Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Jake Chamberskazes studirao si <proslo vreme>. interesuje me:
Studirao sam teologiju na bogoslovskom fakultetu SPC, dakle pravoslavan sam.
Gej sam (ili bi, ne znam ni sam više, niti mi je nešto sad kao bitno), i nemam problema s tim.
Osnovno načelo hrišćanstva (pa samim tim i Crkve, iako je SPC zaglibila u neke finansijsko-običajno-tradicionalističke-mnogobožačke vode) je SLOBODNA VOLJA. Osnovne dve zapovesti su da voliš Boga i da voliš bližnjeg. Voleti bližnjeg znači poštovati njegovu slobodnu volju. Sve dok to što ja radim s bilo kim ne narušava ničiju slobodnu volju, strogo teološki ne mogu da smatram za greh. Jes da se zadrti bogoslovi ne bi složili, ali logika govori tako. Doduše - reći će, seks je tu za razmnožavanje, ovo ono - ok, lepo i fino, ali zašto sam se onda rodio ovakav? Da bih se ceo život borio protiv sebe?
Tako da - ne vidim šta tu ima da se "pomiruje".
Originally posted by Jake Chambersotvoreno si pricao o tome (svojoj seksualnoj [ne]opredeljenosti) sa vladikom?
Iskreno, otišao sam tamo "da se rešim ovoga". Hteo sam i da se zamonašim. Bio sam neko kratko vreme u manastiru (navikao sam kroz život da iskustva stičem i obrađujem brzo, lol). Moj vladika je mislio da hoću da se zamonašim da bih bio s muškarcima (i podržavao je to izgleda). Ja sam hteo da se zamonašim da bih bio DALJE od svega toga. Tek posle jednog razgovora s njim sam shvatio da se ne mogu rešiti toga, te je svaka kolizija i nestala.
Fakultet sam napustio, ali ne zbog toga. Napustio sam ga jer se 1. Uči jedno, 2. Priča drugo, 3. Radi treće. Jer nema ni trunke ljubavi o kojoj se govori (a ona je kao osnov postojanja)...
Nadam se da si zadovoljna odgovorima.
Originally posted by emo_haos_Pa onaj drugi je str8 sigurno, a nije me izbacio iz crkve... jes' mi isto rekao da se borim i tako to, da se molim i bla bla, al' smo ostali prijatelji i dalje. On sveštenik, ja gay.
taman pomislih kako je neobicno da ti je prisao sa takvim stavom, ali na kraju tvog posta prica je dobila neocekivani preokret...
Originally posted by Jake Chambers
Pa ono kao "nećeš se toga nikad moći rešiti, bla bla bla, tako se čovek rađa, bla bla bla, a vidim ti si duboko u tome, bla bla bla, to je tvoj krst, moraš s tim da se boriš i da ga nosiš, bla bla bla, nazovi me slobodno kad god ti nešto treba, bla bla bla..."
Ja kažem kako je mene zapravo stid da ga zovem, ipak je on vladika, jelte. On kaže kako je i on samo čovek i da ga zovem pre sedam ujutro ili posle deset uveče, jer će se tad sigurno javiti on na fon, a ne đakoni u kancelariji ( ). I potapše me po krilu. Kad sam kretao, zagrlio me, i onda ja kažem: "Čujte preosvećeni, mene su mnogi upozorili da vas se pazim... i čisto da znate... nemam nikakvih afiniteta" i pokažem rukom od mene ka njemu.
Na to se on nasmeje "ho, ho ho... nemam ni ja", pa pokaže isto rukom kao ja... "al to da li sam ja ili nisam, neka bude moja stvar"
Mislim da je bio jasan
A imao sam i kasnije neke situacije gde mi je bilo mnogo jasnije...
EDIT: To je bilo kad sam tek upisao fax i nisam praktično znao ništa od teologije...
Originally posted by Red GuyJa se slažem sa tobom ovde. Mada ja crkvu osuđujem više iz drugih razloga. Meni je ona više neprijatelj samog čoveka i njegove prave prirode, koliko god to nekima zvučalo apsurdno. Jednostavno, crkva je po meni sasvim nezdrav, iskrivljen i nastran način života i sve vezano za nju (ovim naravno ne mislim na Hrista i ostale, "Više"). Odvlači čoveka u nešto od čega on treba da beži - entropija. Žalost.
Pravoslavna (a ima i drugih) crkva jeste i bice neprijatelj gay populacije.
Originally posted by Jake ChambersAko u balkansko-hriscanskom svetu postoje neka tradicionalna "tajna" drustva, onda su to udruzenja koji su se vec vekovima gradila po manastirima medju svestenstvom i monasima. Izolovani od svog sireg okruzenja sa idejom svoje vere i duhovnosti koju su zeleli da prate, ali koju su i sami oblikovali po svojim potrebama. Ne verujem da su potrebu za telesnim kontaktom sputavali kod sebe, vec da su je gajili kao ljubav prema svom bliznjem za cije se granice unutar tih "oaza duhovnosti" bile irelevantne. Mracno doba na balkanu mozda pocinje tek posle povlacenja turaka, jer su tada obicni ljudi, trgovci, seljaci uzeli vlast u svoje ruke.
strogo teološki
Originally posted by PlutonAMIN:pop:
Vernik sam,ali se ne držim baš nekih pravila koje crkva propagira. A mislim da je suvišno govoriti o samim sveštenicima (svaka čast pojedincima),koji za opelo uzimaju 50-100€,krkaju prasetinu i pričaju o postu i praštaju grehe onima sa dubokim džepom (biti sveštenik je danas jako profitabilno)... I onda će meni takav neko da drži predavanje šta je ispravno i šta je Bogu milo.Pa hvala,ali ne hvala.
Slažem se sa Magnovey,da je crkva neprijatelj čoveka,a ljudi obično brkaju pojam crkve i vere. Mogu biti vernik i da nikad ne odem u crkvu ili na ispovest.Bitno je pronaći Boga u sebi,a za takvo nešto su nam ponajmanje potrebni sveštenici i crkva kao institucija.
Pa neka sam po crkvenim kanonima deklarisan kako god,ali znam da imam više ljubavi u sebi,nego svi oni zajedno,a to je ono što je Bogu milo.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!