Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Da li lakše sklapate prijateljstvo, drugarstvo i sl. sa muškarcima ili devojkama? Ima li razlike u vašem doživljaju muškaraca i devojaka kao prijatelja?

Ja sam teorijski uvek spremna da kažem kako za prijateljstvo nisu važni pol i rod, ali u praksi u 99% ostvarim kontakt te vrste sa devojkama. Stvarno to ne radim svesno. Nisam feministkinja, niti vučem neku traumu od strane muškaraca, ali nekako ne samo da su mi neinteresantni za vezu, seks, već u većini ne volim ni da se družim sa njima. Ponavljam, to 'ne volim' nije produkt svesnog dela ličnosti i nije posledica animoziteta, ali nekako muškarci teško mogu da me (dublje) zainteresuju bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, godine, inteligenciju, obrazovni nivo...

Kako vi ovo objašnjavate?

Vaša iskustva?
By Paranoid Androgynoid
Evo ja cu prva :) ..da iskazem i srecu prvo sto si se vratila na forum pa imam sta da citam pametno, lepo i poucno u sitne sate, idealne za moju insomniu.. falilo mi je :)

Elem.. sto se tice lakoce stvaranja prijateljstva sa muskarcima/zenama ne mogu da izvagam nikako a vec dugo razmisljam, sada.. i pre nego sto je iznikla ova tema, provlacilo se slicno pitanje kroz razne neke druge diskusije, ja nisam umela da pronadjem adekvatan odgovor. Ni iz kakvog drugog razloga sem iskustvenog, imam prijatelje (bas prijatelje, ne drugove/poznanike..) i muskog i zenskog pola, najbolji drug i najveci prijatelj ujedno mi je muskarac (u sto ce se nasmejati kad procita ovo "muskarac" :lol: ) i nekako mi od svih ostalih ljudi koje imam oko sebe on najvise prija. Uvek je tako bilo, od kada ga znam.. nebitno mi je i na samom pocetku bilo da li je muskarac ili zena, osetila sam sa njim bliskost kakvu nisam osetila ni sa jednom dotadasnjom drugaricom, a imala sam ih 3 u to vreme, kao, "najbolje'.. nekako mi je on dosao kao poklon deda mraza, iskocio iz bezlicne mase gimnazijalaca i eto ga, jos uvek tu i jos uvek omiljen :) :sweet:

Sto se prijateljstva sa zenama tice, eto, ja tu imam na neki nacin "traumatsko" iskustvo.. ili je mozda bolje da upotrebim mnozinu jer zasluzuje. Desavalo mi se previse puta da se zblizim sa nekom curom i zelim da mi bude prijatelj jer to zaista jedino osecam, ali da ne mogu da dobijem to za uzvrat jer posle izvesnog vremena pocele bi da osecaju i traze nesto vise. :sigh: Mozda bi to nekome odavde i iz ugla citaoca bilo neko pozitivno iskustvo, pozitivan ishod odnosa sa drugom osobom, meni je bilo potpuno porazavajuce (mogu se 4 primera jasnih setiti sada a cini mi se da ima vise) da se toliko puta ponovi identicna situacija. I da posle izvesnog vremena taj neko tj. neka koja sedi preko puta mene pozeli da dobije nesto vise od prijateljstva. :sigh: Dva puta sam dozvolila to.. oba puta je bilo kobno, jer.. ne znam, po nekom nepisanom pravilu najteze podnosim rastavljanje od ljudi u kojima sam pre svega videla prijatelja pa onda nesto vise, jbg, to je meni jedan od primarnih uslova koje neko ko je sa mnom u vezi mora da zadovolji - partner da, podrazumeva se, ali taj partner mi mora biti i prijatelj tj. kao prijatelj, razumete me valjda. I ne mogu da podnosim to vise i ne zelim da se vise ponavlja.. i nije, od poslednjeg dopustanja koje je bolelo dugih godinu i vise dana i ne znam ni da li je zaleceno i da li ce ikada. Ili jeste? Jeste.
Nebitno sada..

I onda, posle svega toga.. svih tih ups-and-downs 'prijateljskih' situacija ja dolazim u poziciju da razmisljam, da li ja gresim negde u pristupu i ponasanju, da li se ophodim mozda previse "intimno" na neki nacin prema svojim prijateljima?! ..ili jednostavno zele nesto vise od mene, takve kakva sam, kakva god da sam ko li bi to znao?! I da li radim nesto sto ne bi trebalo i sta ja to radim sto ih nagoni na nesto prokleto vise.. Bas bih volela da sam u mogucnosti da sednem jednom sa sobom i pozelim da mi budem prijatelj.. pa da vidim jel to tako strasno i tesko ostati samo prijatelj sa mnom i ne traziti j*beni sex ili stagod te vrste?! Zivo me zanima godinama vec..

Sa muskarcima mi se to desilo jednom.. sa zenama, eto, bar 4 puta za koja se u ove sitne sate mogu prisetiti. I to je jos jedan razlog zbog koga se sito i reseto kroz koje neko, da bi mi postao prijatelj, moraju zgusnuti.. i zbog kojih moram biti na oprezu, sa novim ljudima i jesam, mozda i previse.. i ponosim se time sada vec, iskreno.

Ovako generalno gledano, ja stvarno ne mogu da napravim neku racionalnu podelu sada na dobre, bolje, najbolje za prijateljstvo, birajuci izmedju muskaraca i zena, jer imam i jedne i druge. Eto, izdvojila jednog muskarca koji mi je bitniji od svih tih ostalih koje imam.. pa neka bude onda da mi je sa njima lakse. ..ne samo na osnovu tog jednog, on mi je najbitniji.. imam jos jednog jako jako dragog kolegu sa kojim mi je super da provodim vreme i stalno je tu negde, u pripravnosti :lol: ..a i iskustvo u kontaktu uopste sa muskarcima mi je potpuno pozitivno, tako da cu ja eto glasOVati za njih :)
Korisnikov avatar
By anche
'vako:
najbolje se druzim s lezbejkama.
pa onda sa strejt zenama (koje su duhovite - ne znam zasto ali je ta osobina u mom iskustvu retko zapazena kod strejterki :neznam: )
strejt muskarci. (umeju da budu duhoviti i zanimljivi :alikako: )
gejevi - sve dok nisu vetje gospojice od mene :yes:

dakle, lezbejke su moj prvi izbor u svakom slucaju.
Korisnikov avatar
By Modesty
ne volim da se družim sa lezbejkama ni sa strejt muškarcima(uglavnom)
paše mi društvo gay ili bi muškaraca i strejt i bi žena.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
jest to lepo rekla paranoidna...

lez prijateljstvo je u tom smislu rizicno, i zaista cesto se desava da se nesto, barem jednostrano, razvije. cesto sam bila u takvim situacijama, gledano procentualno i previse, i istina je da se tako nesto gotovo uvek zavrsava kobno. ali ne mora tako biti, mnogo zavisi od ljudi, i ako su ljudi ok, onda se izbegne to kobno. i zaista sam bila u i te kako potencijalno kobnim situacijama ali cisto dobrom voljom je izbegnuto sve ono dramaticno sto se moglo odigrati.

a sa muskarcima - pa mogu reci da se najlakse zdruzim sa onima 'ozenjenima' :D tj, onima koji su vec emotivno vezani za nekoga, jer tu je najmanji rizik da se pokvari prijateljstvo onim gore napomnutim. recimo, u takvo prijateljstvo je 'opusteno', ako tako mogu reci, ne moras da brines o kocnicama... moram priznati da mi ponekad dodje da njihovim devojkama kazem 'e ja sam gay, nema potrebe ljubomorisati' :)

dosta mojih drugarica su str8, a ima i muskih gay osoba medju mojim dobrim prijateljima (medju bas dobrim zapravo samo jedan :) )
Korisnikov avatar
By Modesty
gay momci su mi najbolji prijatelji oduvijek
Korisnikov avatar
By m..
U najuzem krugu prijatelja 6 uglavnom strejt tipova i 1 devojka (to su ljudi s kojima se druzim vise od 10 godina), pa kako se krug prijatelja siri ima sve vise devojaka, sto gay sto strejt i gay muskaraca. Recimo da je sve veoma izbalansirano. Nekako ne vidim da seksualno opredeljenje i pol diktiraju neke osobine koje su mi bitne za prijateljstvo (karakter, senizbilitet, vrednosti...), tako da se to tu nesto i ne odrazava.
By жњ
najvise se druzim sa str8 muskarcima. oduvek
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Nemam neki odnos sa muskarcima...samo sa mojim gay druom imam fenomenalan odnos i nadam se da se to nikad nece promeniti :)
Sa devojkama vise volim da se druzim, vise mi prija njihovo drustvo i bolje se razumemo... :)

Sad kad sam promasila temu :doh:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Galateja
Ja sam teorijski uvek spremna da kažem kako za prijateljstvo nije važan pol, ali u praksi u 99% ostvarim kontakt te vrste sa devojkama.
Originally posted by Paranoid Androgynoid
imam prijatelje (bas prijatelje, ne drugove/poznanike..) i muskog i zenskog pola, najbolji drug i najveci prijatelj ujedno mi je muskarac (u sto ce se nasmejati kad procita ovo "muskarac" :lol: )
Ova dva posta impliciraju da je muskarac obavezno osoba muskog POLA odnosno da je devojka osoba zenskog POLA.
Razlika izmedju pola i roda je dobro poznata, da ne navodim definicije i ovde kad postoji citava tema o tome, a ne sumnjam ni da obe znate razliku pa bi bilo lepo da se to znanje primeni pri upotrebi termina pol i rod.
Nisam feministkinja, niti vučem neku traumu od strane muškaraca, ali nekako ne samo da su mi neinteresantni za vezu, seks, već u većini ne volim ni da se družim sa njima.
Takodje me ovaj deo posta asocira na dobro poznate predrasude o feministikinjama kao o "mrziteljkama" muskaraca , ispravite me ako gresim.

I inace sama tema pocevsi od naslova, potkrepljuje brojne zablude i predrasude sa sve nepostovanjem razlike izmedju roda i pola pa preko feministkinja koje ne vole muskarce ili imaju traumu vezanu za njih itd...

sta autorka ima da kaze na sve to ?
Korisnikov avatar
By scout_finch
pa moji najstariji prijatelji,oni sa kojima se druzim od detinjstva,od 5-6. godine zivota,su muskarci.sa njima visim manje vise svaki dan,bar sa onima koji kao i ja studiraju u bg-u,i uglavnom kad se uzelim kuce,uzelim se bas tih momaka koji ne zive u bg-u.
ali u zadnjih desetak godina,od srednje skole uglavnom se druzim sa devojkama,i nekako nisam zainteresovana za prijateljstva sa muskarcima. valjda su mi ovi moji krelci koje imam dovoljni.
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by жњ
najvise se druzim sa str8 muskarcima. oduvek

takodZe
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Momo
Ja sam teorijski uvek spremna da kažem kako za prijateljstvo nije važan pol, ali u praksi u 99% ostvarim kontakt te vrste sa devojkama.
imam prijatelje (bas prijatelje, ne drugove/poznanike..) i muskog i zenskog pola, najbolji drug i najveci prijatelj ujedno mi je muskarac (u sto ce se nasmejati kad procita ovo "muskarac" :lol: )
Ova dva posta impliciraju da je muskarac obavezno osoba muskog POLA odnosno da je devojka osoba zenskog POLA.
Razlika izmedju pola i roda je dobro poznata, da ne navodim definicije i ovde kad postoji citava tema o tome, a ne sumnjam ni da obe znate razliku pa bi bilo lepo da se to znanje primeni pri upotrebi termina pol i rod.
Nisam feministkinja, niti vučem neku traumu od strane muškaraca, ali nekako ne samo da su mi neinteresantni za vezu, seks, već u većini ne volim ni da se družim sa njima.
Takodje me ovaj deo posta asocira na dobro poznate predrasude o feministikinjama kao o "mrziteljkama" muskaraca , ispravite me ako gresim.

I inace sama tema pocevsi od naslova, potkrepljuje brojne zablude i predrasude sa sve nepostovanjem razlike izmedju roda i pola pa preko feministkinja koje ne vole muskarce ili imaju traumu vezanu za njih itd...

sta autorka ima da kaze na sve to ?
Što se tiče prvog dela tvoje pridike. Mislim da treba da budeš svestan da na ovaj sajt ne dolaze isključivo kvir teoretičari. Stvarno, meni taj odnos pol-rod nikad nije bio do kraja jasan, a nisam nešto posebno ni zainteresovana. Ako kažem 'osoba muškog pola' to se odnosi na ljude rođene kao muškarce, ali i na trans, ako na to ciljaš.

Što se tiče drugog dela. Otvorila sam temu o OSEĆANJIMA, znači potpuno subjektivno, nije mi bio cilj da širim zablude i predrasude. Deo o feministkinjama i traumama je odvojen ('nisam x, niti y'). Svako od nas ima različito iskustvo. Ja kad pomislim na feministkinje prvo čega se setim je Felinijev film Grad žena, kao i filma Džeri Megvajer. Ako si gledao jasno ti je o čemu pričam.

Ne znam da li si primetio, ali sam uvažila tvoju sugestiju sa druge teme u odnosu orijentacija-opredeljenje. ;)

Dakle, dobrodošao si na moje teme kao i svaki drugi korisnik/korisnica, ali se nadam da neće posle svakog mog posta da stoje pridike koje nisu u vezi sa samom temom.

Uživaj i opusti se. ;)
Korisnikov avatar
By Galateja
Evo ja cu prva :) ..da iskazem i srecu prvo sto si se vratila na forum pa imam sta da citam pametno, lepo i poucno u sitne sate, idealne za moju insomniu.. falilo mi je :)
Hvala ti. :)
I onda, posle svega toga.. svih tih ups-and-downs 'prijateljskih' situacija ja dolazim u poziciju da razmisljam, da li ja gresim negde u pristupu i ponasanju, da li se ophodim mozda previse "intimno" na neki nacin prema svojim prijateljima?! ..ili jednostavno zele nesto vise od mene, takve kakva sam, kakva god da sam ko li bi to znao?! I da li radim nesto sto ne bi trebalo i sta ja to radim sto ih nagoni na nesto prokleto vise.. Bas bih volela da sam u mogucnosti da sednem jednom sa sobom i pozelim da mi budem prijatelj.. pa da vidim jel to tako strasno i tesko ostati samo prijatelj sa mnom i ne traziti j*beni sex ili stagod te vrste?! Zivo me zanima godinama vec..

Sa muskarcima mi se to desilo jednom.. sa zenama, eto, bar 4 puta za koja se u ove sitne sate mogu prisetiti. I to je jos jedan razlog zbog koga se sito i reseto kroz koje neko, da bi mi postao prijatelj, moraju zgusnuti.. i zbog kojih moram biti na oprezu, sa novim ljudima i jesam, mozda i previse.. i ponosim se time sada vec, iskreno.
Iz citiranog, kao i uopšte iz posta zaključila sam da je prijatelj koga pominješ gej, kao i te prijateljice koje su se zaljubile u tebe da su homo (logično :d). Ovo me je navelo da pomislim da je prijateljstvo puno teže ostvariti kada postoji, kako da kažem, erotski potencijal sa jedne ili obe strane, tj. da je lakše ostvariti kontakt lezbejka-gej, nego npr. dve lezbejke ili lezbejka-strejt muškarac?!

Šta vi mislite o ovome?
By Paranoid Androgynoid

z citiranog, kao i uopšte iz posta zaključila sam da je prijatelj koga pominješ gej, kao i te prijateljice koje su se zaljubile u tebe da su homo (logično :d). Ovo me je navelo da pomislim da je prijateljstvo puno teže ostvariti kada postoji, kako da kažem, erotski potencijal sa jedne ili obe strane, tj. da je lakše ostvariti kontakt lezbejka-gej, nego npr. dve lezbejke ili lezbejka-strejt muškarac?!
Jep, prijatelj jeste gej :)
..i moguce da je to olaksavajuca okolnost koja nas je dovela u tu poziciju prijatelja bez premca, da tako nekako srocim.. i bez strahova od radjanja neceg drugog tu. Onako hipoteticki gledano, s njegove strane je (po opredeljenju, jel.. fioka..) nemoguce da oseti nesto vise, sa moje strane jeste moguce ali nikada, nikada nisam dosla u tu poziciju. To je sto se tice njega iskljucivo.
Ostali muskarci koji su mi kao prijatelji bliski nisu gej, str8 su u potpunosti i to radikalno str8 :lol: ali znaju za mene.. i tu isto nikada nije bilo problema, dakle, ne dovodim u vezu nase orijentacije i uspesnost prijateljstva.

Sto se tih zena 'traumaticnih' tice :lol: moram te razocarati da su 3 od 4 bile str8!!! ..do tada, jel.. a onda je resilo da im nesto kvrcne, bas kad sam ja dosla :shrug: Tako da ni tu opet ne mogu da opravdam, bar pred sobom i za sebe, meni da bude lakse, ceo taj splet meni neprijatnih okolnosti.

Ne znam, sad kad razmisljam.. opet, izuzev ovog mog jednog, svi pravi prijatelji su mi str8 :shrug: ..nista mi vise nije jasno. Ali se i dalje osecam sigurnije, po pitanju realizacije prijateljstva, pored strejtera. (sad ce neko da me pljune ali bas me briga)
Korisnikov avatar
By Momo
Što se tiče prvog dela tvoje pridike. Mislim da treba da budeš svestan da na ovaj sajt ne dolaze isključivo kvir teoretičari. Stvarno, meni taj odnos pol-rod nikad nije bio do kraja jasan, a nisam nešto posebno ni zainteresovana. Ako kažem 'osoba muškog pola' to se odnosi na ljude rođene kao muškarce, ali i na trans, ako na to ciljaš.
Trans sta? "Osoba muskog pola" se ne moze odnositi na sve osbe koje sebe rodno definisu kao muskarce, ovde mislim i na transrodne osobe a i na transsexualce.

Ja upravo ciljam na tu nezainteresovanost i to ne da bih nekom pridikovao kako kazes, vec da bi ljudi osvestili razliku izmedju pola i roda kako bi se izbegla diskriminacija transrodnih i transsexualnih osoba.
Posebno mi smeta kad se na ovom forumu javljaju takve "greske" upravo zbog toga sto ovde pisu osobe koje su i same diskriminisane.

Ja nisam nikakav kvir teoreticar a najvise bih voleo da postovanje razlike na relaciji pol-rod kao i postovanje tudjih sexualnih orijenatcija malo izadje iz domena teorije i da se primeni u praksi.

Što se tiče drugog dela. Otvorila sam temu o OSEĆANJIMA, znači potpuno subjektivno, nije mi bio cilj da širim zablude i predrasude. Deo o feministkinjama i traumama je odvojen ('nisam x, niti y'). Svako od nas ima različito iskustvo. Ja kad pomislim na feministkinje prvo čega se setim je Felinijev film Grad žena, kao i filma Džeri Megvajer. Ako si gledao jasno ti je o čemu pričam.
Upravo ovo sto si napisala potvrdjuje moju pretpostavku o predrasudama. Gledao sam Felinijev "Grad zena" ali sam gledao i gomilu filmova u kojima lezbejke na kraju zavrse sa str8 bio-muskarcima, ali ne bih sebi dozvolio da ti filmovi uticu na moja razmisljanja i predstavu o lezbejkama.
Ovo je naravno krajnje pojednostavljeno poredjenje ali da li bi ti bila opustena kada bi ljudi ignorisali tvoju sexulanu orijentaciju (a osebno na ovom forumu) i kao razlog navodili to da ne razumeju sta je to homosexualnost i da ih to bas i ne zanima ?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ja imam jednu vrlo zanimljivu situaciju....
Lakse ostvarim prijateljstva sa str8 zenama, nevezano za to da li one znaju da sam ja biseksualna ili ne. Moja najbolja prijateljica je str8, posle nekoliko godina bliskog druzenja sam joj rekla za svoje seksualne sklonosti, i sve je ostalo isto, posto medju nama nema ni govora o pokusajima 'preobracivanja'.
Sa druge strane, lakse sklopim prijateljstva sa gay muskarcima nego sa str8.
Korisnikov avatar
By Galateja
@Momo - pogrešan ti je metod. Ja sam uistinu nezainteresovana za odnose pol-rod-kvir i šta ti ja znam. Zaista, iskreno kažem da me to ne interesuje. Znam da na forumu ima gomila drugih ljudi koji imaju sličan stav kao ja, ali da to ne pišu javno. Ja kao Galateja poštujem tvoj subjektivitet verovao to ti ili ne, kao i subjektivitet drugih ali to ne znači da ću da izučavam do u bobu terminologiju. Poštujem te onako kako može da poštuje jedno ljudsko biće drugo. Što se moje orijentacije tiče važno mi je da imam podršku.
E, sad, da li će neko napisati seksualno opredeljenje ili seksualna orijentacija me manje dotiče.
Ja do jedne tačke mogu izaći u susret o čemu god da je reč i da prihvatim konstruktivnu kritiku, ali ukoliko se preteruje gubim motivaciju.

Ti bi mogao, ako ti je već toliko stalo do terminologije, da otvoriuš zasebnu temu. Znaš, ovako kad je tema o nečemu sasvim drugom, a ti onako edukativno uskočiš samo da ispraviš grešku a da pri tome na centralnu temu ni ne pomisliš onda to ne ostavlja baš lep utisak, već pre deluje napadno i neukusno.

Što se tiče feministkinja, primerci iz realnog života koje sam sretala a da se izjašnjavaju kao feminiskinje nisu se baš nešto razlikovale od Felinijevih, a ja govorim na osnovu sopstvenog iskustva. Ne mogu o njima da pišem da su tolerantne, fine i kul, kad nisam stekla takav utisak. Tako da je film ovde samo potkrepio moj stav, a nije ga proizveo.

Mislim da nas je loš položaj LGBT grupacije u Srbiji učinio preosetljivima i takvima da pravimo problem tamo gde ga nema.
Korisnikov avatar
By Galateja
Sto se tih zena 'traumaticnih' tice :lol: moram te razocarati da su 3 od 4 bile str8!!! ..do tada, jel.. a onda je resilo da im nesto kvrcne, bas kad sam ja dosla :shrug: Tako da ni tu opet ne mogu da opravdam, bar pred sobom i za sebe, meni da bude lakse, ceo taj splet meni neprijatnih okolnosti.
:shok:

Ajme, od kakvog li si ti materijala?! :lol:

Na osnovu pristiglih odgovora na temi definitivno potpuno različita iskustva. Zapravo ne pamtim da je na nekoj temi bilo više raznoliko. :iskolacen:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja isto kad razmisljam u prijateljstvu ne bi trebalo da bude razlike u tome kojoj seksualnoj orijentaciji i kom rodu osobe pripadaju ali primecujem da se tokom zivota desava da se sa odredjenom grupom ljudi ne druzim/manje druzim. Interesantno je da se kod mene te grupe menjaju. Ne znam da li je to neka slucajnost ili to ipak zavisi od nekog mog dozivljaja sebe u tom trenutku. Npr bilo je jedno vreme kad nikako nisam mogla da nadjem zajednicki jezik sa zenama. Imala sam prijateljice iz detinjstva ali sem njih nikako. I to mi je smetalo jer volim tu neku zensku energiju i jesam feministkinja ;) Ali imala sam valjda neku blokadu. Sad se to resilo, i sa foruma imam nekoliko devojaka koje su mi bas drage i sa kojima se divno druzim. Ali zato mi se sad izgubila grupa strejt muskarci prijatelji, nikad uravnotezeno :lol: Sa njima imam losa iskustva - bili bi zainteresovani za druzenje sa mnom samo dok bi im se dopadala, ako bi shvatili da nema nista od veze, nema nista ni od druzenja. Ili u dva slucaja kad su prijateljstva trajala, cim su se ozenili prekinuli su sve odnose i to ne samo sa mnom nego sa svim prijateljicama. Ali opet nisu ta iskustva samo uzrok nego se nekako ne nalazimo na istim talasnim duzinama. Mada danas sam bas komunicirala poslovno sa dva pristojna strejt muskarca, pa razmisljam bezveze je tako iskljucivati celu poveliku grupu ljudi. Ali nekako nemam dovoljno interesovanja za njih. I mnogo cesce nego sto cujem nesto za mene prihvatljivo indirektno cujem skroz zaostale stavove i sve se obradujem "bas ti boze hvala sto ja ne moram sa takvima da se raspravljam". Sa gay muskarcima se super druzim, tu promena nema.
By J...
Uvek sam se vise druzila sa devojkama. Ne postoji neki poseban razlog, jednostavno je tako. U svakom slucaju, to uglavnom nisu "straight looking and acting" devojke vec neke slicnije meni.
Korisnikov avatar
By Momo
@Momo - pogrešan ti je metod. Ja sam uistinu nezainteresovana za odnose pol-rod-kvir i šta ti ja znam. Zaista, iskreno kažem da me to ne interesuje. Znam da na forumu ima gomila drugih ljudi koji imaju sličan stav kao ja, ali da to ne pišu javno.
Pa kazem ti, ima ljudi koje ne zanimaju prava homosexualnih/biseksualnih osoba pa se LGBTTIQ ljudi ipak bore za njih i pokusavaju nezainteresovanoj vecini da priblize taj problem.
Eto uzmimo za primer novi antidiskriminacioni zakon koji bi bio golo govno da je terminologija lose odradjena tj da su oni koji ga pisu i oni na koje treba da se primeni nezainteresovani za terminologiju.
Ja kao Galateja poštujem tvoj subjektivitet verovao to ti ili ne, kao i subjektivitet drugih ali to ne znači da ću da izučavam do u bobu terminologiju. Poštujem te onako kako može da poštuje jedno ljudsko biće drugo. Što se moje orijentacije tiče važno mi je da imam podršku.
E, sad, da li će neko napisati seksualno opredeljenje ili seksualna orijentacija me manje dotiče.
Ja do jedne tačke mogu izaći u susret o čemu god da je reč i da prihvatim konstruktivnu kritiku, ali ukoliko se preteruje gubim motivaciju.
Ja nisam imao lose namere ni kada sam kritikovao ovu temu od naslova do uvodnog posta ni kada sam ti ukazao na neadekvatnost termina “opredeljenje”… nisam se ni ja naucen rodio nego sam procitao neke stvari i mislim da je korisno da i drugi to znaju ….

Ti bi mogao, ako ti je već toliko stalo do terminologije, da otvoriuš zasebnu temu. Znaš, ovako kad je tema o nečemu sasvim drugom, a ti onako edukativno uskočiš samo da ispraviš grešku a da pri tome na centralnu temu ni ne pomisliš onda to ne ostavlja baš lep utisak, već pre deluje napadno i neukusno.
Zao mi je sto si stekla taj utisak, nisam imao nameru da budem napadan.
Na tvoju temu ne mogu da odgovorim pre svega zato sto je vec u naslovu naznaceno da je rezervisana za lez i bi a posebno zbog ovog izjednacavanja pola i roda u uvodnom postu sa cim se nikako ne slazem.
A uskacem upravo zato sto vec postoji gomila tema o terminologiji pa bi bilo lepo da ih procitaju barem oni koji postavljaju teme.

Mislim da nas je loš položaj LGBT grupacije u Srbiji učinio preosetljivima i takvima da pravimo problem tamo gde ga nema.
U pravu si da smo zbog loseg polozaja osetljiviji (barem ja) ali se ne bih slozio sa tim da ovde “nema problema”.
Korisnikov avatar
By Galateja
U pravu si da smo zbog loseg polozaja osetljiviji (barem ja) ali se ne bih slozio sa tim da ovde “nema problema”.
Momo, ipak nema problema (u ovoj temi), jer sva ta terminologija i zakoni koje pominješ su usmereni na to kako bi mi kao LGBT populacija dobili više prava, a manje diskriminacije. Dakle, treba 'slati' na pravu adresu, jer ja niti diskriminišem, niti pišem zakone. U toj priči potpuno sam nevažna i ne mislim da bi moje angažovanje na gej forumu po tom pitanju moglo bilo šta promeniti.
Ponavljam, ja poštujem ljudski bez terminologije. Npr. ne moram znati šta je ljubav terminološki da bih volela, otprilike.

Terminologija mi jeste bitna, ali do jednog nivoa. Sve preko mislim da je posledica osetljivosti koju sam pominjala u prethodnom postu.
Korisnikov avatar
By starsailor
kada se druzim obicno ne biram pol/rod/orjentaciju...al to samo za druzenje. ko sto rece J... obicno su to ljudi slicni meni, fizicki i psihicki :D
imam 5-6 PRAVIH prijatelja i stvari stoje ovako:
na prvom mestu str8 drugarica, jedna bi devojka,pa 3 lezbejke i 2 gaya.
nazalost str8 muskarca nemam u svom "krugu" mislim da ne mozemo biti na istoj frekfenciji... :nesiguran:

al ako se trazi striktan odgovor glasam za zene feministkinje :trep:
Korisnikov avatar
By Galateja
...
Editovala sam naslov i uvodni post. Dodala sam i pojam rod. Jel sad ok?
Korisnikov avatar
By EYA
druzim se sa osobama sa kojima mi druzenje prija... najbolji prijatelji se izdvoje sami od sebe... kroz razne faze mog zivota razliciti ljudi su upadali i ispadali u/iz tu/e ekipu/e, a ne mogu, niti zelim da izvucem ikakvu statistiku po njihovom polu, rodu, sex orijentaciji, nacionalnosti , skolovanosti... ni ostalim besmislenim etiketama.
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by EYA
druzim se sa osobama sa kojima mi druzenje prija... najbolji prijatelji se izdvoje sami od sebe... kroz razne faze mog zivota razliciti ljudi su upadali i ispadali u/iz tu/e ekipu/e, a ne mogu, niti zelim da izvucem ikakvu statistiku po njihovom polu, rodu, sex orijentaciji, nacionalnosti , skolovanosti... ni ostalim besmislenim etiketama.

A i ti sad :P sta si se stisla, napisi rod, pol, nacionalnost, skolovanost, br cipela, visinu, tezinu, omiljeni tv program...itd itd :lol:

I da se autorka teme ne ljuti, moram malo... ajm a :gubitnik: bejbIII :maska:
Korisnikov avatar
By Momo
Editovala sam naslov i uvodni post. Dodala sam i pojam rod. Jel sad ok?
E odlicno :klap:
Hvala :)

U toj priči potpuno sam nevažna i ne mislim da bi moje angažovanje na gej forumu po tom pitanju moglo bilo šta promeniti.
Mislim da se varas, mikroaktivizam je jako bitan.
Zahvaljujuci tvojoj temi tj upotrebi lose terminologije u istoj, narod koji svrati da odgovori mozda ce saznati nesto novo (posebno ako ga uglavnom ne zanima proucavanje terminologije) a mozda i usvojiti pravilno koriscene pomenutih termina u svakodnevnom govoru :)

A tek sad (nakon izmene naslova i posta) kad neko, ko nema pojma sta je pol a sta rod, vidi da se u temi koriste oba, mozda se i zapita u cemu je razlika.

:trans: :zastava:
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by EYA
Eya, nije toliko važna statistika koliko uzročnost. Meni je uvek interesantno zašto je nešto tako kako je i uvek pokušavam (bar kad je reč o posmatranju same sebe) da dokučim determinante, naravno ukoliko postoje.

I ne samo u vezi sa ovom temom.

Mislim da takvo analiziranje može da nas približi jedne drugima, tj. puno je lakše kad mogu u nešto da proniknem, bilo emocionalno ili intelektualno. Bar mi je takva namera a ne da lepim besmislene etikete. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!