Originally posted by Galateja
Sad mi je jasno zašto Nedodirljiva studira psihologiju. Veoma mi se svideo tvoj post, pre svega zbog temeljnosti i analitičnosti, a ne zbog dužine.
Thanks
Ako je dominantan cilj razbijanje predrasuda, a serija je, kako kažeš, oborila sva očekivanja, onda se nadam da su uspeli i da će se neka od naših/regionalnih televizija smilovati da otkupi, kako bi i na ovim prostorima ljudima približili gej zajednicu i razbili predrasude.
E vidis, o tome sam i ja razmisljala isto. Cini mi se da sam davno negde na netu pronasla listu zemalja u kojima je L Word prikazivan, ako dodjem do toga opet postavicu jer je skroz frapantna cinjenica da su ga otkupljivali u skoro celoj Evropi izuzev nas ovde malenih po balkanu.. cak neke zemlje u Aziji tipa Irak/Iran (mesam ta dva od kako znam za sebe, ne znam o kojoj se tacno radi) gde je ni malo lepsa situacija nego ovde kod nas. Zasto? Eto, Will & Grace malo malo pa repriziraju opet. I to na odprilike onoliko kanala koliko ih imamo na kablovskoj ili bar priblizno. Ok, tamo nema eksplicitnih scena kao sto ih ima ovde, ali opet.. postoji ona cinjenica svima nama dobro poznata da je takav akt izmedju dve zene puno prihvatljiviji nego izmedju dva muskarca, zar ne? Gde je onda pokazivanje takvog misljenja na delu? Prosto mi je nemoguce da nijedna od televizija (na prvom mestu b92 koja voli takve stvarcice) nije cula za L Word i njenu popularnost i uradila nesto povodom toga.
I to je jos jedna od cinjenica koja govori o stepenu predrasuda u ovoj zemlji.. i jos jedna od cinjenica koja govori koliko smo mi ustvari daleko od onoga sto se zove "svet". Nazalost, iz ovog ugla sadasnjeg trenutka gledano, mislim da se L Word nece prikazivati ovde jos jako dugo, ako i uopste.
Drugo, kakve osobine ima Šejn pa da pola sveta, kako kažeš, obori sa nogu? Meni je ovako na prvu loptu (preko inserata) odbojna i živo me interesuje šta devojke toliko privlači kod nje. A fenomen 'kad porastem biću Šejn' sam, naravno primetila kod određenih osoba.
Shane je jos jedna od onih tacaka u seriji sa kojima su malo preterali
Ne zbog toga sto je lepa, pametna, uspesna ili ne znam ni ja sta, vec iz razloga sto smatram da je zaista malo devojaka u svetu koje, ako bi im se napravio taj "chart", mogu skupiti 2000 ljudi sa kojima su bile/imale sex. Ali to je ono sto Shane cini posebnom u seriji. Po meni, recimo, u petoj sezoni koja se upravo prikazuje, ako su u necemu preterali to je u naglasavanju te njene osobine.. zaboga, pokusala je da bude monogamna u dva navrata i onda su malo izgubili nit prvobitne Shane kakvu su stvorili u prvoj sezoni, pa se sada posto poto trude da povrate tu sliku o njoj nazad. Bar je tako bilo na pocetku sezone.. mislim, Shane ovo-Shane ono, Shane sa ovom-Shane sa onom, Shane drama queen, Shane obaracica s nogu svake devojke.. god damn, sto je mnogo mnogo je.
Da li je ta njena osobina ono sto je "oborilo s nogu pola sveta"
..hmm, kad malo bolje razmislim verovatno da jeste, pored cinjenice da dete ima stvarno lepu glavu ali je premrsava sto retko kome ume da zasmeta kada gleda seriju i u Shane pronadje junaka iste. Cinjenica jos jedna stoji, a to je da ogromna vecina gleda seriju jer je naviknuta na scene sexa izmedju dve zene, a to L Word i te kako poseduje.. i to uglavnom sa kim u ulozi, sta mislis?! ..pa Shane
Sa takvom reputacijom "i sleep with everyone" naravno da je najvise Shane prikazivana u aktu sexa i to je jos jedna iskrica u ljudima koja je bila dovoljna pored one 2 gore da Shane postane kljuc uspeha serije i predmet balavljenja ogromnog broja lezbejki u svetu.
Ako je fenomen L Worda zapravo fenomen Kasandre, tj prve u vrsti, da li misliš/mislite da bi potencijalne nove serije sa sličnom tematikom dosta slabije prošle baš zato što su druge, treće, bez obzira na zanimljivost?
Hmm, super pitanje i super primer - Kasandra
U pravu si skroz za to poredjenje ma koliko smesno izgledalo na prvi pogled. Hehe, super.
Ne mislim da bi realno slabije prosle, ali da bi svaki i najtricaviji detalj vezan za tu novu potencijalnu seriju bio uporedjivan sa The L Word, ooo da, i te kako! I uvek bi postojalo ono "L word je imao to to to i to.. ova nema", uvek bi postojalo nesto sto jednostavno, iako realno mozda stvari stoje drugacije, ne moze biti bolje nego sto je bilo u TLW. Kao kada se zaljubis prvi put mnogo jako pa onda dodju posle toga neke nove ljubavi a ti svaku uporedjujes sa onom prvom najjacom (zato sto je prva te vrste, iskljucivo.. uopste ne znaci da je najbolja po meni!) ili trazis u njoj neke osobine koje je imala ona prva. L Word ima puno propusta, ali bas iz razloga sto je prva trajace i trajace ako ne realno u svom postojanju, onda u secanju, repriziranjima, prepricavanju, pregledavanju, revizijama.
Pa i te "kad porastem bicu Shane" devojcice uuuuh, znas ti koja je to promena licnosti?
Ne gasi se to tako lako, primetila sam jbte neke devojcice ne samo sto se shishaju i pokusaju da oblace tako, nego imaju stav "ja sam ice queen, ja sam frajer Shane, ti hoces da me startujes ali ja sam Shane.."
Bolno poprilicno i pre svega smesno! Bar meni.. i bas volim da naidjem na nekog takvog, a jesam, pa da se malo poigram sa njom jer kapiram o cemu se tu zaista radi. Skapiras nit cijom putanjom idu njene misli i akti, stav, ooo taj Shane stav
..kakav je to meni divan predmet poigravanja, jbte, spusti se na zemlju dete pa niti si ti Shane niti je Shane boginja a ne valja za tebe, pretvorices se u monstered-personality potpuno.
Zastrasujuce koliko ih ima.
E to su stvari koje ce trajati.. i naravno, cinjenica da je TLW prva ove vrste. Kao i sve prvo u zivotu, tesko se zaboravlja i tesko ne biva korisceno kao uporedna tacka za sve ono sto za njom dolazi.
Eto jos malo analize
Bas mi je super super ovaj topic!
za postavljanje jos jednom!