Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Kakav naslov, jbt...
U sustini, tema je vrlo jednostavna.
Svako od nas zna da odredi sta je za njega lepo. I taj osecaj je krajnje subjektivan. Kao i osecaj za ruzno.
Recimo, meni je ruzno zensko telo u trudnoci. Deformisano, neproporcionalno i naduveno. I zbog te svoje konstatacije cesto naidjem na osporavanje mog licnog liberalizma (s'tim da ja nigde nisam napisala niti rekla da zene ne treba da budu trudne, nego samo da mi njihovo telo u trudnoci nije privlacno)i korektnosti (nepostovanje njihovog izbora nacina zivota, sto opet nije slucaj).
To je samo primer a primera ima dosta.
Jos neko?
Korisnikov avatar
By password
Meni je zensko telo u trudnoci bas lepo, recimo. :up:
Ne znam o kakvom osporavanju tvog liberalizma je rec, ali ja kod sebe ne nailazim na nesklad izmedju liberalizma, politicke korektnosti i subjektivnog dozivljaja.
Korisnikov avatar
By Hys.
Iako mi je lepo zensko telo u trudnoci, apsolutno kapiram sta zelis reci :yes:

Zaista, licni ukus, ili sto ti kazes subjektivni estetski dozivljaj :D moze biti potpuno nezavisTan od pc i lib.

Evo ti moj primer:
Operisana sam od rasizma, ali mi je neprivlacna boja vagine koju imaju crnkinje.
Moje estetsko pravo, ne?

/madaaaa...ako je crnkinja mnogo hot i ja mnogo odlepim, moguce je da bih se nekako navikla, ili da bi me manje odbijalo...ali je cinjenica da mi jeste onako boja mnogo manje privlacna od kokejzhn pusi /
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pretpostavljam da je stvar toga kako izraziš svoj stav: da li bude shvaćen kao mišljenje (meni su trudne žene ružne) ili tvrđenje (trudne žene su ružne). a možda i stvar jednostavnog nedostatka argumenata.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by 2Q2Bstr8
pretpostavljam da je stvar toga kako izraziš svoj stav: da li bude shvaćen kao mišljenje (meni su trudne žene ružne) ili tvrđenje (trudne žene su ružne). a možda i stvar jednostavnog nedostatka argumenata.
Meni je to isto, ako iznosim misljenje valjda se podrazumeva da je moje. Naglasak na "meni/moje/ja" ne cini razliku.

Ali recimo umesto trudne zene su ruzne se moze reci zene u drugom stanju su (meni) neprivlacne - to je valjda vec "politicka korektnost"

E sad, politicka korektnost je ok, ali ja je nesto ne mirisem iz dva razloga: prvi je jer to zaista ide do granica imbecilnosti, a drugi je sto one dve recenice znace isto, sustina je ista. Samo sto verovatno bi se manji procenat trudnih zena uvredio da to izreknem na nacin broj dva. Al sta ja tu mogu.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Politička korektnost je samo lustracija reči, koja dolazi do svog potpunog absurda, kada se onda počnu masovno upotrebljavati te iste lustrirane reči, da bi se istaknulo nešto pozitivno. Pa tako crnci u Americi nisu "black", več African-american, ali ti isti novinari koji bi sebi pre odsekli ruku, nego napisali da je crnac crnac, na veliko pišu kako bi Obama mogao biti "first black president".
Korisnikov avatar
By password
Originally posted by unic0rn

E sad, politicka korektnost je ok, ali ja je nesto ne mirisem iz dva razloga: prvi je jer to zaista ide do granica imbecilnosti, a drugi je sto one dve recenice znace isto, sustina je ista. Samo sto verovatno bi se manji procenat trudnih zena uvredio da to izreknem na nacin broj dva. Al sta ja tu mogu.
Politicka korektnost kada je nacin na koji cemo nesto reci je bitna u onom smislu da necemo reci PEDER vec gay osoba ili msm, iako se mnogi pederi ne ljute ako ih tako zovu.
Takodje, necemo reci NARKOMAN vec korisnik psihoaktivnih supstanci...itd.,itd.

Zasto?

Zato sto su pojedine (i gore navedene) reci STIGMATIZOVANE i nose sa sobom neku pogrdnu i cesto losu konotaciju u nasem narodu.
Zato je bitno koristiti politicki korektne izraze-da se pokusa nasim promenjenim nacinom govora uticati na uklanjanje stigmatizacije i diskriminacije.

Naravno da neke idu do besmislenosti ali setimo se samo koliko odredjeni pojmovi mogu naneti bola onome kome su upuceni; ne zaboravimo kako reci mogu da bole-a ne bi bolele da se odredjeno misljenje ne vezuje za njih/ponasanje=stigma
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by password

Zato sto su pojedine (i gore navedene) reci STIGMATIZOVANE i nose sa sobom neku pogrdnu i cesto losu konotaciju u nasem narodu.
Zato je bitno koristiti politicki korektne izraze-da se pokusa nasim promenjenim nacinom govora uticati na uklanjanje stigmatizacije i diskriminacije.

E sada shvačam, zašto u parlamentu kažu, da netko ne govori istinu, a ne da laže.
Korisnikov avatar
By password
Zajebi Parlament; od njih niti ce dobro poteci koristili oni to ili ne, niti mozemo nesto nauciti :neto:

Nemam vremena da objasnjavam, ali mnogim primerima bih ti mogao reci koliku vaznost to moze imati.......mozda drugi put :)
Seti se samo kada je tebe neko nazvao nekim imenom koje nosi konotaciju kakvu ne mora i ne treba.
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by kal zakath

E sada shvačam, zašto u parlamentu kažu, da netko ne govori istinu, a ne da laže.

a i jedno i drugo se svodi na isto... lazov je lazov, govorio on lazi, ili neistine...

politicka korektnost jednim delom ima veze i sa pozitivnom diskriminacijom...
grupacije koje su bile diskriminisane zbog svoje razlicitosti sada se definisu na "drugaciji nacin", kako bi se izbegao onaj negativni prizvuk koji je odzvanjao u proslosti...

meni licno "black man" nema negativnu konotaciju... neko je "black" i to je to...
kao sto su beli ljudi beli, je l'...
e sad, zbog svog ugnjetavanja koje su crnci doziveli od belaca pravi se pozitivna diskriminacija i u americi crnac moze da kaze "white people", a belac mora "black people" da zameni sa "afican american"...
Korisnikov avatar
By kal zakath
Seti se samo kada je tebe neko nazvao nekim imenom koje nosi konotaciju kakvu ne mora i ne treba.

Misliš, da mi je rekao "peder"? Meni ta reč smeta samo, jer može značiti i karakternu osobinu, pa onda nisam siguran, da li ta persona priča o mojoj seksualnosti ili karakteru.
Korisnikov avatar
By password
E, o tome se i radi! Ta rec je stigmatizovana, pa se preporucuje da se koristi politicki korektna. :hvala:
Korisnikov avatar
By kal zakath
E, o tome se i radi! Ta rec je stigmatizovana, pa se preporucuje da se koristi politicki korektna. :hvala:

Ma svaka reč može da nosi stigmu; nosi ju četnik, nosi ju partizan, nosi ju kapitalista, nosi ju komunista. Ali to je čisti idiotizam. Jedino što može biti relevantno je kontekst u kojem upotrebljavaš reči.
Korisnikov avatar
By password
Slazem se. Ali ako si iole inteligentan (a cini se da jesi) onda ti je jasno da prostom narodu ne mozes objasniti niti ocekivati da uvek "uhvate" kontekst i shvate ga...
Mislim, ne branim ja PKR (politicki korektne reci), ali mislim da je to kao jos jedan od metoda koje su prvo uvele NVO u nas, dobro dosao. Treba se boriti na sve nacine.
Korisnikov avatar
By Manon
kao pripadniku prostog naroda inspirisano recima liberalizam, politicka korektnost i subjektivni estetski dozivljaj

moje razmisljanje se projektuje na reci:

"neoliberalizam"
"ekonomija"

i

na neoliberalnu logiku slobode

pa tako i

slobodnog trzista.

Estetske, politicke, liberalne, demokratske asocijacije vezane za trudnice nemam

Pogledajte sledeci besmisao.

500 multinacionalnih kompanija kontrolise preko 40% svetskog trzista, drze 90% tehnologija i patenata, ukljucene su u 70% svetske trgovine
Za njih ne postoje drzavne granice

Neoliberalna ekonomska politika koju sprovodi uglavnom Svetska Trgovinska Organizacija ( kao organ OUN) sa jedne strane zagovara tezu da kapital nema granice, da se moze nesmetano kretati i iskoriscavati prirodne resurse i naravno jeftinu radnu snagu domicilnih zemalja po sistemu "SVI SVUDA". Imaju prava kao i svi gradjani tih zemalja, (pa i nase naravno sa radoscu vecine) u smislu sticanja svojine i svega ostalog

Pitam se sa politickom korektnoscu prema onima koji s postovanjem izgovaraju reci liberalizam, demokratija i mozda jos po nesto...
kako
kapital nema granice i moze da stanuje gde hoce , a ljudi izviruju iz redova za vize, izviruju iza granica cvrsto zatvorenih za obicne ljude, za imigrante, za izbeglice.

Zasto liberalizam i demokratija nemaju u svom opisu i ono isto pravo koje ima kapital: pravo da se ljudi krecu gde hoce, da stanuju gde hoce i da zive kako im je volja
Korisnikov avatar
By Dina
...
...
:up:

I obrnuto svako koriscenje pogrdnih reci doprinosi sirenju diskriminacije.

Sto se tice estetskog dozivljaja, mislim da ponekad osobe to koriste kao izraz takodje diskriminativnih stavova, makar i same ne bile svesne. To je zato sto o "ukusima ne vredi raspravljati" a kada bi osoba izrazila negativan stav prema nekoj grupi ljudi ipak je svesna da bi doslo do rasprave, osude ili da to jednostavno nije u redu. Ovako ako osoba izrazi to drugacije ima "pravo" da se ljuti jer nije rekla nista lose, pa to je samo stvar ukusa.

Tu mislim npr kad neko izjavi da su svi Crnci ruzni. Ali da li je moguce da bi osobi koja gleda na svet otvorenim ocima sve mnogobrojne osobe te rase bile ruzne? Ili se ispod toga ipak kriju negativni stavovi zbog kojih postaju ruzni. Ili jos uocljivije kad neko kaze da nema nista protiv homoseksualnosti, ali poljubac dva muskarca to je skroz bljak, gadi mu se. Da li je moguce da postoji takva velika estetska razlika u poljupcima dve zene i muskarca i zene s jedne i dva muskarca s druge strane pa da prvi mogu biti oznaceni lepim a drugi skroz ruznim pa cak i kad je rec o pojedinacnom coveku? Ja mislim da je to kod coveka bez predrasuda nemoguce, jer ne postoji tako velika razlika u poljupcima dve bilo koje osobe. Iako osoba govori da nema predrasude takav stav ipak govori da ih ima.
Korisnikov avatar
By 2kune
Gnjah... Ovo zapravo nije sociološko nego psihološko pitanje... A glasi: da li više držiš do svog osjećaja ili do svog stava? A ja sam vulkanac... :blush:
:vulkanac:
Korisnikov avatar
By Lunja
Sta kad neko kaze: "Ne volim feminizirane muskarce"? :D

I to je estetski dozivljaj, m?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Lunja
Sta kad neko kaze: "Ne volim feminizirane muskarce"? :D

I to je estetski dozivljaj, m?
Tacno.
Korisnikov avatar
By Deksi
Pa ne znam...ja se trudim da u subjektivnom dozivljaju ubacim i objektivnost...mada opet pitanje je da li objektivnost zaista postoji po pitanju nekih stvari,pogotovo estetike...
Kazu da je lepota u oku posmatraca.
By Pending-For-A-Bending
Glupo je reci nesto sto ne mislis samo da bi ispao politicki korektan. I glupo je reci nesto sto ne mislis.

Po meni ponekad moras da biras da li ces biti licemer i politicki korektan, ili iskren i politicko NEkorektan
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!