Originally posted by ns.happy
ti kvaliteti, o kojima pricate, su po meni, pre sistem vrednosti nego osobine. dakle mogu biti zajedno prznica i flegma, ako imaju iste ciljeve i prioritete. kad bi svako od vas napisao 10 svojih glavnih ciljeva i vrednosnih sistema (npr da zavrsis skolu, da se udas, da rodis decu, da ... i da si posten, da ne varas, da ne lazes...) i kad bi ste te liste uporedili sa partnerima, verovatno bi u 8-9 od 10 slucajeva bile iste stvari...
Upravo o tome govorim. Sistem vrednosti, kompatibilni senzibiliteti, pogledi na svet, ocekivanja koje imate jedno od drugog, i gomila tih stvari. I naravno, da ako nisi mediokritet, i sto si negde vise radio na sebi ili prosto imas neka manje uobicajena ocekivanja, sto si negde vise na svoju ruku, to teze pronalazis ono sto ti odgovara.
Meni je trebalo 27 godina da sretnem nekog ko mi u potpunosti odgovara, pa da jos preko toga budem voljna da pravim neke kompromise, odreknem se samozivosti i naucim se strpljenju, ali mi se isplatilo.
S tim da ja nisam sedela i kukala, nego to nesto aktivno trazila, i kroz odnose sa drugim ljudima definisala sebe, izucavala i sagledavala sebe, svoje potrebe i svoje mane, samozivosti, pogresne percepcije i sve ostalo.
I za vecinu tih odnosa iza mene, koji nisu bili sjajni, neki su bili i potpuni promasaji, mogu da kazem da su se isplatili, i sto sam se ja vise u njima davala, i vise trudila, to sam iz njih vise ucila.
Da nisam pre godinu dana pokusala da imam vezu sa jednom divnom devojkom, koja nije uspela, ja teshko da bih sada znala kako da se postavim prema svojoj devojci u nekim situacijama. Prosto, neke stvari sam tada i u mesecima koji su sledili naucila, skontala, i sad sve ide lakse.
To je isto kao sa odecom ili muzikom, covek mora da se obuce milion puta ili da preslusa brdo muzike da bi razvio i definisao svoj stil ili ukus. Ne mozes ti samo jednog dana da se probudis i imas to, treba da negde investiras i da gradis.