Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
Stavi nešto srpsko-ako ima na tjubu neki klip o manastirima-davalo se u školskom programu,ako se sećate-lep bariton i lepo kretanje kamere...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
nisam nasao bolju fotku - bogorodica decanska, s ikonostasa: :drama:

Slika
Korisnikov avatar
By deran
Mislio sam ipak na klip-jako mi fali taj GLAS-ne znam ko je bio narator-mislim Miloš Žutić,ali nisam siguran.Sjajne su to emisije bile...
Korisnikov avatar
By deran
Hvala za klip,ali chant je šta?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
aaaa...pa ti trazis svedoke vekova.

po volji naroda:

''
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by deran
Hvala za klip,ali chant je šta?
imas tekst i prevod sa strane kad udjes na jutjub... himne bogorodici i sv. trojici
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Eh, gde je sada moderator da isece ovo i lepo napravi temu o umetnosti u pravoslavlju...:D
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by J...
Originally posted by Alexandrus Magnus

Sto se tice kanona (pre nego li neko kidise na mene, ovo je ono sto pise, a ne moj stav) sex izmedju dve zene se ne pominje explicitno, jer tu nema pravog sexa (jadan ja, zene ce me ovde rastrgnuti), jer nema penetracije
Nema??? :smeh:

Kako je muskarcima moglo da padne na pamet da pisu o zenskoj seksualnosti uopste ne pitajuci zene o istoj. Isti je slucaj i kod raznih "naucnika" i "lekara" iz proslih vremena.

I onda su se godinama i generacijama razne zablude prenosile poluglasno i stvarale frustracije i nesrecu.
Eto, znao sam da cu biti neshvacen...

Nema penetracije, jer kojim to organom penetriras (ili biva penetrirano u tebe)? (pri tom ne mislim na: ruku, nogu, nogu od stola, flasu, neki deo escajga ili bilo koji drugi falusoidni predmet)

Da se ponovim (Gospode, koliko sam se ponavljao na ovoj temi, uzas):

Ne ubi glasnika, ovo je 'maktub' znaci napisano nekad i negde, ja prenosim, jer je deo odgovora na postavljeno pitanje, a jasno sam se ogradio da to nije i moj stav.
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by Vel boy
Originally posted by mili86
ode jos jedna zanimljiva tema.... :bye:
mislim da se je tema bila vratila svom znachenju kada sam ja napisao izlaganje AXIOS-a i Mr. Zymaris-a. Ali ni ti ni Alexandrus Magnus niste marili za to vec ste radije bili izabrali da se prepucavate s neny, pre toga i s Ulix-om...
eto, izmedju ostalog, kako i zashto ode i ova zanimljiva tema
ja se nisam prepucavao ni sa neny ni sa ulixom jer smatram da je prepucavanje moguce samo ako obe osobe imaju dovoljno znanje kada je tema pitanju, neny to ocigledno nema, a ulix zastupa cvrsto svoj stav koji ja ne bih da komentarisem, pre svega jer ga postujem... :pop: :egzorcist:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Eh, gde je sada moderator da isece ovo i lepo napravi temu o umetnosti u pravoslavlju... :D
ne pile, nije to tek onako, nego vas prekidasmo necim lepim eda biste malo snizili taj zhuchan ton koji vas je obuzeo. jer se na gs forumu, ma kako na momente izgledalo, ipak ne resava nicija sudbina, pa ni spc.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by AngraMaina
Eh, gde je sada moderator da isece ovo i lepo napravi temu o umetnosti u pravoslavlju... :D
ne pile, nije to tek onako, nego vas prekidasmo necim lepim eda biste malo snizili taj zhuchan ton koji vas je obuzeo. jer se na gs forumu, ma kako na momente izgledalo, ipak ne resava nicija sudbina, pa ni spc.
Pa to je izgleda samo nama jasno, neki zakrvise ovde, a ja sam kroz vecinu postova pokusavao da budem i duhovit (to mi izgleda ne polazi za rukom ili je moj smisao za humor uvrnut :shrug: )

A sto se tice secenja i pravljenja teme, bio sam ozbiljan, zaista...
By J...

(jadan ja, zene ce me ovde rastrgnuti),

Ne ubi glasnika,
Shvatam ja tebe...

Nego, reci mi, zasto se toliko plasis zena? :ples:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

(jadan ja, zene ce me ovde rastrgnuti),

Ne ubi glasnika,
Shvatam ja tebe...

Nego, reci mi, zasto se toliko plasis zena? :ples:

:lukavi:
Ma ko kaze da se ja plasim zena?!

Ne plasim se ja zena...dok su obucene :D

Imam podsvesni kastracioni strah, kao svaki pravi peder :lol:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Hvala Aleksandru na strpljenju :)

Interesuje me puno toga, ali zasad, kako se postavljaju i smenjuju vladike?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by goran

pa valjda hirotonijom? (mozda sam lupio)
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by goran

pa valjda hirotonijom? (mozda sam lupio)
Hirotonija (hirotesija, rukopolozenje) je cin sv. tajne svestenstva, kojim se postaje episkop.

Pre toga se obavlja cin narecenja, odnosno izbora za episkopa. Episkop se bira iskljucivo izmedju monaha.

Episkop (arhijerej, vladika) moze biti po dostojanstvu: mitropolit, arhiepiskop, patrijarh. Patrijarh nema nikakvu zakonodavnu ili izvrsnu vlas nad ostalim episkopima jedne pomesne crkve, on je samo primus inter pares, odnosno prvi medju jednakima.

Sto se tice smene: episkopska hirotonija je dozivotna, kao i svestenicka, episkopu prestaje sluzba u tri slucaja: smrcu, sopstvenim povlacenjem i rascinjenjem. Onaj ko se povuce nosi titulu: episkop bivsi ....(ime eparhije u kojoj je stolovao). Danas u SPC imamo jednog penzionisanog episkopa (bivsi zahumsko-hercegovacki Atanasije) i imamo jednog rascinjenog (Damaskin, nekada episkop zapadnoevropski).

Treba da otvorim temu: Veronauka na GS forumu :lol:
Korisnikov avatar
By deran
aaaa...pa ti trazis svedoke vekova.

po volji naroda:

Narod se beskrajno zahvaljuje i prilaže još... :)

''
Korisnikov avatar
By Paki
Korisnikov avatar
By mili86
Zar nije tema o gay pravoslavcima???
ovde se sve vise pise o vladikama... a ne o nama, pederima koji smo pravoslavne verosipovesti....
Otvorite temu veronauka za gayeve :pop:
Korisnikov avatar
By Paki
Ili gejevi za vlad..... pardon, vladike za gejeve ?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Paki
Zapravo, hajd' redom:

Celo pismo vladike Grigorija arhijerejima SPC
http://www.novosti.rs/upload/documents/ ... %20SPC.pdf

Prvi deo (Novosti)
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... est=133562

Drugi deo (Novosti)
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... est=133602

O celom pismu (Mondo)
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=118132

Prve reakcije na pismo
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... est=133679
Ne znam sta si zeleo da kazes ovim...

Prvo: da bi se ovo pismo moglo pravilno razumeti, treba poznavati sve prilike u Crkvi.

Drugo: Ko samo malo pazljivije procita pismo, videce da je ovo jedan licemerni izliv besa zbog ne biranja novog patrijarha, jer je smatrao da bas on ima najvise sanse i treba da postane patrijarh.

Zato se i zalaze za promenu nacina izbora patrijarha. Do sada (i Pavle je tako izabran) nacin je bio sledeci: svi eparhijski arhijereji glasaju, trojica koji imaju najvise glasova idu u zreb. Ko bude izvucen na svecanom bogos;luzenju u patrijarsijskoj kapeli, on je patrijarh.

A preosveceni Grigorije se zalaze da se izbor obavlja samo glasanjem i da se patrijarh bira prostom vecinom.

Naravno, ima stvari za koje je apsolutno u pravu, pocev od Pahomija, preko Ignjatija i Artemija, ali opet, za poslednju dvojicu ipak treba dobro poznavati prilike u crkvi i pravoslavu teologiju i crkvene kanone. SPC nije strano da episkopa koji zgresi po kanonima i rascini, odnosno lisi cina (to je uradjeno sa nekadasnjim episkopom Damaskinom iz zapadnoevropske eparhije)..

Naravno da ima gorucih pitanja u Crkvi, ali uvek ih je i bilo i Crkva ih resava, ali se to nikada "ne lomi preko kolena" nego se mudro postupa. Ali za jednu pricu o tom stanju, treba poznavati istoriju i ustrojstvo Crkve, a posebno poznavati aktuelne unutrasnje prilike.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ili gejevi za vlad..... pardon, vladike za gejeve ?
Moze i ovako i onako :lol:

Samo ne znam da li se ti to zgrazavas na gejeve u crkvi ili na episkope medju gejevima? :evilkiss:
Korisnikov avatar
By Paki
:mazi:

Razne licemere vidim katkad na raznim mestima. :)

Nego mani ti njih.
Pozabavi se ovima koje Grigorije pominje... Analizu na sto! :hipnotizer:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
:mazi:

Razne licemere vidim katkad na raznim mestima. :)

Nego mani ti njih.
Pozabavi se ovima koje Grigorije pominje... Analizu na sto! :hipnotizer:
Licemera ima svuda, zar ne? A i svi mi umemo da budemo (po malo, doduse :D ) kada nam to odgovara, je l' te?

Grigorije pominje vise njih. Rekao sam da Pahomija treba osuditi, mimo bilo kakve presude gradjanskog suda. Jer postoji kanon o tome da ako se episkop poziva na svetovni sud...blablabla... bude lisen cina.

Ignjatije pravi nekoliko kanonskih prestupa po pitanju liturgike i dogmatike (da sada ne ulazim u materiju, potrajalo bi :D )

Artemije je apsolutista i svojim delanjem je napravio dosta stete, sto u svojoj eparhiji, sto celoj SPC.. Ali tu imamo problem poznat kao: vrana vrani oci ne vadi...

Amfilohije (koliko god bio nepravedno proganjan po medijima) je jedan od retkih sa zdravim i realnim stavom. To sto tvrdi Grigorije, da se nije glasalo o patrijarhvoj molbi, nije istina. Pa zar je moguce da je samo njemu od 40 episkopa zasmetalo sto se nije glasalo? I da su se ostali samo tako slozili sa Amfilohijem? A i da je tako, Amfilohije je napravio veoma mudru stvar, jer u suprotnom Sabor jos uvek ne bi bio zavrsen. Jos uvek bi se preglasavali i nista ne bi odlucili, jer vecina episkopa misli da su bas oni Bogom dani da budu patrijarh.

Ako sam sta propustio, u sledecem nastavnku odgovaram :D
Korisnikov avatar
By Paki
Amfilohije (koliko god bio nepravedno proganjan po medijima, a znam pravo stanje stvari, jer sam ..... )
Jesi li? :trep:
To sto tvrdi Grigorije, da se nije glasalo o patrijarhvoj molbi, nije istina. Pa zar je moguce da je samo njemu od 40 episkopa zasmetalo sto se nije glasalo? I da su se ostali samo tako slozili sa Amfilohijem? A i da je tako, Amfilohije je napravio veoma mudru stvar, jer u suprotnom Sabor jos uvek ne bi bio zavrsen. Jos uvek bi se preglasavali i nista ne bi odlucili, jer vecina episkopa misli da su bas oni Bogom dani da budu patrijarh.
Pa je li se glasalo ili nije?
Zar ti kao njegov saradnik ne bi treblo to pouzdano da znaš? :)

Na koncu svega, Pavle će jednog dana umreti, pa ćete svakako morati da birate novog patrijarha (glasa se za tri kandidata, pa onda na žrebanje, je l' tako?)... Ovako ispada da ostavljanjem nefunkcionalnog Pavla gurate sve i svašta pod tepih.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Zbog Pahomija i Filareta sam i pitao za vladike. Čudi me da ih Sinod ne smenjuje ili se javno ogradi od njih ili šta već može da se uradi. Jer mislim da njih dvojica nanose štetu Crkvi i udaljavaju vernike.
Ignjatija ne volim još od kad sam ga video u besnim kolima za vreme sankcija i one nemaštine. Ali sad svi voze audije, tako da

U Ravanici je mene pre desetak godina šokirao jedan mladji sveštenik (mislim da nije kaludjer) kad je u onom govoru posle liturgije potegao teorije zavere i ne znam šta sve. Kasnije me malo razočarao i stav igumanije, inače mladje po godinama.
Ali zato ima onih starijih kaludjerica sa kojima je veliko zadovoljstvo popričati. I hor predivno peva, to je neverovatan doživljaj!
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
@ Paki

Da.

Pa lepo sam napisao: "I da je tako" sto ce reci: i da je tako, a nije...

Naravno da se glasalo...

Ne gura se nista pod tepih, mozda se malo odlaze neizbezno, ali u svetlu ostalih tema na saboru, mozda je i bolje tako (iskljucivo moje licno misljenje i kao takvo podlozno kritici) a i postuje se kanon, da je patrijarh izabran dozivotno, do sada u istoriji SPC se taj kanon prekrsio samo dva puta: dok je patrijarh Varnava bio ziv izabran je Gavrilo Dozic na njegovo mesto 1939. i dok je German bio ziv, izabran je Pavle...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!