Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By mili86
pa sto se onda i javljas ako ne znas ko je Velboyka.......:angel:
Korisnikov avatar
By Vel boy
aaa, i ovde treba biti tvoja LW, k'o da vec nije bila....:pokazuje:
By XXYZ
U svetlu aktuelnih dogadjanja pitanje je da li pravoslavlje odobrava homoseksualnost? Po tekstu iz Irish Times ne samo da odobrava. već postoji i istorijsko utemeljenje za homoseksualne brakove u samoj crkvi:

Liberated Christians
PO Box 55045, Phoenix Az 85078-5045

Promoting Intimacy and Other-Centered Sexuality

COPYRIGHTED 1998 ALL RIGHTS RESERVED - MAY BE REPRINTED OR QUOTED FROM ONLY IF CREDIT IS GIVEN LIBERATED CHRISTIANS, MAILING ADDRESS IS SHOWN AND WE ARE SENT A COPY OF PUBLICATION.

Irish Times, August 11, 1998
Dublin, Ireland

When Marriage Between Gays Was a Rite

As the churches struggle with the issue of homosexuality, a long tradition of gay marriage indicates that the Christian attitude towards same sex unions may not always have been as "straight" as is now suggested, writes Jim Duffy.

Opinion: Rite and Reason
by Jim Duffy

A Kiev art museum contains a curious icon from St. Catherine's monastery on Mt. Sinai. It shows two robed Christian saints. Between them is a traditional Roman pronubus (best man) overseeing what in a standard Roman icon would be the wedding of a husband and wife. In the icon, Christ is the pronubus. Only one thing is unusual. The "husband and wife" are in fact two men.

Is the icon suggesting that a homosexual "marriage" is one sanctified by Christ? The very idea seems initially shocking. The full answer comes from other sources about the two men featured, St. Serge and St. Bacchus, two Roman soldiers who became Christian martyrs.

While the pairing of saints, particularly in the early church, was not unusual, the association of these two men was regarded as particularly close. Severus of Antioch in the sixth century explained that "we should not separate in speech [Serge and Bacchus] who were joined in life". More bluntly, in the definitive 10th century Greek account of their lives, St. Serge is openly described as the "sweet companion and lover" of St. Bacchus.

In other words, it confirms what the earlier icon implies, that they were a homosexual couple. Their orientation and relationship was openly accepted by early Christian writers. Furthermore, in an image that to some modern Christian eyes might border on blasphemy, the icon has Christ himself as their pronubus, their best man overseeing their "marriage".

The very idea of a Christian homosexual marriage seems incredible. Yet after a twelve year search of Catholic and Orthodox church archives Yale history professor John Boswell has discovered that a type of Christian homosexual "marriage" did exist as late as the 18th century.

Contrary to myth, Christianity's concept of marriage has not been set in stone since the days of Christ, but has evolved as a concept and as a ritual.

Professor Boswell discovered that in addition to heterosexual marriage ceremonies in ancient church liturgical documents (and clearly separate from other types of non-marital blessings of adopted children or land) were ceremonies called, among other titles, the "Office of Same Sex Union" (10th and 11th century Greek) or the "Order for Uniting Two Men" (11th and 12th century).

These ceremonies had all the contemporary symbols of a marriage: a community gathered in a church, a blessing of the couple before the altar, their right hands joined as at heterosexual marriages, the participation of a priest, the taking of the Eucharist, a wedding banquet afterwards. All of which are shown in contemporary drawings of the same sex union of Byzantine Emperor Basil I (867-886) and his companion John. Such homosexual unions also took place in Ireland in the late 12th / early 13th century, as the chronicler Gerald of Wales (Geraldus Cambrensis) has recorded.

Unions in Pre-Modern Europe lists in detail some same sex union ceremonies found in ancient church liturgical documents. One Greek 13th century "Order for Solemnisation of Same Sex Union", having invoked St. Serge and St. Bacchus, called on God to "vouchsafe unto these Thy servants [N and N] grace to love another and to abide unhated and not cause of scandal all the days of their lives, with the help of the Holy Mother of God and all Thy saints". The ceremony concludes: "And they shall kiss the Holy Gospel and each other, and it shall be concluded".

Another 14th century Serbian Slavonic "Office of the Same Sex Union", uniting two men or two women, had the couple having their right hands laid on the Gospel while having a cross placed in their left hands. Having kissed the Gospel, the couple were then required to kiss each other, after which the priest, having raised up the Eucharist, would give them both communion.

Boswell found records of same sex unions in such diverse archives as those in the Vatican, in St. Petersburg, in Paris, Istanbul, and in Sinai, covering a period from the 8th to 18th centuries. Nor is he the first to make such a discovery. The Dominican Jacques Goar (1601-1653) includes such ceremonies in a printed collection of Greek prayer books.

While homosexuality was technically illegal from late Roman times, it was only from about the 14th century that antihomosexual feelings swept western Europe. Yet same sex unions continued to take place.

At St. John Lateran in Rome (traditionally the Pope's parish church) in 1578 a many as 13 couples were "married" at Mass with the apparent cooperation of the local clergy, "taking communion together, using the same nuptial Scripture, after which they slept and ate together", according to a contemporary report.

Another woman to woman union is recorded in Dalmatia in the 18th century. Many questionable historical claims about the church have been made by some recent writers in this newspaper.

Boswell's academic study however is so well researched and sourced as to pose fundamental questions for both modern church leaders and heterosexual Christians about their attitudes towards homosexuality.

For the Church to ignore the evidence in its own archives would be a cowardly cop-out. The evidence shows convincingly that what the modern church claims has been its constant unchanging attitude towards homosexuality is in fact nothing of the sort.

It proves that for much of the last two millennia, in parish churches and cathedrals throughout Christendom from Ireland to Istanbul and in the heart of Rome itself, homosexual relationships were accepted as valid expressions of a God-given ability to love and commit to another person, a love that could be celebrated, honoured and blessed both in the name of, and through the Eucharist in the presence of Jesus Christ.

Jim Duffy is a writer and historian.

Izvor:

http://www.libchrist.com/other/homosexu ... erite.html
By XXYZ
Evo i ikona o kojoj se govori u tekstu

Slika
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sve to treba prevesti na srpski, distribuisati slobodno za lektiru srpskoj pravoslavchadi i inoj "tradicionalnoj" religijozchadi i predochiti pred lica vladika, biskupa, pastora itd... da u to gledaju i chitaju dok im ne udje konachno u glavu!
Korisnikov avatar
By Herald
Divno. Isus blagosilja muza i muza. El to bratimljenje?

Vidim i da su se ljubili zena sa zenom odnosno muskarac sa muskarcem.

Ako neko moze to lepo da prevede na srpski. Aj prevedemo tekst i prosledimo popovima :klap:
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Pa sta tu ima da nije jasno? Isus je na krstu razapet za sve nas, ne samo na neke! Nema tu sta vise da se prica!

Neka mi oprosti bato sa bloga B92 kod koga sam procitao ovo, ne mogu da se setim koji je!
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Studirao sam teologiju na bogoslovskom fakultetu SPC, dakle pravoslavan sam.
Gej sam (ili bi, ne znam ni sam više, niti mi je nešto sad kao bitno), i nemam problema s tim.

Osnovno načelo hrišćanstva (pa samim tim i Crkve, iako je SPC zaglibila u neke finansijsko-običajno-tradicionalističke-mnogobožačke vode) je SLOBODNA VOLJA. Osnovne dve zapovesti su da voliš Boga i da voliš bližnjeg. Voleti bližnjeg znači poštovati njegovu slobodnu volju. Sve dok to što ja radim s bilo kim ne narušava ničiju slobodnu volju, strogo teološki ne mogu da smatram za greh. Jes da se zadrti bogoslovi ne bi složili, ali logika govori tako. Doduše - reći će, seks je tu za razmnožavanje, ovo ono - ok, lepo i fino, ali zašto sam se onda rodio ovakav? Da bih se ceo život borio protiv sebe?

Tako da - ne vidim šta tu ima da se "pomiruje". :D
Korisnikov avatar
By Li
Da gay sam i pravoslavac...
Postujem sve praznike, slavim slavu, postim kad mogu itd
:molise:
Korisnikov avatar
By emo_haos_
Originally posted by Jake Chambers
Studirao sam teologiju na bogoslovskom fakultetu SPC, dakle pravoslavan sam.
Gej sam (ili bi, ne znam ni sam više, niti mi je nešto sad kao bitno), i nemam problema s tim.

Osnovno načelo hrišćanstva (pa samim tim i Crkve, iako je SPC zaglibila u neke finansijsko-običajno-tradicionalističke-mnogobožačke vode) je SLOBODNA VOLJA. Osnovne dve zapovesti su da voliš Boga i da voliš bližnjeg. Voleti bližnjeg znači poštovati njegovu slobodnu volju. Sve dok to što ja radim s bilo kim ne narušava ničiju slobodnu volju, strogo teološki ne mogu da smatram za greh. Jes da se zadrti bogoslovi ne bi složili, ali logika govori tako. Doduše - reći će, seks je tu za razmnožavanje, ovo ono - ok, lepo i fino, ali zašto sam se onda rodio ovakav? Da bih se ceo život borio protiv sebe?

Tako da - ne vidim šta tu ima da se "pomiruje". :D
kazes studirao si <proslo vreme>. interesuje me:
da li si imao momenata kada si dolazio u koliziju sam sa sobom? da li si zavrsio ili prekinuo studije? ako si prekinuo da li je na tu tvoju odluku uticala tvoja seksualna [ne]opredeljenost?
i jos par pitanja ali necu bas da ga preteram. u stvari podrazumeva se da ne moras odgovoriti ni na jedno od ovih pitanja, ali eto ako zelis ti podeli sa nama to iskustvo.
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Iskreno, otišao sam tamo "da se rešim ovoga". Hteo sam i da se zamonašim. Bio sam neko kratko vreme u manastiru (navikao sam kroz život da iskustva stičem i obrađujem brzo, lol). Moj vladika je mislio da hoću da se zamonašim da bih bio s muškarcima (i podržavao je to izgleda). Ja sam hteo da se zamonašim da bih bio DALJE od svega toga. Tek posle jednog razgovora s njim sam shvatio da se ne mogu rešiti toga, te je svaka kolizija i nestala.
Fakultet sam napustio, ali ne zbog toga. Napustio sam ga jer se 1. Uči jedno, 2. Priča drugo, 3. Radi treće. Jer nema ni trunke ljubavi o kojoj se govori (a ona je kao osnov postojanja)...

Nadam se da si zadovoljna odgovorima. :)
Korisnikov avatar
By emo_haos_
zadovoljna sam da si postovao odgovor :) , a samim odgovorom ne mogu biti ni zadovoljna ni nezadovoljna, u pitanju je moja znatizelja.
Iskreno, otišao sam tamo "da se rešim ovoga". Hteo sam i da se zamonašim. Bio sam neko kratko vreme u manastiru (navikao sam kroz život da iskustva stičem i obrađujem brzo, lol). Moj vladika je mislio da hoću da se zamonašim da bih bio s muškarcima (i podržavao je to izgleda). Ja sam hteo da se zamonašim da bih bio DALJE od svega toga. Tek posle jednog razgovora s njim sam shvatio da se ne mogu rešiti toga, te je svaka kolizija i nestala.
Fakultet sam napustio, ali ne zbog toga. Napustio sam ga jer se 1. Uči jedno, 2. Priča drugo, 3. Radi treće. Jer nema ni trunke ljubavi o kojoj se govori (a ona je kao osnov postojanja)...

Nadam se da si zadovoljna odgovorima. :)
otvoreno si pricao o tome (svojoj seksualnoj [ne]opredeljenosti) sa vladikom?
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Da, on je znao već (ja taman završio školu, imao prvi coming out na maturskoj ekskurziji, mali grad, pevao u horu, u horu se saznalo, vladika načuo...)...
A zna i jedan sveštenik isto u Bijeljini, jer sam mu se ispovedao (dok sam se još kao borio :drama: ). A i prijatelj mi je.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
i kako je on reagovao na to? kako te je savetovao?
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Pa ono kao "nećeš se toga nikad moći rešiti, bla bla bla, tako se čovek rađa, bla bla bla, a vidim ti si duboko u tome, bla bla bla, to je tvoj krst, moraš s tim da se boriš i da ga nosiš, bla bla bla, nazovi me slobodno kad god ti nešto treba, bla bla bla..."
Ja kažem kako je mene zapravo stid da ga zovem, ipak je on vladika, jelte. On kaže kako je i on samo čovek i da ga zovem pre sedam ujutro ili posle deset uveče, jer će se tad sigurno javiti on na fon, a ne đakoni u kancelariji ( :lol: ). I potapše me po krilu. Kad sam kretao, zagrlio me, i onda ja kažem: "Čujte preosvećeni, mene su mnogi upozorili da vas se pazim... i čisto da znate... nemam nikakvih afiniteta" i pokažem rukom od mene ka njemu. :D
Na to se on nasmeje "ho, ho ho... nemam ni ja", pa pokaže isto rukom kao ja... "al to da li sam ja ili nisam, neka bude moja stvar" :D
Mislim da je bio jasan :D
A imao sam i kasnije neke situacije gde mi je bilo mnogo jasnije... :D

EDIT: To je bilo kad sam tek upisao fax i nisam praktično znao ništa od teologije...
Korisnikov avatar
By emo_haos_
taman pomislih kako je neobicno da ti je prisao sa takvim stavom, ali na kraju tvog posta prica je dobila neocekivani preokret... :shrug:
Korisnikov avatar
By Jake Chambers
Originally posted by emo_haos_
taman pomislih kako je neobicno da ti je prisao sa takvim stavom, ali na kraju tvog posta prica je dobila neocekivani preokret... :shrug:
Pa onaj drugi je str8 sigurno, a nije me izbacio iz crkve... jes' mi isto rekao da se borim i tako to, da se molim i bla bla, al' smo ostali prijatelji i dalje. On sveštenik, ja gay.

Al svejedno, taj razgovor s vladikom je meni rešio moju unutrašnju bitku.
Korisnikov avatar
By Primeval
Ja imam druga koji je gej i koji potiskuje to (odnosno negira da prizna) jer "To" ne piše u bibliji. U bibliji po njemu ne piše da je homoseksualnost "dobra, zdrava i bliska bogu". Jedno vreme smo se baš svađali oko toga... :(
Korisnikov avatar
By Trigger
Pa ono kao "nećeš se toga nikad moći rešiti, bla bla bla, tako se čovek rađa, bla bla bla, a vidim ti si duboko u tome, bla bla bla, to je tvoj krst, moraš s tim da se boriš i da ga nosiš, bla bla bla, nazovi me slobodno kad god ti nešto treba, bla bla bla..."
Ja kažem kako je mene zapravo stid da ga zovem, ipak je on vladika, jelte. On kaže kako je i on samo čovek i da ga zovem pre sedam ujutro ili posle deset uveče, jer će se tad sigurno javiti on na fon, a ne đakoni u kancelariji ( :lol: ). I potapše me po krilu. Kad sam kretao, zagrlio me, i onda ja kažem: "Čujte preosvećeni, mene su mnogi upozorili da vas se pazim... i čisto da znate... nemam nikakvih afiniteta" i pokažem rukom od mene ka njemu. :D
Na to se on nasmeje "ho, ho ho... nemam ni ja", pa pokaže isto rukom kao ja... "al to da li sam ja ili nisam, neka bude moja stvar" :D
Mislim da je bio jasan :D
A imao sam i kasnije neke situacije gde mi je bilo mnogo jasnije... :D

EDIT: To je bilo kad sam tek upisao fax i nisam praktično znao ništa od teologije...

Meni je taj isti vladika rekao da je bog ljude stvorio takvima i da je to moj krst koji moram da nosim i da ce ljubav sve pobediti...ja nisam imao problema sa samim sobom, ali smo dosli i do te teme...sme li se znati u kom si namastiru bio?
Korisnikov avatar
By Primeval
Originally posted by Red Guy
Pravoslavna (a ima i drugih) crkva jeste i bice neprijatelj gay populacije.
Ja se slažem sa tobom ovde. Mada ja crkvu osuđujem više iz drugih razloga. Meni je ona više neprijatelj samog čoveka i njegove prave prirode, koliko god to nekima zvučalo apsurdno. Jednostavno, crkva je po meni sasvim nezdrav, iskrivljen i nastran način života i sve vezano za nju (ovim naravno ne mislim na Hrista i ostale, "Više"). Odvlači čoveka u nešto od čega on treba da beži - entropija. :( Žalost.
Korisnikov avatar
By antibiotic
strogo teološki
Ako u balkansko-hriscanskom svetu postoje neka tradicionalna "tajna" drustva, onda su to udruzenja koji su se vec vekovima gradila po manastirima medju svestenstvom i monasima. Izolovani od svog sireg okruzenja sa idejom svoje vere i duhovnosti koju su zeleli da prate, ali koju su i sami oblikovali po svojim potrebama. Ne verujem da su potrebu za telesnim kontaktom sputavali kod sebe, vec da su je gajili kao ljubav prema svom bliznjem za cije se granice unutar tih "oaza duhovnosti" bile irelevantne. Mracno doba na balkanu mozda pocinje tek posle povlacenja turaka, jer su tada obicni ljudi, trgovci, seljaci uzeli vlast u svoje ruke.

Medju nizim svestenstvom, ali i medju vernicima, ljudima oko crkve i danas postoji neka vrsta, nazovimo modernog kulta, medju muskarcima koji ljubav neguju prema drugim muskarcima, mada se nisu lisili svoje obaveze da osnuju porodicu. Neki su jako dobro povezani i u sirem krugu vrha srp. pravoslavne crkve np.

Nije, dakle, ljubav prema istom polu na ovakav ili onaj nacin, nesto sto je nepoznato u tradiciji pravoslavlja, medjutim ovakvim argumentima se ne moze dokazivati kako pravoslavlje ustvari, nikad nije bilo homofobno, jer bi se tako u danasnjem vremenu, ako o tome otvoreno govorimo i stvari nazlivali pogresnim imenima, izgubila smisao njihovog verovanja.
Korisnikov avatar
By Pluton
Vernik sam,ali se ne držim baš nekih pravila koje crkva propagira. A mislim da je suvišno govoriti o samim sveštenicima (svaka čast pojedincima),koji za opelo uzimaju 50-100€,krkaju prasetinu i pričaju o postu i praštaju grehe onima sa dubokim džepom (biti sveštenik je danas jako profitabilno)... I onda će meni takav neko da drži predavanje šta je ispravno i šta je Bogu milo.Pa hvala,ali ne hvala.
Slažem se sa Magnovey,da je crkva neprijatelj čoveka,a ljudi obično brkaju pojam crkve i vere. Mogu biti vernik i da nikad ne odem u crkvu ili na ispovest.Bitno je pronaći Boga u sebi,a za takvo nešto su nam ponajmanje potrebni sveštenici i crkva kao institucija.
Pa neka sam po crkvenim kanonima deklarisan kako god,ali znam da imam više ljubavi u sebi,nego svi oni zajedno,a to je ono što je Bogu milo.
Korisnikov avatar
By Lady Achilles
Originally posted by Pluton
Vernik sam,ali se ne držim baš nekih pravila koje crkva propagira. A mislim da je suvišno govoriti o samim sveštenicima (svaka čast pojedincima),koji za opelo uzimaju 50-100€,krkaju prasetinu i pričaju o postu i praštaju grehe onima sa dubokim džepom (biti sveštenik je danas jako profitabilno)... I onda će meni takav neko da drži predavanje šta je ispravno i šta je Bogu milo.Pa hvala,ali ne hvala.
Slažem se sa Magnovey,da je crkva neprijatelj čoveka,a ljudi obično brkaju pojam crkve i vere. Mogu biti vernik i da nikad ne odem u crkvu ili na ispovest.Bitno je pronaći Boga u sebi,a za takvo nešto su nam ponajmanje potrebni sveštenici i crkva kao institucija.
Pa neka sam po crkvenim kanonima deklarisan kako god,ali znam da imam više ljubavi u sebi,nego svi oni zajedno,a to je ono što je Bogu milo.
AMIN:pop:
By Hans
Kakav oksimoron...
Gej pravoslavac zvuči kao feminizirani delija...
:kopa:
Korisnikov avatar
By Lady Achilles
I da dodam jos ne pomirujem nista kod mene je sve na mestu.To je ionako Bozja volja sto sam gay.Ja to nisam birao,ja sam tako rodjen.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mogu li da se ispovraćam po ovoj gnusnoj temi, da li mi je dopušteno? :molise:

Čovek stvara Religiju iz ljudske potrebe za verom... ne obrnuto!

Razumem ja tu potrebu, ali izjednačavati je sa institucijom, dakle Crkvom ne podržavam.

Crkva je produkt želje za vlašću, iz koje nužno proističe kontrola.

Usaglašavati bilo kakva sopstvena uvrenja sa tom denominacijom vere, odnosno Religije mi je za povratiti!

Dakle, mogu li?
Korisnikov avatar
By Loni
Naravno da možeš Dirty.

Svako ima pravo da kritikuje crkvu.

Slušao sam jednom neku polemiku o političkoj korektnosti.
Na žalost nisam sve razumeo jer je bila na engleskom jeziku, ali je zaključak bio sledeći:

- U svetu pristojnih ljudi ne sme se kritikovati ono šta je urođeno, šta se ne može promeniti voljom.

ODLIKE O KOJIMA SE NE RASPRAVLJA...

- seksualna orijentacija (kao najvažnija)
- rasa (ne može se promeniti osim ako niste Majkl il' Latoja Džekson pa plaćate izmenu melanina u svom telu)
- nacija (i to se može izmeniti seobom u drugu državu i prihvatanjem drugog jezika i kulture i netalasanjem)
- pol (osim ako nista transdžender)
- visina
- godine starosti

Te su stvari dakle svetinje kad su u pitanju politička korektnost.

ODLIKE, O KOJIMA SE RASPRAVLJA...

- karijera
- telesna težina (može se menjati u većin islučajeva)
- politička orijentacija
- religiozna orijentacija
itd.

Politička i relgiziona orijentacije ne samo da smeju da se analiziraju, hvale ili kritikuju već se na tome i zasniva čitava DEMOKRATIJA društva.

Svako od nas ima pravo da pokuša da predubedi sagovornika da se privoli ovoj ili onoj ideologiji ili religiji.

A naročito imamo pravo da kritikujemo religije i ideologije, koje same krše ljduska prava i prave diskriminaciju.

Dakle Dirty srećo SAMO NAPRED !
Korisnikov avatar
By 11111011100
Mislim da postoje dve razlicite slike Biblije.
Jednu kakva se dobije od Crkve, a druga kakva se dobije kada se sami upustite u to, i to je nesto sto bi svaki vernik trebao da uradi.

Pa shodno tome smatram da pravoslavna vera u svom, ne prezentiranom obliku od Crkve, nije protiv veza istih polova. Svaka 'ispravna' religija propagira cistu ljubav ne vezano od objekta.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!