@bothways
Složio bih se da je glavni tok radnje prilično jednostavan i na trenutke naivan, ali revolucionarnost i jeste bila u vizuelnom ugođaju i univerzumu koji okružuje glavne likove i događaje. A glavni likovi su beskrajno prostodušno simpatični.
Ja sam Star Wars gledao polovinom 90ih kao klinac, ranije nisam mogao jer nisam bio živ i/ili dovoljno svestan, i bio sam fasciniran. Zapravo, sve do trenutka kada je sam George Lucas ispeglao prvobitnu trilogiju u DVD izdanju (1997), smatrajući da je tehnologija napokon sustigla njegovu viziju, filmovi su vizuelno bili neprevaziđeni (dve decenije!).
Zatim je koju godinu kasnije krenula ta druga trilogija kojoj ništa ne ide u prilog sem bolje vizuelne i audio tehnologije. Možda i nije bilo moguće očekivati nešto izvanredno u pogledu narativne dubine, ali je tehnološka revolucionarnost potpuno izostala. Sledeći pomak je došao tek sa Matrixom, Lord of the Rings, i najzad Avatarom.
Nakon Avatara još uvek nije naišlo ništa izvanredno u vizuelnom smislu, i plašim se da će predstojeća trilogija Star Wars biti predvidivo obična, začinjena jeftinim 3D trikovima, ali bez supstance. Možda grešim, ipak nastavci pružaju više slobode nego prequel delovi, a Star Wars univerzum pruža beskrajne mogućnosti!
Popularnost franšize i stoga neminovan uspeh predstojećih filmova me takođe navodi da pomislim da će biti sranje.
Možda je dobra prilika okrenuti se snimanju serija, a ne filmova(?), imajući u vidu popularnost i revolucionarnost Game of Thrones i sl. Produkcijska vrednost i vizuelni ugođaj takvih serija dostigao je nivo visokobudžetnih filmova, a narativni prostor koji pruža nekoliko sezona serije svakako prevazilazi mogućnost filmova. Možda je trebalo snimiti seriju i razviti likove koje će ljudi sigurno zavoleti vremenom, a nakon svršetka serije ubaciti te iste likove u filmove, koji onda mogu biti isprazni a da ne ugroze vrednost filmova, jer su povezani sa prethodnim kvalitetnim serijskim programom (Sex & the City fazon! npr.

).