Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Seaman
Žanr: Drama
Zemlja porekla: Srbija
Godina proizvodnje: 2008.
Trajanje: 106 min

Scenario: Stefan Arsenijević, Srđan Koljević, Bojan Vuletić
Režija: Stefan Arsenijević

Glavne uloge: Anica Dobra, Vuk Kostić, Feđa Stojanović, Milena Dravić, Hanna Schwamborn, Ljubomir Bandović, Anita Mančić, Boris Komnenić, Zoran Cvijanović, Stela Ćetković, Yuko Ishikura, Ana Marković, Dušica Žegarac, Josif Tatić

Anica (Anica Dobra) je žena u kasnim tridesetim, nezadovoljna svojim životom, koja odlučuje da ukrade određeni novac i zauvek ode iz Srbije. Film je prati u jednom danu, od jutra do večeri, u kojem se oprašta sa ljudima, čini sitne osvete o kojima je maštala, govori ono što je oduvijek željela i poklanja stvari koje ne može da ponese sa sobom. Sve ovo bi išlo po planu da joj tog dana mladić iz komšiluka (Vuk Kostić), deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav. Nakon što to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči sta da uradi.
Korisnikov avatar
By Seaman
Da li ste gledali film i kakvi su utisci?

Posle odgledanog filma, kroz glavu mi se mota pitanje

DA LI BIH ZBOG LJUBAVI PROPUSTIO PRILIKU DA ZAPOCNEM ZIVOT ISPOCETKA?

:misli:

p.s film nikako nemojte da gledate sa cimerom koji cijelo vrijeme jede kokice i samo kritikuje. :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Eto Mazo kad nisi hteo da sledece nedelje gledas sa mnom :durenje: Mada i ja volim kokice :D :kokice: a domace filmove nikako ne volim pa bi mozda isto prosao :smeh: Mada sadrzaj ovog filma ne zvuci lose. Inace sto se pitanja tice mozes da se prebacis na ljubavni forum, ima nesto slicno, topic "da li biste se odrekli svega zbog ljubavi" pa da vidimo sta imas da nam kazes :novinar:

Ako odgledam film javljam se opet.
Korisnikov avatar
By Seaman
Dina,

obavezno pogledaj film.Izvini sto nisam mogao da sacekam sledecu nedelju.:D
Korisnikov avatar
By Seaman
Zaboravio sam da dodam, da se kroz film provlaci milion verzija besame mucho, pa je to razlog vise da odgledas film. :)
Korisnikov avatar
By Mahoney
ja gledao.
i to sa stefanom (reditelj) i vukom (glumac).

neocekivano dobar film, pomalo depresivan, ali sa nekoliko scenaristickih resenja koja do sada nisu vidjena na domacem filmu.

kraj je neodoljivo sarmantan, iako tuzan.

go, stefane, go!

:superheroj:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Upravo ovog vikenda planiram da odgledam ovaj film, pa javljam utiske....Deluje obećavajuće
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Neocekivano dobar? Pa svi Stefanovi filmovi su bili dobri. Ma sta dobri, odlicni!Jedva cekam da pogledam ovaj dugometrazni. Moj prvi post btw :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ekstremno dosadan, na trenutke cudno patetican... lose sklopljen..
bash se razocharah..

a vrhunac je kad ovaj umire a njoj zasvetli metal detektor u isto vreme :lol: :lol:
i naravno on umire i gleda bash njen avion kako odlazi :uljenavatru:
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
a vrhunac je kad ovaj umire a njoj zasvetli metal detektor u isto vreme :lol: :lol:
i naravno on umire i gleda bash njen avion kako odlazi :uljenavatru:
[/quote]

Unic0rn, hvala ti sto si mi ispricao kraj filma! :blenta:
Gledala ga veceras, nije los.
Korisnikov avatar
By Blady
Nisam gledala.. ali potrudicu se da ga pogledam.... :)
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Evo sta o filmu kaze moj omiljeni Zika - Zika Kisobranac, koji postoji da se ja ne bih zamarala:

"Sinoć sam unutar zidina Niške tvrđave pogledao Ljubav i druge zločine.
uf.

prvo nešto malo o uslovima u kojima sam gledao film. pošto je bila nepodnošljiva gužva, popeo sam se na tribine gde su bili smešteni gosti festivala. to je nekakva skalamerija od skela i dasaka, i totalno nepozuzdano izgleda. smestim se ja ekako u prvi red, platno je dva kilometra daleko, ali vidi se, a i nema tu šta da se gleda bogzna kako sinematično i spektakularno, mislim se ja u sebi.

sednem na plastičnu stolicu, naslonim se na šipku od skele i strpljivo sačekam da sve počne. elem, program je vodila milica živana milša. say no mo. jedva sam istrpeo lupetanja i patetiku, ali ajde, tu čovek i zna šta da očekuje pa je nekako prošlo. onda je izašla predsednica žirija rada živković i jedared je zaplela jezikom. tu sam se nasmejao, moram sam. onda su pevali himnu bože, pravde i svi su poustajali, a jedan čovek iza mene se prekrstio. samo sam čekao da me neko pita zašto nisam ustao, pa da mu kažem da sam invalid, musliman i da je moja himna "hej, sloveni", da se pobijem i izazovem skandal, a posle za novine kažem kako me je suparnik vređao da sam smrdjivi bogalj, izdajnik srpstva.

nekako prođe i himna, a onda udariše u vatromet. isuse, kao da je počeo rat. valjda je bila angažovano sve što je ostalo od niške vojne strukture: pa puca, pa se dimi, raja blene u nebo, digla mobilne, svi su oduševljeni i lepo se s milinom sećaju NATO agresije kad se ništa nije radilo. ama sreći nikad kraja. mene je već hvatala paranoja, ali bez zezanja, ne zato što mrzim narod i veselje i hleba, igara koje stoka voli, nego me frka uhvatila od te buke i zvuka bombi, a nije moglo da se diše od dima, meni je kriv akičma pa loše dišem, imam neka lupanja srca u poslednje vreme, stalno zentujem da ću dobiti infarkt. jebo ti mater, zamisli kak je ovima u bagdadu.

najgrđe mi je bilo kad su došli glumci, pošto je baš za njih bio rezervisan red u kom sam se i ja nacrtao. zato sam bio prinuđen da se pomerim na kraj reda, i bio sam stišnjen između rade đuričin, mikija krstovića i više puta pominjane zarhđale skele. u takvim uslovima sam gledao film, opterećen mogućnošću da mi se pripiša. na dva metra sam visine, nazad neću, napred ne smem. ima da se upišam.

tako mi je slika sve vreme bila izdužena i mračna, jedva sam video, a slušao sam sa velikim naporom. da je problem u tonu, a ne u mojim neopranim ušima, dokazala je rada đuričin koja je malo-malo pitala "šta kaže?", i dodavala: "ništa ne razumem."

a film... tja. nije meni što je dosadan, što ne razumem odnose među likovima, što nema suptilnosti pa svaki put prepoznam koljevićevu repliku, što je sve tako amaterski i na prvu loptu (ovo što ghoul priča baš upada u oči "nismo se videli otkad smo raskinuli" i sl.), mrljavo i tunjavo, i što su scene amaterski napisane i režirane tako da počinju neobavezno i završavaju se gde reditelju padne na pamet. nego me druge stvari muče.

čudim se arsenijevićevoj nemodernosti, arhaičnosti, a donekle i onom što bih, možda pregrubo, nazvao bezobrazlukom.

naime, čudno je da tako mlad čovek koji je snimao filmove o "kravama, muslimanima, policajcima što vezu goblene i stjuardesama u tramvaju" sada snimi nešto ovako praznjikavo i istrošeno. u kom smislu to kažem? evo sad ću da objasnim.

najpre, sa skoro svim što su kripl i gul rekli se slažem. svako nagledano oko bez naprezanja vidi sve mane filma. one su tako očigledne da je miki krstović morao popušiti pola pakla tokom trajanja filma, rada đuričin zamalo nije zaspala, a jovan marić i njegova žena su nakon projekcije prokomentarisali: "šta je stefanu, pa on je tako veseo mladić, a ovde svi ćute, pa ćute, pa ćute..." LJUBA I DRUGI ZLOČINI su kao NORMALNI LJUDI na Novom Beogradu, patetika, depresija, smaranje... s tim što je u Normalnim ljudima barem bilo nekakvih likova i nekih jasnih socijalnih dilema.

ovde se radi najpre o ideji da se mafijaši i kriminalci sa novog beograda ne prikazuju kao u Apsolutnih sto ili u 1 na 1, besni i svesni, dizelaši, nasilnici, nego kao neke teče u jaknama od skaja. vođe bandi su radovan (josif tatić) i milutin (feđa stojanović). podela uloga sve govori. dakl,e neko je mislio da je baš fora da kriminalci budu tako, meka srca, u godinama, proćelavi, smoreni, nose kese iz samousluge i sede u birtiji "mladost" na novom beogradu. ta ideja je užasno arhaična, neoriginalna i naprosto detinjasto imitativna. naime, devedesetih su u americi prikazivani neki dokumentarci, zaboravio sam sada koja je televizija u pitanju, gde se videlo da su kriminalci zasita takvi - teče i ujaci. i onda je džarmuš došao na ideju da ih baš tako predstavi u filmu Ghost Dog. tada je, moram priznati, meni to bilo simpatično. ali je Ghost Dog osim te fore imao neke druge kvalitete za gledaoca. međutim, arsenijević je odlučio da iskoristi tu ideju o krimosima u režiji i scenama koje su a la aki kaurismaki. junaci pričaju jednostavne stvari, svađaju se oko kioska čijeg vlasnika reketiraju, scene se naglo završavaju, i sve je pomalo smešno i apsurdno (tip je sagradio kiosk na međi kriminalnih teritorija, i sad se krimosi gazde milutin i radovan svade ko ima pravo da ga reketira).

stvar je u tome da su takvu istrošenu poetiku napustili čak i oni koji su je započeli. ona je rekla šta je imala, kaurismaki i džarmuš su je doveli do besmisla, i pokušavati da 2008. godine u srbiji praviš takav film koji ima neke pretenzije društvne angažovanosti je užasno nemoderno i potpuna je stranputica. jednostavno, takav izbor je korak unazad za nekog ko je evropski talenat. kao da sad ja odlučim da mrtvoozbiljno pravim visokostilizovan film gde smrt i vitez igraju šah. u celu priču se upliće i blago provučena, i ne baš produbljena, priča o novom beogradu koji se menja - sad se gradi merkator pa siroti kriminalci neće moći da reketiraju soc-kioske. ideja da imaš junake koji su primorani da donesu neku životnu odluku, a njihov se grad, mesto gde žive, menja i modernizuje, takođe je užasno arhaična - tadićev ritam zločina je snimljen pre skoro trideset godina.

arsenijević, na žalost, nije uspeo da te poetike obogati, prilagodi sebi, oneobiči, unapredi, možda urpavo zbog ovog što krip kaže: sve je lažno u filmu, ne vidi se iskrenost reditelja, ne vidi se da to njega stvarno interesuje, i ovo je, rekao bih, prema poetici, formi i autorskoj nameri više koljevićev film nego arsenijevićev.

drugi problem je ta ljubavna priča kojoj sam zamalo poverovao. ali anica dobra i vuk kostić prosto ne zahvataju dovoljno hemijskih supstanci da to sve proradi. delom je razlog ovo što je ghoul rekao. delom je problem baš u režiji. kad se vuk kostić (zove se stanislav u filmu - obratite pažnju na imena ko iz Radovana III), koji je od detinjstva bio zaljubljen u desetak godina stariju anicu, najzad smuva sa njom, scena neprirodno dugo traje, postaje dosadna, nikog se više ne tiče šta oni imaju da kažu i potom se završi potpuno neobavezujuće, random. nakon nje ide scene u kojoj vuk kostić gasi neku vatru - niti znamo otkud vatra, ni otkud oni napolju, ni zašto su tamo. naprosto, ta scena izgleda kao da je uzeta "sa poda montažne sobe" i zveknuta na to mesto zato što nisu uspeli dublovi anice i vuka u "ljubavnoj sceni".

treća stvar je bezobrazluk. noviji evropski filmovi koji imaju taj, kako ga zovem u tekstu koji pripremam o filmovima tog tipa, "veliki art blef", barem pokušavaju da nas izblefiraju, prevare, da nadgrade priču nečim što ona sama iz sebe ne može da dosegne. recimo, heaven toma tikvera. ili 4-3-2 onoga rumuna. i uopšte, poetika kješlovskog je takva, on je tata i učitelj za ove mlađe. kad ti je priča praznjikava, o "malom čoveku" (pobogu, danilo kiš je pre trideset godina besno delio teorijske lekcije o potrošenosti čehovljevskih priča o "malom čoveku"!), kad je film dosadnjikav, sitnorealističan (kao sitnoposednički), ti onda bilduješ tu priču da postane metafora. svaki blef sanja da postane alegorija. recimo, heaven je bezveznjikava priča o dvoje begunaca od policije, ajde da pravimo scene u kome će oni postati adam i eva iz biblije. ili rumun: sranjce priča o abortusu, aj nek to bude metafora rumunskog oslobađanja od komunističke prošlosti. ili četvrti čovek - kliše film o ubici s amnezijom, aj neka je srbija koja pere ruke od ratnih zločina itd.

pacov ko zec, jeste, ali arsenijević neće čak ni da blefira. postoji pokušaj da se sve podigne na nivo dileme "otići ili ostati", ali je sve to neubedljivo i ne može da se razmahne - zato što ima više priča u filmu, što ne znamo je li o ljubavi, je li o kriminacima, je li o teškom životu u novom beogradu, je li o socijalnim slučajevima. da ne pominem što junaci nemaju nikakve uverljive biografije sa detaljima, nisu realistički pisani, a opet njihova tipizacija ne ide sa sitnorealističkom atmosferom i miljeom u kom se događa radnja (tipovi su, inače, baš kurva mekog srca, klinac iz kraja, kriminalac mekog srca kom je ženja umrla na porođaju - inače, jebote, ko danas umire na porođaju?).

takođe se i previše scenaristički isforsiranih stvari dogodi za jedan dan: glavni junak sazna da ima "neku bolest od koje će umreti", ćerka hoće da mu se ubije, riba - jeste, anica dobra glumi ribu feđe stojanovića, što je meni potpuno neuverljivo - baš na taj dan poželi da ga opljačka i pobegne u drugu zemlju, suparnička banda reši da se svaša oko reketiranja, i još mu kuče crkne - aman, kakva preterana dramaturška konstrukcija! meni je to sasvim početnički, i stvarnožalim one koji odu na FDU ispit a tamo im koljević soli pamet kakve treba da su replike, a kava da je kompozicija priče. (znam da je jednom kolegi kazao kako su mu replike "predugačke". pa da, ali bolje nego da su banalne kao kod kolje. "dono sam ti burek", "mislio sam da sve mogu", "ti će mene zajebavaš, a skup ko đavo", "gledo sam te kroz prozor. bila si gola. i kad si udarila svog dečka kutlačom po glavi pomislio sam-". "kakva žena?" "ne. kakve sise!")

dakle, Ljubav i drugi zločini nije nas udostojio čak ni velikog blefa i pokušao da nam zamaže oči: da, gledali ste glupavu dramicu o nekim junacima koji vas se ne tiču, i ne razumete baš čemu ta priča služi, ali evo, to je zapravo metafora o... čemu god. ne, u ovom filmu nema ničeg osim te oblande glupave dramice."
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Dzelajza Rouz
ovde se radi najpre o ideji da se mafijaši i kriminalci sa novog beograda ne prikazuju kao u Apsolutnih sto ili u 1 na 1, besni i svesni, dizelaši, nasilnici, nego kao neke teče u jaknama od skaja. vođe bandi su radovan (josif tatić) i milutin (feđa stojanović). podela uloga sve govori. dakl,e neko je mislio da je baš fora da kriminalci budu tako, meka srca, u godinama, proćelavi, smoreni, nose kese iz samousluge i sede u birtiji "mladost" na novom beogradu. ta ideja je užasno arhaična, neoriginalna i naprosto detinjasto imitativna. naime, devedesetih su u americi prikazivani neki dokumentarci, zaboravio sam sada koja je televizija u pitanju, gde se videlo da su kriminalci zasita takvi - teče i ujaci. i onda je džarmuš došao na ideju da ih baš tako predstavi u filmu Ghost Dog. tada je, moram priznati, meni to bilo simpatično. ali je Ghost Dog osim te fore imao neke druge kvalitete za gledaoca. međutim, arsenijević je odlučio da iskoristi tu ideju o krimosima u režiji i scenama koje su a la aki kaurismaki. junaci pričaju jednostavne stvari, svađaju se oko kioska čijeg vlasnika reketiraju, scene se naglo završavaju, i sve je pomalo smešno i apsurdno (tip je sagradio kiosk na međi kriminalnih teritorija, i sad se krimosi gazde milutin i radovan svade ko ima pravo da ga reketira).
Mada, nije ni da su Dzarmus i Kaurismaki otkrili tu formulu - i mafijasi su ljudi koji, ne znam, jedu pahuljice sa mlekom. Pa, npr. jos je Jean Gabin, igrajuci okorelog kriminalca u "Touchez pas au grisbi", pet minuta, u nekoj smesnoj pidzami, prao zube u jednom kadru. Al' dobro, nije ni to sasvim zgodna analogija.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Pitam se zasto su zene u srpskom filmu uvek osudjene na to da budu nezadovoljne, nesrecne i u nekom sranju?
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Pitam se zasto su zene u srpskom filmu ili kurve (kucke u najmanju ruku) ili majke? Pitam se pitam...
Korisnikov avatar
By walt333
Ja sam sinoc tek odgledao film. I meni se dopao (sem kraja), i nije mi bio dosadan kao nekima. Svidja mi se sto su uzeli pesmu Besame micho (mada cini mi se da je tu foru preuzeo iz filma Great Expectations). Ima zanimljivih simbola u filmu, mada i nekih potpuno nepotrebnih (tipa one pticurine sto oblecu). Zaista mogu da kazem da mi je film sada u Top 10 domacih filmova
Korisnikov avatar
By Azdaja
imam filmic, ali ga nisam jos odgledala...veceras cu:)
Korisnikov avatar
By Azdaja
film je bzvze, nije ni se svideo...jes da je anica dobra :drama: :fuck:
Korisnikov avatar
By Azdaja
opet pravis off, sta da ti pustim?:smeh:
Korisnikov avatar
By Dzi
aaaaaaaa
uzas! necu vise :)
pusti mi film nekako hahahha
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!