Originally posted by m..
Originally posted by Momo
Ova dva posta impliciraju da je muskarac obavezno osoba muskog POLA odnosno da je devojka osoba zenskog POLA.
Razlika izmedju pola i roda je dobro poznata, da ne navodim definicije i ovde kad postoji citava tema o tome, a ne sumnjam ni da obe znate razliku pa bi bilo lepo da se to znanje primeni pri upotrebi termina pol i rod.
A sta ako neko sustinski ne veruje u rod kao nesto sto je crno-belo, polarizovano, jedno ili drugo (za razliku od pola koji uglavnom jeste ili jedno ili drugo, osim kod ljudi u fazi promene pola ili hermafrodita)?
Prvo moram da kazem (nemoj sad opet neko da shvati ovo kao pridiku) da se termin hermafrodit smatra neadekvatnim i uvredljivim. Umesto tog termina koji se nekad koristio sada je u upotrebi termin : intersexualna osoba
Originally posted by m..
Ne znam, za mene rod nikako nije nesto crno-belo, polarizovano i vezano za polne odrednice. Tako da sam sklonija da tu podelu vrzim prema polu, ako vec moram da pricam o muskarcima ili zenama u tim kategorijama, naravno izuzev u slucajevima kada se neko muskog pola rodno definise kao zena ili obratno.
Pa ja sam upravo insistirao da se na temi uvede pojam rod kako se ne bi diskriminisalu upravo ti slucajevi kod kojih se pol i rod ne poklapaju.
I kad bi ljudi to malko postovali u praksi onda se ne bi izletali sa oslovljavanjem u odredjenom jezickom rodu nego bi pustili druge da se sami izraze pa tek onda raspalili u razgovoru sa odrednicama: bato, seko, zeno, tetka, ona, on, ono...
To mozda zvuci malo kao preterivanje ali da ste u mojoj kozi bilo bi vam itekako razumljivo.
Uostalom kako uopste mozes pogoditi neciji pol ? Verovatno na osnovu sekundarnih polnih karakteristika (ili primarnih ako nekog upoznas golog) koje opet ne moraju nista da znace...
Ma ne znam sto bi nekog svrstavao uopste u bilo koju kategoriju na svoju ruku i bez pitanja a kamoli na osnovu medicinskih klasifikacija.
Znaci pol svojih prijatelja ne znam dok god mi sami ne saopste tu informaciju ili im ne zavirim u zdravstveni karton tako da ih po polu ne mogu i ne zelim deliti osim ako ne izraze zelju da to radim
A sto rece Eya, druzim se sa ljudima sa kojima mi prija da se druzim, ali ako bi bas sad uzeo da ih razvrstavam po rodu onda bi bilo mesano: muskarci, zene, genderqueer osobe