Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Jesu li 'Rane' realan prikaz Srbije devedesetih?

totalno
1
7%
većinom
2
13%
donekle
10
67%
nikako
2
13%
vecina hrvata koje poznajem su na meni nerazumljiv nacin fascinirani/uzasnuti srbijom, pa tako i jedan frend s kojim sam nedavno raspravljao o tome jesu li 'rane' realan prikaz srbije devedesetih, ponajviše mindseta koji je tada bio prevladavajući, i to u širokim narodnim masama. on je naravno uvjeren da jesu, te da je ona scena u kojoj miki manojlović psuje clintona nakon što mu nešto ispadne iz ruku (ne sjećam se viša što) esencija srpstva, doduše ništa manje nego ona u kojoj sam sebe pljuje po faci pokušavajući pljunuti susjedu iznad. meni su pak dragojevićevi filmovi uvijek bili whatever, kao i on sam, te baš nisam uvjeren u to da su 'rane' the film o srbiji devedesetih, te da definiraju duh tog vremena (aka zeitgeist).

enivej, pretpostavljam da je ovdje većina ljudi em odgledala 'rane' em preživjela srbiju devedesetih, pa me zanima što vi mislite o tom filmu i tome kako je prikazao vrijeme kojim se bavi?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475180#p2475180]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475179#p2475179]Hakon napisao:[/url]Nijedan film nije realan prikaz bilo čega,
čak ni dokumentarni filmovi? :rida:
true.
jer je autorski rad nastao iz određene vrste emocija,
pa nije svaki film autorski rad.

dobro, rad belog anđela koga su otkrili da se kreće ka suncu.
Korisnikov avatar
By antibiotic
sad sam se setio jedne epizode serije "ljubav, navika, panika" gde u beograd dolazi gost iz zagreba (tarik filipovic) zbog devojke i upada u totalnu paranoju koja je proizvod nepotrebnih lazi i agresivnog gostoprimstva ...

mislim da se ta paranoja leci prostim obilaskom i setnjom kroz beograd.
sad, nista nije iskljuceno, ako si pristojan, srdacan i ne spominjes oluju verovatno ti se nece nista neprijatno dogoditi :D

generalno mislim da su u beogradu vise naviknuti na neekavicu nego u zagrebu na neijekavicu. ima puno javnih licnosti "s one strane drine", ali i izbeglica cija su deca isla s nama u osnovne i srednje skole, tako da su ljudi uglavnom oguglali na te jezicke razlike.

inace, dragojevicevi likovi su preterano iskarikirani (kao i kusturicini), u realnosti neki "srbin" nazalost nece biti toliko komican, vce prilicno namrgodjen i nezanimljiv.
Korisnikov avatar
By nsc
svaki je film odraz necije realnosti, ali nikad ne moze biti odraz realnosti cele nacije, zamlje, cak ni grada
kao i "Sisanje" i "Rane" su karikirane, ali ima u njima zrnce necije istine u trenutku o kome govore
jer iako zivot pise romane, stvarnost je uvek gora
Korisnikov avatar
By Laerem
Mislim da je stvarnost vise imitirala Rane, nego sto su Rane imitirale stvarnost, tj. taj je film samo doprinijeo kulturi tih srpskih diesel-mafijoza i ne bi se cudio da funkcionira kao njihov Scarface. Sva satira je tu besides the point, Dragojevic vise romantizira nego sto kritizira ta dva klinca, i onaj kraj je potpuna huliganska fantazija koja samo svjedoci o Dragojevicevoj infantilno-erotskoj fascinaciji kriminalom.

Ali da, jebao bi Milana Marica iz tog perioda.
By Ulix
Bure baruta je možda bolja slika tog vremena.
Korisnikov avatar
By Mars
Ima ona pesma cika Jove Zmaja o sestorici slepaca koji opipavanjem pokusavaju da shvate kako izgleda slon i svako obradjuje jedan njegov deo (pa se na kraju pobiju jer je svako mislio da je u pravu - i jeste bio, ali samo donekle, nebitno).

E sa Ramaa je tako. Neki ljudi neke sudbine, neki nacini zivota su bili takvi kao opisani u filmu - a neki potpuno drugaciji. Dostojanstveni i normalni i u tim ludim vremenima.
Korisnikov avatar
By scout_finch
da, bure baruta je blize stvarnosti. beograd jeste bio pun slicnih klinaca kao iz rana, pogledaj samo vidimo se u citulji. u stvari, mislim da je sve ono sto se desava oko njih poprilicno ispravno prikazano, tj scenografija je ok, a da je konkretno njihova prica romantizovana.
meni je posebno fani kad se dragan bjelogrlic vrati s ratista sa nekom belom tehnikom, a branka katic ga pita je l' doneo mikrotalasnu, o n krene da vice "sledeci put napravi spisak!" :lol: autentican srpski ratni heroj.
Korisnikov avatar
By Mars
@scout

Mislim da toga ima i u Lepa sela lepo gore.
Korisnikov avatar
By scout_finch
ali vidimo se u citulji su bili pre rana, a pogledaj kako se ponasaju ti momci iz dokumentarca. film je izasao '98., mnogo posle smrti recimo aleksandra knezevica i romea savica. '98. je vec sav taj dizel bullshit bio na zalasku.
Korisnikov avatar
By Mars
Ne zaboravimo remek-delo jednog od nasih najvecih sineasta Ivane Mihić-Mehanizam.
Ono sto sam ja primetila:

Ovaj sad poslednji sto sam gledala, Artiljero, pa npr Klopka, Kad porastem bicu kengur, Hadersfild i slicni, pocinju identicno, socijala, lezilebovici koji sede, piju pivo i kukaju na drzavu i stanje u njoj a nista ne preduzimaju da im se zivot promeni.

Asocijacija na trenutno stanje jeste, ali zar toga nema svugde? A opet mi bode oci jer, ima li lenjih ljudi od Srba?
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475189#p2475189]Laerem napisao:[/url]Mislim da je stvarnost vise imitirala Rane, nego sto su Rane imitirale stvarnost, tj. taj je film samo doprinijeo kulturi tih srpskih diesel-mafijoza i ne bi se cudio da funkcionira kao njihov Scarface. S

E, nije tako. Ovo se odnosi i na Misfita (koliko si godina imao 93-94-95? jel si izlazio u grad bez roditelja? jel se secas inflacije, tuca po parkovima?).

Mislim, rane su film, stvarnost je stvarnost - u vezi toga kakav je film, dal je realan ili ne - ono - jbg, film je, iskarikiran je, romantizovan itd itd itd. Ali rane su nastale inspirisane tom stvarnoscu. Za pocetak, izasle su davno posto je takva dizelastina prohujala.

Posle 2000 se vratila kao modni detalj a ne lajfstajl - o tim neux dizel ne znam nista sem da mi deluju kao oni reperi koji se u spotovima prave da su krimosi.

Recimo, kapiram da klinci sada koji vole tu "modu" su kupili tike u uscu, a ne kao sto Bog nalaze, skinuli ih sa klinca u Manjezu.

Get ur facts strejt.:D - (da je film dosao dosta posle) ako vec niste u to vreme ziveli ovde i bili svedok toga iz prve ruke.
inače je to pitanje koliko 'rane' realno oslikavaju stvarnost skroz interesantno, jer ne treba zaboraviti na to da je ovaj film pre svega farsa, je l' da?

a onda imamo scene koje bi po prirodi stvari morale biti deo te farse, a u stvari su deo zbilje. kao što je čitav onaj segment sa gostovanjem krimosa na televiziji gde oni otvoreno pričaju o tome šta su sve lepo radili. i onda pomisliš: jesus h. fuck. :D

a i potpuno je simpatično kako dragojević krene da kritikuje nešto, a onda završi u svojevrsnoj fetišizaciji.

isto kao što su 'lepa sela, lepo gore' navodno antiratni film, a u stvari su prosrpski. :sweet:

p.s.

@Hys:

i mislio sam prvenstveno na taj modni detalj koji, doduše, nije uvek bio tako naivan. dakle, na klince koji se prže i misle kako je sve to mnogo kul. a ovo govorim iz ličnog iskustva, tokom osnovne i srednje škole.
'93 sam imao 6 godina. :beba:
Korisnikov avatar
By Waldorf
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475214#p2475214]Misfit napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475189#p2475189]Laerem napisao:[/url]Mislim da je stvarnost vise imitirala Rane, nego sto su Rane imitirale stvarnost, tj. taj je film samo doprinijeo kulturi tih srpskih diesel-mafijoza i ne bi se cudio da funkcionira kao njihov Scarface.
potpisujem.
Pa možda ovih sada, ali što se te konkretne vrste dizel-mafijoza, ne bih baš rekla. Do trenutka kada su Rane izašle u bioskopima, ta je sorta već uveliko u Beogradu bila potisnuta nalickanim Benetton-mafijozama i klincima koji ih imitiraju, a koliko se sećam, ljudi po ovom mom kaubojskom naselju su bar prestali otvoreno da se hvale svojim kriminalnim radnjama.

Anyhoo, da je iskarikirano do besvesti - jeste. Da je bilo oportunista i personal shoppera i to je tačno. Nažalost, sramotno sam često slušala da se Klinton (i, jel, Amerika) meće kao glavni negativac svake srpske tužne priče. Utiska sam da zapravo tako nešto nikada nije pristalo ovde - štaviše, mislim da se opet intenzivira.

Ne znam, možda ja nisam merodavni ocenjivač, jer godinama već imam utisak da mene neko ovde zajebava i da ljudi, njihove neke izjave i ponašanja nikako ne mogu biti ozbiljni. Ali eto..
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475239#p2475239]Hys. napisao:[/url]
Recimo, kapiram da klinci sada koji vole tu "modu" su kupili tike u uscu, a ne kao sto Bog nalaze, skinuli ih sa klinca u Manjezu.
:lol:

..

ot: jesu, koliko su 'snatch' i 'two smoking barrels' realan prikaz krimi miljea iz britanije.
iskarikirano dozlaboga, al ima istine.

..

mislim, i serija 'otvorena vrata' je realan prikaz srbije '90ih. i 'bure baruta'. i svasta nesto.

zavisi odakle se gleda i na sta se fokusira, valjda.
Korisnikov avatar
By mirth
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475198#p2475198]scout_finch napisao:[/url]da, bure baruta je blize stvarnosti. beograd jeste bio pun slicnih klinaca kao iz rana, pogledaj samo vidimo se u citulji. u stvari, mislim da je sve ono sto se desava oko njih poprilicno ispravno prikazano, tj scenografija je ok, a da je konkretno njihova prica romantizovana.
meni je posebno fani kad se dragan bjelogrlic vrati s ratista sa nekom belom tehnikom, a branka katic ga pita je l' doneo mikrotalasnu, o n krene da vice "sledeci put napravi spisak!" :lol: autentican srpski ratni heroj.
Autentican indeed. I ja sam na tu scenu imala najjacu reakciju - sve ostalo djene-djene, ali ovo sa spiskom sam ONOLIKO puta svojim usima cula.
Korisnikov avatar
By deran
meni ama nijedan film nije ni blizu stvarnosti...

no,možda džolika napravi nešto... :fen:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2475228#p2475228]Torry napisao:[/url]Ono sto sam ja primetila:

Ovaj sad poslednji sto sam gledala, Artiljero, pa npr Klopka, Kad porastem bicu kengur, Hadersfild i slicni, pocinju identicno, socijala, lezilebovici koji sede, piju pivo i kukaju na drzavu i stanje u njoj a nista ne preduzimaju da im se zivot promeni.

Asocijacija na trenutno stanje jeste, ali zar toga nema svugde? A opet mi bode oci jer, ima li lenjih ljudi od Srba?
E slažem se sa tobom dosta. Hadersfild predstava je praktično ista kao film i mnogo je moćna :). Odgledaj obavezno, ako si student, možeš sa indeksom za dž u JDP-u :) Inače to je pravi primer da Glogovac može da glumi lika koji nije nadrkani taksista.

@t: Rane dobro oslikavaju taj pajserizam i sve to, ali me nervira jer je film misinterpretiran dosta!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!