Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By pthalo
da li se kaže dvesta ili dvesto? i da li se kaže trista ili tristo?

moj englesko-srpskohrvatski rečnik kaže dv(j)esta i trista.

google kaže

Резултати од 1 до 10 од приближно 3.340.000 резултати за trista.
Резултати од 1 до 10 од приближно 629.000 резултати за tristo.

i

Резултати од 1 до 10 од приближно 98.800 резултати за dvesta OR dvjesta.
Резултати од 1 до 10 од приближно 562.000 резултати за dvesto OR dvjesto.

ali ovo ne razumem. trista i dvesto su najpopularnije varijante? :nerd:

a i čula sam i za "tri stotina". kade kažete tristo, kada trista, i kada tri stotina?
Korisnikov avatar
By pthalo
hvala. Zašto onda ima više rezultati za dvesto na guglu?
Korisnikov avatar
By Madonna
u sustini moze i dvesto mada sam ja ucio dvesta.
a mozda i ne moze. :kesa: ja b' rek'o da ne moze a ima strucnijih na tu temu koji ce prolly odgovoriti
jer je petsto a ne petsta :retard:
Korisnikov avatar
By pthalo
Originally posted by shut
jer je petsto a ne petsta
:drama:
Korisnikov avatar
By Madonna
:lol: zaboravila si na retard smajli koji jasno ukazuje na to da ni meni nije bas kristalno jasno ali sam siguran da je dvesta, trista!* :sudija:

*sto me podseti na audiciju :smeh:
Korisnikov avatar
By pthalo
samo mi je malo smešno, jer već 18 meseca učim jezik i još uvek brkam brojeve.
Korisnikov avatar
By Nescafe
Nije to strašno, ja sam već godinama u kontaktu s mađarskim, pa i dalje stalno brkam "hat" i "hét" :D

Elem, "sta" je stari oblik broja "sto" (tj. pre mnogo vekova govorilo se tako), pa se on očuvao u brojevima "dvesta" i "trista" - oni su pravilni u srpskom. Hrvati su rešili da to malo ujednače i modernizuju, pa je kod njih pravilnije "dvjesto" i "tristo" - ali će se i kod njih u svakodnevnom govoru vrlo često čuti "dvjesta" i "trista".
Korisnikov avatar
By deran
Razumem ja i političku korektnost i sve i sve,ali za neke stvari u novosrpskom...reč nemam...

Večeras,Javni Servis evropske Srbije uvodi novi pojam,reč,šta li,ne znam više ni sam..TAOKINJA :povez:

Tako je prevedeno u nekoj seriji-žao mi je samo što nisam video ko je radio prevod,ali ću sutra doveče...

Valjda je reč taoc/talac univerzalna,odnosi se na osobu,ne na pol...:nesiguran:
Korisnikov avatar
By deran
Eh,sad videh,priko gogleta-Hrvati i Bosanci već koristili,te smo to još i maznuli...:pegla:
Korisnikov avatar
By Combo
:qqlele:

Taokinja je sledbenica Taovog pokreta!

Da ti prsne glava od gluposti. A kraja im se i ne vidi.
:tornado:
Korisnikov avatar
By deran
Google nudi:

Да ли сте мислили: tokinja

:rotflmao:
Korisnikov avatar
By Combo
Dobro nisu digli ruke od nas i naših gluposti...
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by deran
Razumem ja i političku korektnost i sve i sve,ali za neke stvari u novosrpskom...reč nemam...

Večeras,Javni Servis evropske Srbije uvodi novi pojam,reč,šta li,ne znam više ni sam..TAOKINJA :povez:

Tako je prevedeno u nekoj seriji-žao mi je samo što nisam video ko je radio prevod,ali ću sutra doveče...

Valjda je reč taoc/talac univerzalna,odnosi se na osobu,ne na pol... :nesiguran:
Novosrpski? Taoc? :zacepi: Prosto je predivno gledati ovu beslovesnu dečurliju koja misle da se srpski jezik rodio 1990. i veruju da su genijalni lingvisti zato što su, za razliku od većeg dela svoje beslovesne generacije, uspeli da se izdresiraju da ne pišu "neznam" i "samnom".

Otvori, dete, Rečnik Matice srpske (da li si uopšte čuo za to? Ima po bibliotekama...) pa ustanovi da je reč "taokinja" vrlo starosrpska, a da si samo ti neobavešten (tj. da veze s vezom nemaš).
Korisnikov avatar
By Combo
I označava taoca ženskog roda?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Aha, da, i ti si dao doprinos.

Sledeći put probaj s rečju "taoistkinja".

Odlično si rekao: da ti prsne glava od gluposti.
Korisnikov avatar
By Combo
Jesam, dao sam doprinos.

Nisi mi rekao: taokinja je taoc ženskog roda?
By XanaX
Originally posted by pthalo
hvala. Zašto onda ima više rezultati za dvesto na guglu?
Oblik "dvesto" je iz slovenskog / slovenačkog (i u ekavštini kod Hrvata, često).

("dvjesta" - zasigurno cirkulira unutar srednjo-južnoslavenskog jezičnog kontinuuma; zapravo, za Srbe ijekavskog govora - možda je to ispravan oblik?)

Razlikovanje muških i ženskih oblika, u hrvatskoj verziji, za mene postoji od kada znam za sebe (a u osnovnu sam išao za vremena SFRJ). Neki oblici su još učvršćeni kao "muški", budući da "ženski" oblik zvuči pomalo čudno, ali nikada nisam čuo da netko oslovi s "gospođo doktor" ili "gospođo profesor"...

Btw. pthalo, spomenula si vrijeme / vremena - to se veže uz refleks "kratkog" i "dugog" jata (kojeg, ako nisi izvorna govornica, moraš naučiti). Ako slušaš ekavski izgovor, "e" je refleks "dugog" jata u npr. "vreme" (pa je u ijekavskom - "vrijeme"), a "e" je refleks "kratkog" jata u npr. "čovek" (pa je u ijekavskom - "čovjek").

"Problem" nastaje pri deklinaciji imenica ili konjugaciji glagola s refleksom jata i kod riječi izvedenica kada se mijenja dužina sloga (najčešća situacija), pa "dugi jat" prelazi u "kratki jat" npr. Tada mogu "nastati" oblici koji su "teško izgovorljivi" poput "vrjemena", oblik koji se teško može pronaći u bilo kojem ijekavskom dijalektu. Zato je standardiziran ijekavski izgovor "vremena", "bregovi" (od "brijeg") itd.

Naravno, ima puno iznimki, osobito u dijalektima, a i u standardnom ijekavskom. ("htio" umjesto "htjeo", "odrješit" umjesto "odrešit" itd.).

Ovo zapravo ništa ne pomaže; drži se ekavskog izgovora.
Korisnikov avatar
By Combo
Originally posted by ...Sitnicava...
Taokinja je talac ženskog roda.
...
Izem ga sad. :glupan:
Od porađanja novog jezika gore je samo naprasno i nasilno reanimiranje mrtvog.
Korisnikov avatar
By pthalo
@xanax: ekavksi je lakše, i naravno manje tipkanje je potrebno za ekavski, ali je ijekavski ljepše :)

hvala što si mi objasnio za dug i kratak jat. :)

mislim da mi je teže jer učim srpski i hrvatski kao "gluho", tj. čitam tekstove na internetu i rijetko mi ukaze prilika čuti jezik (osim na youtube-u), a govoriti što rjeđe, govorim samo sa mojim životinjicama. mogu da upamtim različiten speling ali trebam čuti ljudi kako govore.
Korisnikov avatar
By Combo
A zašto ne slušaš radio stanice preko neta?
Korisnikov avatar
By pthalo
slušam ih, kad mi padne na pamet, onda se iznerviram jer pustu muziku na engleskom kada želim da vežbam srpski. :lol: nemam ništa protiv engleske muzike, ali ako želim da slušim muziku na engleskom, slušala bih engleske pesme koju volim, ne one koje puste na radio.

ponekad slušam BBC Macedonian na internetu, ali prebrzo govore i ne razumem.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Nescafe

Novosrpski? Taoc? :zacepi: Prosto je predivno gledati ovu beslovesnu dečurliju koja misle da se srpski jezik rodio 1990. i veruju da su genijalni lingvisti zato što su, za razliku od većeg dela svoje beslovesne generacije, uspeli da se izdresiraju da ne pišu "neznam" i "samnom".

Otvori, dete, Rečnik Matice srpske (da li si uopšte čuo za to? Ima po bibliotekama...) pa ustanovi da je reč "taokinja" vrlo starosrpska, a da si samo ti neobavešten (tj. da veze s vezom nemaš).
Vao,vatrena moja taokinje soznanija svojega,ja ću pogledati u Rečnik(samo da saznam prvo šta je Biblioteka :lol: ),ako ti meni nađeš neki srpski tekst koji nije stariji od 50 godina,ni noviji od 2 godine u kom se ta reč nalazi... :lol:

dete,dete,dete...........e ulepšala si mi dan :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Korisnikov avatar
By unic0rn
jel neshto visoko efikasno, ili je visokoefikasno?

i koje je pravilo kod takvih izraza? :)

npr glavno( )komandujuci...
Korisnikov avatar
By lorna
visokoefikasno, glavnokomandujuci.

slozenice koje su na mestu prideva, pishu se zajedno.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!