- 05 Jan 2008, 04:43
Poglavlje pedeset - GORDOST I PREDRASUDE
Culi su se bubnjevi.
Miris tamjana.
Sarene tezge i cilimi posvuda.
I osecaj u vazduhu... osecaj mesta koja nije kao vase. Nije tako dosadno, tako obicno, tako svakodnevno. Mesta koje ima hiljadu tajni koje ne mozete videti ni za stotinu godina. Mesto koje je svacije, i nicije.
Cirkus.
'Magle Avalona' su bile najvece i najbolji cirkus u Dva Kraljevstva.
Stotine tacki, tri velike shatre, desetine akrobata, klovnova i dresera, lepotica u oskudnim kostimima, nakaza i monstruma su, uz gomile opreme, stvarale atmosferu misterije, uzbudjenja i provoda.
- I TO SAMO ZA JEDAN NOVCIC! - povika glasnik ogromnoj masi okupljenih ljudi. - SAMO ZA JEDAN NOVCIC DOZIVITE NEVEROVATNO! OPASNE AKROBACIJE! OSVOJITE NAGRADU! POGLEDAJTE IZLOZBU MAGICNIH STVORENJA! SAMO U MAGLAMA AVALONA!!! -
Tri brda u okolini grada su bila prepuna satri i ljudi koji su mileli poput mrava, trazeci malo zabave.
Culi su se bubnjevi.
Glavni sator je bio dupke pun dok su se ljudi ljuljali u ritmu.
Covek u sredini, obucen u frak, sa crvenim cilindrom, uperi stap ka jednom delu arene.
Svetlo objasja ukrotitelje ljudozderskih chinchila.
Drugi deo arene otkri lepotice na ogromnim mamutima koje su se borile sa tigrovima.
Covek pucnu prstima i magicno svetlo otkri klovnove koji su zonglirali u kavezu sa zmijama.
Ljudi ugledase i cetvrtu tacku, okovanog dzin-trola.
Iznad svega toga, gomila akrobata se prevrtala i docekivala u vazduhu dok se ispod njih odvijao divni, kontrolisani haos.
Masa poce freneticno da aplaudira.
Covek u sredini se zadovoljno nasmeja, a zrak svetlosti koji je padao na njega zgasnu na trenutak... a narednog trenutka je njegovo mesto bilo prazno, osim par krokodila koji su plivali u bazenu ispod.
Covek sa crvenim cilindrom se pojavi iza scene. Radnici i zabavljaci su izbegavali njegov pogled.
Nikad se nije znalo sta moze da razljuti Avalona.
Mladji radnici su pricali kako je jednom pretvorio akrobatkinju koja se bunila zbog plate u najdeblju zenu na svetu. Kako je, ne trepnuvsi, ubio ukrotitelja koji nije hteo da natera tigra da se bori sa dzinovskim pitonom.
'Borba je zabava', bila je njegova deviza. Ceo cirkus je bio neprestana borba, borba je zabavljala ljude. I odrzavala radnike cirkusa u zivotu.
Stariji radnici bi samo rekli da su te price gluposti, i onda bi dotakli svije zastitne amajlije. Onda bi se, posle neke casice i puno umora, opustili i pricali da nije uvek bilo ovako... da je nekada cirkus imao i gazdaricu, odlucnu zenu prodornih ociju, koja je znala da podvikne gazdi, a bogami i razbije mu nesto o glavu kad je mislila da nije u pravu.
Naravno, sve je to bilo pre onih cudnih desavanja u gazdinoj prikolici, glasova u noci i cudnog svetla.
Avalon baci svoj crveni cilindar po ulasku u prikolicu. - Budale! Koga li cu danas kazniti? Radnike satre? Prodavce suvenira? Ukrotitelje? Mozda klovnove? -
Rekao je to glasom koji bi normalna osoba upotrebila kada bi se premisljala koji slatkish ce uzeti.
- Mislim da cu danas klovnove... nema nista tuznije od klovna koji place - rece, i zatim se nasmeja.
Neko zakuca na vrata.
- Znaci, imamo prvog kandidata za danasnju kaznu - konstatova dok je vracao cilindar i otvarao izrezbarena vrata prikolice. Pitao se ko je dovoljno glup da ga uznemiri.
- Izvinite! Mislila sam da je ovde zena koja prorice buducnost! - rece mlada devojka.
Avalon pokaza svoje zube. Neko bi mozda to i nazvali osmehom. - Ako udjes, mogu da ti proreknem buducnost. -
- Stvarno?! Ali vi niste prorocica! - rece sumnjicavo devojka. Imala je blag izraz lica, poput neke krznene zivotinje sa tuznim, krupnim ocima. Plus je bila oskudno odevena.
- Ne, ali imam dara da znam ono sto ce biti - krotko rece Avalon i otvori vrata do kraja.
Devojka lagano udje u prikolicu.
Radnici su tuzno posmatrali prizor, suvise uplaseni da bi nesto preduzeli.
- A sada, proricanje - rece on dok je podizao stap ka njoj - vidim ti kratak zivot, u kome ce ti poslednja stvar biti da mene zadovoljis! - Stap je zasvetleo crveno.
- Zelim da me pustite... - rece devojka dok je padala na kolena. Nije mogla da kontrolise svoje pokrete...
- A ne, draga moja - primeti on dok mu je zmijski jezik palacao iz usta. Uperio je svoje zmijske zenice ka njoj - ono sto je proreknuto se ne moze izmeniti - i poce da joj se priblizava.
U njenim ocima se video ocaj dok je njegov zmijski jezik prelazio preko njenih usana. I taj gladni, nezasiti pogled ju je uzasavao dok je shvatala da se njen zivot priblizava kraju.
Radnici su culi vrisak i uputili kratku molitvu svojim bogovima.
Avalon se zadovoljno obliza. Ovaj obrok je bio dobar.
Obrisao je usne od krvi, stavio cilindar i krenuo van kolibe.
Zacuo se smeh. Divni, neukrotivi, podrugljivi smeh nekoga ko vas je upravo prevario. Smeh koji cujete kada mislite da ste ubili sve neprijatelje u tajnoj tamnici i da je blago vase, a onda shvatite da zapravo stojite na zmaju koji misli da je dobra sala da se pravi da je pod.
Recju, smeh iz nocne more.
Devojcino telo se podiglo kao da nema tezinu. Onda je pocela da se topi, kao vosak pod plamenom, dok se ispod svih tih slojeva koze nije ukazao poznati lik.
Morgan la Fey.
Njegova bivsa zena se smejala i uzivala u tome. - Da li osecas ukus mrtve koze u ustima, dragi moj? -
Avalon je osetio mucninu i poceo da povraca sve sto je pojeo, a zatim mu se smucilo kad je video STA je to.
- Ne brini, Morgan zna da imas stomak za te stvari. A Morgan ionako zeli da patis do kraja zivota. -
- Morgana, zelim da ti nesto poklonim - rece Avalon dok je podizao stap ka njoj - kartu u jednom pravcu za pakao! -
Vestica mirno doceka razarajuci mlaz magije. Brzinom leparda u lovu, u ruci joj se stvori parce njenog magicnog ogleda koje upi u sebe magiju. - Morgan ti kaze da je tajna u pokretu ruke - mirno odgovori ona dok je crtala magicne simbole u vazduhu - ali uvek si bio ocajan ucenik! Morgan ti uzvraca ljubaznost! -
Rekavsi to, ispali iz ogledala beskrajno uvecanu razornu silu.
Avalon se razlete na komadice.
- Ah, Morgan se nije nadala da ce biti ovako brzo... zelela je da malo pati - konstatova dok je skidala pero dzinovskog kolibrija sa zida. - Morgan je drago sto je dobila konacno povratila imovinu iz razvoda -
Vestica je gledala kroz prozor prikolice i konstatovala kako je ucinila dobro delo. - Pa, i Morgan nekad ubode kentu -
Zato i nije mogla da vidi kako se mali plamicak u kaminu zazario i pojacao, presavsi iz zute u narandzastu, pa u crvenu, i polako poceo da prelazi preko zidova, tiho, dok nije zahvatio Avalonove ostatke.
- HAHAHAHAHA! MISLILA SI DA MOZES TAKO LAKO DA ME SE OSLOBODIS! SADA IZ MENE STOJE MNOGO MOCNIJE SILE! - rece njen bivsi muz dok se sastavljao.
- Morgan je znala da je majka u pravu i da ti nisi momak za nju! -rece ona dok je gledala u vatru. - Prodao si se Bannovanima! Dao si dusu silama mraka! Morgan je uvek zelela vise moci, ali ti si glup! -
- Ali i veoma mocan, draga moja, mnogo mocniji od tebe! - viknu plamteca prilika dok se drvo uvijalo od toplote. Morgan nije mogla da pobegne.
Barem je to on mislio.
'Pakao ne poznaje bes zene prevarene
vracam ti sada za sve nade unistene!
Za moje srce koje si slomio,
za dusu i volju koju si ubio,
neka te svugde prati kob zla,
tvoja noga nece uprljati ovoga tla!
Nek te proguta oganj sto plamti,
A zemlja ce zauvek tvoje zlo da pamti.
Vracam ti radost svih nasih drugovanja,
vreme je da platis stara dugovanja
Moje reci su zapisane u kamenu
i ne mogu se izmeniti nikad u vremenu
Iz dubine mraka proklinjem te sad
U mraku Banlanda nadji vecni jad!'
Avalon nije stigao ni da protestvuje.
Morganina kletva ga je udarila svom silinom bola koji ju je naneo, pojacana patnjama svih radnika cirkusa.
Bilo je to mnogo patnje.
Odjednom je poceo da duva vetar koji je ugasio vatru i gurnuo Avalona u oganj. Plamen ga je uvlacio poput gladnih usta.
- MORGANA! ZNAJ DA NIJE GOTOVO! BANNOVANI CE IZACI NA SVETLOST DANA! ISISACU ZIVOT IZ TEBE DOK SE KOPRCAS! -
- Morgan misli da to zvuci kao nas brak, i zeli ti da se lepo provedes tamo gde sunce ne sija -
Onda je prikolica eksplodirala.
Radnici su videli zensku priliku koja nosi ogromno zeleno pero. Zena je popricala sa sedom staricom koja je proricala buducnost, nesto promrmljala i nestala u zraku svetlosti.
Kasnije su uvideli da su Avalonove zle cini skinute.
A visoko iznad, zelena sova je poletela ka mocvari.