- 29 Maj 2009, 08:27
Originally posted by Judina sestra
Ja sam iz Zagreba, da upozorim na to što ću pisati ijekavicom, nadam se da je to u redu.
Ovako, premda sam ja autorica lipstick foruma kojeg sam ovdje ponudila kao link da se cure koje su zainteresirane na njega jave, pogrešno bi bilo pretpostaviti da ću samo reći "ako tražiš curu, zašto onda tražiš butch".
Moj forum pretpostavlja toleranciju i razumijevanje, i smatram da bi svaki pripadnik LGBT zajednice trebao biti iste dostojan, u smislu nekog prethodnog znanja i oslobođenja od predrasuda.
Nije greška ako se ne zna pa se pita, kao što su mnogi ovdje učinili. Glupo je, međutim, da se osuđuje. Često to biva s biseksualnošću, ali da ne počinjem, nije to tema.
Na butch femme tematiku bih rekla sljedeće: Prvo, ne smatram da je butch žena manje žena od femme. Rekla bih da ima rodni izražaj koji podrazumijeva manje ženstvenosti, ali smatram da dokle god rod žene njoj govori da je žena i da joj se rod slaže sa spolom, onda je ona žena, koliko god butch bila. To je nešto što evidentno veoma jasno razdvaja butch ženu i FTM, premda ponekad fizička razlika ne bila "vrišteća".
Glupo je pretpostaviti da sve butch vole femme, ali pošto je ovo tema butch femme dinamike, preskočit ću to.
Iako neke femmice tvrde da znaju svoje buthice, neke ih toliko temeljno ne znaju da se iznenade kad im njihova partnerica jednog dana kaže da će postati partner. Očito je kategorija roda ponekad toliko fluidna između identiteta butch i FTM da nekad promakne.
Jedino što mi smeta, a što am doživljavala od butchica jesu rečenice koje su me vraćale u patrijarhat pri čemu sam se osjećala krajnje neugodno. Ali uopće ne mislim da takve butchice čine kompletnu "butch realnost".
Premda sam lipstick, što znači da sam femme koja voli femme, ne mogu reći da mi je totalno bez veze ili ne znam šta butch femme dinaminka jer to je sve dio naše zajednice. Ako je netko butch nigdje ne piše da je ona bolja od one femme a ni obratno. Ja to sve shvaćam kao dio našeg LGBT zajedništva, što se često ignorira. Pohvaljujem vas ovom prilikom što imate podfrorum za trans i queer osobe- to je fenomenalno, i a to hrvatski gay site, gay. hr, koji bi bio negdje analogan s vašim, nema, što je žalosno. Nego, da se vratim na temu.
Pokušavala sam objasniti na forumu da ne moramo biti nešto da bismo to shvatili. Ja ne moram biti butch ili femme da bih shvatila tu dinamiku. Jednako tako netko treći ne mora biti lipstick da bi shvatio da sam ja lipstick. dalje, ima lezbijki koje se ne svrstavaju u kategorije zato jer nisu takve rođene da bi se mogle u istoj naći, vole jedan tip žena, 2, 3, druge se rode kao butch i vole samo butch, treće kao femme i vole butch, andro i boyish cure, četvrte kao lipstick, pete kao kiki koje vole sve tipove žena, bitno da su žene, i tako dalje, i tako dalje. Da skratim, ono što je rekla Hys- tolike su nijanse. Mnogo je najsitnijih nijansi ove naše zajednice, koje bi nas trebale ne poticati na animozitet, nego nas upravo zvati da se o njima obrazujemo i da ih toleriramo. Jedva čekam dan kada će svaka nijansa LGBT zajednice biti jednako prihvaćena i ravnopravna ostalima.