Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=350813

18. mart 2009. | 16:01 -> 18:06 | Izvor: FoNet, Tanjug
Beograd -- Ugrožene kategorije stanovništva moći će da kupuju namirnice po cenama nižim i do 50 odsto biće otvorena 25. marta u Beogradu.

"Socijalna prodavnica" biće otvorena 25. marta u Beogradu najavila je je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić.

Ideju otvaranja "socijalnih prodavnica" ASNS je u okviru mera za prevazilaženje krize predložila Ministarstvu trgovine, koje ju je podržalo, a sa realizacijom se počinje već sledeće nedelje u saradnji sa Trgovinskim preduzećem "Jabuka", koje će otvoriti prvu prodavnicu tog tipa u Bulevaru Kralja Aleksandra 532.

Pravo kupovine po povlašćenim cenama imaće nezaposleni, penzioneri čije penzije ne prelaze 20.000 dinara, radnici sa minimalnim zaradama, osobe sa invaliditetom, raseljena i izbegla lica, kao i primaoci socijalne pomoći.

Kako je istakla Savić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević će na sledećoj sednici Vlade izneti predlog o otvaranju socijalnih prodavnica i odricanju države jednog dela ili celokupnog PDV na 10 osnovnih životnih namirnica-ulje, brašno, šećer, mleko...

Zamisao je da se širom Srbije otvore socijalne prodavnice, a u svakoj beogradskoj opštini po jedna, do kraja sledeće nedelje biće otvoreno njih pet- na Novom Beogradu, Dorćolu, Mirijevu i Zvezdari.

Za kupovinu u tim prodavnicama svaki građanin ugrožene kategorije će biti obavezan da priloži odgovarajuću potvrdu- uverenje sa Biroa za nezaposlene, penzioni ček,
izbegličku legitimaciju, potvrdu o socijalnom primanju, odnosno kartice koje će za tu svrhu radnicima izdavati sindikati.

Kako je objasnila Ranka Savić, odziv dobavljača za ovu akciju je veliki, jer se u poslovanju socijalnih prodavnica očekuje dobar promet uz garantovani rok isplate dobavljačima do 30 dana.

Prema njenim rečima, cene artikala u prodavnicama će biti najmanje za 20 odsto niže nego u velikim marketima, a inače do upola jeftinije, jer će prema sporazumu dobavljači sniziti svoje marže do pet odsto, a za uzvrat će imati sigurnu naplatu za 30 dana.

Za početak se otvara 10 prodavnica "Jabuke" koje će biti i vidno obeležene, a u planu je da se akcija proširi po Srbiji, pregovorima i sa drugim trgovinskim firmama, kao što je Delta, a potom i za snabdevanje odećom, obućom i
ostalim potrepštinama po istom principu.

Ministarstvo u načelu podržava ideju

Inicijativu za osnivanjem socijalnih prodavnica, Ministarstvo trgovine i usluga u načelu podržava, ali će mogućnosti realizacije takvog projekta razmotriti stručni tim početkom aprila, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

U saopštenju je navedeno je da je ministarstvo obavešteno o inicijativi, kao i da podržava osnivanje maloprodajnih objekata tipa ''hard diskonta''.

U njima bi se, koristeći okolnosti slabije opremljenosti i nižeg nivoa usluge, organičeni broj artikala prodavao po nižim cenama, ali svim građanima bez obzira na socijalni status.
By Sixto
Jebo mater postoji li ista u Srbiji osim kruga dvojke!
Korisnikov avatar
By .L O S T
neverovatno, neocekivano.......

ala ce tu biti guzve, otimacine, redova...... gore nego devedesetih...... no posto srbi vole redove, guzvu i to mnogi ce biti obradovani:crkla:
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by Sixto
:up:

I naravno, u ovim prodavnicama ce uvek biti nestashica i redova zbog istih, jer ce se oko njih sjatiti pola krimosa radi raznih malverzacija.
Socijalni sluchajevi ce opet izviseti, a da ne pricham o tome da do juga Srbije, gde je socijala najizrazenija ova akcija nece ni stici.:elektro:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by .L O S T
ala ce tu biti guzve, otimacine, redova......
Mislim da ce to da bude i raj za dzeparose i sitne lopove, koji se dobro snalaze u guzvi.
Korisnikov avatar
By KiWi
al će tu biti lažnog predstavljanja :)
By superfly
baš pre gledam na vestima, prosečna plata u priboju 10000 dinara. da se rasplačeš od muke.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by superfly
baš pre gledam na vestima, prosečna plata u priboju 10000 dinara. da se rasplačeš od muke.
ma to je sigurno minimalac .... ne može da se živi sa 10000 (može ako nemaš struju, telefon i jedeš samo povrće)
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by KiWi
ma to je sigurno minimalac .... ne može da se živi sa 10000 (može ako nemaš struju, telefon i jedeš samo povrće)
pa to je u vecini gradova u unutrasnjosti prosecna plata, kakav crni minimalac

moja drugarica radi u Nisu za 8000 dinara u turistickoj agenciji a ima diplomu geografskog fakulteta
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by KiWi
A shta mislish, zashto su dugovanja za struju u unutrashnjosti mnogo velika, da ne kazem astronomska?
Zashto recimo ljudi iz Aleksinca svakodnevno putuju na posao u Nishu i budu srecni ukoliko zarade i tih 8-9.000?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
takva prodavnica je nedavno otvorena u Ljubljani. da bi mogao tamo da kupuješ potrebna ti je odgovarajuća potvrda da spadaš u ciljnu grupu, a koju ti izdaje centar za socijalni rad.
Korisnikov avatar
By colorado
Ovo ide u prilog Djilasovom argumentu da treba povecati penzije u BGu jer je tamo zivot mnogo tezi nego u ostalim gradovima.

U ZRu je prosecna plata oko 11.000.
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Broj 532 je u Malom Mokrom Lugu.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by operativni kadar
Broj 532 je u Malom Mokrom Lugu.
A ja sam gledao na planplusu i trebalo bi mi 1000 godina da stignem do tamo. To je daleki obod beogradskog okruga, kakav crni krug dvojke, ja živim u trećem beogradskom koncentričnom krugu a ovo je valjda četvrti ili peti. Više bi mi se isplatilo da preskočim pokoji obrok nego da putujem do tamo i kupim 20 odsto jeftinije namirnice. A i do kruga dvojke bi mi bilo lakše da dođem nego do MML.

Za velike gužve ne znam, ja sam to zamišljao kao prosečnu prodavnicu Jabuke. Znači mislite da je bolje da se ipak ne mučim da vadim potvrdu sa biroa?
By Sixto
Otvaraju u bgd prodavnicu za koji znaju ako izgube na izborima izgubili su celu Srbiju! A ljudi po malim mestima u Vojvodini i na jugu Srbije jedva sastavljaju kraj s krajem! Srbija zivi i spava u hladim sobama sa dugom za struju, deca sede u hladnim skolama bez toaleta, bitno da oni cuvaju socijalni mir!
Korisnikov avatar
By Daliborka
Svi cemo da pocrkamo u ovoj prokletoj avliji od Srbije !!!
:mad:

Da pocrkamo, bre !!!!!!

:vatrica:
Korisnikov avatar
By *deni*
Katastrofa.
I onda se neko cudi sto necemo da se zenimo i pravimo decu.
Pa stvarno ne znam ko bi svom detetu pozeleo i " podario " zivot u ovakvoj zemlji.
PIH !
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by jukie
Znači mislite da je bolje da se ipak ne mučim da vadim potvrdu sa biroa?
Samo ti izvadi tu potvrdu i odsetaj do te prodavnice da vidis da li ti ista iz njenog asortimana odgovara.
Boli te uvo.
Nema u ovoj drzavi ni stida ni srama.
Dok sam pre skoro 3 godine bio volonter - pripravnik u Okruznom sudu sa primanjima od 0 dinara mesecno, otisao sam u Centar za socijalni rad i aplicirao za socijalnu pomoc.
Lako sam pribavio svu potrebnu dokumentaciju i dobio iznos od 2200 dinara mesecno, koliko je tada bilo sledovanje za jednu osobu.
To sto sam u praksi primao mesecnu apanazu od roditelja ( i pomalo tezgario na crno ) nije bilo od znacaja, jer sam formalno ispunjavao sve uslove da steknem pravo na socijalnu pomoc, pa sam to pravo i iskoristio.
Za tih 2200 dinara mesecno sam mogao sebi da kupim neku sitnicu, paradajz kad mu vreme nije i sl.
Kad sam vec nasim vajnim sudijama 8 meseci besplatno kuvao kafe, raznosio spise i sluzio ih na druge nacine, racunao sam da imam pravo nekako i da naplatim taj svoj rad, pa makar i simbolicno i makar i preko socijalne pomoci.
Tek posle 8 meseci besplatnog rada su nam preko Nacionalne sluzbe za zaposljavanje priznali pripravnicku nadoknadu od 10000 dinara mesecno.
By ...Sitnicava...
E, Srbijo, jadna li si
Danas noge perem u Tisi.
Sutra mećem torbu na Biro
Da bi' jevtinije uz pasulj svir'o.
By Sixto
Ti se Sixto bunis cisto da bi se bunio, zar ne?
Ne nego mi je pun kurac vlasti u bg koja sama na kraju proizvede da neko pocne autnomaski da razmislja! Otvaraju prodavnice u bgd a to nije grad sa najmanjim prosekom primanja u Srbiji definitivno!

Btw sto ti to toliko smeta?
By iWanna
posto nisam citao - hoce li se ta prodavnica zvati Socijalna prodavnica?

svidja mi se

ali onda nam treba i Elitna prodavnica.

ili neka u svaki maxi ugrade po jednu socijalnu kasu i poseban ulaz

o boze znao sam da te nema
By J...
u bgd a to nije grad sa najmanjim prosekom primanja u Srbiji definitivno!
Ali je grad ekstremnih razlika. A sa one siromasne strane su kartonska naselja i prosjaci koji kopaju po kontajnerima.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by J...
u bgd a to nije grad sa najmanjim prosekom primanja u Srbiji definitivno!
Ali je grad ekstremnih razlika. A sa one siromasne strane su kartonska naselja i prosjaci koji kopaju po kontajnerima.
i grad sa najvećom koncentracijom stanovništva.

btw, u vestima možete pročitati da se ovaj projekat iz LJU seli u ZG, a i u neka druga manja mesta po SLO. mislim da je nekih 6-7 gradova nabrojano. doduše oni imaju podršku vlasti u realizaciji ideje.
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
A je l' ce i vojnici na civilnom sluzenju vojnog roka imati pravo da kupuju u toj prodavnici?...Vojnichka plata je tek neshto visha od 3000 din, a to je daleko ispod proseka...
Korisnikov avatar
By *deni*
Kako vidim, ovde ce opet najbolje proci penzioneri.
Samo pokazu dokaz da im je penzija ispod 20000 dinara i navale da kupuju u socijalnoj prodavnici.
Isto tako su navalili da se masovno oslobadjaju od placanja participacije za zdravstvene usluge.
Tu je propis ipak bio konkretniji.
Pravo na oslobadjanje od participacije imaju penzioneri cija je penzija niza od 18096 dinara.
:deda:
Jedna baba htela da cupa kose sa glave, jer joj je Zavod za zdravstveno osiguranje izracunao da joj je penzija 18300 dinara i odbio da je oslobodi od participacije.
Korisnikov avatar
By Momo
a ko su ta izbegla lica? to jest ko to jos ima izbeglicku legitimaciju kad je od svih ratova proslo vise od 10 godina?
(znam da ljude koji su dosli sa Kosova vode kao raseljena lica tako da oni ne spadaju u katgoriju izbeglica)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Momo
a ko su ta izbegla lica? to jest ko to jos ima izbeglicku legitimaciju kad je od svih ratova proslo vise od 10 godina?
(znam da ljude koji su dosli sa Kosova vode kao raseljena lica tako da oni ne spadaju u katgoriju izbeglica)
Valjda oni koji su pobegli iz Hrvatske i Bosne
sećam se da su bili konvoji nekih traktora, pa su se neki od njih slupali pored puta, pošto osmogodišnji dečaci, kao najstariji muškarci u porodičnoj grupi i samim tim najpozvaniji da voze, nisu umeli (pravo čudo? valjda postoji razlog zašto samo punoletni mogu da imaju vozačku dozvolu), dok su njihove majke sedele pored njih, zdrave i prave (dok se nisu povredile prilikom prevrtanja tih traktora) i nisu se setile da one uzmu pa voze (a sigurno bi vozile bolje od deteta koje im je visoko do struka). To je jedan od primera prirodne selekcije protiv zatucanog patrijarhata
Korisnikov avatar
By spliff
Ti se Sixto bunis cisto da bi se bunio, zar ne?
Ne nego mi je pun kurac vlasti u bg koja sama na kraju proizvede da neko pocne autnomaski da razmislja! Otvaraju prodavnice u bgd a to nije grad sa najmanjim prosekom primanja u Srbiji definitivno!

Btw sto ti to toliko smeta?
u beogradu zivi najvishe penzionera sa niskim primanjima....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!