- 04 Sep 2008, 02:54
Poglavlje osamdeset i jedan - CHARMED
Mama i tata, idem ja da se igram rata - uzdahnuvsi rece Blenta majci i ocu u maloj kuhinji.
- Ali sine, suvise si mali da ides u rat! Ti si moja beba! Moj mladunac! - proplaka majka.
Otac je krsio prste i mrmljao.
- Mama,
nisam ja vise tvoj mali mravic,
moram sam da se brinem o sebi -
Otac ocajnicki lupi sakom o sto. - Ne dolazi u obzir! Zar da se pred svetom pokazuje moja sramota... Da ljudi pricaju da smo izopacena porodica, da je moja cerka ustvari moj sin! Naopako! Kako da pogledam ljude u kafani u oci i kazem 'Ja imam sina!'? -
Majka se okrenu ka ocu. - Klado jedna, samo mislis na to sta ce komsiluk da kaze! Suoci se sa tim da imas sina kao pravi muskarac! -
- Sve je to tvoja greska! Kupovala si joj one muskobanjaste igracke poput malih akcionih vitezova i čekića i napravila decaka od nje! Ovo nije moja cerka nego nakaza! -
- Idiote, to je svo vreme i bio tvoj sin, to je jedna te ista osoba! Znam sta sam rodila! -
- Za sve si ti kriva! Bolje da si rodila kamen nego sina! - zaurla otac i izlete iz kuhinje.
Blenta je mirno sedeo i klatio noge na stolici. Pogledao je malu vrecu koju mu je sestra spakovala za put.
- Mama, nemoj da se brines,
necu vise da krijem ko sam
vreme da ova pticica odleti iz gnezda -
Majka se ugusi u suzama. Prisla je kredencu gde je drzala brasno i zacine. - Znala sam da ce ovaj dan doci, samo nisam htela sebi da priznam to. Mozda si mogao ocu da malo neznije kazes da si musko, ali prebolece on to. Za par dana, kad mu dodje do glave sve ovo, ce biti pijan u kafani i cascavati drustvo sto je dobio sina. Dvadeset godina prekasno, ali ipak. Nego, htela sam nesto i ja da ti dam za put... -
Skinula je zamotuljak sa najvise police. - Ovo je ratna sekira tvoje prabake. Sigurna sam da bi volela da je ti dobijes, posto si teoretski devojcica, a tvoja sestra ne pokazuje ratnicke tendencije -
- Mama - rece Blenta dok su mu se oci punile suzama.
Zagrlise se i on krenu.
Lutao je dva dana sumom. Sitnije zivotinje su pobegle u srediste sume, pod magicne borove i carobne breze, gde ih je stitio Gospodar Zveri, a sve sto je imalo kandzu, ocnjak ili rogove je otislo u borbu. Bilo je prilicno mirno, a tisinu bi prekinula samo poneka zalutala pcela koja bi ljutito obletela oko njega i produzila svojim putem.
Delovalo je kao da se probija kroz more lisca, grana i cveca.
Krajem drugog dana je pala tama. Ne mrak, vec gusta, lepljiva i vrela tama koja guta svetlosti i prigushisve zvuke. Tama od koje vam svaka grana deluje kao ruka cudovista, svaki list kao zlobno oko a vasa senka dobije neke cudne ideje i pocne sama da se pomera i ide pre vas.
'U rat su otisli dobri ljudi svi
da pobede sve one koji su zli
ali dobro i zlo su prividne stvari
za koje Sudbina mnogo ne mari.'
Blenta, operisan od straha, poce polako da se priblizava izvoru bajalice.
'Nama treba heroj, neko vrele krvi,
ko ce u borbi uvek biti prvi.
Cekamo heroja sve do ovoga jutra
ima vremena dok ne nastupi sutra.
U ponoc nek' stigne, iz tame i noci
dacemo mu sva nasa znanja i moci!'
Blenta primeti tri mrsave prilike oko kotla.
Najvisa ubaci neki sivkasti prasak i bela pena poce da kipi dok su druge dve mesale smesu.
'Svez od borbe, sav od krvi,
u jurisu uvek mora da bude prvi!
Visok kao bor i jak kao stena,
Vid ljudi ce pokriti koprena,
Nece mu videti lik i lice
secace se samo -
prilika se okrenu i krenu nervozno da trazi po torbi. Druge dve su drzale dah dok je sadrzaj sve vise dimio.
- secace se samo male ljubicice!' - pobedonosno uzviknu treca i ubaci sastojak.
- Znaci, ja ne mogu da verujem koji si ti retard! - viknu Armand.
- Sto? - promesa Gneebo kutlacom smesu - pa jedino to se rimovalo -
- Mi ovde pravimo superheroja za borbu protiv sila mraka kome dajemo tajni identitet u obliku MALE LJUBICICE! U knjigama ce pisati 'I onda su se oni okrenuli ka obzorju i videli jednu malu LJUBICICU!' - vikao je Vespertine spustajuci kapuljacu. - Da nismo pod ugovorom, sad bih te pretvorio u jednu odvratnu ljigavu zabetinu! -
- Pa da licim na tebe - uzvrati Gneebo - ljubicicama nista ne fali! Nadji ti drugu rimu za 'lice' -
- Zhar-ptice? Mrkog ubice? Jake vilice??? - mahnito je vikala druga vestica. - Ja uopste ne mogu da radim po ovim uslovima! -
- Dosta zene! - viknu najvisa vestica. - Ako ne upali, pravimo ponovo napitak -
- Ali Adenime, imamo samo do zore - viknu Armand.
- Aman, glupacho, tek je osam uvece! - besno podize glas Adenim. - Ako je Sudbina odlucila da ce on doci, doci ce i ima da ga cekamo. Je l' neka od vas ponela sendvice i grozdj? -
- Ja imam jechmenik i pitu o vishnje - rece Gneebo dok je otvarao torbu. - A krastachara je donela kiflice sa sirom i kiselu vodu -
- Od jechmenika se uvek nadujem! Lepo sam rekla da neko ponese grozdj! Oh, zasto me niko nikad ne slusa... - Adenim teatralno sede na obliznji panj.
- Aman,
neka ljudi prestanu da sedaju na mene!-
viknu Blenta.
- Ju! Kamen je progovorio! - ciknu Armand.
- Glupaco, to nije kamen, vidis da je mali...mala...ovaj... - zastade Gneebo
Adenim se mirnim, zastrasujucim tonom obrati Blenti - Ne kupujemo kolacice devojcice. Idi. -
Blenta, skidajuci lisce sa kapuljacice, besno pogleda tri vestice, izvadi svoju sekiru, i viknu - JA NISAM DEVOJCICA! JA SAM NEUSTRASIVI BLENTA!!!OSETITE MOJ BES, VESTICE NEVALJALE! -
Adenim uhvati Blentu svojom sakom oko glave i podize ga u vis. Dok je on mlatarao besno nogama i rukama Armand pogleda u Gneeba i rece - Deder, pretvori ovu dosadu u zabu kad si vec raspolozena, i potrudi se da ne promasis! Prosli put sam pet dana cupala perje sa ruke. -
Gneebo trepnu i od ociju ostase samo beonjace. Izgledalo je kao da je u transu i glas koji je iz nje izbijao je zvucao kao da nije njen.
- Iako sam baba,
magija nije mi slaba,
od dosade male,
nek postane zaba!-
- Al si bacila rimuuuu! - podrugljivo ce Armand.
Par trenutaka kasnije ne desi se nista.
- GRUDI NE CINE COVEKA!!!KOLIKO GOD VELIKE BILE!!!MAKAR I MLECNE!OTROV SE DRZI U MALIM BOCICAMA I JA CU VAM POKAZATI KAKO JE TO KADA NALJUTITE...- vristao je Blenta
- Ali? Ali? Kako se nista...? - Gneebo ce zbunjeno.
- Pa kad si nesposobna babetina! Ne umes prostu cin da izvedes!- vikao je Vespertine.
- ...IMAM SVOJU MAGICNU SEKIRU OD BAKE!...- nastavljao je Blenta.
- Ma lepo sam bacila kletvu nemoj sada da ti iscupam tu kosu! -
- ...JOS SAM U MINUS FAZI!...-
- Ja je bar imam u odnosu na tebe kosooka! -
- SILENCIO!!! - Prodra se Adenim, i plava svetlost bljesnu joj iz ociju.
Svi ostase nemi.
Tisina je ponovo oblila sumu.
Nije se cuo ni...
- ...DOBRO TETO, IZVINITE, MOGU LI SADA DOLE? - ...Blenta
Na trenutak, glavnoj visokoj vestici se na licu ocitao sok.
Par sekundi kasnije cuo se i kratak uzdah neverice.
- TI? - rece i baci kontra kletvu na neme vestice
- Ko? Gde? - viknuse uglas Armand i Gneebo.
- Zar morate da upropastite svaki dramski momenat?? - besno ce Adenim - Ovaj malac je ono sto trazimo! Kletva se odbila od njega, dosao nam je u pravom trenutku, koji dokaz vam jos treba? -
-Matora sigurno nije dobro bacila kletvu... - poce Armand ali ga prekide zaba koja je zujala i pokusavala da poleti nogama. Bila je to besna pcela koju le lupila kletva, i sada je pokusavala da ubode jezikom Blentu.
- Jadna mala pchelica... JOOOOJ! - vrisnu Blenta kad ga zaba pogodi jezikom u oko. - OSLEP'O SAM! -
- Shorti, ne drami - dobaci Gneebo - Nego, hocemo li mi da odradimo ovo? Hocu da stignem na nocni program, a i ovaj grodj mi je napravio stomacne tegobe...
Armand spusti Blentu ispred kazana i pomilova ga po kosi. - Opusti se, nece da boli... mnogo - rece mu. Napravila je par pokreta rukom i lanci izbise iz zemlje, obavivsi se oko Blente. - Ustvari, lagala sam... MUAAAHAHAHAA! Sestre, neka magija pocne! -
- Nooo noooo nooooooo!!!! - vikao se i batrgao se Blenta.
Vestice se okupise oko kazana.
Gneebo poche
- Heroj nam treba, snazan i jak,
za borbu spreman i na machu lak!
Visok kao bor, brz kao strela,
jak kao stena, covek za velika dela! -
i ubaci mandragoru, sisarku i kamicak u mesavinu.
Armand nastavi
- Zvuk bubnjeva neka mu najavi,
kroz san nek dodje, al bice na javi,
za sile mraka nek je trepet i strah
od njih ce ostati samo prah! -
I ubaci struk nane, bosiljka i lovora.
Adenim ubaci sok monstere, magicni prah i zhivu, pa zapeva
- Imun na otrov, magiju i celik,
neka bude strasan i neka bude velik!
Neka bude on najveci od svih znanih!
On je jedini od mnogo odabranih! -
Sve tri u glas povikase
- Heroj ti bices, iz naroda rodjen!
Pobedices zlo Sudbinom vodjen!
Vestice mi smo, iz vremena krvi i mraka,
u magiji postuje nam se rec svaka.
Dajemo tebi ovu veliku moc
da ljudima i kraljevici dodjes u pomoc! -
Nakon par minuta, kad se magla rashcistila....
- Wow! Vidi ovo! -
Vestice su zblanuto gledale u Blentu. Lanci su stajali iskidani.
- Vidi kakva sam bearchina dlakava! - radovao se Blenta.
- I vidi brate koliki sam! -
- I kolika mi je pisha! -
- Mozda smo preterale sa tucanom nanom... - primeti Gneebo.
- Ehrm, malac... mi te i dalje vidimo kakav si bio. Na nas ne deluje ova magija -
- Vidi bre kakva mi je karoserija! - rece Blenta dok je cupao drvo jednom rukom - kako sad mogu lepo da se zabavim sa drugim decacima! -
- Stvorili smo monstruma - rece Adenim.
- Da, to smo i hteli - primeti Armand - nego, je l ostalo malo tih kiflica sa sirom? Uvek ogladnim od ovih cini tranformacije -
Tri vestice nastavise da jedu i caskaju dok je Blenta go jurcao po proplanku.