Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
posto su svi oko mene rodjeni antitalenti za kiflice (eh, moja baka, laka joj zemlja, samo ona je umela da ih pravi), evo sta sam nasao na netu:

1 kg brašna
2 кašičice soli
2 kašičice šećera
1 šolja ulja
2 šolje mleka
1 kockica kvasca
1 puter za rendanje preko kiflica

U mlako mleko staviti šećer, so i kvasac. Ostaviti par minuta da kvasac nadođe a onda staviti sve ostale namirnice i zamesiti testo da bude glatko. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Kada je testo nadošlo,uzmemo da ga premesimo. Podelimo na jufke. Jufku rastanjimo i isečemo kiflice. Stavimo džem i zavijemo kiflice.Premazati žumancetom i narendati puter (koji je pre toga bio u zamrzivaču) preko.

molim vas prekontrolisite jer cu se verovatno usuditi da eksperimentisem za koji dan

svaka sugestija je dobrodosla
Korisnikov avatar
By Marvin
Pa kod kiflica ti način mešenja i umotvanja dođe mnogo bitniji od sastojaka testa.
A to se ne može internetski opisati... moraš da snimiš "rad ruku" od neke majstorice :)

(mama Marvin pravi najbolje ali najbolje kroasane na svetu... i nije to sad fora "mamina kujna je najlepša" (ja kuvam bolje od nje) ali kroasani... :drama: )
Korisnikov avatar
By Marvin
Jedino sad ti mogu reći da jufke treba 2,3 puta da formiraš i premazuješ margarinom (ne tim zamrznutim, nego mekanim, za premazati).
Korisnikov avatar
By AngraMaina
hm, umem da mesim gibanicu, da li su pokreti slicni??
Korisnikov avatar
By Blady
Ja se ne razumem bas.. ali meni deluje ukusno :hekla:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Marvin
Jedino sad ti mogu reći da jufke treba 2,3 puta da formiraš i premazuješ margarinom (ne tim zamrznutim, nego mekanim, za premazati).
e da. gorepomenuta (semper gratae memoriae) baba je premazivala jufke svinjskom mascu, ali mi to deluje skroz odvratno a i ne znam gde da nadjem svinjsku mast. a bojim se da bez toga nece imati onaj ukus

ali da, definitivno radije margarin, hvala sto si mi skrenuo paznju
Korisnikov avatar
By Marvin
E, pa ako hoćeš babin ukus, onda mast da nabaviš :yes:

Ovde unas ima po marketima.
Kao čak i upakovano industrijski.
U čašama kao za pavlaku.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Marvine, evo ja i jos jedan forumas bi rado probali te djakonije.. ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Ni ja se ne razumem, ali prvi put čitam da se gibanica MESI.

Što se kiflica tiče...hm, pa i nemam šta da kažem, baš.

Kad se izveštiš, zovi, u svakom slučaju...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
pa u stara vremena, kada se kore nisu kupovale nego su se morale napraviti, nije postojao drugi nacin nego putem mesenja.

gibaju sam razvlacio samo tako, umesim, ostavim da odstoji (sa mazanjem mascu!) razvucem koru, pa bacim ulje (kasikom, tek za to treba uvezban pokret da ne bude previse i da ne bude u obliku kapljica), pa kad je savijem, bude ko zmaj :superheroj:

joj to razvlacenje sam najvise voleo, ali ne pamtim kad sam poslednji put pravio, mada mislim da bih jos uvek umeo, to se dodirom oseti kad je testo spremno da se razvuce, da li mu treba ulja i sl.

eh bako bako, hvala ti gde si da si :radosnice:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Pa kod kiflica ti način mešenja i umotvanja dođe mnogo bitniji od sastojaka testa.
A to se ne može internetski opisati... moraš da snimiš "rad ruku" od neke majstorice :)
Tacno. Evo ja sam se potrudila da nadjem pravilan rad ruku pri meshenju testa, pa gledaj, uchi i udji u shtos, Angra...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rArcjHSE ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By Mars
@AM, I ispadne bolja gibanica od onih profi umešenih kora?!

Ja ono što sam par puta jeo po kućama, bilo je ... šta znam, kao neka SAVIJAČA sa sirom, daleko od gibanice. Predebele kore. Ma nisu ni kore.
Korisnikov avatar
By Mars
Jao, teta Daco. Kako je lepo sve ovo videti.

Sad cu i ja da placem malo.
Korisnikov avatar
By Mars
A sad cu da umrem od smeha!

NISI GROMADA OD KAPACITETA, NEGO GROMADA OD - VELIČINE!!!
Korisnikov avatar
By jukie
E, pa ako hoćeš babin ukus, onda mast da nabaviš :yes:
Ovde unas ima po marketima.
Kao čak i upakovano industrijski.
U čašama kao za pavlaku.
Ima i u nekim "salamicama" kao pašteta u crevu ili sir za mazanje.
btw čuo sam da je mast od mangulice najzdravija od svih masti
:piggy: mangulica je jedno prase prekriveno vunom
Korisnikov avatar
By starky
konacno u queer varjaci nesto sto ne volim :D

:giggle:
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Mars
@AM, I ispadne bolja gibanica od onih profi umešenih kora?!

Ja ono što sam par puta jeo po kućama, bilo je ... šta znam, kao neka SAVIJAČA sa sirom, daleko od gibanice. Predebele kore. Ma nisu ni kore.
Ne znam za gibanicu, ali ja sam par puta jeo bosansku pitu od sušenih kora.
Umese se te tanke, pa se onda suše na ploči šporeta. I tako tvrde dalje se mažu i slažu.
I prste je da poližeš! :mljac:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Recept je ok, samo nedostaje taj deo sa premazivanjem tecnim margarinom.
Ja se snalazim za umotavanje kiflica kako znam i umem... napravim male loptice, njih izvaljam oklagijom na jako tanko, onda dobiju loptice izgled kuga, pomalo jajastog, stavim sta vec ide u njih i smotam. Onda ih jos i malo zakrivim, da izgledaju kao kiflice...
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Mars
A te kore prave kuci?
AAAAA :cheer:

Prave se!
I upravo mi je strina napravila.

:drama: do sreće

Ovde sam se setio toga, pa sam par dana pričao samo o tome... došlo i do strine... i napravila mi i donela :love:

Kako je ukusno... huh... :drkanje:
Korisnikov avatar
By erkondisn
evo jedan recept za kiflice koji sam negdje skupio (s omota kiselog vrhnja da priznam vec...) i koji mi je jedan od omiljenih

pola kg brasna
prasak za pecivo
2dcl kiselog vrhnja
zlicicu soli

izmijesati

i u mjesavinu dodati 1 dcl ulja i 2dcl mlakog mlijeka u kojem je, zajedno sa zlicicom secera (da gljivice imaju 'hrane' za rast i nadimanje tijesta) prethodno otopljen suhi ili svjezi kvasac

od svega toga umijesiti tijesto, koje ne bi smjelo biti pretvrdo.

od tijesta oblikujte 2,3 loptice, koje se na pobrasnjenoj podlozi (da se tijesto ne lijepi jelte) razvaljaju u obliku kruga te isjeku u osmerokute kako bi se od svakog osmerokuta oblikovala kiflica, koja se moze puniti (punjenje se stavlja uz 'osnovicu' tog jednakokracnog trokuta kako bi se zamotalo prema 'vrhu') bilo slatkim (dzem, eurokrem), bilo slanim (sir i sunka) i stavila na namascenu tepsiju.

oblikovane kiflice se premazu jajem (ako su slane, mislim da ce dobro ici i kombinacija jaja i kiselog vrhnja) i posuju sezamom i kimom (po zelji) i ostave 15-ak minuta na toplom mjestu da malo uzadju (taman dok se pecnica zagrije na 200 stupnjeva).

peci negdje oko 20 minuta :)
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Prvi put vidim da ide ista kolichina soli i shecera. :puzzle:
Mada ko zna...
Korisnikov avatar
By erkondisn
a cuj, ako ih slane radis, nema smisla pretjerati sa secerom. ako bas ciljano slatke, da se vise secera staviti. kuhanje je fleksibilno :)

i da... slobodno se u tijesto moze dodati zumanjak ili dva :)
Korisnikov avatar
By Mars
U sve slano, malo secera, u sve slatko - malo soli.

Mnogi to postuju, ja ne, u ono malo slucajeva kad se bavim kujnom...

To sa solju u slatkišima je počelo kad su shvatili da su preterali sa šećerom u njima. Pa umesto da njega SMANJE, oni su rešili da ga donekle NEUTRALIŠU time što posole.
Korisnikov avatar
By cranky
recept ne znam,ali što volim da ih jedeeem,bruka :)
Korisnikov avatar
By Mars
A znate sta...Ja to ne znam kako da objasnim...Ima onih KRUPNIH sa nekim vazdusastim testom, i DRUGIH sa tanjim i valjda kao malo tvrdjim.

Jel znate? Verujte mi, i po kucama sam sretao te dve vrste, nije ono da kazete da moja baba i mama nisu umele da prave... :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!