Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Dragonite, koliko košta taj zasebni filter i je l' ima neki minimalni kapacitet akvarijuma da bi se on koristio? :)
By Dragonite
Pa, recimo da je granica negde između 25 i 30 litara. Teorijski, spoljni filter može da se koristi i za manje, ali prosto nema potrebe.

Stari akvarijum koji vidiš na prethodnim slikama je imao oko 28 litara, ako se dobro sećam (bez filtera) i sistem je bio jako efikasan. Ovaj novi sa gornje slike ima oko 70 litara.

Spoljni filter ne košta puno, bile su pojedinačne cene za akvarijum, poklopac i spoljni filter (sve ukupno 2100 dinara) i valjda je bio oko 200, 250 dinara. Možeš kod stakloresca da praviš i da ti on zalepi silikonom, možeš i ti da lepiš, a verovatno to rade i u akvarističkoj radnji. Ja sam tamo uzeo ovaj akvarijum.

Takođe ti trebaju biokeramičke kuglice, koje su jako porozne da bi se u njima naselile bakterije, malo vate, sunđer i cevi za prenos vode, kao i pumpa. Ja sam prepravio ovu unutrašnju Atman da vraća vodu u akvarijum, ali ima i sistema sa vazdušnjim pumpama.

Spoljni filter je odlično rešenje za bilo koji akvarijum jer samo njega mehanički čistiš, bolje izvlači otpatke, bakterije koje prerađju amonijak imaju više mesta, ma sve je bolje od bilo kog filtera ili filter pumpe.

Je l' već imaš akvarijum ili hoćeš nov da uzmeš?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
hvala za info. :) znači ceo filter moraš sam da iskonstruišeš. ja sam skontao da ima da se kupi cela ta skalamerija sa svim potrebnim slojevima u sebi. sada imam mali akvarijum od 25 l, ali voda se brzo prlja zbog hrane, a i filter mora često da se čisti (izgleda nije baš neki kvalitetan). zato sam kontao da uzmem spoljni - iz razloga koje si naveo, ali i kao neku investiciju za kasnije, ako se poveća akvarijum. :)
By Dragonite
Pa, ima... pazi, nije to teško, jeste da ima više vrsta spoljnih filtera ali tebi treba najjedonstavniji sa dve pregrade (u jednu ulazi voda, iz druge izlazi) i to je ovako, šematski:

Slika

U pregradu gde ulazi voda ide, odozdo na gore: sunđer (i to da bude zaptiveno da nema prolaza), vata, kuglice, vata. Vata treba da bude ona finiji, bela, a možeš i malo one čvršće zelene da staviš.

To je to :) .

A koje ribice imaš? Daj neku sliku :zongler: .
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to je zapravo sestrin akvarijum koji je preuzela keva. :) ja se samo informišem. tako da pojma nemam koje su vrste unutra. ali klasične su akvarijumske, sigurno ćeš skontati. evo slika. :)

Slika

ne vidi se dobro ta crna (levo, sredina), tu su još dva muljaša i dva neka čistača slična muljašima, samo su tamniji i imaju "rogove".
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Jel neko drzi neke normalne, khm str8 look ribe? Tipa pirane, jegulje?:egzorcist:
By Dragonite
:lol:

Držao sam sijamsku ajkulu, catfish i gomilu drugih vrsta :jezik: .

2Q, ovo su Xiphophorus (narandžaste) ili swordfish, a ova u prvom planu je trudna, očekuj malce uskoro (to je živorotka, narandžasti su od rođenja). Mužjak ima sablju na repu. Vidiš ih na slici mog akvarijuma kao neodređene mrlje :D .

Ove prugaste su barbusi, ne bi trebalo da ih mešaš sa ksifo, a i treba da ih ima barem 6 pošto su jatne.

Crna je Black Molly, to su takođe živorotke.

PS Ksifo vole da skaču.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
e da, sad sam se setio svih imena kad sam pročitao. :) imam dve ili tri ksifo ženke i sve imaju stomake. doduše i ranije se to dešavalo, ali nikad nismo videli mlade (verovatno ih neko pojede). obratiću pažnju ovaj put. a čini mi se da se i kod mene na slici vidi mužjak, ovaj skroz desno. i još se nije desilo da skaču iako je akvarijum nepokriven.

barbusa ima 5 ili 6. a molly dve. a zbog čega ne treba da se mešaju barbusi i ksifo?
By Dragonite
Zato što barbusi pojedu male ksifo :D .
Mada, sve životorke (gupi, ksifo i moli) nakon porođaja jedu svoje mlade.

Ma, ja nešto nisam ljubitelj barbusa, znaju da budu malo agresivni... Jeste, to desno na slici je ksifo mužjak. Imate li neku biljku u tom akvarijumu (ove iza mi deluju kao veštačke?) da se male sakriju?

Alternativna je da ženku ksifo izvadite u neku teglu kad joj baš naraste stomak :) .

A kakva je filtracija tu?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
hmm, tako sam i mislio. :) videću onda da je izdvojimo, mada kontam da je tu problem održavanje te vode, jer nema ni grejač ni filter. a i posle ne znam kako sačuvati mlade, pretpostavljam da njima ipak treba poseban tretman.

veštačke su biljke, ali ima još jedna sa širokim lišćem, ne vidi se na fotki. a barbusi se stalno međusobno vijaju, ali ne napadaju ostale ribice.

filter je onaj običan sa vazdušnom pumpom i sunđerom.
By Dragonite
Onda će vam spoljni filter jako koristiti :) .

Ma, ne morate da gajite i mlade (nikakav poseban tretman, samo da ih veće ne pojedu par nedelja dok malo ne porastu), a u pravu si za uslove vode... ja moje mlade držim u spoljnom filteru :minibounce::minibounce::minibounce:.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ups, nisam ti odgovorio. :blush: znači, pored svih nabrojanih prednosit, spoljni filter može da se koristi i kao mrestilište. zanimljivo... :misli:
Korisnikov avatar
By Still
imam akvarijum 20godina, trenutno jedan od 100litara,
nemam pravo bilje, jer mi ribe koje imam iz reda biljnih pirana prozderu sve sto ima lisce u roku od jedne noci, tako da koristim ono plasticno (uverljivije)
znaci, imam Siver dolare i cistaca
najduze mi zivela riba nekih 17godina i jako sam ponosna na to :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!