Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by mili86
vecernja je davno prosla daj nesto iz polunocnice...m
recimo: se zenih gradjet ....
he, jos cu da pocnem da ispunjavam muzicke zelje ko denika s narodnjacima :cvece:

moze na grckom? :trep:

''
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Divno, hvala AngraMaina...

Daj jos nesto...

Axion est ...

ili

Agni partene :D
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Vel boy
A ja i ne pamtim da je prota Gavrilovic bio nesto uticajan...
kamo srece da nije.
pojavljivao se sa obrazovcima na prajdu...
da pomiluje i poljubi.... :smeh: :nokti:
da ali crkva se ogradila od obrza.....
i dalje ne vidim uticaj u SPC
A.M ispravi me ako gresim
U crkvi nikada nije imao uticaja, mozda medju nekim svojim vernicima-sledbenicima, ali u crkvi ne. Bio prota u Pokrovskoj crkvi, pa kratko u Ruzici, pa u Mirijevu i to je sve... a u penziji vec 10 godina, ako se ne varam.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
hm, tezak izbor... ali... mislim da je ipak bolje da budemo moderniji :D

(negde na 1:48 je trojerucica :) )

''
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Alexandrus Magnus

A sto se tice tvog pitanja, sve je istina, jer mali sam ja da branim Crkvu od bilo koga, ali sam zato spreman da svima koje to interesuje, pokazem pravo stanje stvari..
A sto se tice gay ogorcenosti, pa zaboga i ja sam gay (mogu uvek dokazati :D ) ali bas zato, ako ima mesta ogorcenosti, smatram da sam najpozvaniji da to i kazem, zar ne? Ali isto tako, tamo gde je ona bezrazlozna, prvi sam koji ce to pokusati da objasni i da pravo stanje stvari..

Hvala Vel Boy na podrsci :)
Drago mi je da je tako!
Mene samo istina tj. pravo stanje stvari zanima.

Da, ja ne nastupam sa generalno antiteistichkih (pod uslovom da taj teizam nije konzervativno-desnicharski-homomrzilachki-heteroseksistichki-fundamentalistichki tj. farisejski) pozicija, jer sam i sam dushom progresivni hrishcanin. Zato mene samo brine i rastuzuje verska i crkvena homomrznja i heteroseksizam, a ne ulazim u ateistichke ili josh manje antiteistichke kritike vere ni crkve. To si vec mogao da primetish odavno u nekim mojim postovima gde sam se npr. suprotstavljao ismejavanju ili napadanju Isusa Hrista, Bogorodice... jer smatram da se ne smeju napadati centralne lichnosti vere niti temelji vere koji nisu nepravedni niti uopshte ulaze u ikakav nepravedan kvazi-moralistichki stav prema npr. homoseksualnosti.
Ophodim se po onome zlatnom pravilu: Ne radi drugome nishta shto ne bi hteo i da se samom tebi radi. I to isto ochekujem i od drugih, pogotovo od heteroseksualaca.

Molim lepo! :)
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
@ AngraMaina: pa ti si prosto divan :D najezim se svaki put kada cujem Agni partene...

@ Vel Boy:

Naravno da je samo pravo stanje stvari bitno. Ali moram, ponovo, da stavim jednu malu opasku, homomrznja i heteroseksizam, nisu ucenje crkve, nego stavovi ljudi koji su u crkvi, Crkva sama nema takve stavove. Ona je otvorena za sve, svi mogu da dodju i odu kada god pozele i naravno da se vrate ako pozele. Bezrezervno prima sve, jer nije problem u coveku, nego u grehu. To sto 'nas' osudjuje za nas nacin zivota, ne znaci da nas osudjuje zato sto volimo, nego zato sto se ne ponasamo prema pravilima u jednom segmentu vere, iako, na primer ispunjavamo sve ostale...

Pratio sam tvoje postove i znam sta si pisao, podrzavam u potpunosti, jer stav nekih: bas smo jaki i mozemo da ismevamo koga i kada hocemo, govori o njihovoj nezrelosti. Sloboda nije u aharhiji, vec u postovanju drugih i njihovih misljenja.

I jos samo oko tog zlatnog pravila: Bolja je varijanta: Cini drugima ono sto hoces da tebi cine. Na prvi pogled je isto, ali je razlika sustinska, slazes se?
Korisnikov avatar
By neny
Jer mrzeci Crkvu, mrzis i one u njoj, samim tim i mene, a ne poznajes me, takva slepa mrznja je i kriva za sve sto nam se desava, zato ljudi na slepo mrze pedere, pravoslavce, srbe, muslimane, albance... Dakle, okani se generalizacija, bice ti lakse u zivotu.

Da ne bude da sam indoktriniran, pa ne znam sta pricam: jesam pravoslavni teolog, ali sa i gay, redovno sam na ovom forumu i jos gomili gay sajtova i ja sa tim nemam problem...niti imam problem sa tim u svom okruzenju..

alexandre ne znam otkud ta prica o mrznji,ja iako se ne slazem sa crkvom nikada nisam iso da predvodim grupu huligana da ih biju na njihovim paradama,a imali su ih onoliko.jedina je crkva ta koja je ovde zadojena i doji mrznjom.voleo bi da se to prmoeni,nazalost za sada realnost je potpuno dijametralna.
inace zarko ti je protojerej i aktivan predstavnik spc-a.javno se zalaze za prebijanje "nastranih" i to uopste ne krije.vec sam ti napomenuo govor u rexu.mozes ga vrlo lako naci na netu.

a ako si stvarno teolog utoliko bolje,ja bi jako zeleo da vidim intervju,govor,nastup,nekog pravoslavnog teologa koji govori o smanjenju nasilja prema razlicitima,i da i dalje odrzi taj status,i nema nikakvih problema.
ako imas neki link daj mi jako bi voleo da ga procitam,vidim.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Da se ponovim: Zarko je protojerej-stavrofor u penziji, nikada, ni dok je bio u aktivnoj sluzbi, nije ima uticajno mesto u crkvi, ili sto bi nas narod rekao, bio je seoski pop. A njegovi nastupi u rexu su njegova privatna izlaganja.

Posto sada govoris mnogo smirenije, mogu smireni i da ti odgovorim:

O smanjenju diskriminacije razlicitih, mozes da nadjes na sajtu eparhije backe, Preosveceni Irinej Bulovic je, na primer, prvi u istoriji preveo bogosluzbene knjige na romski. Takodje je radio na tome da bude vise svestenika roma u spc, rukopolakao mnoge i sam sluzio liturgije na romskom. O tome mozes da procitas i na sajtu hora Sv.Stefan Decanski iz Novog Sada, jer je Tijana, sadasnji dirigent hora, komponovala, odnosno stavila u note liturgiju na romskom.

Znam da ovo nema mnogo veze sa temom, ali da se radi protiv diskriminacije, radi se. Crkva se nikada nije koristila lincom u bilo kakvim obracunima, ako je do njih dolazilo..

Od Obraza se Crkva ogradila, jeromonah koji je bio njihov 'duhovnik' je stavljen pod zabranu svestenodejstva.

O Zarku sam vec rekao, kao i o ratnim zlocincima.

Sto se tice zvanicnih stavova i odluka Crkve, oni su veoma transparentni, svako moze da kupi novine SPC Pravoslavlje i da se informise, takodje svako moze da kupi i Glasnik Patrijarsije, koji je Sluzbeni list Srpske Crkve i u njemu procita sve odluke: Sinoda, Sabora, eparhijskih sudova i velikog crkvenog suda.

To sto ljudi nisu upuceni, ne znaci da se nesto krije, nego da su nezainteresovani da cuju drugu stranu...

Da je neko zvanicno stao u odbranu gejeva, nije, niti ce, jer je to po zvanicnom stavu crkve greh, isto kao i svaki drugi blud. Takodje nikada niko iz crkve nece stati u odbranu abortusa, iako ustav garantuje zeni da moze da pocini utrobno cedomorstvo ako to pozeli.

Ali isto tako, zvanicni stav crkve nikada nece biti diskriminacija bilo koga, po bilo kom osnovu, jer se to kosi sa prvim i najvaznijim zakonom vere, a to je zakon slobodne volje i naravno, kosi se sa glavnim ucenjem crkve: Bog je ljubav i voli bliznjega svoga kao samoga sebe. Niko ne moze u ovim ucenjima da nadje zamerku, jer su univerzalna, kao i deset Bozijih zapovesti.

A da sam teolog(iako nema potrebu za dokazivanjem), mogu da potvrde nekoliko mojih kolega teologa koji su na ovom forumu, neki su pisali na ovoj temi, a neki nisu, u svakom slucaju ima nas.
Korisnikov avatar
By neny
blud?da li mislis na onog irineja koji siluje mlade decake,ili mene usi varaju?
crkva se nikada nije distancirala od obraza,to je pokazalo i poslednje gostovanje u kaziprstu jednog od visokih predstavnika spc-a.to je nazalost realnost,koju ti iz meni nepoznatih razloga zelis da pobijes,i crkvu aboliras.
da li ti sebe smatras gresnikom?s obzirom da govoris o tome da je voleti osobu istog pola greh?
preporucujem ti da procitas ovu knjigu,mislim da ces videti mnogo sto sta sto ne zelis da vidis.
LINK

ja licno od crkve ne ocekujem da podrzi gej prava,ali ocekujem da ne misle da imaju prava da prebijaju nekoga,oni to misle i to im je dozvoljeno.

[qoute]To sto ljudi nisu upuceni, ne znaci da se nesto krije, nego da su nezainteresovani da cuju drugu stranu...[/quote]
mislim da je crkva vise puta pokazala da je nezainteresovana da cuje drugu stranu,pokazala da jedino interesuje njen "put" i njega jedinog smatra validnim.
ja nisam vernik i ne planiram to da budem,trazim samo da mogu normalno da zivim i to je sve.
trazim da moj pravni fakultet bude svetovna ustanova,jer da sam hteo nesto drugo upisao bih bogosloviju.trazim samo da me ne sili da verujem u njenu dogmu po svaku cenu.da na pravnom fakultetu crkveno pravo ne bude obavezan predmet.
posto se toliko zalaze za duhovne stvari,zasto je toliko zainteresovana za svetovne stvari,zasdto naplacuje ljudima sahrane i ostale stvari?
zasto se guraju na fakultete koji se bave svetovnim naukama?
zasto?
zato sto tu ne stoji nikakva ljubav i nenasilje kako se to pretstavlja vec licemerje,hipokrizija i ratoljublje.
da je drugacije iskoristili bi svoju moc da se vojska profesionalizuje,a ne da je povecavaju.cemu to?
da sire ljbav?
pa nesto ne verujem u to.
ako se ti zaista zalazes za ljubav ,zasto ne uradis nesto da se to promeni,zasto ne pricas i ne podupires takve stvari?
i ostale crkve su konzervativne ali se kako tako prilagodjavaju vremenu,sto govori i slucaj ovog svestenika

ne razumem ako jedna islamska crkva moze da se sekularizuje i ne mesa u drzavu,zasto to sebi dozvoljava jedna pravoslavna.
stalno smo skloni da se kolektivno oblacimo u odoru zrtve,i govorimo kako smo tako kruti zbog turaka,pa kolko vidim nijedan hodza se nije usudio da razbija okupljanje seksualnih manjina u turskoj,o cemu svedoci sledeci snimak:http://www.youtube.com/watch?v=IGUC0zEMEcU

srbija spada u retke drzave svete koje ne samo sto ne dozvoljavaju neka prava ,vec ih rigidno ukidaju.
pa cak je i rusija homoseksualnost skinula zvanicno sa liste bolesti jos davne 99.
zasto crkva sebi daje za pravo da se mesa u nase zivote i namece nam pravila koje nase duse ne zele.nije verska sloboda da svi mi budemo pravoslavci,vec da i kao manjina,kao ateisti mozemo normalno da zivimo i funkcionisemo.
Korisnikov avatar
By Vel boy

@ Vel Boy:

Naravno da je samo pravo stanje stvari bitno. Ali moram, ponovo, da stavim jednu malu opasku, homomrznja i heteroseksizam, nisu ucenje crkve, nego stavovi ljudi koji su u crkvi, Crkva sama nema takve stavove. Ona je otvorena za sve, svi mogu da dodju i odu kada god pozele i naravno da se vrate ako pozele. Bezrezervno prima sve, jer nije problem u coveku, nego u grehu.
sweettalk....

Sagledavajuci ovu temu od prve strane dovde, Alexandrus-e, uochavam da ti svu tvoju energiju ulazesh u odbranu crkve, pa i kada ti je bilo recheno da crkva i vera uopshte ne moraju biti ista stvar niti povezani i kad ti je recheno (npr. Ulix) da on nije protiv vere vec protiv crkve kao ovakve- na zalost, heteroseksistichne i homofobichne, i ja se tu kao vernik nazalost moram vishe sloziti s Ulix-om kao ateistom, nego s tobom koji ulepshavash stanje stvari i koji ignorishesh da dash konkretne odgovore na neka dobro postavljena specifichna pitanja koja ti je postavio Ulix.

Crkva je izabrala, nazalost, da podilazi heteroseksistichnim heteroseksualcima (dakle, onim heteroseksualcima koji su takvi) samim tim shto su oni u vecini, a ja ne verujem da je to hrishcanski. Osvrnucu se na josh neke stvari s predhodnih strana koje sam naknadno prochitao, pa cu josh replikovati jer me ova tema jako zanima.
Originally posted by Alexandrus Magnus To sto 'nas' osudjuje za nas nacin zivota, ne znaci da nas osudjuje zato sto volimo, nego zato sto se ne ponasamo prema pravilima u jednom segmentu vere, iako, na primer ispunjavamo sve ostale...
zato shto se ne razmnozavamo?
izvini, ali crkva, da hoce, mogla bi da shvati da gej mushkarci i lezbijke zene se mogu razmnozavati BEZ toga da postanu/mo heteroseksualni. To je stvar dogovora tj. konsenzusa medju gejevima i lezbijkama kako biti odgovorni i dobri roditelji svojoj deci BEZ da postanu/mo heteroseksualci.
Dakle, to ne bi trebao biti nepremostiv problem.

Ali, ne lezi vraze! Izgleda da crkvi to (nerazmnozavanje) i nije shto ima na umu u vezi nas kao "greh", vec je njima greh sve shto nije nuzno i obavezno heteroseksualno- a, to je vec heteroseksizam i homofobija a shto je crkva izabrala da gaji.

Ne moze crkva da ochekuje da ce velichanjem svakakve heteroseksualnosti (eno, Jonatan reche kako je crkvi OK svaki seks koji se vrshi u heteroseksualnom braku- znachi i seks zbog samo uzivancije, znachi i silovanja supruge od strane supruga i kink itd.... sve dok je u braku i heteroseksualan) i demonizovanjem i napadanjem bilo kakve homoseksualnosti (pa chak i pogotovo one najvernije i najmonogamnije- jer, zashto je onda crkva protiv gej brakova?? zar ne bi bilo logichnije da je bar neutralna po tom pitanju ili chak ZA gej brakove tim pre shto se time povecava verovatnost da ce se npr. homoseksualni promiskuitet (nekontrolisani) umanjiti i vishe vrednovati vernost i monogamija?), da ochekuje da gej ljudi prihvate i shvate tu uzasnu nepravdu koju ta takva heteroseksistichka crkva chini.
To je fuj!
Pratio sam tvoje postove i znam sta si pisao, podrzavam u potpunosti, jer stav nekih: bas smo jaki i mozemo da ismevamo koga i kada hocemo, govori o njihovoj nezrelosti. Sloboda nije u aharhiji, vec u postovanju drugih i njihovih misljenja.

I jos samo oko tog zlatnog pravila: Bolja je varijanta: Cini drugima ono sto hoces da tebi cine. Na prvi pogled je isto, ali je razlika sustinska, slazes se?
Drago mi je.
Ali, ja nazalost moram reci da chitajuci tvoje postove s predhodnih strana (a shto nisam bio uradio ovaj put isprva pre nego shto sam se ukljuchio u diskusiju), moram da kazem da me je unekoliko razocharalo tvoje izbegavanje da dash jasne i konkretne odgovore na neka pitanja koja ti je bio postavio npr. Ulix (npr. gde su i zashto se ne chuju ti ne-homofobichni crkveni ljudi u Srbiji?) i tvoje preterano apologetizovanje crkve, crkve koja to ne zasluzuje. Da, ja kao hrishcanin kazem da crkva (bilo SPC, RKC, bilo konzervativne protestantske...) ne zasluzuje da ju se brani ni shtiti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Stav crkve i "kazne" vezane za homoseksualce su sledece:

"Ko se sazivi sa zenom i sa njome zivi u preljubi, da se osluci od pricesca na 15 godina. Ako pokaze plodove pokajanja, neka se primi i ranije.

"Ko zgresi sa drugim muskarcem ili sa skotom, neka se odluci na 15 godina i ako pred episkopom izrazi kajanje, neka se primi i ranije."

Dakle, kazna za homoseksualce i preljubnike je ista!
Pitanje, sve i kada bi izjednachili neizjednachivo tj. obichnu ljudsku homoseksualnost sa heteroseksualnom preljubom (jer, ja tu ne vidim razumnu analogiju; analogija bi pre trebala da bude medju preljubama bilo heteroseksualnim ili homoseksualnim):

onda, zashto se i ne tretiraju isto?? :trep:

nisam neshto chuo da u npr. Srbiji (ili drugim zemljanma ex-Yu) hetero preljubnici bivaju tucheni, vredjani, izbacivani s posla, kuca, grada, drzave.... samo zato shto su hetero preljubnici.
da ironija bude veca, chesto mushke hetero preljubnike josh potapshaju po ramenu sve sa "ti si pravi mushkarac. pravi si baja. samo tako, care....".
pricham ovde o drushtvu, ne nuzno o crkvi, a crkva u zemljama ex-Yu pa i u Srbiji ima ogroman uticaj i u drushtvu.
koji je onda zakljuchak?

Knjiga se zove: "O nesavrsenstvu hriscana i savrsenosti hriscanstva" napisao ju je Antonije Blum.
voleo bih da prochitam tu knjigu.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Pa vrlo prosto: ko ne pokaze plodove pokajanja, epitimija se produzava...

Ako ponovo zgresi, ponovo podleze istoj osudi...
Objasni ti to!
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by neny
blud?da li mislis na onog irineja koji siluje mlade decake,ili mene usi varaju?
crkva se nikada nije distancirala od obraza,to je pokazalo i poslednje gostovanje u kaziprstu jednog od visokih predstavnika spc-a.to je nazalost realnost,koju ti iz meni nepoznatih razloga zelis da pobijes,i crkvu aboliras.
da li ti sebe smatras gresnikom?s obzirom da govoris o tome da je voleti osobu istog pola greh?
preporucujem ti da procitas ovu knjigu,mislim da ces videti mnogo sto sta sto ne zelis da vidis.
LINK

ja licno od crkve ne ocekujem da podrzi gej prava,ali ocekujem da ne misle da imaju prava da prebijaju nekoga,oni to misle i to im je dozvoljeno.

[qoute]To sto ljudi nisu upuceni, ne znaci da se nesto krije, nego da su nezainteresovani da cuju drugu stranu...
mislim da je crkva vise puta pokazala da je nezainteresovana da cuje drugu stranu,pokazala da jedino interesuje njen "put" i njega jedinog smatra validnim.
ja nisam vernik i ne planiram to da budem,trazim samo da mogu normalno da zivim i to je sve.
trazim da moj pravni fakultet bude svetovna ustanova,jer da sam hteo nesto drugo upisao bih bogosloviju.trazim samo da me ne sili da verujem u njenu dogmu po svaku cenu.da na pravnom fakultetu crkveno pravo ne bude obavezan predmet.
posto se toliko zalaze za duhovne stvari,zasto je toliko zainteresovana za svetovne stvari,zasdto naplacuje ljudima sahrane i ostale stvari?
zasto se guraju na fakultete koji se bave svetovnim naukama?
zasto?
zato sto tu ne stoji nikakva ljubav i nenasilje kako se to pretstavlja vec licemerje,hipokrizija i ratoljublje.
da je drugacije iskoristili bi svoju moc da se vojska profesionalizuje,a ne da je povecavaju.cemu to?
da sire ljbav?
pa nesto ne verujem u to.
ako se ti zaista zalazes za ljubav ,zasto ne uradis nesto da se to promeni,zasto ne pricas i ne podupires takve stvari?
i ostale crkve su konzervativne ali se kako tako prilagodjavaju vremenu,sto govori i slucaj ovog svestenika

ne razumem ako jedna islamska crkva moze da se sekularizuje i ne mesa u drzavu,zasto to sebi dozvoljava jedna pravoslavna.
stalno smo skloni da se kolektivno oblacimo u odoru zrtve,i govorimo kako smo tako kruti zbog turaka,pa kolko vidim nijedan hodza se nije usudio da razbija okupljanje seksualnih manjina u turskoj,o cemu svedoci sledeci snimak:http://www.youtube.com/watch?v=IGUC0zEMEcU

srbija spada u retke drzave svete koje ne samo sto ne dozvoljavaju neka prava ,vec ih rigidno ukidaju.
pa cak je i rusija homoseksualnost skinula zvanicno sa liste bolesti jos davne 99.
zasto crkva sebi daje za pravo da se mesa u nase zivote i namece nam pravila koje nase duse ne zele.nije verska sloboda da svi mi budemo pravoslavci,vec da i kao manjina,kao ateisti mozemo normalno da zivimo i funkcionisemo.
[/quote]

Prvo, govorim o Irineju Bulovicu, episkopu backom, za kojeg ne znam da je ikoga napadao.
Verovatno si pomesao sa Ilarionom, koji je bio iguman manastira Hopovo na Fruskoj Gori.

Posto vidim da stalno piminjes neke VISOKE predstavnike, VISOKE polozaje u Crkvi, daj molim te, imenuj nekog bar. da mogu da ti kazem da li je tako ili nije.

Ilarion jeste napadao decake, zbog toga sklonjen na mnogo zabaceniju lokaciju i lisen svih dostojanstava svoga cina.

Da si pazljivo citao, a ne smisljao odgovor iz kojeg opet izbija mrznja, video bi da sam upravo napisao da Crkva NE OSUDJUJE zato sto volimo, vec zato sto upraznjavamo neke stvari koje nisu po kanonima dozvoljene.

Nikome nije dozvoljeno da prebija nekoga, pa ni Crkvi, samo sto svi ostaju slepi i gluvi na ono sto ponavljam 100. put: NECIJE RECI I DELA NISU STAV CRKVE, SAMO ZATO STO TA OSOBA NOSI MANTIJU. Evo po 100. put, pametnom valjda dosta.

Izvini, ko tebe tera da budes vernik? Ko te tera da postujes bilo koji dogmu?
A to sto je crkveno pravo predmet na pravnom fakultetu, oprosti, ali kao sto rimsko pravo, na kome se delom zasniva i danasnje sudstvo, je predmet na fakultetu isto tako i crkveno pravo, na kome se zasnivaju sve pravno rodbinske veze i kompletno obicajno pravo kod nas, mora da bude predmet.

ovo oko predmeta je vec nonsens, ti bi po toj logici izbacio i bibliju iz knjizevnosti, njegosa iz poezije, dositeja obradovica, jefimiju, despota stefana lazarevica...ma daj, salis se, tu i u vreme komunizma nije bilo.

Oko naplacivanja obreda u crkvi: znas li kako svestenik prima platu, sigurno da ne znas, jer onda ovo ne bi ni pominjao. Informisi se...

Kako se to 'guraju' na fakultete koji se bave svetovnim naukama?

Islam nije Crkva, vec verska zajednica. Pa zaboga, u Turskoj, Vaseljenski patrijarh, znaci patrijarh svih pravoslavnih u svetu, ne sme da nosi mantiju na ulici, jer mu islam to ne dovoljava, zemlje u kojima se homoseksualnost kaznjava smrcu su po uredjenju islamske i postiju serijat, a to je verski zakon koji je kod njih iznad ustava... daj ne lupaj vise, jer cu pomisliti dame zezas... samo se u islamu homoseksualnost kaznjava smrcu!!! tako da nemoj da pricas kao je on liberalan.

jos nesto, govoris o SEKULARIZACIJI religije, ovo je tek nonsens, Vujaklijin recnik u ruke pa onda pisi. Drzava moze biti sekularizovana, PRAVNICE ili buduci pravnice, jadan onaj kome ti budes sudio ili koga budes zastupao.

sto se tice zakona(opet ja ucim pravnika), srbija je dekriminalizovala (a to znaci da vise neko delo nije krivicno po slovu zakona, cisto da ne trazis po Vujakliji) homoseksualnost jos 1994 godine, a sa liste bolesti je homoseksualnost uklonjena 1996. dok je dr. Jovan Maric bio predsednik udruzenja psihijatara Srbije, a sada je ambasador u JAR.

Lep ti je taj snimak, ali potrazi i one druge... javna pogubljenja pedera od strane islamista. I pored svega ja ne generalizujem, poznajem dosta muslimana, pa i ponekog imama, a i jednog muftiju i njihovi licni stavovi su veoma liberalni, ali ih ne iznose javno, jer bi zavrsili karijeru...ista je stvar i kod pravoslavne crkve..

A kako se, molim te, to crkva mesa u tvoj zivot? neko te privodi u crkvu na sluzbu? ili te silom neko pricescuje? bas me zanima, ako takav postoji, reci mi koje i ja ovde odgovorno tvrdim da ce se taj naci pred velikim crkvenim sudom.

Mislim da sam odgovorio na vecinu tvojih navoda, ako sam koji preskocio, citiraj i rado cu odgovoriti na njega. Ipak je 5 ujutro.
Korisnikov avatar
By Vel boy
A to sto u kanonima crkve postoje odluke da se homoseksualcima zabranjuje pricesce, kao uostalom i svim ostalim koji cine preljubu, dakle sex van braka i homoseksualci se ne razlikuju po kazni koju dobijaju zbob toga,
opet, nema logike u tom crkvenom kanonu koji izjednachava hetero preljube sa obichnom ljudskom homoseksualnoshcu. ja bih da se i taj kanon izmeni.
uz to, ti meni navedi bar primer gde je crkva odbila da da prichest nekom npr. preljubnom heteroseksualnom mushkarcu!! pa, crkva se ne usudjuje da heteroseksualnim mushkarcima uopshte i ulazi u privatni zivot i intimu, za razliku od onog shto radi nama gejevima.
dakle, ne samo da taj kanon nije fer ni razuman vec ga ni ne sprovode prema heteroseksualcima.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Malo konfuzno formulisano, ali da, to je stav. A on se zasniva na Bozijoj zapovesti: radjajte se i mnozite i napunite zemlju...

Ne radi se o odlukama, jer govorimo o Svetom Pismu, koje je za vernike autoritet, nego o direktnoj zapovesti, kpja je u Svetom Pismu izrecena.

Iz te zapovesti su izvedeni kanoni koji propisuju sankcije za svako ponasanje kojim se zapovest ne postuje.

edit:

Ovo je profesionalni odgovor na pitanje, a ne i stav koji zastupam... Cisto da se ogradim od napada po tom pitanju :)
a, verujem da cesh se sloziti da se moze razmnozavati i bez korporalnog heteroseksualnog koitusa, npr. veshtachkom oplodnjom, pa zashto je opet crkva i protiv toga?
Korisnikov avatar
By neny
alexandre lepo li je tebi u tvom svetu!sta ti drugo kazem nego ostani u njemu i dalje kao mislis da je to pametno.s obzirom da bilo kakvu vrstu racionalne diskusije odbijas.
covek je stvarno jedno tesko autodestruktivno bice.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dina
Iz toga onda proizlazi da prema Svetom pismu, kanonima itd homoseksualci jesu u grehu ali je i najveci broj heteroseksualaca u grehu takodje, sem malog procenta ljudi koji seks imaju u braku i iskljucivo u svrhu dobijanja dece. Za sve ostale se takodje moze postaviti pitanje kako mire svoju veru i nacin zivota...
Upravo tako bi trebalo da kaze crkva, ali ona ni toliko poshtena ne zeli da bude. Jer, da crkva to tako kaze, onda se ne bi svidela velikoj vecini heteroseksualaca (a, ako se ne svidish velikoj vecini bilo chega shto kao predstavlja vecinu ljudskih bica, onda joj /crkvi/ ode nizbrdo i moc i uticaj i mach i shargarepa).
Jer, to bi znachilo da jedini seks koji je dozvoljen je onaj i onako chest /bolje reci redak/ SAMO ONAJ koji ima JEDINI I ISKLJUCHIVI CILJ oplodnju. A, koji i koliko to heteroseksualaca, in real life, imaju seks SAMO I ISKLJUCHIVO ONDA u cilju oplodnje i NIKADA VISHE, pitam ja vas? Dakle, koji i koliko to heteroseksualaca ima hetero seks samo i jedino tada (i nikako imalo cheshce), bez cilja da imalo uziva, bez imalo strasti, bez imalo uzivancije, bez ljubavi, dakle samo toliko koliko je najminimalnije potrebno tek da bi se oplodilo, i nimalo vishe, nimalo cheshce?? I, koji i koliko heteroseksualaca bi pristali na to i takav zivot?? :trep:
Korisnikov avatar
By Vel boy
A, onda dolazi Jonatan da nam kaze zapravo pravo stanje stvari, s tim shto to on ochito uzima kao ok i likuje sa tim, umesto kao srz sve crkvene nepravde protiv koje se trebamo boriti
Originally posted by Jonatan

A sad ja da kazem hehehe

Svaki sex van braka Crkva smatra za greh. Dakle, sex bilo koje vrste. Svaki sex u braku nije gresan. Jeste, ima ta varijanta sa produzenjem vrste i pravljenjem dece, ali isto tako pise u Sv. Pismu bas u vezi sexa kao savet supruznicima-ne zabranjujte se jedno drugom, osim po dogovoru :-)
eto, znachi- poshto i silovanje zene u braku doprinosi oplodnji i poshto je izvrsheno u braku (heteroseksualnom, a kakvom drugom) i poshto je heteroseksualno (a, kakvo drugachije)- to je OK i nije greshno po crkvi.

ali, nije OK i greshno je (veeeeoooooma je greeeeshno) kada dva zaljubljena mushkarca i sluchajno vode konsenzualnu ljubav.

eto, na shta se svodi seksoloshko uchenje crkve.
to je pravo stanje, dragi moji, pa vi vidite....
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
@ Vel Boy

Da te ne citiram...

samo par stvari ukratko, obzirom koje je doba.

Prvi tvrdim da Crkva i religija nisu sinonimi i da se ne mogu cak ni porediti. Verovanje je licna stvar svakoga, a religija je sistematizovanje te vere, Crkva je tu da stiti religiju...

Po ko zna koji put! Pisanje kanona crkve je zapocelo pre 2000 godina i zavrseno je pre 1700 godina, svi kanoni su dostupni svakome ko zeli da ih procita i oni su JEDINI merodavni stav crkve po svim pitanjima. Sva druga licna tumacenja kanona su upravo to LICNA.

Zbog ovoga sto sam naveo, branim Crkvu i osudjujem sve koji zbog licnog stava ili nekog interesa iskrivljuju kanone i proizvoljno ih tumace. Crkva kao organizam tu ne snosi krivicu, zato je uporno branim.

Kao stu uporno i osudjujem sve one koji sire bilo kakvu mrznju, a kriju se pod okriljem crkve. Moram da napomenem da je mnogo ljudi u crkvi koji ne osudjuju homoseksualce licno, neki rade sve da bi zastitili one svestenike za koje se zasna da su gay. Ja mogu licno da potvrdim te navode, posto poznajem nekolicinu i onih koji su odbranjeni, a i onih koji su ih odbranili. Ali naravno da to ne moze da izadje u novinama i da se o tome prica. Ovu pricu mogu potkrepiti i ostali pravoslavni teolozi koji dolaze na ovaj forum.

Oko kanona o razmnozavanju: Stavljas u usta Jonatanu nesto sto ni u snu ne bi pomislio, a kamoli rekao. U kanonu stoji: supruznici da se uzdrzavaju jedno od drugod, osim po dogovoru. to znaci da sex ne mora da bude samo reproduktivni, jer, slozices se, ne vodi svaki sex zacecu iz prosto fizioloskih razloga(neplodni dani, na pr.) tako da nema pomena bilo kakvoj sili u obavljanju bracnih duznosti, nego upravo "po dogovoru"

To sta bi Crkva mogla da shvati je diskutabilno, jer smo 'mi' ipak u manjini i to neuporedivoj u odnosu na heteroseksualce.

Necije sexualne navike i sklonosti neces resiti trpajuci ih u brakove, kao sto si naveo, da bi se smanjio promiskuitet...Ja, recimo, sebe ne smatram promiskuitetnim, dok bi neko drugi za mene rekao: drolja neopevana, ali kada sam u vezi, monogaman sam. nekima ne pomaze ni saznanje da su u vezi, nego svaka prilika koja se ukaze biva iskoriscena.

Navodis neke stvari koje su stvar mentaliteta i nemaju nikakve veze sa ovom pricom, naravno da se slazem da kod nas hetero preljunici bivaju glorifikovani, a preljubnice ponizavane i zlostavljane.

Naveo sam da se isto postupa sa gejevima i sa preljubnicima, ti kazes da ne vidis analogiju, vrlo prosto:

preljuba je svaki sex van braka, dva geja ne mogu biti u crkvnom braku, pa samim tim podlezu kazni za preljubu, jer je to sex van braka.

Sto se tice knjige, ne znam gde zivis, odnosno da li si u Srbiji ili ne, ako jesi da li si u bg ili negde drugde. Ali evo ti primer ako si u bg.Mozes je naci u knjizari Bogoslovskog fakulteta, to je ona ruzna crvena zgrada na kruznom toku na karaburmi, ali ne ona na samoj raskrsnici, vec 50 metara niz ulicu. Zatim, mozes naci u knjizari patrijarsije, to je Kralja Petra I br.5 preko puta Saborne crkve, pa na sporedni ulaz iz kralja petra, zatim preko puta patrijarsije u staroj zgradi fakulteta.

ako nisi iz bg, posalji mi na u2u gde si i rado cu te uptiti gde da nadjes knjigu.

Ono poslednje sto si trazio da objasnim:

Tako se kanoni primenjuju, a svakom je duhovniku ostavljeno da proceni vernika da li mu treba epitimija i kolika, to se naravno ne radi bas proivoljno, ali svaki je slucaj jedinstven.

i za kraj:
epitimija je zabrana pricesca na odredjeno vreme, ali ona nije kazna, vec duhovni lek, da bi se covek koji je pod epitimijom kroz vreme koje mu je odredjeno sto bolje pripremio za sv.tajnu pricesca.

ako sam koji tvoj navod preskocio, citiraj i rado cu odgovoriti, sada je vec 5:46, za pola sata ustajem :)
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus

Malo konfuzno formulisano, ali da, to je stav. A on se zasniva na Bozijoj zapovesti: radjajte se i mnozite i napunite zemlju...

Ne radi se o odlukama, jer govorimo o Svetom Pismu, koje je za vernike autoritet, nego o direktnoj zapovesti, kpja je u Svetom Pismu izrecena.

Iz te zapovesti su izvedeni kanoni koji propisuju sankcije za svako ponasanje kojim se zapovest ne postuje.

edit:

Ovo je profesionalni odgovor na pitanje, a ne i stav koji zastupam... Cisto da se ogradim od napada po tom pitanju :)
a, verujem da cesh se sloziti da se moze razmnozavati i bez korporalnog heteroseksualnog koitusa, npr. veshtachkom oplodnjom, pa zashto je opet crkva i protiv toga?
Odakle ti da je crkva protiv vestacke oplodnje?

upravo u Svetigori izlazi feljton tome.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Dina
Iz toga onda proizlazi da prema Svetom pismu, kanonima itd homoseksualci jesu u grehu ali je i najveci broj heteroseksualaca u grehu takodje, sem malog procenta ljudi koji seks imaju u braku i iskljucivo u svrhu dobijanja dece. Za sve ostale se takodje moze postaviti pitanje kako mire svoju veru i nacin zivota...
Upravo tako bi trebalo da kaze crkva, ali ona ni toliko poshtena ne zeli da bude. Jer, da crkva to tako kaze, onda se ne bi svidela velikoj vecini heteroseksualaca (a, ako se ne svidish velikoj vecini bilo chega shto kao predstavlja vecinu ljudskih bica, onda joj /crkvi/ ode nizbrdo i moc i uticaj i mach i shargarepa).
Jer, to bi znachilo da jedini seks koji je dozvoljen je onaj i onako chest /bolje reci redak/ SAMO ONAJ koji ima JEDINI I ISKLJUCHIVI CILJ oplodnju. A, koji i koliko to heteroseksualaca, in real life, imaju seks SAMO I ISKLJUCHIVO ONDA u cilju oplodnje i NIKADA VISHE, pitam ja vas? Dakle, koji i koliko to heteroseksualaca ima hetero seks samo i jedino tada (i nikako imalo cheshce), bez cilja da imalo uziva, bez imalo strasti, bez imalo uzivancije, bez ljubavi, dakle samo toliko koliko je najminimalnije potrebno tek da bi se oplodilo, i nimalo vishe, nimalo cheshce?? I, koji i koliko heteroseksualaca bi pristali na to i takav zivot?? :trep:
Opet citas ono sto ne pise...

Crkva je najstroze protiv konkubinata, odnosno zivota dvoje ljudi van braka, a pod tim se podrazumeva crkveni brak, jer gradjanski za crkvu nema snagu.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by neny
alexandre lepo li je tebi u tvom svetu!sta ti drugo kazem nego ostani u njemu i dalje kao mislis da je to pametno.s obzirom da bilo kakvu vrstu racionalne diskusije odbijas.
covek je stvarno jedno tesko autodestruktivno bice.
Pa zar cas tako lako odustati od ubedjivanja?!?

Ajde bar onda odgovori na ono oko zakona, predmeta na fakultetu, islama kao religije i islama kao drustvenog uredjenja...

Nemoj sada da si takav...

Oprastam i neobavestenost i neznanje i losu upornost i konfuznao izlaganje, ali ne oprastam odustajanje, pa neces valjda napustiti debatu samo zato sto si jednu rundu izgubio?

Ja priznajem da sam od Vel Boya izgubio jednu, naravno da necu reci koju, pa makar mi pustali JK celu noc :D
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
A, onda dolazi Jonatan da nam kaze zapravo pravo stanje stvari, s tim shto to on ochito uzima kao ok i likuje sa tim, umesto kao srz sve crkvene nepravde protiv koje se trebamo boriti
Originally posted by Jonatan

A sad ja da kazem hehehe

Svaki sex van braka Crkva smatra za greh. Dakle, sex bilo koje vrste. Svaki sex u braku nije gresan. Jeste, ima ta varijanta sa produzenjem vrste i pravljenjem dece, ali isto tako pise u Sv. Pismu bas u vezi sexa kao savet supruznicima-ne zabranjujte se jedno drugom, osim po dogovoru :-)
eto, znachi- poshto i silovanje zene u braku doprinosi oplodnji i poshto je izvrsheno u braku (heteroseksualnom, a kakvom drugom) i poshto je heteroseksualno (a, kakvo drugachije)- to je OK i nije greshno po crkvi.

ali, nije OK i greshno je (veeeeoooooma je greeeeshno) kada dva zaljubljena mushkarca i sluchajno vode konsenzualnu ljubav.

eto, na shta se svodi seksoloshko uchenje crkve.
to je pravo stanje, dragi moji, pa vi vidite....
Ovo sam vec protolkovao...

Ali opet pravis zakljucke kako tebi trenutno odgovara, molim te, citiraj mesta na kojima si ti dosao do ovih zakljucaka i kojim sistemom zakljucivanja..
Korisnikov avatar
By neny
alexandre nikakvu bitku ja nisam izgubio,a ovo tvoje odbijanje da se prihvatis realnost i autisticnost,samo pokazuju tvoju slabost.
ja nista konfuzno nisam rekao,naprotiv bio sam vrlo jasan.
svesteno lice nema sta da trazi na pravnom fakultetu.jako vole da se bave gej ljudima,razbijaju njihova okupljanja,a ne daju da npr. neko udruzenje odrzi raspravu o necijim pravima na njihovom fakultetu.
i molim te prestani da realitivizujes stvari.ono sto je najgore radis sve na svoju stetu.
odbijas sekularnost,i jos se zalis sto popovi ne mogu da razbijaju i parade u turskoj.
strasno!ne znam da li ti nekad razmiljas racionalno ili stalno egzistiras u tom autisticnom svetu,u kome je naravno crkva i to iskljucivo pravoslavna vecita zrtva neke teske svetske zavere.
pun si predrasuda i dogmi,i stobom se ne moze diskutovati ,jer nicije argumente ne prihvatas,cak ni opste cinjenice sto je najgore.
komunizam pljujes,ne znam samo zasto,ali sam siguran da za fasizam imas samo reci hvale,bas kao i spc,uostalom slika govori vise od reci:
Slika
Slika
Slika
Slika

a sto se tice zakona znam sve i to uzduz i popreko sigurno bolje nego ti.i znam da su ovdasnji zakoni klerikalni i najnazadniji na svetu.
znam i sta je islam,ali i znam sta je sekularnosr i turska,evo procitaj malo informisi se:http://www.globalgayz.com/g-turkey.html
a kao ateista ne mogu da opstajem zato sto je crkva,prvenstveno spc infiltrirana u sve drustvene i drzavne institucije.od uvodjenja u skole,pa do danasnjih dana vojske.
nijednu rec kritike nisi imao zao organizaciju koja je u krvi do lakata.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by AngraMaina
hm, tezak izbor... ali... mislim da je ipak bolje da budemo moderniji :D

(negde na 1:48 je trojerucica :) )

''
Imam mp3:P-a imam i od Legendi-VRLO je dobra,a pevaju je kao Čista Djevo
Korisnikov avatar
By Vel boy
@ Vel Boy

Prvi tvrdim da Crkva i religija nisu sinonimi i da se ne mogu cak ni porediti. Verovanje je licna stvar svakoga,
pa to je chak i ateista Ulix bio rekao i razluchio pa si se opet prepucavao sa njim i kontrirao mu....
Originally posted by Alexandrus Magnusa religija je sistematizovanje te vere, Crkva je tu da stiti religiju...
:zev:
Po ko zna koji put! Pisanje kanona crkve je zapocelo pre 2000 godina i zavrseno je pre 1700 godina, svi kanoni su dostupni svakome ko zeli da ih procita i oni su JEDINI merodavni stav crkve po svim pitanjima. Sva druga licna tumacenja kanona su upravo to LICNA.
kako moze ta crkva da onda ochekuje da ce ta neka pravila i obichaji stari (sve i da uzmem ovoliko kao zdravo za gotovo) vishe od 2000 godina ostati totalno nepromenjeni pri kraju prve dekade 21-og veka nashe ere??

Zbog ovoga sto sam naveo, branim Crkvu i osudjujem sve koji zbog licnog stava ili nekog interesa iskrivljuju kanone i proizvoljno ih tumace. Crkva kao organizam tu ne snosi krivicu, zato je uporno branim.
pa, izvini, ali ukljuchi i razum i logiku malo, hello. to ne bi trebalo biti suprotivstavno veri u dobrog i poshtenog Boga.

Oko kanona o razmnozavanju: Stavljas u usta Jonatanu nesto sto ni u snu ne bi pomislio, a kamoli rekao. U kanonu stoji: supruznici da se uzdrzavaju jedno od drugod, osim po dogovoru.
Jonatan je rekao da kanon kaze- ne zabranjujte se jedno drugom, a poshto je zena u "verskom" braku nuzno treba da je ponizna i da sluzi muzu, to "osim po dogovoru", slozicesh se, u praksi "verskih" brakova je znachilo i znachi - zeno, ako ti muz DOZVOLI da mu se zabranish.....
to znaci da sex ne mora da bude samo reproduktivni, jer, slozices se, ne vodi svaki sex zacecu iz prosto fizioloskih razloga(neplodni dani, na pr.) tako da nema pomena bilo kakvoj sili u obavljanju bracnih duznosti, nego upravo "po dogovoru"
e, o tom malo i da prichamo- koliko li tek ima neplodnih i nerodnih (i to namerno neplodnih i nerodnih hetero brakova u kojima su supruznici jednostavno odluchili da NECE da imaju decu) heteroseksualnih brakova i niko im ni de ni bre, a kamoli da ih diskriminishe, vredja, tuche, izbacuje s posla, stana, grada, drzave..... A, koja li je to razlika izmedju npr. njih takvih i gej parova u drushtvu? Ja ne vidim nikakvu do te shto su ovi prvi parovi suprotnih polova a ovi drugi parovi istih polova. Pa, ovi prvi imaju sve beneficije i privilegije koje hetero parovi inache i uzivaju, a ovim drugima se namece od drushtva strah i da zive bioloshki a nekmoli neshto drugo.
Je li to hrishcanska pravda i dobrota??
To sta bi Crkva mogla da shvati je diskutabilno, jer smo 'mi' ipak u manjini i to neuporedivoj u odnosu na heteroseksualce.
Eto, znao sam.... sve se svodi opet na tu "poentu"- mi smo u manjini pa ne mozemo nishta, a heteroseksualci su u vecini pa mogu sve shto hoce. i pomirimo se s time, je li? tipichno, Alexandrus-e, tipichno. I got your number, at least....

A, koji je moj odgovor na tu "poentu" mozesh da vidish u mom odgovoru Alterushi u temi "Stanje nacije" u Aktivizmu.
Necije sexualne navike i sklonosti neces resiti trpajuci ih u brakove, kao sto si naveo, da bi se smanjio promiskuitet...Ja, recimo, sebe ne smatram promiskuitetnim, dok bi neko drugi za mene rekao: drolja neopevana, ali kada sam u vezi, monogaman sam. nekima ne pomaze ni saznanje da su u vezi, nego svaka prilika koja se ukaze biva iskoriscena.
Kad cemo se vec ispovedati, da se i ja ispovedim
skoro 33-a mi je godina i veliku vecinu zivota (99.99%) sam proveo u nezeljenom celibatu i abstinenciji (kao retko i koji monah), ne zato shto me niko nece (tek da vidish, suprotno!) vec zato shto iskreno moralno tragam za vezu onakvu kakvu ja hocu a hocu iskljuchivo na uzajamno poshten i dostojanstven nachin. No, homofobija i heteroseksizam drushtva (chak i ovog rust-belt-dela americhkog, a da ni ne pricham o drushtvima zemalja ex-Yu, bilo kojih) mi totalno otezava i onemogucuje to. Nisam glup pa da ne vidim u ovom problemu pochetno izvorishte- ksenofobija, klasne kontrastiranosti, homofobija, heteroseksizam.... drushtva u kom sam mi otezavaju okolnosti u kojim zivim.
Zato sam totalno umoran i zgadjen nad tim stanjem stvari u kom se homofobima i heteroseksistima daju totalno odreshene ruke da se izivljavaju nad gej ljudima (koji, poput mene to chajk totalno chuvaju za privatnu stvar! pa, opet nije vredelo, pa opet ne valjade heterosima), a konzervativne crkve (ukljuchujuci i ogavnu SPC) u toj sramotnoj leshinarskoj raboti prednjache. Nek' im Bog oprosti, ja vishe NE MOGU!
Navodis neke stvari koje su stvar mentaliteta i nemaju nikakve veze sa ovom pricom, naravno da se slazem da kod nas hetero preljunici bivaju glorifikovani, a preljubnice ponizavane i zlostavljane.
Ko gradi i podrzava taj mentalitet?
Naveo sam da se isto postupa sa gejevima i sa preljubnicima, ti kazes da ne vidis analogiju, vrlo prosto:

preljuba je svaki sex van braka, dva geja ne mogu biti u crkvnom braku, pa samim tim podlezu kazni za preljubu, jer je to sex van braka.
ma, ti meni bre pokazi i dokazi da je crkva u ovo vreme ikako i ikada kaznila neki hetero par zbog preljube ili bilo chega??

ostalo, ok, hvala, whatever......
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
UH!

Koje je to gay okupljanje razbila crkva? pa da se i slozim da je razbila onu gay paradu, o kojoj sam toliko napisao, navedi mi jos koji primer...

zasto ne bi svesteno lice moglo da udje na pravni fakultet? Dr. Velibor Dzomic je svestenik, a u isto vreme doktor pravnih nauka...

opet neobavesten...Tribine na bogoslovskom fakultetu se odrzavaju svakog cetvrtka, ako imas temu i dovoljno materijala za jednosatno izlaganje, licno cu ti zakazati termin, temu sam biraj, jer diskriminacije nema.

zar kod nas sekularnost nije ustavom garantovana? ja je ne odbijam, pa zaboga zivim u sekularnoj drzavi. A inputiras mi nesto sto nisam rekao: da zalim sto popovi nisu u turskoj razbili paradu, ne budi smesan...

o islamu ne znas, jer da znas ne bi ga koristio u polemici jer je samo na tvoju stetu. Sto se tice Turske, za koju tvrdis da je sekularizovana, kako objasnjavas desavanja oko zabrane nosenja marama na fakultetima u turskoj, o tome se jako mnogo pisalo, a cisto je religiozno pitanje...

Nisam autistican i nigde nisam pomenuo da je crkva bilo cija zrtva, pa citaj pobogu sta pisem...

Od predrasuda ne bolujem, navedi mi neku koju sam izneo...

A govor mrznje u poslednjoj recenici govori o tebi, ali da i to objasnim:

ne znam koliko imas godina, ali ocigledno nisi ziveo u vreme komunizma kod nas, ja jesam, tada je upravo crkva bila ugnjetavana i to sa svima onima koji su se usudili da kazu da su vernici...

fasizam mi je stran koliko i hetero sex, sto ce reci, apsolutno stran, a sta nam slike govore:

na prvoj, koju nazalost vidim samo do pola je neki pamflet iz drugog svetskog rata...

na drugoj, je episkop Vasilije zvornicko tuzlanski koji sece kolac tadasnjem predsedniku republike, a sadasnjem haskom optuzeniku, a ti kao pravnik bi morao prvi da se slozis sa tim da je svako nevin dok se ne pokaze suprotno.(ja ne mislim tako i za mene je on ratni zlocinac)

Na sledecoj slici su: Tomislav Nikolic, Patrijarh Pavle, prota Radic i episkop Porfirije, samo mi pojasni zasto je ova slika bitna

jedina koja bi mogla da bude optuzujuca je poslednja slika na kojoj otac Gavrilo, iguman manastira Privina Glava kod Sida, blagosilja vojnike, ali ti naravno tu vidis samo zlo, stavi se u kozu tih mladica, koji su dosli po blagoslov ne za ubijanje, nego blagoslov da se zivi vrate, jer je u pitanju vreme rata koji je po tebi verovatno izazvala crkva...

zapitaj se: Da ne pripisujes ipak previse moci organizaciji koja ni fizicki ni materijalno ne moze da se pohvali snagom.

a tvoj poslednji navod da ne mozes da opstanes kao ateista jer te crkva ugnjetava, moras da pojasnis i navedes neki konkretan primer, to sto je u skolama veronauka je sasvim normalna stvar, ja sam je pohadjao kroz celu osnovnu skolu, jer sam ziveo u nemackoj, gde je veronauka najprirodnija stvar na svetu, takodje je najprirodnija stvar na svetu da vernici koji su u vojsci mogu da praktikuju svoju veru nesmetano, jer to ustav garantuje..
Korisnikov avatar
By Vel boy
Odakle ti da je crkva protiv vestacke oplodnje?

upravo u Svetigori izlazi feljton tome.
i za neheteroseksualce?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
da li neko moze ovoj deci da objasni da je jedno "vernik" a drugo "pravoslavan" i da mozes da verujes u sta god hoces niko ti ne brani, ali ako hoces to da nazoves "pravoslavnim hriscanstvom" onda moras da prihvatis neke basics - npr, i relevantno za ovu diskusiju, spasenje se postize samo kroz crkvu.

ajde teolozi objasnjavajte za sta vas imamo ovde! nego ko neke zadusne babe se tu pregonite...aaaa

e idem da spavam :sleep:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Opet citas ono sto ne pise...

Crkva je najstroze protiv konkubinata, odnosno zivota dvoje ljudi van braka, a pod tim se podrazumeva crkveni brak, jer gradjanski za crkvu nema snagu.
ne, mili

Dina i ja smo tamo prichali o greshnosti/negreshnosti seksualnih praksi ljudskih bica, ne o braku niti konkubinama. Prichalo se o ne/shvatanju kako je navodno za crkvu samo i jedino seks za prokreaciju ok, svakav drugi bilo kada drugi greshno, pa sam se samo pitao shta prosechni heteroseksualci kazu na to......
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 24
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!