lekova, svaki dan je veterinar dolazio ...Da sam mogla da odluchim, uspavala bih je. I jako sam se trudila da izdejstvujem to... Vlasnici prosto nisu mogli! A zivotinja ne bi prolazila kroz taj haos da nije njihove pomoci...
Teshko je i detetu objasniti da je injekcija dobra za njega! mogu samo da pretpostavim koliko je stresan zivotinji postoperativni oporavak, sama operacija... Ako ne mozesh da shvatish, to je muchenje, izivljavanje! Imam utisak da je to produzavanje zivota vishe posledica slabosti vlasnika nego odluchnost da se pomogne...
Uvek teshka odluka, ali treba iskljuchiti emocije, biti odgovoran, pobeci od filozofiranja i pomoci kako mozesh