dennyboy, naravno da je mene zaintrigiralo sve ono sto si rekao
I ja sam, naravno, iako sam samo dva puta licno bila na grupi (inace pratim ovu temu, razvoj grupe - koliko se to moglo procitati ovde na Forumu - i nastanak potforuma Transrodno, Queer... prakticno od pocetka), razmisljala mnogo o kompletnom fenomenu postojanja grupe, o temama koje smo prolazili kao i o svemu onome sto sam jos cula da radite i cinite za trans zajednicu, a o cemu si ti vec i pisao u svom prethodnom postu.
Rekao si da ukoliko imamo jos neki komentar, ideje, predloge, sugestije... Da slobodno ostavimo ovde, pa cu ja nesto od toga i uciniti...
Najpre, moram da odam priznanje celom idejnom timu i timu koji je sproveo postojanje ovakve grupe u delo. Velika je stvar imati prilike susresti se sa ljudima koji prolaze slicnu pricu kao sto je vasa - slicnu ne samo utoliko sto vase telo i um prolaze kroz slicne procese disonance, razilazenja, razlicita osecanja prema sebi u tom trenutku, trazenja resenja, (ne)napustanja mogucnosti resenja i opet nalazenja resenja, pronalazenja svog mesta u drustvu i u samom/samoj sebi, vec i utoliko sto se sve to odvija u poprilicno jednakom socio-kulturoloskom okruzenju - na Balkanu krajem XX i pocetkom XXI veka, sto nas dodatno povezuje i priblizava stvarajuci jedinstvenu opnu i kulturoloske uslove koji uveliko odredjuju nas psihofizicki razvoj, i sto je jos bitnije, koji nas sve dovode u okruzje "iste price".
Zato je bitno da se sretnemo, i zato hvala grupi na tome.
Skoro sam citala na stranim forumima da je mnostvo trans ljudi koji licno nikada nisu upoznali druge trans ljude.
Nama je grupa omogucila da se susretnemo.
I odlicno je sto se cesto prica o individualnim problemima i sto se sve zasniva na licnoj perspektivi ucesnica/ka, jer upravo tako dobijamo utisak nase postmodernisticke stvarnosti - pluralnost misli, ljudi, prica, kolaz emocija, stanovista, polazista, jedan kaleidoskop pun razlicitih staklica koji svako od nas moze okrenuti i od svih njih, spojenih, moze stvoriti sliku, svoju sliku, sliku svoje stvarnosti.
E, a sad da se nadovezem na recenicu odakle je ova diskusija pocela:
Originally posted by gneeebo
super je da postoji jedna takva samoorganizovana, neformanlna grupa, da nisu u pitanju samo neki seminari, kursevi ili vodjene radionice...
Pre svega, meni je privukla ova rec "samo", koju, mozda gresim, ali koju citam nekako negativno znacenjski obojenom od strane autora.
"Samo neki" seminari, kursevi ili vodjene radionice?????????
Moram reci da smo Momo i ja bili na raznovrsnim seminarima i radionicama (avaj, da je bar vise predavanja, pa da kazem da sam i na njima bila!! - ne racunajuci moj fakultet na kome sam cula mnogo meni znacajnih i za rod divno senzitivnih predavanja i tema!!) koji su se bavili problematikom roda i rodnosti; neki od njih bili su organizovani od strane LGBTTIQ organizacija, neki ne.
Ono sto bih podvukla je da sam ja (ne znam Momo) mnogo, mnogo naucila upravo iz tih radionica i seminara - i to kada kazem "naucila", najcesce ne mislim na "cula nesto novo" (buduci da i sama dosta citam na temu teorija roda, LGBTTIQ studija i feminizma), vec mislim na neverovatno upoznavanje kroz te radionice najpre i najpre sebe (intenzivno razmisljanje o sebi i verbalizovanje istog kroz razlicite zadatke mi je dalo neprocenjivo siroku i relativno stabilnu platformu sa koje mogu sagledati i jos uvek sagledavam sebe, svoju seksualnost, svoje telo, svoj polozaj u drustvu, svoje mogucnosti, svoje zelje, svoju borbu i ko zna sta jos sve...
)... Ujedno, na slican nacin, ali naravno, iz pozicije nekoga koje izvan za onog koga govori (antropolozi koriste rec outsider position, gde bi insider position bilo kada sagledavam i mogu da iskusim stvari iz licne situacije), saznajem mnogo i o drugima, a na taj nacin se i zblizavamo i dolazimo do zajednickih tacaka, interesa, ali i prijateljstava - na toj bazi svasta nesto efektno se posle moze odraditi (a ima veze sa onim sto je dennyboy pricao, sa akcijama i strategijama trans grupe ili bilo koje formirane grupe, naravno).
Zato
i
za radionice i seminare!!!!!!!
!
E sad, mane istih kod nas (naravno, govorim samo iz licnog iskustva), i to ne mane, vec pre stvari na kojima bi se jos moglo raditi, a za koje mislim da su bile povod postu koji je Momo napisao. U svakom slucaju, bile one povod ili ne, ovo pisem iskljucivo iz licnog ugla i govorim u svoje ime.
Prolazeci kroz razlicite radionice (recimo da je to preko 15 razlicitih, a sve su se bavile rematikom roda i rodnosti), sticem utisak da se tematika pol-rod uopste ne razradjuje dovoljno. Naime, tamo gde ucesnici/ce nisu primarno iz LGBTTIQ price u taj razgovor se ne ulazi opsezno, jer cisgendered (istog pola i roda) ljudi iz non-LGBTTIQ krugova najcesce ne zapazaju dovoljno razdvojenost pojmova pol i rod, pa cak i kada razumeju teorijsku podlogu pojmova, prelazi se na dalji razgovor o narednim temama, bez dubljeg osvrta na problematiku koja se dalje otvara (ovo je, dakle, teren za edukaciju non-LGBTTIQ ljudi na polju trans i rodne tematike - to ste napomenuli da sprovodite - bilo bi lepo da se na grupi (ili privatno, ukoliko ste to vec na grupama pricali, a Momo i ja nismo bili tu!) informisemo o svim tim akcijama. Meni bi znacilo da budem ponosna za sve sto je do sada uradjeno!!
Sto se tice radionica koje su radjene primarno za LGBTTIQ populaciju, ni tu se, cini mi se, narocito nakon razgovora sa ucesnicama/ima koji se sa ovakvom tematikom susrecu od skora, ne ulazi dovoljno u razjasnjavanje celog problema (prema njihovom svedocenju, oni/one nisu najbolje razumeli/e smisao, znacaj i nacin razdvajanja znacenjske podloge pola i roda, i trebalo bi im vise vremena da popricaju o tome). Medjutim, u ovim slucajevima, cini mi se da se pomalo smatra da je razlika pol-rod odavno trebala da bude savladana (ali nije!!!), i odmah se prelazi na slozenije stvari i pitanja, na queer, panseksualnost, fluidnost, politicki znacaj subverzivnosti i tako dalje i tako dalje, sto meni, naravno, odgovara i u potpunosti se nastavlja na neka moja razmisljanja, ali, razgovarajuci sa ljudima oko sebe, shvatam da sam u manjini.
A vecina to nekako nece da pokrene, iz raznih razloga ("sramota" ih je sto to do sad nisu znali, mrzi ih da produzavamo radionicu i slicno).
A diferencijacija pol-rod je tek pocetak.
Eto koliko "nisu" potrebne "samo neki" seminari i radionice.
Znaci - eto materijala za razmisljanje kada govorimo o edukaciji.
I, sto je najvaznije: mislim da edukacija nije potrebna samo ljudima "izvan" - lekarima, psiholozima, politicarima, sudstvu, zakonodavstvu, drugim gradjankama i gradjanima - edukacija je potrebna i nama, i to prvenstveno nama, ljudima koji smo neposredno u LGBTTIQ prici! Na osnovu akumulacije znanja, gradimo i svoje samopouzdanje, ucimo kodove koje koristimo u diskusiji, u gradjenju svog puta, u emancipaciji i upoznavanju drustva sa nama, ucimo kako da gradimo svoje kodove, ucimo sta je vec ucinjeno po tom pitanju i time sebi obezbedjujemo da nema vracanja unazad, da se krecemo samo ka napred, time postajemo jace/i i hodamo pune/i ponosa.
Bar je meni znanje, i to teorijsko znanje donelo sve ovo o cemu pricam u prethodnom odeljku.
I zato DA za radionice i seminare, naravno, pored ovoga sto vec imamo i sto je dragoceno, kao sto sam vec i napisala.
Ukratko, meni nedostaje jos, jos i jos upoznavanja sa teorijskim platformama koje su vec uspostavljene, a koje problematizuju, istrazuju i bave se trans populacijom, rodom i rodnoscu i sociokulturoloskim eksplikacijama i implikacijama istih.
Eto puuuno predloga za razmisljanje.
I za delovanje.
Veliki pozdrav i hvala svima koji stigose do kraja posta
Vanilica.