Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Vel boy
Originally posted by Alexandrus Magnus
Odakle ti da je crkva protiv vestacke oplodnje?

upravo u Svetigori izlazi feljton tome.
i za neheteroseksualce?
Prvo ne vidim razliku kod obavljanja vestacke oplodnje kod hetero homoseksualo orijentisanih zena...

U celoj prici o kanonima, previdjas jednu sitnicu: ja ih nisam pisao, samo ih izlazem...

a sve ono sto se tice gradjanskog pogleda i normi ne mogu sa ovog mesta da komentarisem..

Oko verkog braka, kako ga nazivas, si izveo zakljucak koji samo ti vidis, gde stoji to sto si napisao?

Govoris o parovima koji ne zele da imaju decu, pa nisu diskriminisani, ne izbacuju ih sa posla, ne tuku idt...opet pricas o stanju u drustvu, koje ne komentarisem, jer izlazi iz okvira...

oko toga da smo u manjini, to je cinjenicno stanje i zasto bi se iko pokoravao potrebama manjina, pa makar ja bio u toj manjini, a tu me optuzujes kao da od mene zavisi taj stav...

Tvoja ispovest je iskrena, pa u njoj i sam kazes da je stanje isto cak i tamo gde nema crkve ili njenog uticaja, dakle problem nije u crkvi...

Oko mentaliteta: Ne mozes nikoga optuziti da gradi ili podrzava neki mentalitet, da je tako, imali bismo mentalitet koji je podredjen ideologiji koja je ovde ladala 50 godina, a ne mentalitet koji navodno crkva gradi u zadnjih 15...

Sto se tice zadnje opaske:

Podji kod bilo kojes svestenika i resi da zivis sa zenom nevencano ili samo u gradjanskom braku, pa da vidimo koliko ce te njih pricestiti...
Korisnikov avatar
By Vel boy

Ovo sam vec protolkovao...

Ali opet pravis zakljucke kako tebi trenutno odgovara, molim te, citiraj mesta na kojima si ti dosao do ovih zakljucaka i kojim sistemom zakljucivanja..
sabiram 2 i 2

or if it talks like duck, walks like duck and acts like duck, it's a duck.....

kamo srece da greshim u vezi crkve.....
Korisnikov avatar
By Mars
Alexandruse, mogu da ti ispričam jedan svoj doživljaj? Iz manastira Ravanica...
Interesuje me nešto da te pitam.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by AngraMaina
da li neko moze ovoj deci da objasni da je jedno "vernik" a drugo "pravoslavan" i da mozes da verujes u sta god hoces niko ti ne brani, ali ako hoces to da nazoves "pravoslavnim hriscanstvom" onda moras da prihvatis neke basics - npr, i relevantno za ovu diskusiju, spasenje se postize samo kroz crkvu.

ajde teolozi objasnjavajte za sta vas imamo ovde! nego ko neke zadusne babe se tu pregonite...aaaa

e idem da spavam :sleep:

ovo potpisujem...

naravno ako se deklarises kao pravoslavan onda: extra ecclesiam nulla salus
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Mars
Alexandruse, mogu da ti ispričam jedan svoj doživljaj? Iz manastira Ravanica...
Interesuje me nešto da te pitam.
Pomno te slusam, ovaj, citam...

koja ravanica? Sremska ili cuprijska?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Tvoja ispovest je iskrena, pa u njoj i sam kazes da je stanje isto cak i tamo gde nema crkve ili njenog uticaja, dakle problem nije u crkvi...
kako u Americi nema uticaja crkvi? koja li je to druga zemlja savremenog tzv. zapadnog sveta crna ovca jer je ostala zaglibljena u reakcionarnom desnicharstvu i krutom izrabljivachkom nereformisanom kapitalizmu pod blagoslovom svih konzervativnih crkava, do Amerika i to pogotovo pod bush-em?? :trep:
chak i Italija pod desnicharskim vatikan-slizanim mafijashem berlusconi-jem mozda nije ovako reakcionarna k'o Amerika pod bush-em. trebalo je izdrzati ovih 8 godina pod bush-em i njegovim repukeblikancima i ludim evangelicima i born-again-ovcima, dobson-ima, robertson-ima, falwell-ima....i sachuvati zivce...........
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
aaaaaaaaaaaaaaa

nestade mi post :lood:

da skratim, mislim da samo Amiska ima zaista uticaj na sve aspekte zivota svojih vernika...
Korisnikov avatar
By Vel boy
da li neko moze ovoj deci da objasni da je jedno "vernik" a drugo "pravoslavan" i da mozes da verujes u sta god hoces niko ti ne brani, ali ako hoces to da nazoves "pravoslavnim hriscanstvom" onda moras da prihvatis neke basics - npr, i relevantno za ovu diskusiju, spasenje se postize samo kroz crkvu.

ajde teolozi objasnjavajte za sta vas imamo ovde! nego ko neke zadusne babe se tu pregonite...aaaa

ovo potpisujem...

Izgleda da niko od vas, a pogotovo vas dvojica, niste hteli da prochitate izlaganje Nicholas-a Zymaris-a iz AXIOS-a, a tamo je sve lepo recheno sa chim se potpuno slazem. Zar je taj engleski tako nerazumljiv? Mogu prevesti, ako zelite!
Korisnikov avatar
By Mars
Ćuprijska.

Ono što ja u suštini zameram sveštenim licima je njihova sloboda da jako drsko zadiru u moj privatni život. To inače ceo život rade i moje komšije, uža i šira familija, ali na način na koji je manje uvredljiv (neskrivena zavist, mržnja, malodušnost, kako kod kog) DOK sveštena lica to navodno rade iz ljubavi prema bližnjemu svom (meni).

Sad ja pitam tebe: kakav je to način? Odakle im pravo?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

ovo potpisujem...

Izgleda da niko od vas, a pogotovo vas dvojice niste hteli da prochitate izlaganje Nicholas-a Zymaris-a iz AXIOS-a, a tamo je sve lepo recheno sa chim se potpuno slazem. Zar je taj engleski tako nerazumljiv? Mogu prevesti, ako zelite!
Ali ne mozemo krojiti crkvu prema svojim trenutnim potrebama, crkva postoji za sve, a ne samo za nas i ne samo sada...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ajaoj,

znam i na koga si naleteo :lol:

ja sam tom coveku(koji je inace kaludjer bez teoloskog, a cini mi se i bilo kakvog drugog, obrazovanja) pokusao da objasnim da nisu svi ljudi koji svrate u manastir duboko verujuci, nego da ima i onih koji su dosli da pogledaju umetnica dela. On je mene navodno pomno slusao, dok sam ja, u znoju lica svog, njemu pricao punih pola sata, a onda mi odgovorio lakonski: sta ima, bre, da gledaju, na sta ja ostadoh otvorenih usta i upljuvan od price da gledam kako on odlazi preko manastirske porte...

kakav je nacin?! pa video si i sam

A odakle im pravo?!

pa on smatra da misionari i siri hriscanske vrline na taj nacin...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ali ne mozemo krojiti crkvu prema svojim trenutnim potrebama, crkva postoji za sve, a ne samo za nas i ne samo sada...
U chemu to Zymaris i AXIOS bi krojili crkvu prema "svojim trenutnim potrebama"?? Stvarno, otkud ti takav zakljuchak?
Shta je to u Zymaris-ovom pisanju loshe recheno? Chovek samo trazi da crkva ili bude inkluzivnija ili da se ne mesha na negativan nachin u zivote i prava gej/bi ljudi. To je potpuno i moj stav.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Ajaoj,

ja sam tom coveku(koji je inace kaludjer bez teoloskog, a cini mi se i bilo kakvog drugog, obrazovanja) pokusao da objasnim da nisu svi ljudi koji svrate u manastir duboko verujuci, nego da ima i onih koji su dosli da pogledaju umetnica dela. On je mene navodno pomno slusao, dok sam ja, u znoju lica svog, njemu pricao punih pola sata, a onda mi odgovorio lakonski: sta ima, bre, da gledaju, na sta ja ostadoh otvorenih usta i upljuvan od price da gledam kako on odlazi preko manastirske porte...

A odakle im pravo?!

eto, zar nema Crkva onda dovoljno problema unutar same sebe, vidish i sam kakvih sve ljudi u njoj ima, pa da se pozabavi sama sobom, umesto shto laje na gej ljude?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
edit: odnosi se na AXIOS (dostojan)

Crkva je tu, da prihvatis njeno ucenje ili ne prihvatis, ako prihvatas to ne moze da bude parcijalno...

To sto on govori, moze da se odnosi na neku politicku partiju koja treba da usaglasi svoje stavove prema aktuelnoj situaciji...

Crkva je, za vernika, mnogo vise od kanona o preljubi ili o bracnim duznostima, pa zar nas pedere determinise samo to sto volimo kitu (izvinjavam se), zar nemamo u nasim zivotima jos nesto po cemu bi se izdvojili?
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Ajaoj,

A odakle im pravo?!

eto, zar nema Crkva onda dovoljno problema unutar same sebe, vidish i sam kakvih sve ljudi u njoj ima, pa da se pozabavi sama sobom, umesto shto laje na gej ljude?
qq vise za zarkom gavrilovicem i njegovim lajanjem na pedere.

ja ne vidim ovde problem, to sto neko nije imao srecu da bude obrazovan ili komunikativan na pravi nacin, sto nije imao gde da nauci kako da se uljudno ponasa, jer je odrastao na selu sa nepismenim roditeljima, a imao 'cisto srce' da ode u manastir, da se zamonasi i ceo svoj zivot posveti Bogu u koga veruje, mislim da mu se moze oprostiti kratko uznemiravanje turista u obilasku manastira...

cepidlacis sada bez ikakve potrebe i pokusavas opet da pljunes crkvu umesto pojedinca, ako vec krivica postoji...
Korisnikov avatar
By Vel boy
edit: odnosi se na AXIOS (dostojan)

Crkva je tu, da prihvatis njeno ucenje ili ne prihvatis, ako prihvatas to ne moze da bude parcijalno...

To sto on govori, moze da se odnosi na neku politicku partiju koja treba da usaglasi svoje stavove prema aktuelnoj situaciji...

Crkva je, za vernika, mnogo vise od kanona o preljubi ili o bracnim duznostima, pa zar nas pedere determinise samo to sto volimo kitu (izvinjavam se), zar nemamo u nasim zivotima jos nesto po cemu bi se izdvojili?
opet izvrcesh povode i uzroke. Zymaris i AXIOS hoce, kao i ja, da se Crkva zamisli shta i kako radi shto se tiche njenog seksoloshkog uchenja, da prestane da minira i napada svaku gej ili gej-afirmativnu inicijativu (shto ona radi chak i izvan Crkve), da, kada nas vec nece da podrzi i pomogne (i ne mora! ), da nam Crkva ni ne odmaze!

i, naprotiv, pitanje je pa zar je Crkvi najbitnije u vezi gej ljudi to s kojim polom vodimo ljubav? zashto Crkva ne moze i nece da nas pusti na miru kada nas vec ne pomaze niti podrzava (i ne mora)? Zashto jednostavno ne moze da nema bilo kakav stav o gej ljudima? Zashto Crkva ne poshtuje ni nashu privatnost i intimu? Vec to bi bio napredak.
Korisnikov avatar
By Dina
Odakle ti da je crkva protiv vestacke oplodnje?

upravo u Svetigori izlazi feljton tome.
i za neheteroseksualce?
E ovo mene zanima... Sta kazu tacno?

Ja sad spremam bioetiku :cita: i ima jedan deo gde se o tome govori (do duse ne odnosi se na pravoslavnu crkvu ali pretpostavljam da sve hriscanske crvke imaju manje vise slican stav). Navodi se da cesto mislimo da je crkva protiv vestacke oplodnje ali opet da nema razloga da se to tako tumaci. Ako crkva povezuje korektno ponasanje sa brakom i produzenjem vrste onda se vestacka oplodnja moze uklopiti u to. Nije se pre 2000 godina mogla pominjati kad tako nesto tada nije bilo ni zamislivo. Ali seks se pominje samo kao put ka deci a ne kao cilj sam po sebi, niti je cilj neko uzivanje. Ako se dobijanje dece moze postici i bez seksa, zasto to po crkvenim gledistima ne bi bilo dopusteno?
Korisnikov avatar
By Dina
...
"Ko zgresi sa drugim muskarcem ili sa skotom, neka se odluci na 15 godina i ako pred episkopom izrazi kajanje, neka se primi i ranije."

Dakle, kazna za homoseksualce i preljubnike je ista!

Citati su uzeti iz Krmcije ili Kormilarije, odnosno Nomokanona koji je napisao sv. Sava, koristeci pri tom kanone Vaseljenskih sabora i kanone sv. otaca...

...
Ovde se pominju samo gresi muskarca sa muskarcem... pominju li se u knjigama igde dve zene? Ili lezbejke uopste nisu u grehu? Ako nisu spomenute to se moze i tako tumaciti... :lukavi:
Korisnikov avatar
By queeria
Na kraju ćemo doći do zaključka da je SPC homofilna organizacija i da NIKADA nije ispirisala nasilje nad gej muškarcima i lezbejkama. :teletabisi:
Korisnikov avatar
By mili86
kuku... koliko ima zadrtih ljudi.... strasno...

Meni je crkva sa svim svojim kanonima bas dobra. Kad bi nam drzava bila uredjena kao crkva gde bi nam bio kraj...
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by queeria
Na kraju ćemo doći do zaključka da je SPC homofilna organizacija i da NIKADA nije ispirisala nasilje nad gej muškarcima i lezbejkama. :teletabisi:
A koje nasilje i kada ispoljeno je inspirisala crkva????
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Dina
...
"Ko zgresi sa drugim muskarcem ili sa skotom, neka se odluci na 15 godina i ako pred episkopom izrazi kajanje, neka se primi i ranije."

Dakle, kazna za homoseksualce i preljubnike je ista!

Citati su uzeti iz Krmcije ili Kormilarije, odnosno Nomokanona koji je napisao sv. Sava, koristeci pri tom kanone Vaseljenskih sabora i kanone sv. otaca...

...
Ovde se pominju samo gresi muskarca sa muskarcem... pominju li se u knjigama igde dve zene? Ili lezbejke uopste nisu u grehu? Ako nisu spomenute to se moze i tako tumaciti... :lukavi:
Sto se tice kanona (pre nego li neko kidise na mene, ovo je ono sto pise, a ne moj stav) sex izmedju dve zene se ne pominje explicitno, jer tu nema pravog sexa (jadan ja, zene ce me ovde rastrgnuti), jer nema penetracije i nema odliva semena, odnosno ejakulacije. Samim tim nema 'uzaludnog prosipanja semene tecnosti'.

Mada, po analogiji ni takav sex, svakako da nije u skladu sa kanonima.

(Ne ubi glasnika!)
Korisnikov avatar
By Dina
Da, samo po analogiji, a tako se moze gledati i ne gledati... ali konkretno znaci nista ne pise za lezbejke... :lukavi:

Po meni, ne pise jer zene nisu ni smatrane vaznima pa im nije palo na pamet da se bave njima. Ali sad kad nesto ne pise mi mozemo smatrati da je to propust iz ovih ili onih razloga ili da zapravo nije propust nego lezbejski odnosi nisu gresni po izvornim stavovima crkve.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by queeria
Cemu cinizam?

Crkva nije, a nece ni biti svojim zvanicnim stavom homofilna, ali isto tako, sta znaci inspirisala nasilje nad pederima i lezbejkama?

Crkva NE propoveda nasilje, to nije ucenje koje se siri vec 2000 godina, vec se propoveda ljubav...

Summa summarum:

Kome se svidja crkva sa svojim uredjenjem, (a ona ima mnogo toga, a ne samo homofobicni stav, vec je inspirisala kompletnu umetnosti, filosofiju i nauku u zadnja dva milenijuma), moze da joj pridje uvek... Ali onaj ko prihvati i pristupi, prihvata i sve njene kanone i propise i za pravoslavca: extra ecclesiam nula salus!

Kome se ne svidja, ne mora da joj pristupi, ali neka sebe oslobodi onda i svakog opterecivanja istom, neka ne trosi energiju na nesto sto ga ne zanima, a posebno ne stav: mnogo smo jaki i mozemo da ismevamo i pljujemo po svemu, a pri tome se jako buni ako neko potkaci njegove stavove, to je cisto licemerstvo.

Nekima su neke stvari svete(ne samo u duhovnom smislu) i napadati te stvari je podlo i nisko. Ipak se treba koristiti stavom Novog Zaveta: Cini ono sto hoces da tebi cine, jer je univerzalan...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Dina
Da, samo po analogiji, a tako se moze gledati i ne gledati... ali konkretno znaci nista ne pise za lezbejke... :lukavi:

Po meni, ne pise jer zene nisu ni smatrane vaznima pa im nije palo na pamet da se bave njima. Ali sad kad nesto ne pise mi mozemo smatrati da je to propust iz ovih ili onih razloga ili da zapravo nije propust nego lezbejski odnosi nisu gresni po izvornim stavovima crkve.
Ovo se strucno zove: navoditi vodu na svoju vodenicu :D
By J...

Sto se tice kanona (pre nego li neko kidise na mene, ovo je ono sto pise, a ne moj stav) sex izmedju dve zene se ne pominje explicitno, jer tu nema pravog sexa (jadan ja, zene ce me ovde rastrgnuti), jer nema penetracije
Nema??? :smeh:

Kako je muskarcima moglo da padne na pamet da pisu o zenskoj seksualnosti uopste ne pitajuci zene o istoj. Isti je slucaj i kod raznih "naucnika" i "lekara" iz proslih vremena.

I onda su se godinama i generacijama razne zablude prenosile poluglasno i stvarale frustracije i nesrecu.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
^ j...: pa muska aproprijacija zenske seksualnosti ti je bas bas fundamentalni topos evropske kulture. pocinje od helene trojanske, preko vergilijevog "ubistva" sapfe u heroidama, i nastavlja se neprekinuto do dana danasnjeg.

srecom pa se u medjuvremenu pojavio feminizam :luda:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Kome se ne svidja, ne mora da joj pristupi, ali neka sebe oslobodi onda i svakog opterecivanja istom, neka ne trosi energiju na nesto sto ga ne zanima, a posebno ne stav: mnogo smo jaki i mozemo da ismevamo i pljujemo po svemu, a pri tome se jako buni ako neko potkaci njegove stavove, to je cisto licemerstvo.

Nekima su neke stvari svete(ne samo u duhovnom smislu) i napadati te stvari je podlo i nisko. Ipak se treba koristiti stavom Novog Zaveta: Cini ono sto hoces da tebi cine, jer je univerzalan...
Mislim da je veci problem obrnuto. Mislim da Crkva treba sebe osloboditi opterecivanjima o gej tematici na negativan nachin, neka ne troshi energiju na negativan nachin na nas gejeve jer bar ne bi trebalo da se zanima nama, a posebno ne stav: mnogo smo jaki i mozemo da diktiramo i utichemo po svemu, a pri tome se jako buni ako neko potkaci crkvene stavove, to je cisto licemerstvo.

Meni jesu svete stvari Isus, Bogorodica, andjeli, novozavetni evandjelisti itd...., ali mi sigurno nisu u svemu sveti kanoni nekakvih ljudi koji sebe nazivaju crkvenim ocima, sigurno mi nisu sveti klirici, sigurno mi nije sveto heteroseksistichko i homofobichno seksoloshko uchenje crkve.

Crkva prva treba da shvati da se ili treba vishe osavremeniti i oposhteniti (tako da kazem) ili da shvati da nece svi vernici trchati njoj ili da shvati da treba prestati da se negativno mesha u zivote nekih ljudi, konkretno, gej/bi ljudi.

Osim toga, mislim da ova tema i nije i ne bi se trebala baviti stalno Crkvom, vec vishe time kako je biti gej i hrishcanin pravoslavac u isto vreme. A, ja mislim da se to moze i bez nuzno Crkve, zato sam i dao neke linkove juche koje sam vec dao.
By J...
pa muska aproprijacija zenske seksualnosti ti je bas bas fundamentalni topos evropske kulture. pocinje od helene trojanske, preko vergilijevog "ubistva" sapfe u heroidama, i nastavlja se neprekinuto do dana danasnjeg.
Pa znam, falusocentrizam tj. svet je odavno otiso u qrac.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!