Originally posted by ech0 et distanc3
Mislim da je najbitnije da ljudi shvate da njih dvojica nisu zeleli da budu ormaruse kako ih je neko nazvao.I kod jednog i kod drugog je postojala zelja da budu zajedno. Heath Ledger je ostavio svoju zenu ziveo je sam,svaka naredna prilika koja mu se ukazivala za hetero zivot nije je uzimao. Jake Gyllenhaal je otisao korak dalje,iz nekog razloga samo njemu znanog zavrsio je sa nekim tipom,doveo ga kuci. Na kraju ga je sredina ubila (simbolika). Ipak je ovo film Ang Lija mora se posmatrati simbolika u filmu. Mozda nisu slucajno pastiri
Lepo.
Vazno je razumevanje likova kao i empatija. Ne moramo neki lik podrzavati ili voleti, ali se mozemo potruditi da ga razumemo. Nazvati ih "ormarusama" je najlakse, slabo, bez pokrica. Postoji niz scena koje omogucavaju da razumemo glavne junake. Pre svega, konzervativna i jako homofobicna sredina, uticaj slika iz detinjstva - slike izmucenog i ubijenog gej coveka, stid, odgovornost prema deci, materijalni momenti. Mislim da se to i u Srbiji danas desava i to cesce nego sto mozemo da zamislimo. U svakom slucaju, njih dvojica su se voleli (mozda se moze pricati i o tome ko je vise voleo, kako, zasto) i to se oseca u toku filma.
U filmu su korisceni klasicni simboli: planina - kao dom Bogova, simbol savrsenstva, cistote, teznje ka savrsenstvu, ovce - zrtve, nebo i plavetnilo - kao sirina, beskraj, ogromna ljubav, reka - zivot i sl. Ovim vizuelnim elementima Ang Lee je rekao ono sto junaci nisu recima rekli.