joj ljudi, ogulicu prste na ovoj temi
naslucujem najduzi post u svojoj kratkoj forumskoj karijeri
tako da mi oprostite ako je odgovor malo dzangrizav
Smisao jeste na neki nacin imperativ, ne mora biti nesto strasno jer podrazumeva se da ga osoba bira prema sebi. Ali onog trenutka kada je odabrala, onda potpada pod sve pozitivno i negativno sto taj hajde da ne kazem smisao, ali odabrani nacin zivota nosi. Npr osoba odabere hriscanski nacin zivota. Postoje Bozije zapovesti a one su upravo to Ne moze on odluciti da ih razmatra ili da dve postuje a tri ne, nisu mu po ukusu. Ili dodje kod svestenika da se ispovedi pa kad ga pita za grehove on kaze da ne zna sta bi to bilo. E sad ja ne prepoznajem neki nacin zivota koji bih ja volela da izaberem nego kombinujem prema samoj sebi i to kombinovanje se menja tokom zivota...
Nisam znao da je smisao proizvod koji se obavezno izliva u modle. Ako uzimas u Meku, kao sto smo ja i moj decko ucinili nocas k’o prasci- Mc Chicken obrok, koji ukljucuje pored pileceg mesa, pomfrit i djus (ili sok od jabuke, ili samo vodu, po izboru), da li ti onda moras pojesti i pomfrit? Ja sam svoj preskocio, dao ovoj izelici, jer ne valja, a i ne prija mi kad mesam proteine i ugljene hidrate.
Ne znam da li je jasno sta zelim reci?
Ako neko pronalazi u hriscanstvu deo sebe, zasto mora da prihvati pritom komplentu dogmatiku koje ono nosi? Neko voli i ceo paket aranzman, to je vec njegov- izbor. Ali evo, ja sam od onih koji vole da calabrcnu sa svake trpeze po malo- pronalazio sam se u elementima hriscanstva, budizma, taoizma, i jos mnogo cega- ne mora to biti religija. Razlika je u tome sto ovi sa paket aranzmanom dobijaju i bonus kvalifikaciju kao- hriscani, ili budisti, ili nesto trece, ni manje ni vise
Tako da, ako neko zeli, moze da prihvati samo prve tri zapovesti (malo mi neobican taj hipoteticni lik:shrug:
), ali nece biti hriscanin, i to je to.
Dakle, smisao ne mora biti rigidna nefleksibilna kruta nepromenjiva tvar, vec je upravo i poenta u tome da se oblikuje prema unutrasnjim zeljama, teznjama, osecanjima, idealima, stavovima, itd, itd: kakokodkoga. Kod nekoga se to upravo poklopi sa pomenutom modlom- i voila- imamo pecenog vernika
Znaci samo da ako npr ja nisam prihvatila pomenuti hriscanski nacin zivota nemam ni obavezu da se pridrzavam Bozijih zapovesti samo zato sto su zapovesti, niti da znam sta su grehovi kako ih crkva shvata. To sto nemam "kontrolu" spolja ne znaci da je nemam iznutra.
Upravo to- hriscanske vrednosti i nisu jedine koje postoje.
Mislim da samo znaci vise promisljanja ponekad. Pretpostavimo da ja hocu da se drzim tradicije i zelim da zivim kao preci. Ja vec znam kako su zivele moje babe i put njihovim stopama je siguran put, ne moram da imam mnogo dilema u raznim zivotnim situacijama. Meni je dugo nedostajala ta sigurnost i pitala sam se sta mi bi da iznalazim svoje nacine i da hodam skroz nepoznatim putevima na kojima nisam znala sta me ceka. Nisam uopste primetila kad je nastupio trenutak kad sam pocela da nalazim sigurnost u samoj sebi i da mi nikakvo "upustvo" spolja ne nedostaje, niti mi treba neciji put da na njega gledam... ali sad je tako.
Drago mi je da imas unutrasnji manual, a on je samo jedna od blagodeti kada imas i smisao zivota
OK.
Ajmo 'vako..
Ljudi cesto prave greske tipa 'STA je smisao zivota?'
..
Ae nek mi neko prvo definise 'smisao', i ja cu mu reci smisao svog zivota.
Sta je smisao?
Vrednost?
Razlog?
Misao?
nestotrece..?
...
Dakle, to je prvo.
On moze biti sta god pozelis, upravo u tome je i njegova car
Mozes ga shvatiti kao tvoj odgovor na pitanja poput: koja je svrha ili razlog mog postojanja, kuda vodi ovaj moj zivot lutalica
, za sta (ili koga) ja zivim, cemu moje zivljenje, koja je njegova poenta, itd, itd
Mislim da se oko toga svi slazemo barem na intuitivnom nivou
..
Drugo - 'smisao zivota'. Dakle kominovana akcija. Dve zayebane reci.
Hlaef & Daglas bi rekli - 42
Neki ljudi bi rekli - ljubav..neki - Bog.. neki smrt.
Neki - uzivanje.
Drugim recima, ko i oni, pojma ja nemam sta je smisao zivota.
Mozda postati Buda.
Izvini, ali ne mozes reci da neko nema pojma sta je njegov smisao ako je njemu kao sto si rekao npr. ljubav smisao. Ljubav je njegov smisao, i macka
Druga stvar je ako ti nemas pojma sta je tvoj smisao
Mozda zivot nema smisao.
Upravo je kamen spoticanja u pokusaju da se svim zivotima pridruzi jedinstven smisao koji sam pomenuo, pa se ulazi u corsokak. Meni recimo nick od hlaefdige nema bas neki smisao, ali on ga sigurno (bar se nadam) ima za nju
Mozda je smisao evolucija. Mozda je evolucija samo evolucija.
Sada verovatno govoris o zivotu kao predmetu izucavanja biologije
, a mi smo govorili o onom filozofskom smislu ovih nasih pojedinacnih zivota, ako dobro gatam da je to tvorac teme mislio, mada
i za tu interpretaciju (ovaj put bih je preskocio, razumite moje prste
).
A 'smisao' samo kolmplikovani jezicki termin.
Jeste komplikovan, ali daleko da je samo to, po mom misljenju
Ja u zivotu ne vidim smisao.
Evo, hlaef ti diskretno nagovestila jednu divnu stvar, pa sad reci da u zivotu ne vidis smisao
Sto se mene tice, cela ova planetIca moze da explodira sada, i ja bih tu video vise smisla nego u svom zivotu.
Ma opasan si mi ti neki baja, a?
Opet, hu givz a fak?
Evo, ja
Pogledam oko sebe, vidim planetu koju unistavamo, vidim komsije kako se ubijaju, vidim smrt, rat..
Onda vidim oci jedne prelepe devojke.
Rat je jos tu, smrt je jos tu, besmisao sveprisutan... ali.
Upravo je u tome poenta da smisao nije nesto sto trazis van sebe, mislim.
A zasto je smrt besmislena- ona upravo oblikuje i daje najsnazniju potrebu za smislom mnogim ljudima, rekao bih.
Rat je uzasan, ali nadam se da nije bio toliko besmislen da ne shvatimo da je to uzasna stvar i da budemo pacifisti.
Te oci, iako mozda nemaju smisao, pa ni razlog, pa i mozda ako ih gledam previse alkoholisanim pogledom... jezero su neprocenjive lepote.
I ja idem da plivam u tim ocima.
Smatram da je upravo i poenta u tome, ni naucnici nisu jos uspeli da utvrde pravu prirodu stvarnosti, nasu realnost cine nase misli. Naravno da ako neko u ratu izgubi nogu, da mu tesko na ovom svetu moze izrasti nova, ali moze se u bilo kojoj situaciju odabrati smisao kao dovoljno snazan odgovor, odgovor na pomenuti naizgled haos koji nas okruzuje. Smisao dovoljno snazan, da taj odgovor postaje apsolutan nbez obzira na zivotne okolnosti, i time daje jednu neslucenu sigurnost, snagu I rakao bih- najbolji odgovor na bol.
Jebes smisao.
Nema ga. Tek tada, kada se to shvati (meni bar, jel) stvari pocinju da deluju smisleno.
Oslobodeni SMISLA zivota, mozete da obratite paznju na ZIVOT.
Ovo poslednje ima savrsenu formu poslovice, pa jos da se prosiri kao parola novog pokreta “Zivot nema smisla”, ali onda bi taj pokret tvom zivotu dao neki smisao, a to nije ono sto zelis
@mikka..u pravu si, jeste prilicno nezahvalno zbog terminologije....kad sam rekla "nije neosmisljen" nisam mislila na to da ima svoj smisao..mislila sam na cistu tehnicku organizaciju..
Razumeli smo se
- pokusacu ovako...recimo da ne verujem u svoju kreaciju dok je ne stvorim...
A otkuda onda tvoja kreacija ako je nisi ni prethodno zamislila, (a ako si je zamislila i ciljano ostvarila, morala si prethodno verovati u mogucnost njene realizacije, inace se ne bi ni upustala u nju). Kako onda ne verujes u svoju kreaciju dok je ne ostvaris? I jesam li ja ovde prvi pomenuo tu “kreaciju”
ko da nam ova laka diskusija o smislu zivota nije dovoljna
- cak i tada, kada je zavrsena, prestaje da mi bude vazna jer je zavrsena...dobro..onda se fokusiram na sam proces kreiranja...na ono sto bi uzajamno sa tom kreacijom trebalo da joj daje smisao....ona procesu i proces njoj......
Bingo!
E vidis, ipak se u procesu kreiranja osvrces na to da ta kreacija ima smisla! To znaci da ipak tvoji postupci imaju potrebu za smislom, ali zasto, cemu to, ako ti ionako zivot nema smisla
Hehe, nisam ni slutio da cu na ovoj temi ljudima da dokazujem kako njihov zivot ima smisao
(ok, ako sam se naglupetao kazite mi
)
.....e sad.....smatram da je, takonazvani, proces kreiranja u biti apsolutno nasumican sklop okolnosti na koji uticem svojim delovanjem na ovaj ili onaj nacin...po svojoj trenutnoj ili nesto dugotrajnijoj volji....sta god da uradim sa njim - krajnji rezultat (pa i trenutni) je isti....samo, recimo, druge boje ili oblika...ne vidim u njemu smisao...kao ni u krajnjoj kreaciji....a i nevazan je...
Dobro, svoju potrebu za smislom si utrosila u kreaciju, i sutnula ga k’o mokru krpu
Ali on nailazi na novu kreaciju, nju ispunjava smislom koji si joj zelela dati, sto znaci da vodis zivot u kome svojim kreacijama udahnjujes smisao koji si zelela, mozda je to tvoj smisao
- nisam razumela deo o etickim pobudama, da budem iskrena...
Evo, pokusacu sto plasticnije- ako ti, kao sto tvrdis, kazes da tvoj zivot nema smisla, da li to onda znaci da odobravas da se sankcionisu ljudi razlicite rase, pola ili pak sexualne orijentacije (pitanje je nadam se
retoricko
)
btw, drago mi je da je lepo ne slagati se s tobom