- 02 Avg 2009, 20:20
ovo shto iznosish, Ulix-e, je bio drazin zlochinachki (mada, odmazdnichki) odgovor na prve ustashke sistematske zlochine nad srpskim zivljem u endehaziji. ponavljam, zlochinachki, iako odmazdnichki.
Originally posted by UlixIntrigantno lazesh i izvrcesh da sam ja igde hvalio ili branio Drazu Mihajlovica! dakle, gde sam ja rekao da je Draza Mihajlovic dobar?
Evo jednog primera četničke umerenosti o kojoj priča Vel boy, autor ovog romantičnog pisamceta je D. Mihailović, bradata nakaza lično:
Ciljevi naših odreda jesu:
1. Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Veličanstva Kralja Petra II.
2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst — Gorica — Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa.
Hajde još malo. Na ovo pisamce gospodina Draže, replicira Pavle Đurišić, tzv. vojvoda Komski:
„Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.
Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav.
Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji.
Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. [...]
Dakle, Vel boy, je li ovo tvoje umereno četništvo?
ovo shto iznosish, Ulix-e, je bio drazin zlochinachki (mada, odmazdnichki) odgovor na prve ustashke sistematske zlochine nad srpskim zivljem u endehaziji. ponavljam, zlochinachki, iako odmazdnichki.