Sad cu da udavim temu
@Ulix
I ja sam stekao utisak da si osoba koja ne voli eufemizme
S to se mene tice, i nije surova, ali je drugi cesto tako dozivljavaju. U principu, da bih bio surov prema nekom, potrebno je da imam neku zelju da doticnu osobu povredim ili ponizim,a kada govorimo o komunikaciji sa ljudima na faksu, konkretno, meni ne da nije stalo da ih povredim, nego mi nije stalo ni da im se obratim.
Da, mislim da nije ista situacija sa kolegama, prijateljima ili samo poznanicima, ali rekao bih da nije sustina samo u tome da ti ne zelis nekoga da povredis ili ponizis (jer nikome tok misli ne pise na celu), vec i njihova interpretacija i tu se jedino ogleda razlika u tome sta je ucinjeno s namerom, a sta iz nehata, ali je ucinjeno. A interpretacija moze zavisiti od karakternih crta osobe, raspolozenja, ili situacije, te upravo stoga smatram da stav treba verbalizovati na tzv. drustveno prihvatljiv nacin, da bi covek makar bio siguran, da ako neka "veza u komunikaciji pukne"- da nije zbog njega. I slozicemo se da ipak postoje bar osnovi takvog ponasanja. Poznajem ljude koji zaista umeju cinicno i nadmeno da se ponasaju prema drugima. Recimo, padaju mi na pamet oni koji pate od toga da
non-stop ispravljaju tudj akcenat ili izrazavanje ili da te popljuvaju ako ne znas neke "elementarne stvari opste kulture, kao kakva paorenda, u kom veku zivis
![:roll:](./images/smilies/rolleyes.gif)
", ali to oni ne shvataju uvredljivim iz svoje perspektive te se okruze cuvenim "prosto takav sam, uzmi ili ostavi", pa cak to i gledaju kao na kakvu misiju toboze prosvecivanja ljudi, sve u duhu Dositeja.
![:isus:](./images/smilies/isus.gif)
A meni to i dalje zvuci kao lose opravdanje za bezobrazluk- cak i ako njima ne smeta isti tretman, ne znaci i da ga i drugi ljudi vole.
To je samo jedan primer, ali generalno, mislim da postoje elementi kulture komunikacija, koji ne podrazumevaju izvestacen osmeh, ali podrazumevaju da ne mora da se zamraci prostorija ako je nekome los dan
Dakle, ne govorim im stvari ni dobronamerno ni zlonamerno, ali nikad ne koristim eufemizme. Jer mi se cine ruznim i providnim i u neku ruku uvredljivijim. To nekako dodje kao da nemas muda da kazes sta mislis, pa uvijas to da zvuci lepse.
Ne slazem se da eufemizam ima obavezujuce veze sa deficitom muda.
Npr. kada mi je drugarica nedavno (oktobarski rok zaista unistava zdravlje) naglo smrsala usled bolesti, i zaista izgledala lose, iskreno nije mi palo na pamet da joj povrh svih muka jos i kazem "jao, sto uzasno izgledas" (svako ima ogledalo, ne treba jos neko da ti spocitava izgled), cak i kada me je pitala onako kroz salu na svoj racun "je l sam i dalje kao zombi", znam da bih bio kreten ako bih joj takvo sto potvrdio, vec sam joj rekao "izgledas bolje nego pre nedelju dana" (a zapravo, nazalost, izgledala je bolje samo malo).
Na koncu, pozitivne afirmacije, ma kako na njih po obicaju cinika posprdno gledali u kontekstu “plitke” new age filozofije, imaju opravdano utemeljenje u psihijatriji.
Neko ume da ceni takav nacin komunikacije, pa postoje ljudi sa kojima imam sjajne odnose, dok to neki ljudi tumace kao bezobrazluk, neko treci kao cistu zlobu, neko cetvrti kao nezainteresovanost, itd. Ljudi tumace stvari kako pozele, a ja sam, kao sto vec rekoh, nesposoban da se pretvaram da me zanimaju ako to nije slucaj, kao sto ne umem ni da se pretvaram da je neko zanimljiv, ako je dosadan. Nije da nisam pokusavao, samo mi to jednostavno ne ide.
Dobro, bitno je da si pokusao
Sve to se ne odnosi na prijatelje. Prijatelji me poznaju, i pretpostavljam da imaju pravu ili u svakom slucaju tacniju sliku o meni. Prijateljski odnos u ovoj temi i ne treba razmatrati, jer prijatelj nije neko ko bazira odnos na tebi samo na osnovu utiska koji odajes. Prijatelj te zaista poznaje. Bio ti taj dan zainteresovan za komunikaciju ili ne, bio uctiv ili bezobrazan, bio ovakav ili onakav, nije vazno: prijatelj te poznaje. Prijatelj se nece vezati za utisak, pa tu postoji jos najmanja potreba za pretvaranjem i eufemizmima. Jer ako se moj prijatelj uvredi jer mu kazem da su mu ruzne patike, onda jebes takvog prijatelja.
Ipak, jedno su patike, a drugo stvari koje zaista mogu dotaci ljude.
A ako su prijatelji, tim tek treba biti oprezniji.
Takve minorne stvari ni ja ne bih stavljao u eufemizam.
Nadam se da smo se negde razumeli.