Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
galateja, ovu raspravu, ti i ja, vodimo vec godinama... iz mog ugla, svaki pokusaj definisanja ljudskih odnosa nas udaljava od samog odnosa, energije koja struji medju ljudima, i pretvara u shematizovane prikaze, kalupe u koje treba da se uklopimo ubuduce, po sistemu kako je bilo u proslosti.
zar je bitnije zasto je tako od onog sto jeste ?
i da li odredjivanjem uzroka i posledica zapravo gubimo spontanost, jer isti/slican pocetak dozivljaja nikako ne mora uvek da ima isti/slican razvoj i kraj ?
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by EYA
zar je bitnije zasto je tako od onog sto jeste?
Naravno da je bitnije ono što jeste. Ali kod mene ti je to kao u priči Zlatna jabuka i devet paunica. Kad zmaj ište vode iz zabranjene sobe, a paunica najebe zbog znatiželje. :D Zapravo, ta znatiželja je kod mene poput nagona gde mi analitičnost dođe kao opsesivno kompulsivna. Zašto, zašto i zašto. Kao i pitanje: šta je IZA iza. Upravu smo obe, svaka na svoj način i pravo rešenje bi bila ravnoteža.
Originally posted by EYAi da li odredjivanjem uzroka i posledica zapravo gubimo spontanost, jer isti/slican pocetak dozivljaja nikako ne mora uvek da ima isti/slican razvoj i kraj ?
Spontanost ne gubim, jer je svaki kontakt izazov za sebe. U mojoj prirodi je želja da ukrotim haos. Naravno, haos arhetipski shvaćen. Sa analitičnošću pokušavam da objasnim ljude, stvari i pojave oko sebe, da razbijem tajnu kako ne bih ponavljala greške.
By Paranoid Androgynoid
Originally posted by Galateja
Zapravo, ta znatiželja je kod mene poput nagona gde mi analitičnost dođe kao opsesivno kompulsivna. Zašto, zašto i zašto. Kao i pitanje: šta je IZA iza.

...

Spontanost ne gubim, jer je svaki kontakt izazov za sebe. U mojoj prirodi je želja da ukrotim haos. Naravno, haos arhetipski shvaćen. Sa analitičnošću pokušavam da objasnim ljude, stvari i pojave oko sebe, da razbijem tajnu kako ne bih ponavljala greške.

:radosnice:
isti slucaj i kod mene. ali potpuno. mislim da sam i pisala negde o toj svojoj potrebi da kopam kopam ispod, iza, pored, okolo samo da u potpunosti budem nacisto sa svim onim pitanjima koja mi bar i samo kratkotrajno ne daju mira. o onim ozbiljnijim da i ne pricam.
zato sam i pisala na prethodnoj strani da san posle svih onih i onakvih iskustava sa 'prijateljima' u proslosti dolazila nebrojano puta u situaciju da, izmedju ostalog naravno, preispitujem i sebe.. i svoje postupke.. ne bih li razumela zasto su se takve situacije uopste desavale? a onda i ponavljale toliko puta. i od kog sam ja to materijala sazdana :lol:
samo sto jos uvek nemam odgovor i kopacu i dalje dok mi ne postane jasno, samo bez losih iskustava nadam se.
Korisnikov avatar
By Khons
vise se druzim sa devojkama, nema neke vece razlike u broju gay/str8...
dve najbolje prijateljice su str8, znaju za mene, i normalno funkcionisemo. sa njima sam pocela da se druzim u srednjoj, malo su teze ponele moje outovanje, ali je ta faza prosla relatiivno brzo. u osnovnoj skoli sam se vise druzila sa decacima, valjda mi je bilo u glavi da ako se druzim s njima, ponasham se kao oni i devojcice ce me voleti. ali nisam imala najboljeg prijatelja u smislu da sa njim/njom o svemu pricam. tako da sam tek negde krajem srednje zapocela tako neki odnos sa nekim. jos ucim.
dalje, svi kvalitetni ljudi koje sam upoznala na fakultetu a smatram ih prijateljima su takodje (igrom slucaja) devojke (takodje str8). opet, vecina zna i normalno funkcionisemo. a oni koji ne znaju nijednom nisu dali do znanja da im smetaju gay osobe.
sad, ja gledam da se sprijateljim sa osobama za koje primetim da su otvorene, da imaju neku mentalnu shirinu, da osudjuju odredjene ljudske postupke a ne samu osobu, i to mi je najbitnije. a da li su gay/str8/itd, da li su siromasni/bogati, da li imaju ludu frizuru ili se oblace ovako ili onako nije stvarno bitno.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Momo
Ova dva posta impliciraju da je muskarac obavezno osoba muskog POLA odnosno da je devojka osoba zenskog POLA.
Razlika izmedju pola i roda je dobro poznata, da ne navodim definicije i ovde kad postoji citava tema o tome, a ne sumnjam ni da obe znate razliku pa bi bilo lepo da se to znanje primeni pri upotrebi termina pol i rod.
A sta ako neko sustinski ne veruje u rod kao nesto sto je crno-belo, polarizovano, jedno ili drugo (za razliku od pola koji uglavnom jeste ili jedno ili drugo, osim kod ljudi u fazi promene pola ili hermafrodita)?

Ja recimo rod nekako ne vidim tako crno-belo, i nekako uglavnom u slucajevima kada vidim to je vise posledica drustvene uslovljenosti nego necijeg karaktera i ostalog. Cak i medju heteroseksualnim prijateljima imam onih koji po tim nazovi muskim i zenskim karakteristikama vise naginju ka sredini ili drugoj strani nego nekom muskom ili zenskom stereotipu. ne znam koliko sam jasna sad, ali jbg.

Recimo ja sam u fizickom smislu zena, osecam se i definisem kao zena, medjutim moji talenti i sklonosti leze skoro iskljucivo u nazovi muskim delatnostima (recimo, daleko sam bolja sa prostorom nego sa recima itd), imam nekako dominantno muski mozak i ne pronalazim se bas potpuno u tim nekim karakteristikama koje su vezane iskljucivo za zenski rod. Medjutim, posto kod mene to drustveno uslovljavanje nekako nije proslo ja se svakako osecam kao zena, jer za mene zena nije samo nesto sto ima set karakteristika koje se ocekuju kod zene. Uostalom u nekom emocionalnom smislu jesam zena, whatever it meant.

Ne znam, za mene rod nikako nije nesto crno-belo, polarizovano i vezano za polne odrednice. Tako da sam sklonija da tu podelu vrzim prema polu, ako vec moram da pricam o muskarcima ili zenama u tim kategorijama, naravno izuzev u slucajevima kada se neko muskog pola rodno definise kao zena ili obratno.

Odo sad da pijem kafu i budim zenu.
:budilnik:
Korisnikov avatar
By m..
Neko je pomenuo zene feministkinje. Moja 2 strejt prijatelja su vece feministkinje nego vecina zena koju poznajem. Do te mere da me redovno nazovu sovinistickom svinjom kad napravim neku krajnje seksisticku opasku.:zen:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by m..
Ova dva posta impliciraju da je muskarac obavezno osoba muskog POLA odnosno da je devojka osoba zenskog POLA.
Razlika izmedju pola i roda je dobro poznata, da ne navodim definicije i ovde kad postoji citava tema o tome, a ne sumnjam ni da obe znate razliku pa bi bilo lepo da se to znanje primeni pri upotrebi termina pol i rod.
A sta ako neko sustinski ne veruje u rod kao nesto sto je crno-belo, polarizovano, jedno ili drugo (za razliku od pola koji uglavnom jeste ili jedno ili drugo, osim kod ljudi u fazi promene pola ili hermafrodita)?
Prvo moram da kazem (nemoj sad opet neko da shvati ovo kao pridiku) da se termin hermafrodit smatra neadekvatnim i uvredljivim. Umesto tog termina koji se nekad koristio sada je u upotrebi termin : intersexualna osoba :)

Originally posted by m..
Ne znam, za mene rod nikako nije nesto crno-belo, polarizovano i vezano za polne odrednice. Tako da sam sklonija da tu podelu vrzim prema polu, ako vec moram da pricam o muskarcima ili zenama u tim kategorijama, naravno izuzev u slucajevima kada se neko muskog pola rodno definise kao zena ili obratno.
Pa ja sam upravo insistirao da se na temi uvede pojam rod kako se ne bi diskriminisalu upravo ti slucajevi kod kojih se pol i rod ne poklapaju.

I kad bi ljudi to malko postovali u praksi onda se ne bi izletali sa oslovljavanjem u odredjenom jezickom rodu nego bi pustili druge da se sami izraze pa tek onda raspalili u razgovoru sa odrednicama: bato, seko, zeno, tetka, ona, on, ono...
To mozda zvuci malo kao preterivanje ali da ste u mojoj kozi bilo bi vam itekako razumljivo.
Uostalom kako uopste mozes pogoditi neciji pol ? Verovatno na osnovu sekundarnih polnih karakteristika (ili primarnih ako nekog upoznas golog) koje opet ne moraju nista da znace...
Ma ne znam sto bi nekog svrstavao uopste u bilo koju kategoriju na svoju ruku i bez pitanja a kamoli na osnovu medicinskih klasifikacija.

Znaci pol svojih prijatelja ne znam dok god mi sami ne saopste tu informaciju ili im ne zavirim u zdravstveni karton tako da ih po polu ne mogu i ne zelim deliti osim ako ne izraze zelju da to radim :D

A sto rece Eya, druzim se sa ljudima sa kojima mi prija da se druzim, ali ako bi bas sad uzeo da ih razvrstavam po rodu onda bi bilo mesano: muskarci, zene, genderqueer osobe :)
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..
Prvo moram da kazem (nemoj sad opet neko da shvati ovo kao pridiku) da se termin hermafrodit smatra neadekvatnim i uvredljivim. Umesto tog termina koji se nekad koristio sada je u upotrebi termin : intersexualna osoba :)
Ok, bicu pazljivija ubuduce.
Originally posted by m..
Pa ja sam upravo insistirao da se na temi uvede pojam rod kako se ne bi diskriminisalu upravo ti slucajevi kod kojih se pol i rod ne poklapaju.

I to je ok, ljudi uglavnom nisu osetljivi na to, i ne prave razliku. Ja nigde nisam ni pominjala ni pol ni rod. Pominjala sam neke kategorije u koje su se ljudi o kojima pricam sami svrstali ili su u njih upali po automatizmu. Lakse mi je da ih podelim na strejt i gay/bi muskarce i zene, nego da uvodim nijanse ili neke druge odrednice, to bi bilo sumanuto jer bi ukljucilo par gay roditelja koji imaju dete iz heteroseksualnog odnosa, bar 3 metroseksualca, 5 (za srpske pojmove) uzasno senzibilnih strejt muskaraca, par seksualno zbunjenih, par aseksualnih i ko zna sta sve ne, i onda jos da vodim racuna o tome kako bi oni to sve definisali. Uostalom meni za ovu temu nije ni presudno. Kao sto sam rekla pol, rod, i seksualne preference nemaju veze sa kriterijumima prema kojima biram prijatelje.
Uostalom kako uopste mozes pogoditi neciji pol ? Verovatno na osnovu sekundarnih polnih karakteristika (ili primarnih ako nekog upoznas golog) koje opet ne moraju nista da znace...
Pa tako, upravo preko sekundarnih karakteristika, u vecini slucajeva. Bar ja licno ne znam bradate zene, i muskarce sa grudima. Uostalom ako lose procenis, vec ce te ispraviti.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by m..
I to je ok, ljudi uglavnom nisu osetljivi na to, i ne prave razliku. Ja nigde nisam ni pominjala ni pol ni rod. Pominjala sam neke kategorije u koje su se ljudi o kojima pricam sami svrstali ili su u njih upali po automatizmu. Lakse mi je da ih podelim na strejt i gay/bi muskarce i zene, nego da uvodim nijanse ili neke druge odrednice, to bi bilo sumanuto jer bi ukljucilo par gay roditelja koji imaju dete iz heteroseksualnog odnosa, bar 3 metroseksualca, 5 (za srpske pojmove) uzasno senzibilnih strejt muskaraca, par seksualno zbunjenih, par aseksualnih i ko zna sta sve ne, i onda jos da vodim racuna o tome kako bi oni to sve definisali. Uostalom meni za ovu temu nije ni presudno. Kao sto sam rekla pol, rod, i seksualne preference nemaju veze sa kriterijumima prema kojima biram prijatelje.
I kod mene je isti slucaj.
Mada kad izvrtim film jedno 20 godina unazad mogu da izvucem jednu zakonitost: niko od mojih drugara i drugarica nije bio uklaupljen u heteropatrijahalne modele iako je vecina njih str8 :)
Originally posted by m..
Pa tako, upravo preko sekundarnih karakteristika, u vecini slucajeva. Bar ja licno ne znam bradate zene, i muskarce sa grudima. Uostalom ako lose procenis, vec ce te ispraviti.
Ja znam i zene bez grudi, i zene sa bradom i muskarce sa grudima uostalom i ja sam jedan od tih sisoja :lol:
a smara malo kad vecito moras da ispravljas nekog... ponekad me smara i da se upoznajem ako moram da prolazim ceo jbni ritual... to ti je kao kad neke ljude koji se gay/lez pitaju stalno jel imaju devojku/momka posto se jelte podrazumeva da ako si devojka imas momka i obrnuto :barf:
Korisnikov avatar
By m..
Pa i mene smaraju muskarci koji ceznutljivo blenu u mene tupog pogleda i otvorenih usta po prevozu, pa im ich ne mogu, ja bih se isplezila, al se bojim da ce da me izmlate. Smaraju me i tipovi koji me muvaju stalno, pa jbg, i babe koje me oslovljavaju sa sine, i ljudi koji tripuju da cu da se udam i ispituju stalno i sve to, pa trpim nekako, jbg nisu ni ini krivi sto u njihovim svetovima to ne moze drugacije. Bar me vise niko citav ne pita dal sam strejt, osim tako ponekog tamo gde nisam outovana.
By Bombina
moram priznati nemogu da verujem i jer ja feministkinja,jer ja druzim s gej i lezbijkama,i strejtvovke imala sam iskustvo s emocijama
mada nemogu da verujem jer stejtusa zele da budu prijateljstva uz lezbijkama da budu rod-jer imaju nekoga koji su gej/lez i prihvatila je okruzenom drustvo i ideologiju
a presudno je nekoga zele da upoznati uz prijateljstva,kako ce razocarati kada je u pitanju lez zaljubiti strejt a strejt nece,a zasto ulaze uz lez drustvu i kategoricno
nekome kaze da li bi zeleli imati strejt/lez drugaricu
upravo ja to vama kazem -ima dosta vecina uz prijateljstava kod nas je upravo u kombinaciji strejt /gej /lez
mislim da je to nije bezanje od problema..mislim da svi zelimo suprotni pol. ali iz nekog razloga nam to ne ide i onda kazemo da nam to ne treba..ok mozda neko sa zezanje i eksperimentisanje,diskovanje,druzenje i smuvanje,pomazemo o problemima i pazitivno misljenje

strejt podrzava sa mnom i nedaju
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by m..
Pa i mene smaraju muskarci koji ceznutljivo blenu u mene tupog pogleda i otvorenih usta po prevozu, pa im ich ne mogu, ja bih se isplezila, al se bojim da ce da me izmlate. Smaraju me i tipovi koji me muvaju stalno, pa jbg, i babe koje me oslovljavaju sa sine, i ljudi koji tripuju da cu da se udam i ispituju stalno i sve to, pa trpim nekako, jbg nisu ni ini krivi sto u njihovim svetovima to ne moze drugacije. Bar me vise niko citav ne pita dal sam strejt, osim tako ponekog tamo gde nisam outovana.
Sve sto si navela i meni se desava (osim sto tipovi u busu ne bleje ceznutljivo vec razrogaceno, a jednom su me cak i pratili jedva sam zivu glavu izvuko)...
e i onda dodjem na gay forum ili u gay klub ili upoznam nekog ko je lgbq i on se nadje pametan/a da mi gresi rod... e pa da se nose svi u 3 lepe p.m. dodje mi ponekad da pocnem homofobicno da se ponasam u tim trenucima...

evo ako do sad nisam imao kriterijum za biranje prijatelja od sad izrazito vodim racuna o rodnoj senzitivnosti kod drugih :sudija:

EDIT: a ovo poslednje mi je i psihijatar savetovao da radim kako bi ocuvao mentalni mir i ravnotezu...i to je bio u fazonu: "pustite vi aktivizam, pa ne mozete sve ljude nauciti da rod i pol nisu isto, neki ne mogu to da ukopcaju , neki nece da ukopcaju i takve treba izbegavati" :lol:
By Bombina
e pa momo tako je i mi takodje vodimo racuna i birati se svom drustvu
al jeste ima hofobicni prete nemogu da shvate i to ce proce vremena godinu dana da ne bi mogli da promene
By Bombina
draga m...mislis jer one imaju takvu slicnu polemiku
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!