Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by goran
Zbog Pahomija i Filareta sam i pitao za vladike. Čudi me da ih Sinod ne smenjuje ili se javno ogradi od njih ili šta već može da se uradi. Jer mislim da njih dvojica nanose štetu Crkvi i udaljavaju vernike.
Ignjatija ne volim još od kad sam ga video u besnim kolima za vreme sankcija i one nemaštine. Ali sad svi voze audije, tako da

U Ravanici je mene pre desetak godina šokirao jedan mladji sveštenik (mislim da nije kaludjer) kad je u onom govoru posle liturgije potegao teorije zavere i ne znam šta sve. Kasnije me malo razočarao i stav igumanije, inače mladje po godinama.
Ali zato ima onih starijih kaludjerica sa kojima je veliko zadovoljstvo popričati. I hor predivno peva, to je neverovatan doživljaj!
Slazem se za navedene vladike, ali ne mozes porediti Pahomija i Filareta, Pahomije je napravio i kanonski i moralni i zakonski prestup. Filaret je napravio kanonski, a to sto se nekima ne svidja, slozices se, nije krivica...

Ima nekih svestenika koji se ponasaju, u najmanju ruku, nedolicno, a sto se tice monahinja i igumanije, treba imati u vidu da oni zive van ovoga sveta, van svakodnevnice i nasih "ovozemaljskih" briga, pa samim tim i njihovi stavovi mogu nama izgledati pomalo cudno... Ne treba zaboraviti da su se one, ipak dobrovoljno odlucile na takav zivot i samim tim treba uvaziti i takvo misljenje..
Korisnikov avatar
By mili86
Zbog Pahomija i Filareta sam i pitao za vladike. Čudi me da ih Sinod ne smenjuje ili se javno ogradi od njih ili šta već može da se uradi. Jer mislim da njih dvojica nanose štetu Crkvi i udaljavaju vernike.

Ignjatija ne volim još od kad sam ga video u besnim kolima za vreme sankcija i one nemaštine. Ali sad svi voze audije, tako da
Sinod ne smenjuje vladike, tim i slicnim pitanjima se bavi iskljucivo Sabor, a na predlog Sinoda ili nekog od vladika. No, SPC i nema ni materijalne ni duhovne koristi da smeni vladiku Filareta, jer je on na celu jedne od mladjih eparhija, koja je ujedno i jedna od najmanjih, koja se prostire na teritoriji 2 drzave. U isto vreme, to je eparhija u kojoj se najvise gradi i obnavlja, a ono sto je najbitnije na podrucju te eparhije zive ljudi kojima najvise odgovara episkop Filaret. U tim krajevima Karadzic i Mladic su jos uvek heroji, Toma Nikolic je "pravilo vjeri i obraz krotosti" a Seselj i dalje visoko rangiran. U krajevima Crne Gore za koje je nadlezan Filaret nema "Crnogoraca" tamo zive Srbi iz Crne Gore, a oni koji misle drugacije su u malom broju. Tamosnji vernici vole svoga vladiku i on njih i jednodusni su u svemu. Njega tamo daleko manje vole pokorni mu svestenici jer im nedozvoljava da uzivaju u luksuzu, oni ne voze skupa kola, zive u malim stanovima, a na gradic od oko 40 000 stanovnika, od kojih je 18% muslimana, dolazi cak 8 svestenika... Filaret se pokazao kao dobar ekonom. Ovo malo izlaganje o Preosvecenom Filaretu nije moj hvalospev, ja se u mnogome ne slazem sa njim, ali mislim da crkva ima dobre razloge sto je Filaret, po milosti Bozjoj, episkop milesevski.

A sad malo o voznom parku...
Ispricacu jednu anegdotu...
Kada je vladika Filaret zavrsio obnovu jednog prelepog manastira u cg Sveti arhijerejski Sabor je kraj zasedanja liturhgijski proslavio tamo. Bilo je puno nasih vladika a kao sto je red, nacalstvovao je patrijarh Pavle. Posle sluzbe, pomagao sam patrijarhu da se popne u svoju sobu. Iz njegove sobe se pruzao pogled na sve delove manastira pa i na veliki parking. A na parkingu naravno, sijaju se noviteti automobilske industrije. Patrijarh pridje prozoru, pozove me i kaze: "Pogledaj dete, sta li bi tek ovde bilo da nisu polozili zavet siromastva?!" i patrijarh i ja se nasmejasmo...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by mili86
Patrijarh pridje prozoru, pozove me i kaze: "Pogledaj dete, sta li bi tek ovde bilo da nisu polozili zavet siromastva?!" i patrijarh i ja se nasmejasmo...
Ili sto bi blazenopocivsi arhimandrit krusedolski rekao: "Nekada smo imali drvene putire i zlatne popove, sada imamo zlatne putire"
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by Alexandrus Magnus
Do sada (i Pavle je tako izabran) nacin je bio sledeci: svi eparhijski arhijereji glasaju, trojica koji imaju najvise glasova idu u zreb. Ko bude izvucen na svecanom bogos;luzenju u patrijarsijskoj kapeli, on je patrijarh.
Kad je uvedena ova praksa? Deluje mi nekako nelogično
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Do sada (i Pavle je tako izabran) nacin je bio sledeci: svi eparhijski arhijereji glasaju, trojica koji imaju najvise glasova idu u zreb. Ko bude izvucen na svecanom bogos;luzenju u patrijarsijskoj kapeli, on je patrijarh.
Kad je uvedena ova praksa? Deluje mi nekako nelogično
Ova praksa nije novo uvedena, nego je tradicija, svi patrijarsi, osim jednog, su bili tako izabrani. A nacin izbora patrijarha, takodje je jedna od tema koja ce biti aktuelna kada se sazove izborni Sabor.

U vreme Mitropolita Mihajla (kraj 19. i pocetak 20. veka) bila je doneta odluka da se patrijarh bira direktnim glasanjem, a da pravo glasa, osim eparhijskih arhijereja imaju i (po kljucu) odredjeni svestenici, monasi i mirjani, tako da bi biracko telo brojalo oko 250 ljudi. Medjutim, na taj nacin je izabran samo Patrijath Varnava (koji je otrovan 1939, jer je bio protiv Konkordata). Takodje, na taj nacin su tadasnje drzavne vlasti pokusale da izaberu naslednika patrijarha Vikentija (1954), ali se Sabor tome usprotivio, pa je patrijarh German izabran starim nacinom (zrebom izmedju trojice).

Nacin izbora nije nelogican, nego se temelji na sv. Pismu. Apostoli su zrebom izabrali Matiju, koji je dosao na mesto Jude Iskariotskog. Tako da se taj nacin primenjuje u skoro svim pravoslavnim crkvama. Izuzetak je Kipar, gde se arhiepiskop bira na opstim narodnim izborima, ali oni imaju malo drugacije uredjenje, tako da arhiepiskop kiparski aktivno ucestvuje u vlasti, cak je bivsi arhiepiskop bio i premijer Kipra.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Izuzetak je Kipar, gde se arhiepiskop bira na opstim narodnim izborima, ali oni imaju malo drugacije uredjenje, tako da arhiepiskop kiparski aktivno ucestvuje u vlasti, cak je bivsi arhiepiskop bio i premijer Kipra.
Ne znam kako ga biraju, ali ovo za ucestvovanje u vlasti ne stoji. Kipar je predsednicka republika, a predsednik republike je ujedno i predsednik vlade -- imaj u vidu da je to mala zemlja --, trenutno nedavno izabrani levicar Hristofjas koji se uglavnom za sve pita. Ti mislis na Makarija koji je bio prvi predsednik, i kome se desilo da je ujedno bio i arhiepiskop, ali inace ne, nemaju teokratiju na Kipru.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by AngraMaina
Izuzetak je Kipar, gde se arhiepiskop bira na opstim narodnim izborima, ali oni imaju malo drugacije uredjenje, tako da arhiepiskop kiparski aktivno ucestvuje u vlasti, cak je bivsi arhiepiskop bio i premijer Kipra.
Ne znam kako ga biraju, ali ovo za ucestvovanje u vlasti ne stoji. Kipar je predsednicka republika, a predsednik republike je ujedno i predsednik vlade -- imaj u vidu da je to mala zemlja --, trenutno nedavno izabrani levicar Hristofjas koji se uglavnom za sve pita. Ti mislis na Makarija koji je bio prvi predsednik, i kome se desilo da je ujedno bio i arhiepiskop, ali inace ne, nemaju teokratiju na Kipru.
Nisam pominjao teokratiju, ali se arhiepiskop bira na opstim izborima, kao i predsednik.

Da, mislio sam na Makarija, ali nisam rekao da je pravilo da arhiepiskop bude i predsednik, nego sam naveo kao zanimljiv podatak, jer je poslednja hriscanska teokratska drzava (mimo vatikana) bila Crna Gora, a u XX veku je samo Kipar imao svesteno lice za predsednika (mada ni tada to nije bila teokratija)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Dina
Originally posted by Vel boy
Odakle ti da je crkva protiv vestacke oplodnje?

upravo u Svetigori izlazi feljton tome.
i za neheteroseksualce?
E ovo mene zanima... Sta kazu tacno?

Ja sad spremam bioetiku :cita: i ima jedan deo gde se o tome govori (do duse ne odnosi se na pravoslavnu crkvu ali pretpostavljam da sve hriscanske crvke imaju manje vise slican stav). Navodi se da cesto mislimo da je crkva protiv vestacke oplodnje ali opet da nema razloga da se to tako tumaci. Ako crkva povezuje korektno ponasanje sa brakom i produzenjem vrste onda se vestacka oplodnja moze uklopiti u to. Nije se pre 2000 godina mogla pominjati kad tako nesto tada nije bilo ni zamislivo. Ali seks se pominje samo kao put ka deci a ne kao cilj sam po sebi, niti je cilj neko uzivanje. Ako se dobijanje dece moze postici i bez seksa, zasto to po crkvenim gledistima ne bi bilo dopusteno?
Moje pitanje zanemareno :durenje:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

Moje pitanje zanemareno :durenje:
Naravno da nije..

Crkva nema nista protiv vestacke oplodnje...

A neko je upitao da li to vazi i za neheteroseksualce...

Pa ovako: poslednji put kada sam proveravao, za oplodnju je jos uvek bio potreban spoj muske i zenske celije (spermatozoida i jajne celije, je l' te..) tako da mi nije bas najjasnije kako moze da dodje do oplodnje osim heteroseksualnim (raznopolnim) nacinom :D

(ne priznajem napomene o kloniranju, jer to i nije oplodnja, zar ne?)

Moderator pravi off :lol:
By Ulix
Mislim da je mislila da, recimo, lezbejka moze da primi spermu i rodi dete, a moze se uraditi i vanbracno, tj. zena koja je sama moze da rodi dete na takav nacin, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili bilo sta drugo, dovoljno je samo da moze. A za to nije potreban ne heteroseksualni, vec nije uopste potreban (seksualni) odnos. Ako sam je dobro shvatio, a sad sam se probudio, pa je moguce da nisam. :)
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Ulix
Mislim da je mislila da, recimo, lezbejka moze da primi spermu i rodi dete, a moze se uraditi i vanbracno, tj. zena koja je sama moze da rodi dete na takav nacin, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili bilo sta drugo, dovoljno je samo da moze. A za to nije potreban ne heteroseksualni, vec nije uopste potreban (seksualni) odnos. Ako sam je dobro shvatio, a sad sam se probudio, pa je moguce da nisam. :)
Ta tema nije uopste tako siroko analizirana, za sada stoji: ako je moguce da vestackom oplodnjom zena (a ko drugi?!) ostane u drugom stanju, to i treba uraditi, bez obzira na bracno stanje, ali pod uslovom da to nije bilo moguce postici prirodnim putem. Znam da ce neko odmah potegnuti pitanje lezbejki, ali i njima treba "oplodjivac" da bi ostale u drugom stanju...

Ali i dalje odgovorno tvrdim da je potrebna jajna celija i spermatozoid da bi do oplodnje doslo, bilo da je to muzev, deckov, dobrovoljnog donatora ili iz banke sperme, tako da oplodnja kao takva moze biti iskljucivo raznopolna :D
Korisnikov avatar
By Dina
Alexandrus Magnus,
hvala na odgovoru :)

Raznopolni da, samo se nigde ne kaze i da su heteroseksualci :zvizdi:

Nije off, ja sam uredno isekla dva offtopica sa ove teme koji su se ticali potpisa, odlaska na kafu i tome slicno. Ali nemam obicaj da secem teme ukoliko se makar indirektno odnose na pocetno pitanje i osvetljavaju ga na neki nacin. A to ne ometa ljude i da odgovaraju direktno. Cak im taj odgovor olaksava, evo saznali smo da lezbejke nisu nigde pomenute u izvornim hriscanskim knjigama, da je vestacka oplodnja dozvoljena (i to bez obzira na bracno stanje) i jos neke stvari o kojima sigurno vecina od nas nije znala. A ta nova saznanja mozda olaksavaju odgovor na pitanje kako mogu da budu vernici i homoseksualci istovremeno ili mozda ono sto su pisali Neny ili Ulix olaksava da neko napise zasto ne moze.

Sto se ovog sto je Ulix komentarisao tice mislila sam na vestacku oplodnju uopste - onda kad se drugacije ne moze doci do deteta zbog raznih problema a sem toga svakako sam mislila i na te slucajeve kad zena nije u braku, kad je lezbejka ili kad je partner gay itd.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Specijalno za Alexandrus-a Magnusa, velikog domestika i apologetu SPC, kome sam nekada davno lepo govorio da se kaze Alexander Magnus, ali me nije poslusao:

Skoro mesec dana u raznim grckim medijima spominje se velika afera iz manastira Hilandara, da li je moguce da kod nas niko nije ni cuo ni video? otprilike u isto vreme se desila slicna afera u grckom svetogorskom mastiru Vatopedu i o tome su izvestavali svi nasi mediji, medjutim kada se nesto slicno, da nekazem i gore dogodi u nasem manastiru svi cute, niko ne zeli da izvestava.

Kako saznajemo iz grckih medija (http://ecclesianews.blogspot.com/2008/10/300000.html; http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=1728607) rec je o proneveri od ni manje ni vise nego 300 000evra, i to onih koje je srpski narod skupljao i skuplja za obnovu manastira koji je ostecen u nedavnom pozaru. Metodije (Vladimir Markovic iz Cacka) koji se jos od 1997 god nalazi na duznosti zamenika igumana Hilandara je veoma zanimljiva licnost. iako je rukopolozen te iste 97.god nekim cudom uspeo se uz lestvicu monaskih cinova ispred svih ilandaraca i postao prvi covek manastira, koji je ubrzo otpoceo veliko ciscenje istog. Najpre je oterao sve neistomisljenike a potom skupio razne ljude oko sebe o kojima bi mogli danima d agovorimo.

m nogi ce reci poznato nam je to ime Metodije Hilandarac. setimo se citavog niza tekstova sa kraja devedesetih iz Glasa Javnosti kada je pisano da isti taj Metodije zida bez icijeg odobrenja privatne kuce za svoje prijatelje i rodjake na manastirskom imanju po Grckoj. Ovoga puta je stvar mnogo ozbiljnija. Metodije Markovic bez icijeg znanja i odobrenja (igumana ili Uprave manastira) dao je svom prijatelju Iliasu Aleksiosu (koji inace radi za manastir) na "zajam" 24 blanko cekova uz dogovor da u neko dogledno vreme novac vrati. Medjutim Grk je novac izgubio i onda pocinju Metodijeve nocne more. Posto je Grk unovcio cekove bez dovoljnog pokrica stigla je tuzba na manastir koji o tome nema pojma. Od jednom nema 300 000evra. Uprava manastira je resila da sve zataska kako ne bi izasli mnogi lesevi koje svaki clan Uprave krije ispod svoga tepiha te su brzo priskocili u pomoc svom saradniku da se opere pred civilnim sudovima. Medjutim mladi Justin, decak sa kriminalnim dosijeom u srbiji, dete iz doma, koji je devedesetih bio u velikoj Metodijevoj zastiti te tako posatao i sam clan Uprave naseg najbitnijeg manastira, resava da se osamostali. Posto nije dobio nijednu "isplativu" funkciju u manastiru (na kojima se vrti novac) Odbija saradnju sa Metodijem i pokusava da izvede puc. Tajno snima razgovor koji narezuje na CD i deli bratiji i pojedinim grckim medijima kako bi kompromitovao Metodija i sam time preuzeo njegovu funkciju. Tako zahvaljujuci pohlepi Justina saznajemo delic istine gde odlazi novac naseg naroda.
Kopipejstovano sa: http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?t=1270 i http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php ... b9aa006901
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Specijalno za Alexandrus-a Magnusa, velikog domestika i apologetu SPC, kome sam nekada davno lepo govorio da se kaze Alexander Magnus, ali me nije poslusao:

Skoro mesec dana u raznim grckim medijima spominje se velika afera iz manastira Hilandara, da li je moguce da kod nas niko nije ni cuo ni video? otprilike u isto vreme se desila slicna afera u grckom svetogorskom mastiru Vatopedu i o tome su izvestavali svi nasi mediji, medjutim kada se nesto slicno, da nekazem i gore dogodi u nasem manastiru svi cute, niko ne zeli da izvestava.

Kako saznajemo iz grckih medija (http://ecclesianews.blogspot.com/2008/10/300000.html; http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=1728607) rec je o proneveri od ni manje ni vise nego 300 000evra, i to onih koje je srpski narod skupljao i skuplja za obnovu manastira koji je ostecen u nedavnom pozaru. Metodije (Vladimir Markovic iz Cacka) koji se jos od 1997 god nalazi na duznosti zamenika igumana Hilandara je veoma zanimljiva licnost. iako je rukopolozen te iste 97.god nekim cudom uspeo se uz lestvicu monaskih cinova ispred svih ilandaraca i postao prvi covek manastira, koji je ubrzo otpoceo veliko ciscenje istog. Najpre je oterao sve neistomisljenike a potom skupio razne ljude oko sebe o kojima bi mogli danima d agovorimo.

m nogi ce reci poznato nam je to ime Metodije Hilandarac. setimo se citavog niza tekstova sa kraja devedesetih iz Glasa Javnosti kada je pisano da isti taj Metodije zida bez icijeg odobrenja privatne kuce za svoje prijatelje i rodjake na manastirskom imanju po Grckoj. Ovoga puta je stvar mnogo ozbiljnija. Metodije Markovic bez icijeg znanja i odobrenja (igumana ili Uprave manastira) dao je svom prijatelju Iliasu Aleksiosu (koji inace radi za manastir) na "zajam" 24 blanko cekova uz dogovor da u neko dogledno vreme novac vrati. Medjutim Grk je novac izgubio i onda pocinju Metodijeve nocne more. Posto je Grk unovcio cekove bez dovoljnog pokrica stigla je tuzba na manastir koji o tome nema pojma. Od jednom nema 300 000evra. Uprava manastira je resila da sve zataska kako ne bi izasli mnogi lesevi koje svaki clan Uprave krije ispod svoga tepiha te su brzo priskocili u pomoc svom saradniku da se opere pred civilnim sudovima. Medjutim mladi Justin, decak sa kriminalnim dosijeom u srbiji, dete iz doma, koji je devedesetih bio u velikoj Metodijevoj zastiti te tako posatao i sam clan Uprave naseg najbitnijeg manastira, resava da se osamostali. Posto nije dobio nijednu "isplativu" funkciju u manastiru (na kojima se vrti novac) Odbija saradnju sa Metodijem i pokusava da izvede puc. Tajno snima razgovor koji narezuje na CD i deli bratiji i pojedinim grckim medijima kako bi kompromitovao Metodija i sam time preuzeo njegovu funkciju. Tako zahvaljujuci pohlepi Justina saznajemo delic istine gde odlazi novac naseg naroda.
Kopipejstovano sa: http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?t=1270 i http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php ... b9aa006901
Interesantna tema :)

Verovatno ocekujes da cu skociti u odbranu, ali necu... Ko je kriv neka odgovara. :)
A nastavak teme i reagovanja mozes da nadjes na www.novinar.de, to je sajt koji taaako neprijateljski nastrojen prema Crkvi da jedva ceka neke senzacije: te pop se napio, te potukli se popovi i tako te bitne teme od presudnog znacaja za VERU.
To daje argumente onim 'zabrinutim' ljudima koji 'ne idu u crkvu zbog toga kakvi su popovi' kao da idu tamo da se druze sa popom, a ne da brinu o svojoj dusi.

Ali AngraMaina, taj stav: "Evo vidi sta popovi rade, a ti branis Crkvu" je... pa ne znam, huskacki?

Pa da se ponovim: Savrsenost hriscanstva i nesavrsenost hriscana...

Po definiciji Crkva (Kiriakion) je zajednica vernih, zivih i mrtvih, jer pred Bogom su svi zivi i Ona kao takva ostaje telo cija je glava Hristos (kod pravoslavaca nema namesnika Hristovog na zemlji, kao sto je papa kod rimokatolika), a svi ostali smo udovi tela Njegovog (bez bezobraznih upadica na ovo, molim!!), a posto se telo sastoji od udova, koji su ljudi, po prirodi nesavrseni, dolazi do raznih pogresaka od strane istih.

Postoje tri vrste bica:

Prvo bice, ne moze da pogresi, to je Bog

Drugo bice, moze da ne gresi, to je andjeo i

Trece bice, ne moze da ne gresi, a to je covek...

@ AngraMaina: sto se tice verzije imena:
www.information-philosophie.de/?a=1&t=989&n=2&y=2&c=51 - 64k -
http://www.wikiwix.com/?lang=en&action= ... ext=Search
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Alexandrus Magnus,
hvala na odgovoru :)

Raznopolni da, samo se nigde ne kaze i da su heteroseksualci :zvizdi:

Nije off, ja sam uredno isekla dva offtopica sa ove teme koji su se ticali potpisa, odlaska na kafu i tome slicno. Ali nemam obicaj da secem teme ukoliko se makar indirektno odnose na pocetno pitanje i osvetljavaju ga na neki nacin. A to ne ometa ljude i da odgovaraju direktno. Cak im taj odgovor olaksava, evo saznali smo da lezbejke nisu nigde pomenute u izvornim hriscanskim knjigama, da je vestacka oplodnja dozvoljena (i to bez obzira na bracno stanje) i jos neke stvari o kojima sigurno vecina od nas nije znala. A ta nova saznanja mozda olaksavaju odgovor na pitanje kako mogu da budu vernici i homoseksualci istovremeno ili mozda ono sto su pisali Neny ili Ulix olaksava da neko napise zasto ne moze.

Sto se ovog sto je Ulix komentarisao tice mislila sam na vestacku oplodnju uopste - onda kad se drugacije ne moze doci do deteta zbog raznih problema a sem toga svakako sam mislila i na te slucajeve kad zena nije u braku, kad je lezbejka ili kad je partner gay itd.
Nema na cemu :)

Uvek cu odgovoriti, koliko je u mojoj moci...

Salio sam se za off..
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Hvala na odgovoru.

Verovatno ocekujes da cu skociti u odbranu, ali necu... Ko je kriv neka odgovara. :)
Ne ocekujem, i naravno da treba da odgovara. Medjutim svi znamo da nije tako uvek i da je Crkva mesto gde korupcija cveta samo tako. Afera Vatoped u Grckoj potresa vladu vec mesecima. Ko zna koliko toga ima u Srbiji (to su valjda ti "cvorovi" koje bi da razvezuje zahumsko-hercegovacki Grigorije), samo sto se kod nas o tome cuti, i to me i nervira - taj stav o nedodirljivosti crkve kao institucije i njenih clanova.
Ali AngraMaina, taj stav: "Evo vidi sta popovi rade, a ti branis Crkvu" je... pa ne znam, huskacki?

Sve je to u redu, uopste mi nije namera da huskam, nego bi bilo dobro da se Crkva generalno uzme sa malo soli, jer nju cine ljudi, a oni nisu pali direktno s neba nego su ogledalo drustva u kome zive.
Tako si i prosli put bio, pa, recimo, malkice nedokazan. Ne mozemo da diskutujemo kako se na latinskom zove Aleksandar Veliki, nego jedan od nas dvojice to zna a drugi ne. Pogledaj npr. izvore na http://la.wikipedia.org/wiki/Alexander_Magnus.
Korisnikov avatar
By Gayboy15
Ja se jako teško nosim sa tim što sam gej i pravoslavac,jednostavno ne mogu da se pomirim sa tim....
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Hvala na odgovoru.

Ne ocekujem, i naravno da treba da odgovara. Medjutim svi znamo da nije tako uvek i da je Crkva mesto gde korupcija cveta samo tako. Afera Vatoped u Grckoj potresa vladu vec mesecima. Ko zna koliko toga ima u Srbiji (to su valjda ti "cvorovi" koje bi da razvezuje zahumsko-hercegovacki Grigorije), samo sto se kod nas o tome cuti, i to me i nervira - taj stav o nedodirljivosti crkve kao institucije i njenih clanova.

Sve je to u redu, uopste mi nije namera da huskam, nego bi bilo dobro da se Crkva generalno uzme sa malo soli, jer nju cine ljudi, a oni nisu pali direktno s neba nego su ogledalo drustva u kome zive.
Tako si i prosli put bio, pa, recimo, malkice nedokazan. Ne mozemo da diskutujemo kako se na latinskom zove Aleksandar Veliki, nego jedan od nas dvojice to zna a drugi ne. Pogledaj npr. izvore na http://la.wikipedia.org/wiki/Alexander_Magnus.
Prvo: Grigorije?!? Pa ti nisi samo grkofil, ti si i fanariot :)

Drugo: Da ljudi cine crkvu, to i sam ponavljam, ali Crkvu ne cine samo ljudi, pojasnio sam u predhodnom postu...

Trece: Mea culpa, mea maxima culpa... ali zasto bi nick morao biti smislen, to je bio momenat inspiracije, a i rekoh jednom davno: nespretni pokusaj pravljenja prisvojnog prideva...:)
Korisnikov avatar
By Vel boy
A neko je upitao da li to vazi i za neheteroseksualce...

Pa ovako: poslednji put kada sam proveravao, za oplodnju je jos uvek bio potreban spoj muske i zenske celije (spermatozoida i jajne celije, je l' te..) tako da mi nije bas najjasnije kako moze da dodje do oplodnje osim heteroseksualnim (raznopolnim) nacinom :D

(ne priznajem napomene o kloniranju, jer to i nije oplodnja, zar ne?)

Moderator pravi off :lol:
Nema nikakve potrebe biti usiljeno teatralan, moje pitanje je bilo u smislu:
kakav je stav crkve kada se deklarisana i praktichna lezbijka odluchi na veshtacku oplodnju? te kakav je stav crkve kada deklarisani i praktichni gej se odluchi donirati spermu za sporazumnu lezbijku?
ne pitam ovo zato shto me je ne znam kako briga za stav crkve i ovako i onako, vec zato shto bih rado znao, tim pre shto crkva stalno trubi da podrzava veshtachku oplodnju nerodnih hetero zena.
dakle, ako zelish da odgovorish, usredsredi se na seksualnu orijentaciju oplodjenih zena, ne na njihov pol (bezveze objashnjavati).....
Korisnikov avatar
By mili86
boli crkvu uvo da li je zena koja hoce vestacku oplodnju lezba ili voli kitu... potpuno nebitno, bar kad je vestacka oplodnja u pitanju.....
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
boli crkvu uvo da li je zena koja hoce vestacku oplodnju lezba ili voli kitu... potpuno nebitno, bar kad je vestacka oplodnja u pitanju.....
kako smerno i crkovno receno:opatica:
Korisnikov avatar
By mili86
Pa ja stvarno ne vidim sto bi crkvu zanimalo da li je zena koja se opredelila na vestacku oplodnju lezba ili nije...

Mada, nisam bas najsigurniji da crkva podrzava vestacku oplodnju, jer se prilikom vestacke oplodnje mora oploditi vise jajnih celija, a ne upotrebe se sve, s' obzirom na to da crkva momenat oplodnje podrazumeva i kao pocetak zivota, dolazimo u situaciju da se "ne upotrebe svi zivoti" koji su namenjeni vantelesnoj oplodnji, tako da se dolazi do pitanja ne ubijaju li se nerodjena deca zaceta u epruveti...???

Moram da se malo dublje upoznam sa materijom, ali ne mogu sad, imam kolokvijm iz mediologije...:ostrisekiru:
Korisnikov avatar
By Dina
To sto Mili spominje jeste jedno od spornih pitanja kod vestacke oplodnje. Sta sa embrionima koji preostanu, oni se inace zovu embrioni sirocici. Sa druge strane unosenje vise embriona, tj sve trudnoce koje su petostruke, sedmosturke itd su rizicne. Ja sam vec na temi o bioetici pisala o primerima o kojima sam citala da je zena htela da joj se unese svih pet embriona i insistirala da rodi petorke, upravo zbog vere. I sta se desilo - jedno dete paralizovano, jedno ostecenog sluha itd itd. Inace u inostranstvu postoji zamrzavanje pa se kasnije moze vrsiti opet oplodnja sa embrionima koji su bili zamrznuti. Opet i to moze biti sporno... sta ako se zena posle odluci da nece na vestacku oplodnju sa tim embrionom? Da li da se unisti ili se moze izvrsiti oplodnja neke druge zene? A i ako uzmemo crkveno glediste da je pocetak zivota momenat oplodnje onda ne znam koliko opravdavaju i drzanje tog novog coveka u zamrzivacu?
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by bananica
kako smerno i crkovno receno:opatica:
:smeh:
Korisnikov avatar
By mili86
To sto Mili spominje jeste jedno od spornih pitanja kod vestacke oplodnje. Sta sa embrionima koji preostanu, oni se inace zovu embrioni sirocici. Sa druge strane unosenje vise embriona, tj sve trudnoce koje su petostruke, sedmosturke itd su rizicne. Ja sam vec na temi o bioetici pisala o primerima o kojima sam citala da je zena htela da joj se unese svih pet embriona i insistirala da rodi petorke, upravo zbog vere. I sta se desilo - jedno dete paralizovano, jedno ostecenog sluha itd itd. Inace u inostranstvu postoji zamrzavanje pa se kasnije moze vrsiti opet oplodnja sa embrionima koji su bili zamrznuti. Opet i to moze biti sporno... sta ako se zena posle odluci da nece na vestacku oplodnju sa tim embrionom? Da li da se unisti ili se moze izvrsiti oplodnja neke druge zene? A i ako uzmemo crkveno glediste da je pocetak zivota momenat oplodnje onda ne znam koliko opravdavaju i drzanje tog novog coveka u zamrzivacu?
Pa upravo zbog toga sam ja sumnjicav u neke postove gde je napisano da crkva podrzava vantelesnu oplodnju....
By Ulix
Mada, nisam bas najsigurniji da crkva podrzava vestacku oplodnju, jer se prilikom vestacke oplodnje mora oploditi vise jajnih celija, a ne upotrebe se sve, s' obzirom na to da crkva momenat oplodnje podrazumeva i kao pocetak zivota, dolazimo u situaciju da se "ne upotrebe svi zivoti" koji su namenjeni vantelesnoj oplodnji, tako da se dolazi do pitanja ne ubijaju li se nerodjena deca zaceta u epruveti...???
Zivo me zanima da mi objasnite na osnovu cega crkva procenjuje kada pocinje zivot, koji je to set argumenata iza odluke da je oplodjena jajna celija ziva? Siguran sam da nisu iz sesira izvukli ceduljicu, vec da su seli pa razmislili. Voleo bih da mi neko objasni rezon.

Sto se nauke tice, stvar je jasna - oplodjena jajna celija nije ziva.

Da bi plod bio ziv (viable), on mora biti sposoban da opstane van majke, i premda je diskutabilno po ovoj definiciji kada zivot tacno pocinje, jasno je sasvim da oplodjenjem ne pocinje i da skoro do polovine trudnoce fetus nije ziv.
Korisnikov avatar
By mili86
Evo najnovijih vesti na zadatu temu iz Zapadne crkve:

Sveta Stolica zvanično je pooštrila stav prema kloniranju ljudi, kontraceptivnim metodama i kontroli rađanja koje podrazumevaju veštačku oplodnju, pilule za "dan posle" i istraživanje embrionskih matičnih ćelija.

Dokument "Dostojanstvo osobe, Uputstvo za izvesna bioetička pitanja" predstavlja pokušaj Katoličke crkve da ide u korak sa savremenom naukom i medicinom.

Spis je bio na razmatranju šest godina, ima 35 strana, prvi je doktrinarni dokument nakon 20 godina i predstavlja iskorak Vatikana u svet biotehnologije, oblasti u kojoj se lome koplja širom sveta.

Ljudski život zaslužuje poštovanje "od same prve faze svog postojanja i nikada se ne može prosto svesti na grupu ćelija", navodi se u spisu.

"Ljudski embrion, prema tome, od samog početka ima dostojanstvo dolično osobi", navodi se u dokumentu Kongregacije za doktrinu vere što je odobrio papa Benedikt koji je predvodio tu najvišu instituciju za doktrinarna pitanja katoličanstva pre dolaska na čelo Katoličke crkve 2005. godine.

Osuđujući vantelesnu oplodnju, u dokumetu se navodi da ta tehnika "postupa kao da je ljudski embrion prosto skup ćelija koje treba iskoristiti, izabrati i odbaciti".

Katolička crkva protivi se i zamrzavanju embriona zbog mogućnosti oštećenja, ali i manipulacije te problema koji nastaju kada se čuvani embrioni ne upotrebe. Takvih embriona samo u SAD ima najmanje 400.000.

Istraživanje matičnih ćelija je dozvoljeno, ali samo odraslih, budući da istraživanje embrionskih matičnih ćelija podrazumeva uništavanje embriona.

"Prenatalno usvajanje"

Koncept "stvaranja beba", bilo kroz proces vantelesne oplodnje bilo kroz pokušaje kloniranja ljudi, nikako se ne odobrava.

Ostalo je nejasno kakav je stav Vatikana prema "usvajanju" tuđih embriona koji su zamrznuti ili su "višak".

"Prenatalno usvajanje" je retko, ali ga evangelisti i neki katolici smatraju prihvatljivim, međutim, iako se u dokumentu taj čin opisuje kao "vredan pohvale", naglašavaju se etički problemi koji su prisutni i kod veštačke oplodnje i surogat majčinstva koje crkva strogo zabranjuje.

Ideja ljudskog kloniranja strogo se kritikuje kao "zadovoljavanje određenih želja, na primer, kontrole evolucije ljudi, izbora ljudskih bića sa superiornim kvalitetima, predizborom pola deta koje će biti rođeno, proizvodnje deteta koje je 'kopija' drugog".

Zauzimajući stav da ljudski život počinje začećem, Vatikan se protivi upotrebi kontraceptivnih pilula "dan posle", čak iako ne izazovu abortus, jer je abortus bio namera.

Lekovi koji izazivaju uklanjanje embriona predstavlaju, prema tom spisu, "greh abortusa".
By polarlicht4.1
Sveta Stolica zvanično je pooštrila stav prema kloniranju ljudi, kontraceptivnim metodama i kontroli rađanja koje podrazumevaju veštačku oplodnju, pilule za "dan posle" i istraživanje embrionskih matičnih ćelija.
Vrlo razuman stav u doba prenaseljenosti i epidemije najrazličitijih STDs nema šta. :pinknaocari:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ochekivao sam Alexandra Magnus-a da elaborira. ipak je on, kako kaze, direktno iz crkve.....
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!