E ovako... idem redom rečenicu po rečenicu
...takoreci, uslov da me primi za stalno je moja diploma? ili I diploma I licenca?
Zvanično je uslov diploma pošto je potrebno dve godine da radiš u školi da bi uopšte dobila licencu
Inače niko sa stažom manjim od dve godine ne bi bio zaposlen za stalno
raspise se fiktivni konkurs za radno mesto nastavnika, na kome vec neko radi i to preko veze, pa ostave nepostojeci broj telefona, ili broj na koji se niko ne javlja
Ovde u Beogradu ostave pravi broj telefona, ali je svejedno fiktivni konkurs (tj. bio je fiktivni kod n-1 konkursa na koje sam se prijavio. Ta jedna škola mi iz mnogo čega nije odgovarala tj. jedini plus je bila plata).
znala sam da ce jukie 'vako da reaguje
Pa da, uvek spreman da pomogne
Ako su striktno za profesore (skola organizuje) oni se organizuju petak, subota i nedelja ali ako ide na neki seminar u okviru neke NVO nezavisno od skole, a dobija sertifikat, odnosno, dobija te neke poene za usavrsavanje, oni su uglavnom organizovani cetvrtak, petak, subota i nedelja.
Vidiš, ja nisam nikada primetio da škole same organizuju seminare. To što organizuju NVO su uglavnom projekti tih NVO koji uključuju trening nastavnika kao jednu od stavki. Korisni su u smislu da se nastavnici upoznaju sa onim šta određena NVO radi.
Postoje i posebni seminari na koje se ide radi zadržavanja jednom stečene licence. Ja npr. da se sutra zaposlim u školi ne bi se očekivalo da idem na te seminare još dve godine dok ne dobijem licencu (što je svojevrstan paradoks). Većina njih su kao neka fakultetska predavanja + vežbe, odnosno kao neko doškolovavanje na fakultetskom nivou oko stvari koje je nauka u međuvremenu utvrdila otkad smo diplomirali
I nemoj H da te plasi sve ovo, ja cujem dosta pozitivnih stvari vezano za rad u osnovnoj skoli a i ovi seminari/treninzi/radionice su prilicno isplativi u radu sa klincima tako da ti mogu samo pomoci!!!
Seminari su najmanji problem jer se stvarno retko dešavaju, ja sam ih naveo samo kako bih skrenuo pažnju da imaju običaj da se dešavaju u vreme raspusta tako da ne možeš da ideš i putuješ ceo raspust nego moraš ponekad da budeš i kući. A i šta može da bude loše u seminaru. Malo se družiš sa drugim nastavnicima iz drugih škola i saznaš nešto novo iz svoje oblasti.
Posao prosvetara, bez obzira na to shto ce jukie reci, jeste zahvalan i generalno prijatan poziv
Recimo da je veoma zabavan, ali i izuzetno stresan zbog odgovornosti
zar nije plata bedna?
Nije, plata je sasvim dobra. O njoj i ne razmišljaš kada jednom počneš da radiš
plus raspusti, plus vikend......
Pa i raspusti i vikend se prilično provode u pravljenju školskih planova ili bar u razmišljanju o pravljenju planova. Ono što meni jako odgovara povodom vremena je što imaš fiksno radno vreme tokom određenog dana (kada baš nema sastanaka veća). Npr. ako si tog dana prepodne u školi, unapred znaš da ćeš imati slobodno od tri sata na dalje da radiš šta hoćeš
plus dodatna kinta ako vodis klince na zimovanja i letovanja,
Ja do sada nisam išao na te stvari (to ugrabe oni koji žele) ali nisam imao ni želju. Suviše mi je velika odgovornost da neko od luđe dece nastrada ili uradi neko stranje negde van škole na javnom mestu.
treba imati zivaca za sve te male antihriste.
a onda se spremati za svaki cas. .
drzati sve pod kontrolom uvek, 45 min x 6 biti koncetrisan...
Dobra strana je gubitak preterane telesne mase. Ja nikad ne jedem za vreme škole i na taj način unosim manju količinu kalorija (ali se treba čuvati slava i proslava; u jednoj školi je svaki drugi dan nečijem detetu bio rođendan ili je diplomiralo, pa se častilo)