Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By mikka
onda je mozda tebi smisao
da ga tvoj zivot nema :sveca: :P
a smislu se ne gleda u zube :D
u svakom slucaju, usudio bih se da ti predlozim da bar jos jednom pokusas da ga pronadjes, jer cesto coveku zivot cini ispunjenijim :turban:
ako ti ne nedostaje, mozda znaci da jos nisi naisla na pravi ;)
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by mikka
u svakom slucaju, usudio bih se da ti predlozim da bar jos jednom pokusas da ga pronadjes, jer cesto coveku zivot cini ispunjenijim :turban:
Ti si moj idol i da volim muškarce,bila bih luda za tobom ;) a vako te samo vojim :friends:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam prvo morala da pogledam jesam li dala odgovor na ovu temu da ne kazem sad nesto drugo :smeh: Ali vidim da sam lepo odgovorila, tj ne bih menjala, pricala sam da ako ima smisla on je mozda u tom nekom putu...

A meni se cini da to kad neko ima smisao frustrirajuce (ili se to ja mozda tesim jer ja sem tog puta eventualno ne mogu da ga vidim...). Ali pretpostavimo da je nekom smisao dete, deca (sto je nesto sto ljudi cesto/uobicajeno navode kao smisao zivota). I onda ne dobiju dete i sta da rade? Skoce pod voz ili dozivotno pate? ;) Ili im je smisao pronalazenje ljubavi (sto je mozda drugi smisao po redu koji cujem) i traze ljubav pa ne nalaze, pa se frustriraju i opet traze i sve tako... I tako sve ostalo, cini mi se da to cak i kad se ostvari ne cini bas zivot toliko ispunjenijim... Jer osoba je cesto skoncentrisana na taj cilj/smisao i ostale lepe stvari u zivotu joj promaknu...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
@ dina..joj i ja to radim.....to sa gledanjem da nisam nesto vec rekla....

hvala, mikka, na odgovorima....znam da mislis dobro....ali ovo bi se pretvorilo u raspravu bez kraja i zakljucka...s druge strane, ni to nije lose....

....potpuno drugaciji pristup imas kada je smisao nesto za sta smatras da postoji....potpuno drugim jezikom govorimo o tim stvarima.....ja u smisao ne verujem, ne mislim da postoji, ne verujem u tu vrstu ispunjenosti zivota...cak ne vidim imperativ da mi zivot necim bude ispunjen...

..delom se slazem i sa dinom...ne verujem u stvari koje uslovljavaju, opravdavaju i vrednuju neciji zivot......cak i na licnom i individualnom nivou....
....a koncept smisla mi upravo nekako to namece...imas ili nemas, jesi ga ili nisi ispunio, na vecnom si putu ka njemu ili nisi...zbog toga si zadovoljan ili nisi.....zivot i je zato ispunjen ili nije....sve mi to sadrzi suvise ociglednih mehanizama odbrane od onoga sto se meni licno samo po sebi namece kao moja licn da a istina....a to je da nista nema krajnji smisao...da to nije nikakva tragedija, nego prosta cinjenica....trazenje smisla se meni licno cini samo kao stalni quest for filling the void....licno, nemam potrebu da je popunim...prihvatam je......
Korisnikov avatar
By Hys.
A ja iako ne vidim smisao, ne vidim ni void :shrug:

Mislim da se cesto "smisao" mesa sa "nacinom na koji zelimo da zivimo".

Ja zelim da zivim ispunjeno, zelim ljubav u svom zivotu (sto partnerske, prijateljske, prema zivotinjama, prirodi, trenutku...) jer je ljubav mnogo kul trip :D .
Ali to nije "smisao" mog zivota.
To je moj zivot.
"Smisao" mog zivota je onda mozda, da zivim zivot ispunjeno, onako kako ja zamisljam to "ispunjeno":

:love: :fuckbed: :setnja: :maca: :spliff: :pivce: :chilling: :cita: :putnik:
:cvetduga: :cool: :astral2: :vestica:
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Ivana
A ja iako ne vidim smisao, ne vidim ni void :shrug:

Ja zelim da zivim ispunjeno, zelim ljubav u svom zivotu (sto partnerske, prijateljske, prema zivotinjama, prirodi, trenutku...) jer je ljubav mnogo kul trip :D .
Ali to nije "smisao" mog zivota.
To je moj zivot.
"Smisao" mog zivota je onda mozda, da zivim zivot ispunjeno, onako kako ja zamisljam to "ispunjeno":

:love: :fuckbed: :setnja: :maca: :spliff: :pivce: :chilling: :cita: :putnik:
:cvetduga: :cool: :astral2: :vestica:
Divno si to rekla,to su između ostalog, stvari koje čovjekovom životu daju smisao,e sad,smisao života,imati ga,doseži ga,se naziva UMJETNOST ŽIVLJENJA(ŽIVOTA).

Ljudi cijeli život ili traže ili čekaju sreću,neku svoju zamišljenu sreću...to su uvijek velike stvari...nešto krupnije...i sve dok on tako čeka tu neku svoju veliku sreću,SREĆA cijelo to vrijeme,cijli živto prolazi tik kraj njega,kroz prste...svuda oko njega.......sve to kad osjetiš,onda osjetiš i jednu posebnu ljubav prema sebi...nije to ljubav koja se gordi...nego ljubav koja prihvata mane i vrline,ljubav zrela i onda si ispunjen i potpuno sretan....problemi će uvijek dolaziti ali će isto tako i odlaziti,.....čovjek ispunjen ima više energije i samim ti lakše prolazi kroz život..... jer ima smisao njegov život .
By mikka
A meni se cini da to kad neko ima smisao frustrirajuce (ili se to ja mozda tesim jer ja sem tog puta eventualno ne mogu da ga vidim...). Ali pretpostavimo da je nekom smisao dete, deca (sto je nesto sto ljudi cesto/uobicajeno navode kao smisao zivota). I onda ne dobiju dete i sta da rade? Skoce pod voz ili dozivotno pate? Ili im je smisao pronalazenje ljubavi (sto je mozda drugi smisao po redu koji cujem) i traze ljubav pa ne nalaze, pa se frustriraju i opet traze i sve tako... I tako sve ostalo, cini mi se da to cak i kad se ostvari ne cini bas zivot toliko ispunjenijim... Jer osoba je cesto skoncentrisana na taj cilj/smisao i ostale lepe stvari u zivotu joj promaknu...
Nekome je smisao neki konkretni cilj (kao u slučaju koji si pomenula-deca), onda je takav užasan ishod sasvim moguć, ali to nije jedini smisao koji može biti, i ne može se on sa tog stanovišta zato i uopšte odbacivati kao destruktivan- moguć je uvek i smisao kao životna filozofija koja opredeljuje naše odluke u životu, onaj koji preoblikuje unutrašnje refleksije spoljašnjeg sveta (jer refleksije su i jedino što imamo), oslobođen fiksacije samo jednom željom i njenom konkretizacijom, dakle smisao čoveka koji “put putuje i put se pred njim rađa”, dok zapravo konkretne posledice njegovog odnosa prema životu ostaju iza, posledice koje nisu same sebi svrha, već samo produkt jednog življenja kao putokazi iz kojih se samo može pokušati očitati smisao koji ih je stvorio. Ili je to bar onaj smisao koji bih uzeo slobodu da predložim.

Ali opet, nekome je smisao života upravo u načinu na koji živi (bio to hedonizam ili asketizam ili nešto treće, kao što je nekome i u gorepomenutom konkretnom cilju, a sud o nečijem smislu života je već druga stvar). Možda želiš reći da nije ili jeste tvoj, ali ne postoji (niti treba) da postoji smisao za sve ljude, već po jedan za svakog, jer po jedan život i imamo ;)

ja u smisao ne verujem, ne mislim da postoji, ne verujem u tu vrstu ispunjenosti zivota...cak ne vidim imperativ da mi zivot necim bude ispunjen...
Ti svoj smisao možeš imati, no ako ga ne želiš- nećeš ga ni znati; sigurno ne očekuješ da će se kao u kakvoj halucinantoj proročkoj viziji objaviti i reći ti “e, da se upoznamo: ja sam tvoj smisao!” :flasher: ;)
Treba biti vajar, i ne videti u kamenu samo stenu, već i prelepu skulpturu :)
Originally posted by Modesty
Ti si moj idol i da volim muškarce,bila bih luda za tobom ;) a vako te samo vojim :friends:
Joj, Modesty, hvala ti :blush: :cvece:
ako tako nastavis, uobrazicu se :P ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Mikka,
da, mislila sam vise na te konkretne primere, mozda nekim sirim odredjenjem slika moze da bude drugacija. Ali meni je opet blize ovo razmisljanje od Hlaefdige:
Originally posted by hlaefdige
....

....potpuno drugaciji pristup imas kada je smisao nesto za sta smatras da postoji....potpuno drugim jezikom govorimo o tim stvarima.....ja u smisao ne verujem, ne mislim da postoji, ne verujem u tu vrstu ispunjenosti zivota...cak ne vidim imperativ da mi zivot necim bude ispunjen...

..delom se slazem i sa dinom...ne verujem u stvari koje uslovljavaju, opravdavaju i vrednuju neciji zivot......cak i na licnom i individualnom nivou....
....a koncept smisla mi upravo nekako to namece...imas ili nemas, jesi ga ili nisi ispunio, na vecnom si putu ka njemu ili nisi...zbog toga si zadovoljan ili nisi.....zivot i je zato ispunjen ili nije....sve mi to sadrzi suvise ociglednih mehanizama odbrane od onoga sto se meni licno samo po sebi namece kao moja licn da a istina....a to je da nista nema krajnji smisao...da to nije nikakva tragedija, nego prosta cinjenica....trazenje smisla se meni licno cini samo kao stalni quest for filling the void....licno, nemam potrebu da je popunim...prihvatam je......
Cim ima smisla onda on daje sta je ispravno i neispravno, sta je ispunjenje a sta ne. Ako ga nema onda je i to sve izmedju nevazno/manje vazno. Tako ja npr ne znam sta su mi greske, to sam pisala na nekom drugom topicu, ali to mi nije ni posebno bitno da saznam, niti mi je bitno da ih eliminisem na dalje. Mozda mi ceo zivot bude greska, pa sta s tim? Mozda bude neispunjen, pa sta opet sa tim? Sto rece Hlaefdige nije mi ni imperativ da bude ispunjen...
By mikka
Cim ima smisla onda on daje sta je ispravno i neispravno, sta je ispunjenje a sta ne. Ako ga nema onda je i to sve izmedju nevazno/manje vazno. Tako ja npr ne znam sta su mi greske, to sam pisala na nekom drugom topicu, ali to mi nije ni posebno bitno da saznam, niti mi je bitno da ih eliminisem na dalje. Mozda mi ceo zivot bude greska, pa sta s tim? Mozda bude neispunjen, pa sta opet sa tim? Sto rece Hlaefdige nije mi ni imperativ da bude ispunjen...
Ne razumemo zasto smisao shvatate obavezujuce kao neki strahobni imperativ da se nesto cini: on treba da proizilazi iz naseg sopstvenog osecanja sveta- sta je tako uzasan imperativ ako ti je smisao biti izmedju ostalog recimo saosecajna ili humana osoba? Je li to tolika strahota da joj se ne sme pogledati u oci? Mislim da smisao ne treba shvatati kao imperativ, ili toboze cenzuru, jer on treba da bude u skladu sa onim sto zelimo ili volimo, inace je smisao mazohizam.
A strah od shvatanja da si u necemu pogresio/la rekao bih da zapravo krije strah od izjedanja samog sebe, tj napada savesti- i da li se onda odricanjem od smisla zapravo odrices i od savesti? Smisao moze biti postavljen u samom vrhu hijerarhije pokretaca svih ljudskih aktivnosti, ali ako ga neko nema ili se ne priznaje- da li to obavezno znaci i odricanje od svakog sistema vrednosti, jer upravo sistem vrednosti definise u umu ono sto je pogresno?
Da li nas onda odricanje od smisla oslobadja i svakog morala, empatije i ljudskosti? Bojim se da se tu onda podvlaci makijavelisticki trik da se prikrije itekako stvaran smisao u potpunom oslobadjanju od humanosti i odgovornosti prema zivotu uopste, radi eventualnog zadovoljenja sopstvenih potreba neoptrecenog bilo kakvim etickim ili ljudskim osvrtom.
Jer ipak, ma sta covek cinio, to ima izvesnu tezinu, implikacije i smisao, makar ga samo ocitavali iz pregrst ma kako neuredjenih posledica zivljenja i makar ne vodio nikojem koherentnom cilju ili ga kvalifikovali kao Sizifovim i definisali kao nepostojeci- jer svi smo mi na putovanju i svi nekud stignemo, ma koliko ti ciljevi bili jedna lepa turisticka tura, neizvesna avantura ili naizgled besmisleno lutanje.

joj, ko me je vukao za jezik da u ove divne letnje dane diskutujem o smislu zivota :P :drama: :nope:
da odlozimo za jesen, tada je ionako obicno depra, sve vene, tmurno vreme, prolaznost u vazduhu i tako, a? :blenta:
Korisnikov avatar
By Blady
Uzivati u sreci, i teziti ka sreci..
Bar je to moj smisao..
Da svaki jebeni momenat provedem srecna..dok ne dodje do kraja..:milkacanic:
Korisnikov avatar
By Modesty
Tako je Black lady,ne znam zašto kompliciraju i kao što mikkaa reće zašto smisao doživljavaju kao neklo pravilo kad to nema veze jedno sadrugim...svako smisao možže da vidi u nećemu drugom i na drugačiji način------cilj mu je ispunjenje i osmišljen život....ma kakav on bio.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
...ne dozivljavam ga kao pravilo...kazem samo da bi njegovo eventualno postojanje (u koje cvrsto ne verujem), verovatno povlacilo i takva pitanja.....

...ne postojanje smisla ne znaci nuzno neosmisljen zivot...
By mikka
kazem samo da bi njegovo eventualno postojanje (u koje cvrsto ne verujem), verovatno povlacilo i takva pitanja.....
Mislim da ne treba obavezno definisan smisao da bi povukao takva pitanja, vec ipak bar neke eticke ili humane pobude.
ne postojanje smisla ne znaci nuzno neosmisljen zivot...
A sta je to onda sto osmisljava smislen zivot ako ne smisao? :lood:
Da, diskusija o smislu je zaista hodanje po ivici seciva, narocito kad zadje u zonu jezickih dvosmislica. :obesen: :lol: ;)

p.s. insistiranje da cvrsto ne verujes (sa akcentom na verovanju) da smisao tvog zivota postoji, je kao da ne verujes u bilo koju svoju kreaciju pre nego sto je nastala. Smisao je nesto sto covek stvara za sebe, i za njega je realan koliko on to zeli ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Ne razumemo zasto smisao shvatate obavezujuce kao neki strahobni imperativ da se nesto cini: on treba da proizilazi iz naseg sopstvenog osecanja sveta- sta je tako uzasan imperativ ako ti je smisao biti izmedju ostalog recimo saosecajna ili humana osoba? Je li to tolika strahota da joj se ne sme pogledati u oci? Mislim da smisao ne treba shvatati kao imperativ, ili toboze cenzuru, jer on treba da bude u skladu sa onim sto zelimo ili volimo, inace je smisao mazohizam.
A strah od shvatanja da si u necemu pogresio/la rekao bih da zapravo krije strah od izjedanja samog sebe, tj napada savesti- i da li se onda odricanjem od smisla zapravo odrices i od savesti? Smisao moze biti postavljen u samom vrhu hijerarhije pokretaca svih ljudskih aktivnosti, ali ako ga neko nema ili se ne priznaje- da li to obavezno znaci i odricanje od svakog sistema vrednosti, jer upravo sistem vrednosti definise u umu ono sto je pogresno?
Da li nas onda odricanje od smisla oslobadja i svakog morala, empatije i ljudskosti? Bojim se da se tu onda podvlaci makijavelisticki trik da se prikrije itekako stvaran smisao u potpunom oslobadjanju od humanosti i odgovornosti prema zivotu uopste, radi eventualnog zadovoljenja sopstvenih potreba neoptrecenog bilo kakvim etickim ili ljudskim osvrtom.
Jer ipak, ma sta covek cinio, to ima izvesnu tezinu, implikacije i smisao, makar ga samo ocitavali iz pregrst ma kako neuredjenih posledica zivljenja i makar ne vodio nikojem koherentnom cilju ili ga kvalifikovali kao Sizifovim i definisali kao nepostojeci- jer svi smo mi na putovanju i svi nekud stignemo, ma koliko ti ciljevi bili jedna lepa turisticka tura, neizvesna avantura ili naizgled besmisleno lutanje.

...
Smisao jeste na neki nacin imperativ, ne mora biti nesto strasno jer podrazumeva se da ga osoba bira prema sebi. Ali onog trenutka kada je odabrala, onda potpada pod sve pozitivno i negativno sto taj hajde da ne kazem smisao, ali odabrani nacin zivota nosi. Npr osoba odabere hriscanski nacin zivota. Postoje Bozije zapovesti a one su upravo to ;) Ne moze on odluciti da ih razmatra ili da dve postuje a tri ne, nisu mu po ukusu. Ili dodje kod svestenika da se ispovedi pa kad ga pita za grehove on kaze da ne zna sta bi to bilo. E sad ja ne prepoznajem neki nacin zivota koji bih ja volela da izaberem nego kombinujem prema samoj sebi i to kombinovanje se menja tokom zivota...

Odsustvo smisla ne znaci odsustvo vrednosti. Znaci samo da ako npr ja nisam prihvatila pomenuti hriscanski nacin zivota nemam ni obavezu da se pridrzavam Bozijih zapovesti samo zato sto su zapovesti, niti da znam sta su grehovi kako ih crkva shvata. To sto nemam "kontrolu" spolja ne znaci da je nemam iznutra.

Mislim da samo znaci vise promisljanja ponekad. Pretpostavimo da ja hocu da se drzim tradicije i zelim da zivim kao preci. Ja vec znam kako su zivele moje babe i put njihovim stopama je siguran put, ne moram da imam mnogo dilema u raznim zivotnim situacijama. Meni je dugo nedostajala ta sigurnost i pitala sam se sta mi bi da iznalazim svoje nacine i da hodam skroz nepoznatim putevima na kojima nisam znala sta me ceka. Nisam uopste primetila kad je nastupio trenutak kad sam pocela da nalazim sigurnost u samoj sebi i da mi nikakvo "upustvo" spolja ne nedostaje, niti mi treba neciji put da na njega gledam... ali sad je tako.
Korisnikov avatar
By Modesty
Mislim da se ova divna tema pretvorila u prosipanje iz šupljeg u prazno...jednostavno stvar posmatramo iz različitih uglova,nazivamo je različitim imenima i nema potrebe da neko nekog ubjeđuje: IMA-NEMA,JEST-NIJE.

Suština je da čovjek bude zadovoljan i nek to zadovoljstvo zove kako hoće.
Korisnikov avatar
By svejedno
OK.

Ajmo 'vako..

Ljudi cesto prave greske tipa 'STA je smisao zivota?'

..

Ae nek mi neko prvo definise 'smisao', i ja cu mu reci smisao svog zivota.

Sta je smisao?

Vrednost?

Razlog?

Misao?

nestotrece..?

...

Dakle, to je prvo.

..

Drugo - 'smisao zivota'. Dakle kominovana akcija. Dve zayebane reci.

Hlaef & Daglas bi rekli - 42 ;)

Neki ljudi bi rekli - ljubav..neki - Bog.. neki smrt.

Neki - uzivanje.

..

Drugim recima, ko i oni, pojma ja nemam sta je smisao zivota.

Mozda postati Buda.

...

Mozda zivot nema smisao.

Mozda je smisao evolucija. Mozda je evolucija samo evolucija.

A 'smisao' samo kolmplikovani jezicki termin.

...

Ja u zivotu ne vidim smisao.

Sto se mene tice, cela ova planetIca moze da explodira sada, i ja bih tu video vise smisla nego u svom zivotu.

...

Opet, hu givz a fak?

Pogledam oko sebe, vidim planetu koju unistavamo, vidim komsije kako se ubijaju, vidim smrt, rat..

..

Onda vidim oci jedne prelepe devojke.

Rat je jos tu, smrt je jos tu, besmisao sveprisutan... ali.

Te oci, iako mozda nemaju smisao, pa ni razlog, pa i mozda ako ih gledam previse alkoholisanim pogledom... jezero su neprocenjive lepote.

I ja idem da plivam u tim ocima.

Jebes smisao.

Nema ga. Tek tada, kada se to shvati (meni bar, jel) stvari pocinju da deluju smisleno.

..

Oslobodeni SMISLA zivota, mozete da obratite paznju na ZIVOT.

..

Meni je to smisleno.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by svejedno

:hail:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
@modesty..ova divna tema je i dalje divna tema, po mom misljenju, jer se vodi rasprava bez ubedjivanja uz lepo i kulturno iznosenje misljenja....

@mikka..u pravu si, jeste prilicno nezahvalno zbog terminologije....kad sam rekla "nije neosmisljen" nisam mislila na to da ima svoj smisao..mislila sam na cistu tehnicku organizaciju..

- pokusacu ovako...recimo da ne verujem u svoju kreaciju dok je ne stvorim...cak i tada, kada je zavrsena, prestaje da mi bude vazna jer je zavrsena...dobro..onda se fokusiram na sam proces kreiranja...na ono sto bi uzajamno sa tom kreacijom trebalo da joj daje smisao....ona procesu i proces njoj......

.....e sad.....smatram da je, takonazvani, proces kreiranja u biti apsolutno nasumican sklop okolnosti na koji uticem svojim delovanjem na ovaj ili onaj nacin...po svojoj trenutnoj ili nesto dugotrajnijoj volji....sta god da uradim sa njim - krajnji rezultat (pa i trenutni) je isti....samo, recimo, druge boje ili oblika...ne vidim u njemu smisao...kao ni u krajnjoj kreaciji....a i nevazan je...

- nisam razumela deo o etickim pobudama, da budem iskrena...

btw, drago mi je da je lepo ne slagati se s tobom
:cvece:

@svejedno...ovaaaaj...pa kao....zaprosila modesty mikku...pa ja mislila...znas..ono..nisam ja nesto sad u fazonu da se zenim nesto...ali kao....
Korisnikov avatar
By Modesty
jeste,ja bih mikku omah ženila ali jbg,pogrešan pol.....nego,hleafdige,ja sam tvoj stav i ono što ti misliš skužila još na prošloj stranici i u tom kontekstu sam i napisala svoj zadnji post........mišljanje su iznešena,dobro pojašnjenja sa svih strana...razlike su u doživljaju te riječi ili čega več ali i dalje mislim da je neka suština ista ali joj je prilaz i ime drugačije......i sad možemo ponavljati svoja mišljenja i objašnjevati zašto su takva,možemo do u beskonačnost.....meni osobno se nije puno pisalo jer sam se u mišljenju toliko slagala sa mikkom da sam ga uvijek citirala nevezano što mi je tako drag...to kog mene neigra ništa prilikom diskusija.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
razumem da se slazes s njim....nisam to napisala u odnosu na bilo sta drugo...

znam o cemu govoris...mada...ocigledno da ljudi jos uvek imaju sta da kazu...cim se nizu tako dugi postovi
By mikka
joj ljudi, ogulicu prste na ovoj temi :lol:
naslucujem najduzi post u svojoj kratkoj forumskoj karijeri :drama:
tako da mi oprostite ako je odgovor malo dzangrizav :P

Smisao jeste na neki nacin imperativ, ne mora biti nesto strasno jer podrazumeva se da ga osoba bira prema sebi. Ali onog trenutka kada je odabrala, onda potpada pod sve pozitivno i negativno sto taj hajde da ne kazem smisao, ali odabrani nacin zivota nosi. Npr osoba odabere hriscanski nacin zivota. Postoje Bozije zapovesti a one su upravo to Ne moze on odluciti da ih razmatra ili da dve postuje a tri ne, nisu mu po ukusu. Ili dodje kod svestenika da se ispovedi pa kad ga pita za grehove on kaze da ne zna sta bi to bilo. E sad ja ne prepoznajem neki nacin zivota koji bih ja volela da izaberem nego kombinujem prema samoj sebi i to kombinovanje se menja tokom zivota...
Nisam znao da je smisao proizvod koji se obavezno izliva u modle. Ako uzimas u Meku, kao sto smo ja i moj decko ucinili nocas k’o prasci- Mc Chicken obrok, koji ukljucuje pored pileceg mesa, pomfrit i djus (ili sok od jabuke, ili samo vodu, po izboru), da li ti onda moras pojesti i pomfrit? Ja sam svoj preskocio, dao ovoj izelici, jer ne valja, a i ne prija mi kad mesam proteine i ugljene hidrate. :durenje:
Ne znam da li je jasno sta zelim reci? :lood:

Ako neko pronalazi u hriscanstvu deo sebe, zasto mora da prihvati pritom komplentu dogmatiku koje ono nosi? Neko voli i ceo paket aranzman, to je vec njegov- izbor. Ali evo, ja sam od onih koji vole da calabrcnu sa svake trpeze po malo- pronalazio sam se u elementima hriscanstva, budizma, taoizma, i jos mnogo cega- ne mora to biti religija. Razlika je u tome sto ovi sa paket aranzmanom dobijaju i bonus kvalifikaciju kao- hriscani, ili budisti, ili nesto trece, ni manje ni vise :)

Tako da, ako neko zeli, moze da prihvati samo prve tri zapovesti (malo mi neobican taj hipoteticni lik:shrug: :lol: ), ali nece biti hriscanin, i to je to.

Dakle, smisao ne mora biti rigidna nefleksibilna kruta nepromenjiva tvar, vec je upravo i poenta u tome da se oblikuje prema unutrasnjim zeljama, teznjama, osecanjima, idealima, stavovima, itd, itd: kakokodkoga. Kod nekoga se to upravo poklopi sa pomenutom modlom- i voila- imamo pecenog vernika ;)
Znaci samo da ako npr ja nisam prihvatila pomenuti hriscanski nacin zivota nemam ni obavezu da se pridrzavam Bozijih zapovesti samo zato sto su zapovesti, niti da znam sta su grehovi kako ih crkva shvata. To sto nemam "kontrolu" spolja ne znaci da je nemam iznutra.
Upravo to- hriscanske vrednosti i nisu jedine koje postoje.
Mislim da samo znaci vise promisljanja ponekad. Pretpostavimo da ja hocu da se drzim tradicije i zelim da zivim kao preci. Ja vec znam kako su zivele moje babe i put njihovim stopama je siguran put, ne moram da imam mnogo dilema u raznim zivotnim situacijama. Meni je dugo nedostajala ta sigurnost i pitala sam se sta mi bi da iznalazim svoje nacine i da hodam skroz nepoznatim putevima na kojima nisam znala sta me ceka. Nisam uopste primetila kad je nastupio trenutak kad sam pocela da nalazim sigurnost u samoj sebi i da mi nikakvo "upustvo" spolja ne nedostaje, niti mi treba neciji put da na njega gledam... ali sad je tako.
Drago mi je da imas unutrasnji manual, a on je samo jedna od blagodeti kada imas i smisao zivota :trep:
OK.

Ajmo 'vako..

Ljudi cesto prave greske tipa 'STA je smisao zivota?'

..

Ae nek mi neko prvo definise 'smisao', i ja cu mu reci smisao svog zivota.
Sta je smisao?

Vrednost?

Razlog?

Misao?

nestotrece..?

...

Dakle, to je prvo.
On moze biti sta god pozelis, upravo u tome je i njegova car :smug: :lol:
Mozes ga shvatiti kao tvoj odgovor na pitanja poput: koja je svrha ili razlog mog postojanja, kuda vodi ovaj moj zivot lutalica :peva: , za sta (ili koga) ja zivim, cemu moje zivljenje, koja je njegova poenta, itd, itd :P Mislim da se oko toga svi slazemo barem na intuitivnom nivou ;)

..

Drugo - 'smisao zivota'. Dakle kominovana akcija. Dve zayebane reci.

Hlaef & Daglas bi rekli - 42

Neki ljudi bi rekli - ljubav..neki - Bog.. neki smrt.

Neki - uzivanje.

Drugim recima, ko i oni, pojma ja nemam sta je smisao zivota.

Mozda postati Buda.
Izvini, ali ne mozes reci da neko nema pojma sta je njegov smisao ako je njemu kao sto si rekao npr. ljubav smisao. Ljubav je njegov smisao, i macka :smug:
Druga stvar je ako ti nemas pojma sta je tvoj smisao :P
Mozda zivot nema smisao.
Upravo je kamen spoticanja u pokusaju da se svim zivotima pridruzi jedinstven smisao koji sam pomenuo, pa se ulazi u corsokak. Meni recimo nick od hlaefdige nema bas neki smisao, ali on ga sigurno (bar se nadam) ima za nju :smug: :lol:
Mozda je smisao evolucija. Mozda je evolucija samo evolucija.
Sada verovatno govoris o zivotu kao predmetu izucavanja biologije :eureka: , a mi smo govorili o onom filozofskom smislu ovih nasih pojedinacnih zivota, ako dobro gatam da je to tvorac teme mislio, mada :up: i za tu interpretaciju (ovaj put bih je preskocio, razumite moje prste :sweet: ).
A 'smisao' samo kolmplikovani jezicki termin.
Jeste komplikovan, ali daleko da je samo to, po mom misljenju ;)
Ja u zivotu ne vidim smisao.
Evo, hlaef ti diskretno nagovestila jednu divnu stvar, pa sad reci da u zivotu ne vidis smisao :spank: :sudija: :lol:
Sto se mene tice, cela ova planetIca moze da explodira sada, i ja bih tu video vise smisla nego u svom zivotu.
Ma opasan si mi ti neki baja, a? :lukavi:
Opet, hu givz a fak?
Evo, ja :uplasen: :peace: :P
Pogledam oko sebe, vidim planetu koju unistavamo, vidim komsije kako se ubijaju, vidim smrt, rat..
Onda vidim oci jedne prelepe devojke.
Rat je jos tu, smrt je jos tu, besmisao sveprisutan... ali.
Upravo je u tome poenta da smisao nije nesto sto trazis van sebe, mislim.
A zasto je smrt besmislena- ona upravo oblikuje i daje najsnazniju potrebu za smislom mnogim ljudima, rekao bih.
Rat je uzasan, ali nadam se da nije bio toliko besmislen da ne shvatimo da je to uzasna stvar i da budemo pacifisti. :peace:
Te oci, iako mozda nemaju smisao, pa ni razlog, pa i mozda ako ih gledam previse alkoholisanim pogledom... jezero su neprocenjive lepote.
I ja idem da plivam u tim ocima.
Smatram da je upravo i poenta u tome, ni naucnici nisu jos uspeli da utvrde pravu prirodu stvarnosti, nasu realnost cine nase misli. Naravno da ako neko u ratu izgubi nogu, da mu tesko na ovom svetu moze izrasti nova, ali moze se u bilo kojoj situaciju odabrati smisao kao dovoljno snazan odgovor, odgovor na pomenuti naizgled haos koji nas okruzuje. Smisao dovoljno snazan, da taj odgovor postaje apsolutan nbez obzira na zivotne okolnosti, i time daje jednu neslucenu sigurnost, snagu I rakao bih- najbolji odgovor na bol.
Jebes smisao.
Nema ga. Tek tada, kada se to shvati (meni bar, jel) stvari pocinju da deluju smisleno.

Ovo poslednje ima savrsenu formu poslovice, pa jos da se prosiri kao parola novog pokreta “Zivot nema smisla”, ali onda bi taj pokret tvom zivotu dao neki smisao, a to nije ono sto zelis :lukavi:
@mikka..u pravu si, jeste prilicno nezahvalno zbog terminologije....kad sam rekla "nije neosmisljen" nisam mislila na to da ima svoj smisao..mislila sam na cistu tehnicku organizaciju..
Razumeli smo se :)
- pokusacu ovako...recimo da ne verujem u svoju kreaciju dok je ne stvorim...
A otkuda onda tvoja kreacija ako je nisi ni prethodno zamislila, (a ako si je zamislila i ciljano ostvarila, morala si prethodno verovati u mogucnost njene realizacije, inace se ne bi ni upustala u nju). Kako onda ne verujes u svoju kreaciju dok je ne ostvaris? I jesam li ja ovde prvi pomenuo tu “kreaciju” :kesa: ko da nam ova laka diskusija o smislu zivota nije dovoljna :nope:
- cak i tada, kada je zavrsena, prestaje da mi bude vazna jer je zavrsena...dobro..onda se fokusiram na sam proces kreiranja...na ono sto bi uzajamno sa tom kreacijom trebalo da joj daje smisao....ona procesu i proces njoj......
Bingo! :evil:
E vidis, ipak se u procesu kreiranja osvrces na to da ta kreacija ima smisla! To znaci da ipak tvoji postupci imaju potrebu za smislom, ali zasto, cemu to, ako ti ionako zivot nema smisla ;) :drama:
Hehe, nisam ni slutio da cu na ovoj temi ljudima da dokazujem kako njihov zivot ima smisao :svetac: :P
(ok, ako sam se naglupetao kazite mi :kesa: )
.....e sad.....smatram da je, takonazvani, proces kreiranja u biti apsolutno nasumican sklop okolnosti na koji uticem svojim delovanjem na ovaj ili onaj nacin...po svojoj trenutnoj ili nesto dugotrajnijoj volji....sta god da uradim sa njim - krajnji rezultat (pa i trenutni) je isti....samo, recimo, druge boje ili oblika...ne vidim u njemu smisao...kao ni u krajnjoj kreaciji....a i nevazan je...
Dobro, svoju potrebu za smislom si utrosila u kreaciju, i sutnula ga k’o mokru krpu :lol: Ali on nailazi na novu kreaciju, nju ispunjava smislom koji si joj zelela dati, sto znaci da vodis zivot u kome svojim kreacijama udahnjujes smisao koji si zelela, mozda je to tvoj smisao :wow: :nesiguran:
- nisam razumela deo o etickim pobudama, da budem iskrena...
Evo, pokusacu sto plasticnije- ako ti, kao sto tvrdis, kazes da tvoj zivot nema smisla, da li to onda znaci da odobravas da se sankcionisu ljudi razlicite rase, pola ili pak sexualne orijentacije (pitanje je nadam se :spank: retoricko ;) )
:sesir:
Korisnikov avatar
By hlaefdige

A otkuda onda tvoja kreacija ako je nisi ni prethodno zamislila, (a ako si je zamislila i ciljano ostvarila, morala si prethodno verovati u mogucnost njene realizacije, inace se ne bi ni upustala u nju). Kako onda ne verujes u svoju kreaciju dok je ne ostvaris? I jesam li ja ovde prvi pomenuo tu “kreaciju” :kesa: ko da nam ova laka diskusija o smislu zivota nije dovoljna :nope:
joj jesi....pa sam se ja jos nesmotrenije zapetljala da je iskoristim kao metaforu za zivot..i onda...uh.....

...svoj zivot nisam prethodno zamislila...(a za ovo u zagradi - cak i da jeste tako - uopste nisam morala prethodno verovati u mogucnost njene realizacije da bih se upustala u nju). ali stvarno...bilo bi previse skretati i ovde...

Bingo! :evil:
E vidis, ipak se u procesu kreiranja osvrces na to da ta kreacija ima smisla! To znaci da ipak tvoji postupci imaju potrebu za smislom, ali zasto, cemu to, ako ti ionako zivot nema smisla ;) :drama:
ne, ne, ne...nema smisao!..prosto...postoji zbog procesa kao njegov rezultat, a proces zbog nje....(opet nespretna metafora za zivot)....jedno drugom su razlog! i to u najboljem slucaju...bas to je poenta...slabo...nedovoljno....
Hehe, nisam ni slutio da cu na ovoj temi ljudima da dokazujem kako njihov zivot ima smisao :svetac: :P
(ok, ako sam se naglupetao kazite mi :kesa: )

ma nije valjda?! :evilgrin:

Dobro, svoju potrebu za smislom si utrosila u kreaciju, i sutnula ga k’o mokru krpu :lol: Ali on nailazi na novu kreaciju, nju ispunjava smislom koji si joj zelela dati, sto znaci da vodis zivot u kome svojim kreacijama udahnjujes smisao koji si zelela, mozda je to tvoj smisao :wow: :nesiguran:
kreacija je stvarno bila samo nesmotrena metafora.....ako mislimo o zivotu na taj nacin.....tough one....

Evo, pokusacu sto plasticnije- ako ti, kao sto tvrdis, kazes da tvoj zivot nema smisla, da li to onda znaci da odobravas da se sankcionisu ljudi razlicite rase, pola ili pak sexualne orijentacije (pitanje je nadam se :spank: retoricko ;) )
e jbg...mozda je od strebanja staroengleskih glasovnih promena pa mi teze nesto sa logickim sledom...i dalje ne kapiram kakve veze to ima sa postojanjem smisla u zivotu...
:sesir:
[/quote]

i tu on postade dzangrizav....:D
By mikka
ja sam pod kreacijom mislio ono sto mi stvaramo u zivotu, a ti kao metaforu za zivot...tu smo se razmimoisli
al dobro, nije nam prvi put :lol:
jbg...mozda je od strebanja staroengleskih glasovnih promena pa mi teze nesto sa logickim sledom...i dalje ne kapiram kakve veze to ima sa postojanjem smisla u zivotu...
namera mi je bila da ukazem na cinjenicu da ljudi koji tvrde da nemaju smisao u zivotu(npr. ti), ne znaci obavezujuce i da nemaju sistem vrednosti. tj smisao daje vrednosti, ali to ne mora biti i u obrnutom smeru.
ili prosto
nije vazno :yes:

p.s.
i nisi fer, nisi procitala ceo moj post :lol: , onda bi videla moju opasku na racun tvog nika :durenje:
(salim se, ni ja se, nadam se, necu vracati na tu rogobatnu grdosiju :giljotina: , osim naravno, ako ga raznesu i iskasape na quotove, bice uzivancija mašala :ples: )
Korisnikov avatar
By hlaefdige
aahahahhahaha....ma jesam....videla sam....veruj mi ni meni moj nik nema smisla hahahahahaha...
Korisnikov avatar
By svejedno
Ali ne mogu na sve.. da odgovaram.

Ovo je dovoljno:
Mozes ga shvatiti kao tvoj odgovor na pitanja poput: koja je svrha ili razlog mog postojanja, kuda vodi ovaj moj zivot lutalica , za sta (ili koga) ja zivim, cemu moje zivljenje, koja je njegova poenta, itd, itd Mislim da se oko toga svi slazemo barem na intuitivnom nivou

Mozes.

..

"The meaning of life" by Monty Python - preporucujem.

...

1. Koja je svrha ili razlog mog postojanja?

Pojma nemam.

Ti?

2. Kuda vodi zivot lutalica?

Eventually smrti (koja je stvar divna koliko i zivot, i jednako besmislena /wrt noutin et dis point - nisam ateista/), a u medjuvremenu se nadam bar na kratko do Azije, izmedju ostalog.

3. Za sta ili koga zivim?

Hmm.. i mostly try 2 get hammerd... salim se.

Ne zivim ni za sta. Za nekoga..mozda za mene. Ako budem imao dete onda cu svakako ziveti ZA nekoga.

4. cemu moje zivljenje, koja je njegova poenta

Pojma nemam.

Mozda zaustavljanju reinkarnacija, kazem. Nisam daleko od tog gledista.

Ali i tada nema to smisla.

...

No, pored celog mukotrpnog maltretiranja tastature, uspeo si da promasis poentu koja, kako lepo primeti, ima fomu poslovice i to ne poslovice bez SMISLA :adiktusha: ;)

...

Kako ide pocetak ove teme?

Rodis se, jedes, jebes, ostaris, umres, istripujes se na neke stvari u medjuvremenu.

to JESTE to.

..

Lepo je, inace, sto ti vidis smisao u svemu i sto smatas da je smisao stvar koju je moguce individualno .. pa...stvoriti.

I to jeste tako.

..

I nije.

Jer onako, sveopste.. zivot nema smisla....svemir nema smisla...postojanje nema smisla....

.. polako sam sve ubedjeniji da to i jeste drazh.

;)

Svako moze sebi da izmisli smisao, i ja mu svu srecu zelim.. Ali smisla nema - tu i jeste smisao. Zato svako i moze da izmisli svoj.

Da postoji SMISAO (vel'ka slova) ne bi bilo potrebe za individualnim tumacenjima koja se smatraju SVA za ispravna.

Evo, da i ja malo oshinem po tastaturi:

"- A sta je istina?
Ne rekoh nista.
- Sta? ponovi on.
Cutala sam.
- A?
Zakolutah ocima. Odlicno mi stoji ta grimasa.
- Tebe pitam, ridja.
- Pa zar to nije jasno? Cutanje je odgovor.
- A moze li recima? Da bih razumeo?
- Tu nema sta da se razume - odgovorih - Kad ti neko postavi pitanje 'sta je istina?', mozes samo na jedan nacin da odgovoris tako da ne slazes. Moras u sebi da vidis istinu. A spolja da ostanes nem.
- A ti u sebi vidis istinu?
Precutah.
- Dobro, preformulisacu pitanje. Kada u sebi vidis istinu, sta tacno vidis?
- Nista - rekoh.
- Nista? i to je istina?
Ocutah.
-Ako tamo nema nicega, zasto onda uopste govorimo o istini?
- Ti brkas uzrok i posledicu. Mi govorimo ne zato sto tamo necega ima. Naprotiv - mi mislimo da tamo nesto treba da bude jer postoji rec 'istina'.
- Upravo tako. Jer, rec postoji. Zasto?
- Pa, zato. Ni vecnost ne bi bila dovoljna da bi se razmrsili svi kalemovi sa recima. Pitanja i odgovora mozemo da smislimo beskrajno mnogo -reci se mogu stavljati i ovako i onako i uvek ce se za njih lepiti neki smisao. Ali smisao.
Eno, vrabac nikom ne postavlja pitanja. Ali ja ne mislim da je dalje od istine nego Lakan ili Fuko."

'Praznina je forma, forma je prazina' s'o bi neki davni ljudi rekli.

Nema smisla. Smisao zivota je - zivot. I tu staje.

Ostalo su rechi, i sitnice koje su DEO zivota, ne njegov SMISAO. /mogu davati smisao zivotU, o cemu ti pricas, ali sam zivot nema smisla/

..

Ali ja cu svakako gledati da uzivam u svom zivotu, svom snu i svojoj smrti sto vise budem mogao..

Ti to mozes nazvati smislom.. ali onda ti i ja ne gledamo u istu stvar, a rechi cesto samo smetaju ;)

@hlaef

pocastvovan :) . i ono, kao, ne bi ni ja da se zenim ali kao, ..s tobom 'ocu, prevazisla si sebe, a i umes zdravo da se nerviras ;)

A castio bih kafom nekad, vrlo rado ;)
Korisnikov avatar
By Dina
...
Dakle, smisao ne mora biti rigidna nefleksibilna kruta nepromenjiva tvar, vec je upravo i poenta u tome da se oblikuje prema unutrasnjim zeljama, teznjama, osecanjima, idealima, stavovima, itd, itd: kakokodkoga.
...
Da, to i ja kazem. Uz dodatak da smisla ne mora ni biti.
By mikka
1. Koja je svrha ili razlog mog postojanja?

Pojma nemam.

Ti?
Ok, a recimo ja imam pojma koji je smisao mog zivota. :)
2. Kuda vodi zivot lutalica?

Eventually smrti (koja je stvar divna koliko i zivot, i jednako besmislena /wrt noutin et dis point - nisam ateista/), a u medjuvremenu se nadam bar na kratko do Azije, izmedju ostalog.

3. Za sta ili koga zivim?

Hmm.. i mostly try 2 get hammerd... salim se.

Ne zivim ni za sta. Za nekoga..mozda za mene. Ako budem imao dete onda cu svakako ziveti ZA nekoga.

4. cemu moje zivljenje, koja je njegova poenta

Pojma nemam.

Mozda zaustavljanju reinkarnacija, kazem. Nisam daleko od tog gledista.

Ali i tada nema to smisla.
Mozda zato sto ti ne zelis da ga stvoris, pa i vidis.
No, pored celog mukotrpnog maltretiranja tastature, uspeo si da promasis poentu koja, kako lepo primeti, ima fomu poslovice i to ne poslovice bez SMISLA
Razumeo sam poentu koju mozes pridruziti SVOM zivotu, ne i mom, niti svacijem, a priori :durenje: ;)

...
Kako ide pocetak ove teme?

Rodis se, jedes, jebes, ostaris, umres, istripujes se na neke stvari u medjuvremenu.

to JESTE to.
Mozda to jeste to u tvom zivotu, ali ne i u svacijem, (npr. ne u mom); rekao bih da ljudske potrebe ipak ne obuhvataju samo zadovoljenje fizioloskih potreba. Ako ne vidis u svom zivotu smisao, ne mozes to prosiriti na sve druge zivote, i ne mozes me ubediti da ga moj nema, jer ja ga zivim, i meni je on realan, kao i tebi eventualno besmisao.

Lepo je, inace, sto ti vidis smisao u svemu i sto smatas da je smisao stvar koju je moguce individualno .. pa...stvoriti.

I to jeste tako.

..

I nije.
Jer onako, sveopste.. zivot nema smisla....svemir nema smisla...postojanje nema smisla....

.. polako sam sve ubedjeniji da to i jeste drazh.
Ako ti ne nalazis smisao, to znaci da on ne postoji za tebe, a ne i da ga nema (za druge). Ali mislim da i jeste poenta u tom licnom dozivljaju, i ne znam zasto insistiranje na tome da se Pikaso svima dopadne, jer svako od nas ima individualno vidjenje sveta.
Svako moze sebi da izmisli smisao, i ja mu svu srecu zelim.. Ali smisla nema - tu i jeste smisao. Zato svako i moze da izmisli svoj.
Mislim da smisao ipak nije nesto sto se bere na drvecu, to je nesto sto nalazis (ili ne) u sebi, sto mozes stvoriti, i imati ako to zelis. A naravno da sve sto je stvoreno s namerom, da treba da prethodno bude zamisljeno/izmisljeno, i bilo je deo imaginacije bar u jednom momentu- od egipatskih piramida do Mona Lize; zasto bi se nesto diskvalifikovalo kao nepostojece, samo zato sto je prethodno zamisljeno i izmisljeno? Upravo svaki kreativni produkt i potice iz sveta ideja. :)

Da postoji SMISAO (vel'ka slova) ne bi bilo potrebe za individualnim tumacenjima koja se smatraju SVA za ispravna.
To je kao da pokusavas da definises zajednicki ukus za sve ljude (opet cu ponoviti individualni dozivljaj stvarnosti)- on ne mora biti isti za sve ljude, i ja ne vidim sta je tako lose u tome, naprotiv, dozvoljava slobodu da se bude individua, a ne klon. Slep covek, ssticajem okolnosti, nema vizuelnu predstavu sveta, da li to onda znaci da ona ne postoji i za druge ljude?
Evo, da i ja malo oshinem po tastaturi:

"- A sta je istina?
Ne rekoh nista.
- Sta? ponovi on.
Cutala sam.
- A?
Zakolutah ocima. Odlicno mi stoji ta grimasa.
- Tebe pitam, ridja.
- Pa zar to nije jasno? Cutanje je odgovor.
- A moze li recima? Da bih razumeo?
- Tu nema sta da se razume - odgovorih - Kad ti neko postavi pitanje 'sta je istina?', mozes samo na jedan nacin da odgovoris tako da ne slazes. Moras u sebi da vidis istinu. A spolja da ostanes nem.
- A ti u sebi vidis istinu?
Precutah.
- Dobro, preformulisacu pitanje. Kada u sebi vidis istinu, sta tacno vidis?
- Nista - rekoh.
- Nista? i to je istina?
Ocutah.
-Ako tamo nema nicega, zasto onda uopste govorimo o istini?
- Ti brkas uzrok i posledicu. Mi govorimo ne zato sto tamo necega ima. Naprotiv - mi mislimo da tamo nesto treba da bude jer postoji rec 'istina'.
- Upravo tako. Jer, rec postoji. Zasto?
- Pa, zato. Ni vecnost ne bi bila dovoljna da bi se razmrsili svi kalemovi sa recima. Pitanja i odgovora mozemo da smislimo beskrajno mnogo -reci se mogu stavljati i ovako i onako i uvek ce se za njih lepiti neki smisao. Ali smisao.
Eno, vrabac nikom ne postavlja pitanja. Ali ja ne mislim da je dalje od istine nego Lakan ili Fuko."
Rec nista je rekao bih dobar primer, no smisao svakog pojedinacnog zivota se ne moze smestiti u zonu dijalektickih jezickih igrarija, jer on je kao slika cija je manifestacija u svakom od nasih umova individualna- a onaj ko ne zeli da je vidi, naravno da je nece ni imati, it’s simple as that. Na koncu reci i jesu samo reci- sredstva koja sluze da imenuju neku pojavu, ideju, stagod. Da parafraziram recenicu iz Matrix revolutions : “Love is a word, it is the connection it implies that is important.” ;)

'Praznina je forma, forma je prazina' s'o bi neki davni ljudi rekli.

Nema smisla. Smisao zivota je - zivot. I tu staje.
Ostalo su rechi, i sitnice koje su DEO zivota, ne njegov SMISAO. /mogu davati smisao zivotU, o cemu ti pricas, ali sam zivot nema smisla/
Ali ja cu svakako gledati da uzivam u svom zivotu, svom snu i svojoj smrti sto vise budem mogao.. Ti to mozes nazvati smislom..
Pogodio si! :P Znaci, ipak nalazis neki smisao, zelis reci::”smisao je u putovanju, ne u cilju”? Pa to je smisao koji su mnogi vec pronasli za sebe ;)
ali onda ti i ja ne gledamo u istu stvar, a rechi cesto samo smetaju
Moguce, ali reci su i jedino sto imamo da bismo diskutovali ;) :sesir:
By mikka
I da pokusam da nekako najzad zakljucim svoj stav po ovom pitanju (spremam se za more, pa necu imati vise poslasticu da odgovaram kilometarskim postovima :usamljen: ), nadam se da se mozemo sloziti oko ovoga: covek moze da stvori smisao svom zivotu, ako to zeli. Eto, to je teza koja sublimira poentu mojih postova na ovoj temi :)
Korisnikov avatar
By Modesty
pročitah sve...ja sam npr.smisao svog života tražila od kad znam za sebe i one drugačije od mene nisam smatrala ni glupljim niti pametnijim...to je bila moja potreba,težnja cijelog mog bića i ja sam neumorno tražila.......prvo sam ga tražila.tj. očekivala u nekim velikim stvarima,čekala sam da se desi nešto veliko da bih mogla reći,e to je to......lutala sam mnogo,prošla kroz sve religije i filozofiju......inače,pakao i raj na zemlji,što bi rekli,sito i rešeto po nekim pitanjima........sve to me bacilo na koljena gdje sam život počela posmatrati iz jedne druge perspektive,prvo sam pronašla iskrenu ljubav prema sebi,sveprihvatanje(sebe)...zatim sam počela da zapažam kako se počinjem radovat nekim običnim životnim situacijama koje su mi prije bile tako nebitne,previše prosječne.....svakidašnje,malene......tako sam počela biti sretnija i ispunjenija.......ne vjerujem u definiciju ,šta je smisao života.....neznam ni sad ali znam da ono čemu sam dežila da sam i dosegla,a to je duševni mir,mir ,ljubav i sklad sama sa sobom a samim tim ,daleko više i sa okolinom.
Ispunjava me ljuba,kada volim moj život ima smisla i sretna sam..moj život ima smisla kada vidim kako raste moj sin..moj život ima smisao kada vidim da imam prijatelja.
Korisnikov avatar
By Val
A ko kazhe da zhivot mora imati smisao? :sudija:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!