Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Sunce
Smisao zivota...?
Mozda je u traganju stos, u teznjama. Raditi i teziti necemu u cemu se osecas potpuno, celovito, koje ima ono: "Da, to sam ja".
Originally posted by nsBeckieSlična situacija i kod mene. Mada ja mislim da živim da ne bih povredio ljude do kojih mi je stalo. Kada bih se ubio, uništio bi ih, tako da... koprcam se nekako u svom tom besmislu jer ih volim
A mojih zivotnih ciljeva i razloga za zivot ima napretek. Da ih nema, pa ne bih ni bila ziva.....
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
Moje viđenje smisla života nameravam da izložim u dva posta. U prvom bih predstavio ideju za jednu priču koja mi se već više od deset godina mota po glavi, ali je sve do sada nisam zapisao. Nisam je zapisao jer me je isuviše mrzelo da sednem za računar, skoncentrišem se i zapišem je. Ta moja mrzovolja poticala je iz moje nemogućnosti da u toj priči vidim ikakvu dublju poruku, ikakav dublji smisao. A onda sam tu nekakvu poruku ipak sagledao i napokon zapisao tu moju priču, odnosno ideju za priču, pravilnije rečeno.
U drugom postu nameravam da razjasnim tri stvari:
1. Faktografsku osnovu priče - šta je u njoj stvarno, a šta izmišljeno.
2. Osnovna načela neke moje religioznosti, mog ličnog sagledavanja sveta, života, a s tim u vezi i smisla života.
3. Na koji način se ova priča uklapa u moju "religiju", dakle u moje viđenje sveta, života i smisla života.
Elem, za početak bih izložio ideju za tu moju priču (čiji bi naslov bio "Mrtva priroda"), koju ću možda nekada zaista i napisati. Zasad evo ideje, skice - napokon sam je zapisao!
MRTVA PRIRODA
Moj pokojni deda-Jova (Jovan), rođen u jednom podzlatiborskom selu u godinama koje su prethodile izbijanju Prvog svetskog rata, bio je jedno od devetoro dece; imao je četiri brata i četiri sestre. Svi su oni bili stariji od njega, među njima i njegova sestra Desa (Desanka), rođena, ako sam dobro razumeo i obračunao, 1906. godine, ili tu negde. U ovoj priči pokušaću da ukratko predstavim njen život.
Ja Desu nažalost nikada nisam video. Sve što o njoj znam čuo sam od drugih ljudi: od dede, od majke, od tetaka i daljih rođaka. I sve to što sam od njih čuo ugrađeno je u ovu priču. Ponešto, što mi je usfalilo, sam i sam domislio, što će biti objašnjeno u komentaru ove priče, u narednom postu, u odeljku pod nazivom "Faktografska osnova priče Mrtva priroda". Ali sada bih se okrenuo Desi i njenom životu.
Kao što rekoh, Desa je rođena 1906. godine. Doživela je duboku starost, umrla je 1996. godine. Bila je istinski svedok vremena, svedok čitavog 20. stoleća. Zato bi njen život bilo zanimljivo posmatrati i sa nekog istorijskog i sociološkog aspetka. Ali ova priča time će se samo sporadično baviti. Glavna tema ove priče jesu oni aspekti Desinog života kroz koje se na najočigledniji način može ilustrovati ono što je univerzalno u životu svakog čoveka. Jer kao što svaki čovek ima svoju jedinstvenu životnu priču, tako su, s druge strane, sve životne priče unekoliko slične, a čitava istorija čovečanstva se, kao u onoj priči, može svesti u samo jednu rečenicu: Rađali su se, živeli i umirali. Ova priča, zajedno sa pratećim komentarom, pozabaviće se, na primeru Desinog života, tim trećim aspektom života svakog čoveka, odnosno postaviće jedno pitanje i pokušati da na njega da odgovor. Pomenuto pitanje, kojim se bave ova priča i njen komentar, glasi: Da li je smrt smisao života? No, da se napokon okrenemo Desi i njenom, gotovo celovekovnom, životu.
Dakle, rođena 1906, imala je 12 godina kada je, u novembru 1918, ostala bez oca. [Bez oca je ostala takoreći nesrećnim slučajem. Naime, krajem novembra 1918 u selo su se počeli vraćati preživeli seljani, srpski vojnici, koji su 1915. otišli preko Albanije na Krf, a zatim se našli na Solunskom frontu. Desin otac (ne samo Desin, nego svih njih devetoro), ranjen u jesen 1914. prilikom borbi na Drini, nakon čega je demobilisan, otišao je u seosku kafanu, da se raspita za svog najstarijeg sina i dvojicu braće. Tamo su mu, začuđeni što on za to još nije čuo, rekli da su svi oni poginuli, odnosno umrli, ko još u Albaniji, ko na Krfu (tj. ostrvu Vido - "plavoj grobnici"), ko na Solunskom frontu (valjda na Kajmakčalanu). Čuvši to, on se od muke napio (nije inače bio pijanica), a po zatvaranju kafane, krenuo peške kući. No, kako su sela u zapadnoj Srbiji razuđenog tipa, do kuće je trebalo da, po snegu, prepešači nekoliko kilometara. Onako pijan, međutim, okliznuo se i pao u jarak kraj puta, izgubivši svest. Našli su ga ujutru, smrznutog, i doveli kući. Dobio je upalu pluća, odnosno tzv. "galopirajuću tuberkulozu", i umro nakon pet dana.] Nakon smrti oca, "komandu" u kući preuzeo je najstariji brat (u stvari drugi po redu - jer najstariji je poginuo u Prvom svetskom ratu), koji je, kako mi je deda pričao, tražio od svoje braće i sestara, pa tako i od Dese, da pred njim stoje u stavu "mirno", kao u vojsci.
Desa to nije mogla trpeti. Čim joj se pružila prilika, tj. već sa nekih 13-14 godina, otišla je od kuće. Pobegla je u susedno selo, u kuću jednog momka. S početka joj je bilo lepo, bila je veoma mlada, tako da nisu od nje tražili da bilo šta radi (izuzev čuvanja ovaca). No, nakon par godina, kada su se počeli prema njoj ophoditi kao prema sluškinji, vratila se kući.
Nije se kući dugo zadržala. Bila je lepa, krupnih grudi, prirodna plavuša (svih devetoro imalo je plave oči, ali ona je bila i plavokosa). Sviđala se muškarcima. To što više nije bila "devojka", što je bila "polovnjača", nije predstavljalo prepreku. Osim toga, sada je imala i dovoljno godina, tako da se mogla regularno udati, umesto da mora da živi u divljem braku, kao sa prvim momkom. Međutim, nakon nekoliko godina, ponovo se vratila kući. Ovaj put ne svojom voljom. Oterali su je jer je bila nerotkinja, što je bio legitiman razlog za razvod braka. U stvari, kako se kasnije pokazalo, nije baš da nije mogla da rodi, nego nije želela.
Bilo kako bilo, sličan scenario ponavljao se još četiri puta. Udavala bi se, živela nekoliko godina sa mužem, bilo u priznatom, bilo u divljem braku, a zatim se, ne želevši da rađa, a niti da radi kao da je nečija sluškinja, vraćala kući. Mog dedu je bilo sramota zbog takvog njenog ponašanja. On je sa 15 godina otišao u vojnu školu, kasnije službovao širom Kraljevine, a samo bi povremeno, tokom godišnjeg odmora, svratio u svoje rodno selo. I tu bi ga seljaci, njegove Ere, naravno odmah podrugljivo pitali da li se Desa opet vratila...
Napokon, kao već zrela žena, udala se za čoveka, dosta starijeg od sebe, kojega je istinski zavolela, sa kojim je poželela da ima dete. Tako je i bilo. Rodila je sina. Bila je srećna.
No, ne za dugo. Jer ubrzo je usledio Aprilski rat, zatim i okupacija, uskoro i podela na četnike i partizane. Njen muž, kao dobrostojeći domaćin, našao se, prirodno, u četničkom taboru. Preživeo je rat, ali je posle rata, kao "narodni izdajnik", osuđen na robiju, u toku koje je ubrzo i umro.
Desa je ostala sama, sa malim detetom. Žigosana. Ne samo kao "kurva" (kako se o njoj govorilo još pre rata), već i kao "četnikuša", "žena narodnog izdajnika". I njeno dete, kada je krenulo u školu, takođe je nosilo žig deteta narodnog izdajnika.
Preživela je sve to. Uostalom, imanje joj je većim delom ostalo - oduzeli su joj, srećom, samo deo iznad zemljišnog maksimuma (mogli su joj i sve konfiskovati, jer to je bila imovina njenog muža - "narodnog izdajnika"). Nekako se snašla. A što joj je bilo najvažnije - nikoga nije morala da moli za pomoć.
Nije joj bilo lako. Samoj sa malim detetom. Ali najveću utehu u svoj toj muci pružalo joj je upravo njeno dete. Ono se uspešno nosilo sa žigom deteta čiji je otac robijaš, "državni neprijatelj", a majka "kurva". Bolele su ga takve reči njegovih školskih drugova. Ali nije im protivurečio, nije se oko toga svađao. Umesto da se raspravlja, potrudio se, kako mu je majka savetovala, da bude odličan učenik, a ubrzo i najbolji đak u razredu.
Krenuo je i u više razrede osnovne škole. Više nije imao jednog učitelja, koji je predavao sve predmete. Dobio je više novih nastavnika, između ostalog i nastavnicu crtanja (likovno obrazovanje). No to nije bila tek neka priučena nastavnica. U pitanju je bila žena koja je po obrazovanju bila akademski slikar, rođena u građanskoj (buržoaskoj) porodici. I njena porodica bila je žrtva "revolucionarne pravde" - otac joj je osuđen zbog "saradnje sa okupatorom", što je u stvari bio samo izgovor da bi mu se konfiskovala imovina. Njegova ćerka, akademski slikar, slobodni umetnik, morala se, da bi preživela, zaposliti kao nastavnik u školi. S obzirom na njeno obrazovanje, za očekivati bi bilo da je dobila posao profesora u nekoj gimnaziji. Međutim, zbog svojeg ideološki nepodobnog porekla, upućena je da radi kao običan nastavnik likovnog u seoskoj školi.
To je za Desinog sina bila srećna okolnost. Dobio je vrhunsku nastavnicu koja se potrudila da tu seosku decu u što većoj meri nauči tajnama likovne umetnosti, pre svega slikarstva. Sa oduševljenjem je o njoj pričao svojoj majci Desi, pokazivao joj svoje crteže olovkom, akvarele, slike rađene temperom (ulja na platnu, doduše, ipak nisu radili). Likovno je postalo njegov omiljeni predmet, premda je i iz drugih predmeta imao najviše ocene, ostavši i dalje najbolji učenik u razredu. A tim svojim oduševljenjem je i Desu zainteresovao za crtanje. I ona bi često stala kraj prozora, ili izašla pred kuću, i crtala: cveće ispred kuće, dvorište oko kuće, sa sve voćnjakom, zatim seoski put kojim su te raštrkane seoske kuće sa velikim okućnicama bile povezane, crtala je pašnjake i šume u daljini, iznad sela, u planini.
No, došao je kraj osnovnoj školi. Desa je, videvši da joj je sin odličan učenik, najbolji đak u školi, osećala obavezu da mu omogući da se i dalje školuje. Nije ga želela opteretiti seoskim životom, seljačkim radom, "između šljiva i niva". Uostalom, još ranije je morala prodati deo muževljevog imanja. Šta će njoj uopšte to imanje, šta će njenom sinu? Neka se on samo iškoluje pa će zaraditi već svoj hleb i na drugi način, i bez imanja i tegobnog seljačkog rada, praćenog večitim kalom, večitom borbom sa marvom, večitom strepnjom da li će godina biti rodna. Prodala je još jednu njivu, a njen sin je nastavio školovanje u užičkoj gimnaziji.
Ponovo je bio odličan učenik, doduše ne i najbolji u razredu. Ipak, i dalje je bio najbolji iz likovnog. Pomišljao je na to da postane slikar. Desa se složila sa time. Uostalom, pod negovim uticajem i sama je, iako je već bila u relativno poznim godinama, zavolela slikarstvo, i sama je gotovo svakodnevno pomalo crtala i slikala. Bila je spremna da rasproda čitavo imanje, samo da mu omogući da ode na studije slikarsta.
Ali sudbina nije tako htela. Desin sin nije se upisao na studije slikarstva. Nije čak uspeo ni da završi gimnaziju. Bila je jesen, padala je ledena kiša, kolovoz je bio klizav od poledice koja se na njemu pravila, vozaču kamiona u jednom momentu zadrhtala je ruka, kamion se zaneo i udario u autobus u kojem se Desin sin vraćao iz (Titovog) Užica, u kojem je pohađao gimnaziju, nazad u svoje selo. A Desa je ostala i bez sina...
Prvih godinu dana nakon sinovljeve pogibije nije mogla uzeti slikarsku četkicu u ruku. Pogledala bi samo sinovljev štafelaj, nežno ga pomilovala, nežno, beskrajno nežno, jedva ga dodirujući, a onda bi briznula u plač. U plač koji je trajao satima. Ponekad po celi dan i noć.
Nakon što bi se isplakala, otišla bi na sinovljev grob. Dala je da se sahrani odmah do rake u kojoj je bio sahranjen njegov otac, Desin poslednji muž. Volela je svog muža. Volela je svoga sina. Ali tu, na groblju, kraj drugih žena, koje su plakale, kukale i lelekale za svojim bližnjima, Desa bi se samo stisla, skupila usta, i ni suzu ne bi pustila. Nije čak nosila ni crninu - samo prvih četrdeset dana stalno, do šest meseci povremeno, a zatim je uopšte više nije nosila. Ali je prodala još jedan deo imanja i platila da se napravi lep spomenik. Doduše ništa veći od drugih spomenika, ništa impozantniji ili ekstravagantniji. Nije npr. angažovala vajara da izvaja kip njenog sina u prirodnoj veličini. Ne. Izvajao je samo reljefnu ploču od bakra, na kojoj se njen sin video s leđa, kako stoji za štafelajem i slika. A ko bi se primakao sasvim blizu, mogao je nazreti i šta je to njen sin slikao. Ne baš sasvim jasno ocrtavale su se konture vaze sa cvećem, kraj koje je stajala činija sa par jabuka, šljiva i oraha, ili bar nečega što je podećalo na to, nije se na reljefnoj bakarnoj ploči naravno moglo to baš sa sigurnošću ustanoviti.
Baš kao što ni ljudima sa strane nije bilo lako da sa sigurnošću utvrde koliko je nesrećna. Nije im dozvolila da je vide uplakanu. Iako je ridala svakodnevno. Ali samo u svojoj kući, zaštićena u svoja četiri zida, sklupčana kraj sinovljevog štafelaja kao kraj kakvog raspeća. Jedino se po boji njene kose moglo donekle naslutiti i njeno psihičko stanje. Naime, njena plava kosa, u kojoj se pre sinovljeve pogibije tek ponegde nazirao poneki pramenčić sede kose, za nepunu godinu dana primetno je obelela.
Ipak, kažu da vreme leči sve. A da su oči (a ne boja kose) ogledalo duše. Naime, pažljivi posmatrač mogao je zapaziti da su, nakon sinovljeve smrti, Desine krupne plave oči nekako pomodrele, a i da su, isprane litrama i litrama suza, sasvim izgubile sjaj. Međutim, jednog prolećnog dana, nepunu godinu i po dana nakon sinovljeve pogibije, u Desinim, sada već modroplavim očima, kao da se pojavio neki novi sjaj, njena dva oka zasijaše kao dva plava safira. A Desa se ponovo prihvati kista.
Ali ne u onoj istoj kući, u kojoj je živela sve te godine, od svoje poslednje udaje. Ne u kući od čijih je stanara samo još ona bila u životu... Nije mogla više ostati u toj kući. A nije mogla više ni gledati ljude, ne samo iz tog sela. Jer za sve ljude koje je od svoje mladosti sretala, uz par izuzetaka, no već počivših, ona je oduvek bila i ostala samo "ona kurvetina" - iako su joj doduše samo retki to govorili otvoreno, u lice. Odlučila je da ode nekuda gde više neće svakoga dana morati da viđa ljude. Njen pokojni suprug imao je jednu kućicu, gore u katunu, u planini, na Zlatiboru, na čijim obroncima su se pružali prostrani pašnjaci, na kojima su preko leta napasali stoku. To je bila čobanska kućica, takoreći obična bačija, pogodna, u najboljem slučaju, za život preko leta, ali nikako ne i u surovim zimskim uslovima. Desa je zato prodala sve do poslednje njive, dole u selu, i od dobijenih para preuredila i proširila tu kućicu. Jer odlučila je da se preseli u tu kućicu, za trajno.
To je i učinila. Imala je baštu u kojoj je gajila povrće, tek koliko je njoj samoj potrebno, čuvala je par krava, od čijeg je mleka pravila sir i kajmak, koje je i prodavala, imala je i stado ovaca, povremeno bi prodala pokojeg brava, nekako se snalazila. Kuću u selu ostavila je jednom rođaku koji joj je pomagao. Pomagali su joj i drugi dobri ljudi, pomoć bi prihvatila, ali je sama nikada nije tražila. I nikada se više nije vratila u selo. Odlazila bi tamo povremeno, kad je imala kakva posla, obilazila je muževljev i sinovljev grob (ali ne za Zadušnice i druge verske praznike, kada su dolazili drugi ljudi, koje nije želela sretati), no uveče bi se uvek vraćala gore u svoju kućicu, izgovarajući se time da mora da namiri stoku.
Veći deo dana bio joj je ispunjen raznim svakodnevnim poslovima, borbom za golo preživljavanje. Kad bi joj ipak ostao poneki slobodan trenutak, stajala bi za sinovljevim štafelajem, koji je bila prenela iz one kuće u selu. Stajala je za sinovljevim štafelajem, ali više nije plakala. Njene modroplave oči sjajile su se kao da su sačinjene od nekakvog dragog kamena. U ruci je držala slikarsku četkicu. Na stolu ispred štafelaja stajala je vaza sa cvećem, kraj nje činija sa par jabuka, šljiva i oraha. To prvo leto naslikala je samo tu jednu sliku.
Došla je zima, a sa njom i više slobodnog vremena. Posvuda oko njene kućice belelo se od snega. Slikala je svoju baštu, koja je sada bila prekrivena snegom. Slikala je snežne pašnjake, na kojima je prethodno leto napasala stoku. Slikala je i poneku voćku iz dvorišta, kao i drugo listopadno drveće, koje se, izmešano sa zimzelenim, moglo videti u obližnjem šumarku. Tim stablima je još najesen pootpadalo lišće, a sada je i vetar razvejao sneg sa njihovih golih grana. Naravno, dolaskom proleća sneg se počeo ubrzano rastapati. Na mestima na kojima je bio ugažen nije više ni bio beo već nekako smeđ, boje blata. Desa je napravila i par slika takvog, blatnjavog, snega. Takođe, sačinila je još jednu sliku onog cveća u vazi, i činije sa voćem, sa onog stola ispred štafelaja. Cveće je sada, naravno, bilo sasvim uvelo, jabuke gnjile, šljive pretvorene u belu plesan, samo je još orah zadržao donekle svoj pređašnji izgled, mada je i on bio mestimično prekriven crnom buđi.
Kada se sneg sasvim otopio, prestala je slikati. To leto nije naslikala nijednu sliku. Samo je skicirala. Pravila je skice, crtkala sve što oko sebe vidi. Pašnjake sa prelepom, sočnom zelenom travom. Cvetom posute grane listopadnog drveća. Krave i ovce na ispaši. Cveće koje je gajila u dvorištu, ispred kuće. Sve su to bili lepi crteži. Jer priroda je lepa. Priroda je živa.
Došla je i jesen. Jednogodišnje cveće u njenom dvorištu uvelo je. Počupala ga je, ali ga je, prethodno, ovekovečila, tako uvelog, na jednoj slici. Počupano cveće bacila je na bunjište. Nekoliko narednih dana padala je kiša. Kada je kiša stala, prenela je štafelaj do bunjišta. Slikala je bunjište, slikala je cveće, već prethodno uvelo, koje se sada, zajedno sa ostalim tu bačenim đubretom, pretvaralo u trulež.
Ponovo je došla zima. Te zime Desa je naslikala samo jednu sliku. Naime, prethodne jeseni bila je prodala jednog brava. Skicirala ga je, zaklanog. U toku zime je na osnovu te skice naslikala sliku. Ništa više nije naslikala. Samo je svakoga dana gledala svoje letošnje skice.
Narednog leta ponovo nije ništa naslikala. Samo je, isto kao prošlog leta, posmatrala i skicirala. Držala je skice koje je napravila prethodnog leta i pravila nove, drugačije, skice.
Ni naredne zime nije ništa naslikala. U stvari, pokušala je da naslika jednu sliku, jedan portret, ali nikako nije uspevala. Mislila je da je stvar u tome što nema dovoljno iskustva u slikanju portreta. Naredne godine zato je često odlazila do sela, razgovarala sa ljudima, pravila skice ljudskih lica. U zimu je na osnovu tih skica napravila portrete tih ljudi. Te portrete je sledećeg leta prodala ili poklonila. Naredne zime naslikala je još par portreta. Pokušala je da naslika i onaj portret koji, dve godine ranije, nije uspela da naslika. Ponovo nije uspevala. Čim bi prinela četkicu, ruka bi joj zadrhtala, oči se ovlažile. Jednostavno, nije mogla.
Zarekla se da neće naslikati više nijednu sliku, sve dok ne uspe da naslika tu jednu za kojom toliko žudi. Zato narednih godina uopšte nije slikala. Samo bi napravila poneku skicu. Ali je počela da ide u crkvu. Kumila je i molila Boga da joj da snage da naslika i tu sliku, jednu jedinu koju nikako nije mogla naslikati. Bog je međutim ostao nem na njene vapaje. Godinama. Samo je rabošio po njenom licu, obeleo i poslednju vlas njene nekada plave kose. A onda joj je, na svoj način, ispunio molbu.
Stajala je kraj štafelaja. Oči su joj ponovo bile vlažne, kao i kada je prvi put pokušala da naslika tu sliku, taj portret svoga sina. Ali ovaj put se nije opirala suzama, pustila je da suze poteku. Klekla je ispod štafelaja kao ispod raspeća i počela da rida. Ležala je, sklupčana, i ječala, zatim još dugo, dugo, jecala. Čitav dan, čitavu noć, do pola sledećeg dana. Stoka u štali je podivljala, nenahranjena, nenapojena. Napokon se trgla, pridigla, namirila stoku. Onda je legla u krevet. Zaspala plačući.
Ali sledećeg dana naslikala je taj portret. Naslikala je portret svoga sina. Ali ne onakvog kakvog ga je pamtila iz vremena dok je, srećan, stajao i slikao za tim štafelajem, a što je molila Boga da joj omogući. Ne. Naslikala ga je onakvog kakav je izgledao u tom momentu, otprilike deceniju i po nakon svoje smrti...
Onda je, u znak zahvalnosti Bogu, što je ipak uslišio njenu molbu i omogućio joj da naslika toliko željenu sliku, naslikala i portret Boga, onog čike sa dugom prosedom bradom što sedi gore u oblacima. Ostavljala je četkicom crvene brazgotine po njegovom licu, kao da ga nožem para. Iskopala mu je oči, odsekla nos, rasekla usne, iščupala jezik. A onda je i bukvalno uzela nož i isekla sliku na komade. Iseckane parčiće slike bacila je na bunjište. Nešto manje jeda pokazala je prema Božijim anđelima. Samo im je slomila krila.
Nije joj posle toga bilo lakše. I dalje je plakala. Ali njene oči nisu izbledele. Štaviše, dobile su još jači sjaj. A onda je ponovo počela da slika. Da one svoje skice, koje je pravila prethodnih desetak godina, pretvara u slike.
Počela je prvo od onih najstarijih skica, koje je napravila u prvih par godina od kako je napustila selo i došla da živi u planini. Gledala je u svoje skice pašnjaka obraslih sočnom zelenom travom. Slikala je iste te pašnjake, ali onako kako izgledaju u pozno leto, dakle obrasle kratkom, žutom, sasušenom, travicom, preostalom iza otkosa, dok se gde-gde mogao videti pokoji plast sena. Jednom reči: seoska idila. Baš kao i njene slike zimske idile – u sneg ušuškane planinske kuće, iz čijih se dimnjaka veselo izvija topao dim; ove slike nastale su na osnovu njenih ranijih prolećnih skica cvetom posutih grana drveća, drveća koje je u međuvremenu posečeno, posluživši za ogrev. Gledala je i druge svoje skice, npr. goveda i ovce na ispaši. Te skice behu tako živopisno urađene da dok biste ih gledali, činilo bi vam se kao da čujete muk goveda, nežno meketanje jaganjaca. Zato pak slike nastale iz tih skica bejahu pravi gurmanski doživljaj: dok biste ih gledali kao da se osećao miris vruće jagnjetine, mada ni slika vola na ražnju nije bila za zanemarivanje.
Bilo je na njenim slikama i drugačijih vrsta pastoralnih gurmanluka. Na primer, ona slika vuka kako se zadovoljno oblizuje, sa razjapljenim čeljustima, dok pod njim, u lokvi krvi, leži raskomadano telo ovce koju je maločas zaklao. Pa naredna njena slika - već usirena krv pod raskomadanim ostacima tela zaklane ovce, oko kojih neumorno gamižu hiljade i hiljade mrava, a iznad kojih zuje rojevi lepljivih muva. Konačno, na trećoj slici, od čitave ovce ostale su samo kosti, isprane kišama, isušene letnjim žegama.
Nakon tog ciklusa pastoralne idile, okrenula se slikanju portreta. Ranije ih je već bila načinila; te slike je ispoklanjala ili prodala. Sada je, na osnovu istih skica pomoću kojih je načinila one originalne portrete, slikala nove portrete istih ljudi, istih lica. Ali ovaj put je, poput Boga, rabošila po tim licima - produbljivala postojeće, dodavala nove bora. Oči im je slikala ili sklopljene, ili nekako ukočene, staklastog poleda. A po levoj i desnoj strani svake od slika jasno su se mogle videti drvene ivice mrtvačkog kovčega. No, to je bila samo početna slika za svako od lica. Na narednim slikama prikazivala je ta ista lica u različitim fazama raspadanja – ucrvljala, istrulela, ogoljena do kostiju lobanje, smrvljena i pretvorena u prah.
Slikala je i školski autobus, koji je prevozio đake na ekskurziju. Sa leve strane sav ulubljen, od siline udarca bio se prevrnuo na desnu stranu. Na sve su strane bili komadići polomljenog stakla, delovi limarije i motora. Sa zadnje strane autobusa kuljao je gust crni dim. Na drugoj slici su, poređani jedan do drugog u nizu, ležali beli mrtvački sanduci.
Vatra. Na jednoj slici. Plamen. Na drugoj slici. Oganj. Na trećoj. Požar. Na svakoj slici. Sve je bilo u plamenu. Goreli su pašnjaci. Gorele su šume. Gorele su kuće. Gorela su sela. Goreli su gradovi. Na njenim slikama celi je svet bio u požaru. Posvuda je kuljao dim. A kada se razišao, ostalo je zgarište. Sve je bilo crno, ugljenisano. Čitav svet je bio jedno veliko zgarište.
Ali u njoj je još uvek plamteo plamen. Iako na izdisaju, sva ispresecana horizontalnim i vertikalnim borama, po čitavom telu isflekana ružnim smeđikastim pegama, opuzdrale kože koja je visila sa maltene svakog dela njenog tela, u njenim očima se i dalje video žar. Ali one su se caklile nekim čudnovatim sjajem. A i boja njenih očiju se promenila. One više nisu bile modroplave. Vremenom kao da su posvetlele, kao da im se vratila boja iz mladosti. No taj sjaj kojim su se caklile, bio je kao sjaj nekog plamena, ali hladnog plamena, sjaj vatre koja više ne greje, žar ognja koji to više nije.
Zato je na njenim slikama bilo vrelije nego ikad. Odasvud je iz zemljine unutrašnjosti kuljala vrela lava, kao da se čitava površina Zemlje pretvorila u jedan ogroman vulkan. Sve kopno bilo je prekriveno užarenom lavom, voda u okeanima je ključala. Izgledalo je kao da se raspukla čitava zemljina kora, kroz pukotine je izbijala užarena magma. Na kraju, kada se sve smirilo i ohladilo, čitava površina Zemlje bila je pretvorena u okamenjenu lavu.
Desa je usmerila svoj pogled ka nebu. I Mesec se raspukao, makar na njenim slikama. Sunce je eksplodiralo. Zvezde su se gasile i pretvarale u zvezde-padalice. I sama Zemlja se raspadala. Čitav se svet razbio u parčiće, odlamali su se i padali delovi nebeskog svoda, čitava vasiona raspadala se u paramparčad.
A Desu su našli na podu, kraj štafelaja. Umrla je od moždane kapi.
Njene slike prebačene su u Muzej naivne umetnosti u Jagodini. Smeštene su u depo u suterenu Muzeja. Međutim, prilikom velikog nevremena praćenog provalom oblaka, u julu 1997, suteren muzeja je poplavljen. Poplavljene su i Desine slike. Voda je potopila i uništila čitav njen imaginarni svet.
Sačuvana je samo poslednja njena slika. Na štafelaju, koji je ostao u onoj njenoj kući u planini.
Ta slika govorila je koliko i sve njene ostale slike zajedno. Na toj slici bilo je naslikano sve, krajnji smisao, krajnja destinacija sveg života, sveg materijalnog.
Jer na toj slici nije bilo naslikano ništa.
( kraj )
Komentar ove priče dat je u narednom postu.
Originally posted by 4NY K3Y
Sta je po vasem misljenju smisao zivota?
Ja ga u poslednje vreme nekako ne vidim.
Zivis na ovoj planeti, ucis, radis, jedes, kreses se, bolujes, lecis se, ... i cemu to vodi?
Originally posted by poisonivette27bravo...
Dok god covek TRAZI ''smisao zivota'', zivot ziveti nece, a samim tim zivot mu je besmislen.
Ziveti, ziveti, punim plucima ziveti.
Iskusiti sto vise stvari (naravno, ne budimo preterano ekstremni), i uzivati.
Originally posted by LeDeNa_ledena? ti da se kazes u jednoj reci?
Dok god covek TRAZI ''smisao zivota'', zivot ziveti nece, a samim tim zivot mu je besmislen.
Originally posted by mrgud
Originally posted by LeDeNa_ledena? ti da se kazes u jednoj reci?
inace
uzivati u svakom trenutku, nadrastati samog sebe iz casa u cas, pomaziti macku, poslatrati psa koji se sunca u parku, nasmejati se od srca makar jednom na dan, obradovati nekoga... etc etc
Originally posted by Andjelika
Hm... ja upravo mislim obrnuto...
Samospoznaja, trazenje sustine u sebi, dobodi nas u neke vise svere zivljenja.
Slazem se da oni koji se ne bave sobom, i ne istrazuju u sebi, vec samo
drugima i zive svoje zivote tako... zavisni od medija, trendova, ukusa vecine,
mode... zive ...srecno svoje zivote...
... ali to nije za mene.. Ja se u takvoj kakofoniji ne osecam ni malo zivom,
dapace, osecam se vrlo mrtvom...
... zato sam i uzela lopatu jos kao mala i pocela da izbacujem gomilu shuta
koje se ocas posla nakupila u meni....
... nisam stigla jos ni do pola, a svasta nesto lepo sam otkrila..
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!