Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Gollum
Hello ljudi.
Evo da objasnim malo svoju situaciju.

Ne uspevam da se jasno definishem sam sa sobom sta sam ja zapravo ?! Razne faze imam i svasta mi prolazi kroz glavu u poslednje vreme, .. sad posto nemam mnogo obaveza i imam puno slobodnog vremena pa se preispitujem jos uvek ..

Nekoliko puta mi je palo na pamet da sam transrodan ?
Zelim da pitam transrodne osobe (M2F) kako su sebe uspeli da definisu i koliko se zapravo osecaju 'zarobljeni' u sebi ?
Ja recimo, izgledam kao muskarac (sa nekim fem karakteristikama u ponasanju), a cesto se u masti zamislim kao zena. Ne uvek ! Cesto i kao muskarac. Privlace me muskarci !
Kao klinac sam se igrao sa devojcicama ali i imao par drugova. U pubertetu sam gotovo izgubio tj. otudjio se od muskih str8 drugova jer su oni furali svoj strejterski balkanski fazon - muskarcine koje psuju, pljuju, gledaju sport, ovo ono, ... a ja sam od uvek vise voleo umetnost, slikanje, da gledam balet a ne fudbal itd
Sport me ustvari i nije nikad zanimao .. kao sto me ne zanimaju ni stvari koje narod ocekuje kod 'muskaraca', zato me musko drustvo nikada nije prihvatalo jer samnom nemaju mnogo o cemu da razgovaraju ..
Sa druge strane, nemam zelju da se obucem kao zena, da sepopnem na stikle i obucem haljinu itd ...
Mogu sebe da zamislim kao zensku osobu bez problema jer mi vise odgovara zensko drustvo !
Opet, mogu da se zamislim i kao muska gay osoba koja eto nema ista interesovanja i stil zivota kao vecina muskaraca.

I na kraju, sta sam ja zapravo ??? Ne znam ni sam ! Ja sam JA na kraju krajeva, ali ne uspevam da se 'ubacim' u neku postojecu grupu 'trans', 'gay', ... mrzim podele i klasifikacije ljudi !!!

Trenutno mislim da je glupo da uopste morim mozak svim ovim i da treba da budem OSOBA na prvom mestu bez tacno odredjenog rodnog identiteta. Mislim cak da je rodni identitet nesto nametnuto od strane drustva ( od muskaraca se ocekuje da budu jaki, gledaju fudbal i piju alkohol, a od zena da budu emotivnije, vole da piju kaficu sa drugaricama, prate modu, doteruju se ...). Mislim cak da je sam pojam transrodnosti nesto izmisljeno i imaginarno jer se neke osobe jednostavno ne uklapaju u 'sablon' roda kome pripadaju pa se u zivotu identifikuju kao suprotan rod od pola u kom su rodjeni...
Ko je na kraju uopste odredio sta treba da radi musko a sta treba da radi zensko, ... nije li to glupa podela poput razlicitih religija koje su isto tako ljudi smislili i cijih se pravila pridrzavaju da bi bili prihvaceni u grupi i drustvu ?

Dal se neko slaze samnom ?
Korisnikov avatar
By Madonna
svi smo uz tebe ::

ti si gej

a možda si i emetofil :comingout: :cheer:
By J...
Originally posted by Gollum

Trenutno mislim da je glupo da uopste morim mozak svim ovim i da treba da budem OSOBA na prvom mestu bez tacno odredjenog rodnog identiteta. Mislim cak da je rodni identitet nesto nametnuto od strane drustva ( od muskaraca se ocekuje da budu jaki, gledaju fudbal i piju alkohol, a od zena da budu emotivnije, vole da piju kaficu sa drugaricama, prate modu, doteruju se ...). Mislim cak da je sam pojam transrodnosti nesto izmisljeno i imaginarno jer se neke osobe jednostavno ne uklapaju u 'sablon' roda kome pripadaju pa se u zivotu identifikuju kao suprotan rod od pola u kom su rodjeni...
Ko je na kraju uopste odredio sta treba da radi musko a sta treba da radi zensko, ... nije li to glupa podela poput razlicitih religija koje su isto tako ljudi smislili i cijih se pravila pridrzavaju da bi bili prihvaceni u grupi i drustvu ?

Dal se neko slaze samnom ?

Ja se slazim sa svim ovim u vezi rodnog identiteta sto si rekao sem da je pojam transrodnosti nesto sto je izmisljeno ali necu se upustati u objasnjavanje, to ce neko drugi svakako bolje uraditi.

A sta si ti? Ne zamaraj se previse s tim, samo prati svoje zelje i ne teraj sebe da budes nesto sto nisi a sto ti okolina namece.

:zastava:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Nisam transrodna, pa necu da ulazim u to kako se oni osecaju.. Ima na forumu dosta njih pa ce ti sigurno odgovoriti bolje nego sto bih ja mogla.

Jedino mogu da se slozim sa tobom, da su te podele nametnute od strane drustva, i da svaki pojedinac treba da sam sebe definise kako zeli, **sopstvenim recnikom cak, ako mu/joj postojeci ne odgovara**.... Licno nikada nisam videla opravdanje da se aktivnosti, ponasanje, oblacenje, itd. deli na musko i zensko. Cak sta vise, ne mislim da je ljudska psiha nesto sto se moze podeliti na musko i zensko pa si ili jedno ili drugo... To mi je zapravo besmisleno. Ljudska psiha je mnogo komplikovanija od toga i ukljucuje sve to. Ja bioloski jesam zena, ali svoju sustinu ne definisem kao 'zensku'--ja sam ljudsko bice. Ja sam i muskarac i zena, ili bolje reci nisam ni muskarac ni zena. Ja sam ja.
Korisnikov avatar
By Winter

U pubertetu sam gotovo izgubio tj. otudjio se od muskih str8 drugova jer su oni furali svoj strejterski balkanski fazon - muskarcine koje psuju, pljuju, gledaju sport, ovo ono, ... a ja sam od uvek vise voleo umetnost, slikanje, da gledam balet a ne fudbal itd
Sport me ustvari i nije nikad zanimao .. kao sto me ne zanimaju ni stvari koje narod ocekuje kod 'muskaraca', zato me musko drustvo nikada nije prihvatalo jer samnom nemaju mnogo o cemu da razgovaraju ..

a sta to narod ocekuje od muskaraca? jel nema muskaraca umetnika, pesnika, slikara, vajara....baletana, klizaca.....naucnika....a da pri tom nisu pederi......a ????

elem, nemam se nameru unositi u tvoje probleme, ali i zene psuju,pa nisu muskarcine.....i zene pljuju i prde....pa nisu ni lezbe,ni muskarci, ni pederi....vec ljudi sa svojim manama i prednostima, manjim ili vecim stepenom kulture i osecajem za lepo ili ruzno.......itd

sve u svemu, no koment :povez: ....u stvari imam.....preispitaj svoje poimanje muskarca (i zene) pa si mozda nadjes mesto u nekoj grupi (iako etikete ne volis)...
Korisnikov avatar
By Gollum
Jaooo komplikovano :)
Hvala vam ljudi na odgovorima.
Voleo bih da mi trans ili M2F osoba nesto odgovori.

Moja je psiha toliko komplikovana i ja kao da imam 100 licnosti u sebi, raznih rodova i osobina .. vaga sam u horoskopu haha tako da jadan ni sam nikad ne znam na cemu sam, tesko mi je da se opredelim koje cipele da kupim a kamoli za neke vaznije stvari.
Tako je i sa ‘rodom’. Ja se u zenskom drustvu osecam mnogo bolje ali se osecam kao muskarac (kojeg drugarice ne privlace u sexualnom smislu), u muskom drustvu se gotovo uvek osecam kao ‘manje musko’ od njih ! Tako je bilo uvek.

Secam se da sam dok sam bio mali voleo samo zenske igre (lutke, doterivanje istih, voleo sam cak i da se obucem kao devojcica, a od autica i lopte sam bezao kao djavo od krsta) ..
Kasnije se sve to menjalo i razne faze su tu bile (faza kada sam zeleo da sam zansko i bilo mi mrsko da brijem brkove, faza da zelim da sam manje musko od ostalih, sa manje muskih karakteristika u izgledu, faza da zelim da izgledam kao potpuni muskarac ali sa osobinama i interesovanjima koje se vezuju za zene) ...
Dok gledam filmove ponekad se zamislim kao glavni zenski lik ...
Znaci to su te neke ‘transrodne’ karakteristike moje licnosti ..

Nikada mi nije palo na pamet da se operisem i postanem zensko npr niti bih to zeleo ( ali da se ponovo rodim i mogu da biram sigurno bih vise zeleo da se rodim kao zensko nego musko).

Ali tesko mi je da se uklopim u drustvo zbog svega toga, ..vecina momaka nije bas luda da za druga imaju nekoga ko doslovno ne zna koliko je igraca u kosarci a koliko u fudbalu i koji voli da i dan danas odgleda ‘Uspavanu Lepoticu’ haha
Korisnikov avatar
By Madonna
pa onda odes na wikipediju i nadjes koliko ih igra :) ili promenis drustvo, evo mene ne zanima npr. dodji da se druzimo :shmi:
Korisnikov avatar
By Dina

Tako je i sa ‘rodom’. Ja se u zenskom drustvu osecam mnogo bolje ali se osecam kao muskarac (kojeg drugarice ne privlace u sexualnom smislu), u muskom drustvu se gotovo uvek osecam kao ‘manje musko’ od njih ! Tako je bilo uvek.

...
Ukoliko te muskarci privlace ja bih rekla da si ti gay :gatara:

Znam naravno da put samospoznaje nije tako lak nego citajuci ovaj deo odmah mi je to palo na pamet kao sasvim jednostavan odgovor...
Korisnikov avatar
By Delete
Koliko imas godina?
Kazes, privlace te muskarci. Ok, sasvim normalna stvar. Ako smem da pitam, da li si ikad imao neki produbljeniji odnos sa nekim muskarcem od drugarskog, i to drugarskog sa muskarcima cije drustvo i interesovanja ti ne prijaju?

Tesko je odgovoriti na pitanje da li si transrodan ili nisi. Iz moje perspektive, dok sam bila mlada, druzila sam se samo sa decacima, kao klinku su me zanimale samo "muske" stvari, i dan-danas imam uzasnu odbojnost prema mnogim radnjama koje su okarakterisane kao zenske. Dok sam se zaljubljivala u str8 devojcice, imala sam strasnu zelju da se jednog jutra samo probudim kao decak, kako bih bila sigurna da ce devojcice obratiti paznju na mene. Ali, nikad se nisam osecala kao rob svog tela. Mozda samo treba da pustis da ti vreme pokaze sve tvoje mogucnosti, potrebe, zelje,...da sam vidis svoj put, jer niko od nas ti to ne moze pokazati.
Korisnikov avatar
By Winter
dok sam bila mlada,rece ona kojoj je 24 :radosnice:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo ovako... ajde sada i ja da se ukljucim u raspravu, a pisala sam to, cini mi se
na nekim mestima

Cisto geometrijski pristup.... a ti sebi nadji svoje mesto na skali...

Jedna osa je zenski pricnip, jedna osa muski princip, treca osa u plusu je da te
privlaci muski princip, a ta ista osa u minus je da te privlaci zenski princip...

i to je to.. naji sebi tacku u koordinatnom sistemu, a ako ne mozes tacku,
mozes i povrsinu ili oblik... sve jedno je... i to si ti.

Nemoj se muciti da se determinises, vec uzivaj u zivotu, i druzi se sa ljudima
koji te razumeju i prihvataju tako kako ti sebe osecas i dozivljavas...
Zaljubljuj se i voli onako kako ti srce kaze i ko kod te privlacio nije vazno,
vazna je iskljucivo radost, sreca i sloboda zivljenja...

Kisssss

:opacupa:
Korisnikov avatar
By Mariška
Voleo bih da mi trans ili M2F osoba nesto odgovori.
Evo ja sam trans, mislim transrodna, muškog pola, a neodređenog roda. :)

Imam čak i "sertifikat", tj. dijagnozu: Poremećaj rodnog identiteta, nespecificiran (šifra: F64.9).

Možda je to i tvoj slučaj.

A možda prosto suviše usko doživljavaš rodne uloge.

@ RuznaGlupaZla...
Hvala na linkovima!!!
Korisnikov avatar
By simarrgL*
honey, nemoj da se opterecujes etiketama :cvetduga:
mozda se jednog dana pronadjes u odredjenom rodu, a mozda ne.
ja mislim da binarni rodni sistem ne moze da obuhvati sve ljude na ovoj planeti.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Orlando the Lady
Ti si ,,Veciti mladozenja".
Ja ću stvarno morati opet da pročitam tu priču. Izgleda da sam je samo prelistao kad smo je imali u lektiri. Uopšte se ne sećam ikakvog LBGT momenta, nego samo da je čovek bio nerd (i jedno dvesta puta se ponavlja da je bio fin i dobar i nežan :meda: ) i da je gajio golubove.
ako je to uopšte ta priča... :hypno: prvo je gajio neke koji su leteli visoko-visoko, a na kraju neke gaćane koji nisu umeli ni do krova da polete
E sad oprostite ako sam pomešao dve sasvim različite pripovetke...
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by Andjelika

Nemoj se muciti da se determinises, vec uzivaj u zivotu, i druzi se sa ljudima
koji te razumeju i prihvataju tako kako ti sebe osecas i dozivljavas...
Zaljubljuj se i voli onako kako ti srce kaze i ko kod te privlacio nije vazno,
vazna je iskljucivo radost, sreca i sloboda zivljenja...

Kisssss

:opacupa:

:up:
Korisnikov avatar
By Gollum
:) Lepi odgovori ..

22 godine imam. Puno je to ! :) Mozda je cudno sto se jos uvek 'ispitujem' i 'trazim' al eto .. covek valjda nikad ne zna nacisto sta zeli od svog zivota, .. menja se to kod mene cesto.
Ne osecam se kao zarobljenik svog tela, vise kao zarobljenik u vremenu i mestu (drzavi, gradu, balkanu) .. gde sam jako tesko nailazio na ljude koji me potpuno razumeju i koji ne ocekuju od mene da pratim neku nametnutu, zeljenu 'stazu' ... mozda se nisam dovoljno trudio da pronadjem takve ljude, zato sam i dosao na ovo mesto, prvenstveno zbog drugarstva i nekih novih poznanstava .. (srednja skola mi je bila pakao, toliko primitivnih i ukalupljenih osoba, osecao bih se lose u njihovom drustvu cak i da sam "normalna" str8 osoba, bilo kog roda) .. sreca je moja najveca sto mi je porodica skroz opicena i svako je malo na svoju ruku pa od mene nikada nisu ocekivali neku 'klasiku' :)

Dosta sam se za danas napricao, necu vise :) Pozz ljudi :) I srecna slava ko danas slavi ako ima takvih (ja se upravo vratio sa slave, najeo ko stoka :eya: )
Korisnikov avatar
By 2kune
po opisu kanda si lezbijka sa potisnutim str8 sklonostima u tijelu pedera... :kosa:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by jukie
Originally posted by Orlando the Lady
Ti si ,,Veciti mladozenja".
Ja ću stvarno morati opet da pročitam tu priču. Izgleda da sam je samo prelistao kad smo je imali u lektiri. Uopšte se ne sećam ikakvog LBGT momenta, nego samo da je čovek bio nerd (i jedno dvesta puta se ponavlja da je bio fin i dobar i nežan :meda: ) i da je gajio golubove.
ako je to uopšte ta priča... :hypno: prvo je gajio neke koji su leteli visoko-visoko, a na kraju neke gaćane koji nisu umeli ni do krova da polete
E sad oprostite ako sam pomešao dve sasvim različite pripovetke...
pa pazi, ja se ne secam gulobova... A ne znam kako ocekujes da u srpskom romanu sa kraja XIX veka bude eksplicitnih lgbt momenata... da je tako, ne bi knjiga dogurala do lektire. :)
fazon je da je covek ziveo ONAKO KAKO JE HTEO, i da su mu se na sahrani (poslednja scena u romanu) skupile sve te zene kojima se nije ozenio da ga oplakuju, jer im je davao najbolje savete povodom oblacenja, nobles ophodjenja itd... Roman se zavrsava recenicom: ,,Nije postidno."
eh, biolozi, eh, bukvalisti... ;)
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by 2kune

po opisu kanda si lezbijka sa potisnutim str8 sklonostima u tijelu pedera... :kosa:
Hahahaha :smeh:

Sad ozbiljno: Mislim da isuviše usko shvataš šta znači biti "muško", a šta "žensko". Ima raznih muškaraca i žena sa raznim interesovanjima i mišljenjima. Za mene je definicija muškarca osoba koja ima makar jedan Y hromozom :) iako ni to nije dobra i precizna definicija.

Elem, ni mene recimo ne zanimaju košarkaške utakmice niti volim košarku nešto posebno ali mi ne pada na pamet da sam zbog toga nekako manje muško :)

Isto tako ne volim one "klasične" muške ili ženske priče i ljudi koji sebe toliko etiketiraju me STRAŠNO smaraju i čak nerviraju. Budi brate to što jesi, ne opterećuj se onim što društvo od tebe očekuje ;)

Ali ako se ti osećaš kao žena, onda je opet moguće da si transrodan... A možda si i intersex ili unisex :misli:

U svakom slučaju nije ni važno, takve stvari su krajnje nebitne ;)
Korisnikov avatar
By Loni

Ne uspevam da se jasno definishem sam sa sobom sta sam ja zapravo ?!

Ja recimo, izgledam kao muskarac (sa nekim fem karakteristikama u ponasanju), a cesto se u masti zamislim kao zena. Ne uvek ! Cesto i kao muskarac. Privlace me muskarci !

I na kraju, sta sam ja zapravo ???
Ti si Deni.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!