Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Ingmar Bergman je reditelj cije mi stvaralastvo u poslednje vreme zaokuplja paznju.

Filmovi u kojima se insistira na scenicnosti uz minimum reci su, slobodno receno, neka vrasta 'dugog intermeca'. Filmovi u kojima su likovi ko kipovi 'koji zbore mudro' su knjizevnost na ekranu. Bergman je uspeo postici balans (oko 50:50). Odusevljava me njegovo insistiranje na detalju i krupnom planu, na psiholoskom aspektu licnosti...

Lako je snimiti film kada imas mnogo novca, ali Bergman od niskobudzetnog filma uspeva da napravi umetnicko delo sto je za ceniti.

Definitivno, Bergmanovi filmovi - uzivanje za oci, usi, dusu i um.

Sta vi mislite o delima ovog stvaraoca?
:novinar:
Korisnikov avatar
By avalon
Jedan od mojih omiljenih reditelja :up: Ne mogu da dodam nista vise od onog sta je Galateja napisala. Prosto, posle nekog njegovog filma, covek jednostavno mora da preispita neke svoje postupke ili razmisljanja...
By Ulix
Nije mi omiljeni reditelj, ali medju tri omiljena spada svakako (tu titulu je tesko dati samo jednom, makar bio i Bergman).
Njegovi filmovi su promenili nacin na koji gledam sedmu umetnost. Omiljeni film, bez dileme, Persona. Gledam ga bar jednom u mesec dana.
Korisnikov avatar
By ...
Galateja, posle tema o Selenicu i Bergmanu, ti si moj covek!
Nekada se znalo sta je reditelj i sta je umetnost i sta je film. Kada sada vidim da jedan seronja kao Tarantino bude nazivan umetnikom, da je ona kenjarija od filma "Pulp Fiction" (ima vise umetnosti u Cecinim spotovima) dobila "Zlatnu palmu", covek ne moze a da ne pomisli da je samo pre koju deceniju te nagrade i te prideve nosio jedan Kurosava, jedamn Tarkovski, jedan Felini, jedan Bergman.
Elem, ne mogu da izdvojim koji mi je od njegovih filmova najdrazi. Aj da vidim koje najvise volim:
"Divlje jagode"
"Cas vuka"
"Persona"
"Sedmi pecat"
"Krici i saputanja"
"Fani i Aleksander"
Nego, jesi li pogledala filmove Karla Drejera? Cini mi se da je Bergman puno ucio od njih (ne od "Jovanke Orleanke", vec od kasnijih - "Gertruda" i "Rec").
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by ...
Nego, jesi li pogledala filmove Karla Drejera? Cini mi se da je Bergman puno ucio od njih (ne od "Jovanke Orleanke", vec od kasnijih - "Gertruda" i "Rec").
Nisam. :( Problem je sto se na TV-u daju sund filmovi, a Bergmana, Felinija, Hickoka i ostale nabavljam 'tajnim kanalima' u divx formatu. Problem je sto ne mogu da nabavim sve ono sto zelim da odgledam.

Meni je omiljeni Bergmanov, kao i Ulixu, Persona.
By Ulix
Originally posted by ...
Galateja, posle tema o Selenicu i Bergmanu, ti si moj covek!
Nekada se znalo sta je reditelj i sta je umetnost i sta je film. Kada sada vidim da jedan seronja kao Tarantino bude nazivan umetnikom, da je ona kenjarija od filma "Pulp Fiction" (ima vise umetnosti u Cecinim spotovima) dobila "Zlatnu palmu", covek ne moze a da ne pomisli da je samo pre koju deceniju te nagrade i te prideve nosio jedan Kurosava, jedamn Tarkovski, jedan Felini, jedan Bergman.
Gde nadje bas Tarantina, pored Stivena Spilberga, Ridlija Skota, Dzejmsa Kamerona? :drama:
Kventin jeste samouk, ali su ova trojica daleko, daleko nesposobniji od njega. Posebno Spilberg. Lepo mi se povraca od njega i njegovih filmova.

@Galateja: kojim to "crnim kanalima" nabavljas Hickoka na DivX-u? :iskusenje: Budi ljubazna pa podeli sa nama tu dragocenu informaciju?
Korisnikov avatar
By switchon1234
Do sad sam pogledala Personu, Cas vuka i pocetak Strasti (krisom dok je Galateja gledala a ja kao citala knjigu o Ajnstajnu. ;) ).
Odusevio me je!(jos jedan razlog a volim Svedsku) A ni Liv Ulman nije za bacanje! :)

Ulix, filmove smo nabavile od mog druga, on ima kolekciju od 3000-4000 divx filmova.
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by GALATEJA
Originally posted by ...
Nisam. :( Problem je sto se na TV-u daju sund filmovi, a Bergmana, Felinija, Hickoka i ostale nabavljam 'tajnim kanalima' u divx formatu.
Pa zar ne postoji u Beogradu kinoteka?... Ja sam sve to pogledao u kinoteci u Pragu (u to vreme je bio ciklus sa svim filmovima Bergmana (nekih 45), i Kurosave (isto toliko), a video sam i najboljeg filma ever made - Kwaidan od Kobajasija (sad ga imam na DVDju). Ako si gledala Snove Kurosave, to je samo jedna losa bleda kopija Kwaidan-a.
Hickoka ne podnosim...
Korisnikov avatar
By Galateja
@... - U Beogradskoj kinoteci pustaju filmove programski sto me nervira. Volela bih da puste onaj koji ja hocu. :D Prag je ipak Prag. S obzirom da imam tek 22 godine nadam se da ce doci vreme kad cu da pogledam sve ono sto zelim.
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by GALATEJA
S obzirom da imam tek 22 godine nadam se da ce doci vreme kad cu da pogledam sve ono sto zelim.
Right!
Najgore je pogledati svu filmsku klasiku "u svojim mladjim godinama", i onda ostatak kino-zivota provesti razocaran, gledajuci nove stvari (sve promasaj do promasaja), i zaleci za dobrim starim vremenima. Kako je tesko kada umetnost (sedma) vise ne moze da iznenadi. Cast izuzecima, pr. "Prolece, leto, jesen, zima i opet prolece" od Kim-Ki-Duk-a.
Korisnikov avatar
By Myself
Najbolji njegov film, po meni, je 'Devicanski izvor'.
Korisnikov avatar
By switchon1234
Originally posted by Myself
Myself, jel imas mozda taj film??!!??

Ja sam samo delic odgledala iz tog filma i odmah me je zacarao! A snimak koji imam je samo do 24 min, kako sam videla na imdb, traje 89... :(
Korisnikov avatar
By djo
bergmana su do pre 2 godine redovno pustali svakog leta u kafe bioskopu ada, takodje secam se, bilo je nekoliko njegovih ciklusa i u kinoteci i u skc-u i u domu kulture studentski grad, tako da ne ocajavajte, biuce sigurno ponovo ciklus u kinoteci :)
Kod: Obeleži sve
Lako je snimiti film kada imas mnogo novca, ali Bergman od niskobudzetnog filma uspeva da napravi umetnicko delo sto je za ceniti.
vecina tzv 'umetnickih' filmova jesu niskobudzetni, ja mislim
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by bojandjo
vecina tzv 'umetnickih' filmova jesu niskobudzetni, ja mislim
Ne bih se slozila. Recimo, Formanov 'Amadeus' je ne visoko vec 'gigantsko-budjetski' film, ali je i umetnicki. Svaki ulozen dolar u taj film je svrsishodan. Ima ih jos... Smatram da nije uvek ono sto je komercijalno u kinematografiji neumetnicko.
Korisnikov avatar
By djo
ma ne nisam ja rekao da su visokobudzetni filmovi neumetnicki, nego ne mora da znaci da su samo visokobudzetni filmovi umetnicki, odnosno, producenti su spremniji da ulazu u 'komercijalne' filmove... ono sto sam hteo da kazem, suprotno onome sto si napisala u prvom postu da je u principu vece iznenadjenje kad je visokobudzetni film takodje i visoko umetnicki, a ne kad je niskobudzetni film umetnicko :streber: dobro sad sam se zapetljao....

inace, amadeus i nije toliko visokobudzetni film, on je komplet snimljen u ceskoj, koja je prepuna fantasticnih lokacija, dobro opremljenih studija, fundusa kostima i jeftinih orkestara sa odlicnim izvedbama... jos uvek, a kamoli 1985 :) (ne znam nikakve cifre, samo spekulisem) :)
Korisnikov avatar
By Galateja
ma ne nisam ja rekao da su visokobudzetni filmovi neumetnicki, nego ne mora da znaci da su samo visokobudzetni filmovi umetnicki, odnosno, producenti su spremniji da ulazu u 'komercijalne' filmove... ono sto sam hteo da kazem, suprotno onome sto si napisala u prvom postu da je u principu vece iznenadjenje kad je visokobudzetni film takodje i visoko umetnicki, a ne kad je niskobudzetni film umetnicko :streber: dobro sad sam se zapetljao....
Sa tim se slazem donekle. Jedino mi je diskutabilno to sto si pisao o iznenenadjenju. Ti to gledas profesionalno, ali prosecni ljudi (da ne kazem mediokritet) kontaju da sto je vise film komercionalan to je i vredniji. Cesto sam imala priliku da cujem kad neko hoce reci da je film los da ga okarakterise kao niskobudzetan. Ili ono cuveno 'Mora da je dobar ulozeno je u njega xy miliona'... Onda se ja ubijem od objasnjavanja da cifra ulozena u film nije uvek dokaz vrednosti i bla bla...
inace, amadeus i nije toliko visokobudzetni film, on je komplet snimljen u ceskoj, koja je prepuna fantasticnih lokacija, dobro opremljenih studija, fundusa kostima i jeftinih orkestara sa odlicnim izvedbama... jos uvek, a kamoli 1985 :) (ne znam nikakve cifre, samo spekulisem) :)
Ja bila ubedjena da je to ekstra skup film. Tako mi delovao. Sad mi je jos drazi kad znam da nije. Ali ipak je visokobudzetni. ;)
Ajd kad vec pravim offtopic da te pitam kakve su tvoje impresije povodom 'Amadeusa'?

I ontopic - Volela bih da se izjasnis kako gledas na Bergmanovo stvaralastvo. :D
Korisnikov avatar
By djo
bergmana zaista obozavam, uz njega sam odrastao, na neki nacin. najomiljenija mi je 'tisina' a odmah zatim i persona i svi ostali.
sto se amadeusa tice, to mi je misljienje podeljeno, imam problem sa scenariom, odnosno njegovim ideoloskim 'credom' a to je da je mozart bio plemeniti idiot, beslovesni genijalac itd itd odnosno sve ono sto o njemu salieri govori u filmu. ne znam. voleo bih da je kriticki odmak postignut na neki drugi nacin, a ne kroz 'zlocestog' salierija
inace sve ostalo u filmu mi se jako dopada: cast, to sto je josef svoboda radio sve 'operske' scenografije, twyla tharp rekonstrukcije plesova itd, kostimi i lokacije fenomenalne sve u svemu, ogromna radost :)
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Freya
Originally posted by Myself
Myself, jel imas mozda taj film??!!??

Ja sam samo delic odgledala iz tog filma i odmah me je zacarao! A snimak koji imam je samo do 24 min, kako sam videla na imdb, traje 89... :(
Jaoj, kakav film!
Pricacemo kada ga pogledas. Remek delo. Nista vise necu da kazem. Vidimo se!
Korisnikov avatar
By switchon1234
Ja dodajem na listu odgledanih filmova Strast, Stid i Devicanski izvor.

Stid je imao neke delove koje su mi se mnogo svidele(glavna junakinja kaze u jednom trenutku kako ponekad pomisli da cela situacija u kojoj se nalazi nije nista do san nekog coveka u kome se ona nalazi bez njene volje i kako ce taj covek osecati stid kada se probudi...), a Devicanski izvor je prepun takvih scena-poruka.
Mislim da film jako dobro oslikava Bergmanov dualisticki stav prema crkvi.
:odusevljena:
By Catwoman
Nije sto neces, nego sto ne znas. :roflmao:
Korisnikov avatar
By Galateja
Ovih dana citam Bergmanovu autobiografiju 'Moj zivot - laterna magica'. Jako je zanimljivo i osvetljava neke svoje filmske postupke. Govori o svom detinjstvu, mladosti, strahovima, nadanjima, idealima, radu... Mislim da ova knjiga pomaze citaocu/gledaocu da bolje razume Bergmanova dela. Za razliku od trilion nekih isfoliranih (auto)biografija ova mi se cini iskrena (uzgred, autor nije kritican samo prema drugima vec i prema samome sebi). Imam zamerke na kompoziciju.
By Storm
"Fani i Aleksandar" je jedan od najdosadnijih filmova na svetu.
Ostale nisam ni pokušavao da gledam.
Ua Bergman!
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Storm
Ostale nisam ni poku�avao da gledam.
Ua Bergman!
ccc... ko voli almodovara MORA da voli i bergmana :protest:
ti si imao nesrecu da si krenuo sa 'fani i aleksandar', daj bergmanu jos jednu sansu ;)
By Storm
Originally posted by Storm
Ostale nisam ni poku�avao da gledam.
Ua Bergman!
ccc... ko voli almodovara MORA da voli i bergmana :protest:
ti si imao nesrecu da si krenuo sa 'fani i aleksandar', daj bergmanu jos jednu sansu ;)
:lol:
Naravno.

Inače ima jedan detalj u filmu "Last Action Hero" sa Švarcengerom koji se odnosi na Bergmanove filmove.
U tom filmu se pojavljuje neka karta (za bioskop, tako nešto) zahvaljujući kojoj je moguće da likovi sa filmskog ekrana pređu u realni život. Pošto je to akcioni film, priča se vrti oko toga šta bi bilo ako bi se likovi iz akcionih filmova pojavili u realnom životu.
Ali u jednoj sceni, ta karta se pojavi u trenutku projekcije Bergmanovog filma, i u bioskopsku publiku ušeta Smrt sa ekrana. Eto šta bi se tek dogodilo da nam se kroz život kreću likovi iz "umetničkih filmova".
Skroz bezobrazno i skroz tačno.
:apprentice:
Korisnikov avatar
By djo
ma jako duhovito....
nego lepo ti 'jesenju sonatu', pa 'personu', pa 'tišinu' pa 'licem u lice'... ako ti se ni jedan od tih ne dopadne, onda ..... ništa :)
Korisnikov avatar
By Kulturni Jelen
u toku celog novembra

u kinoteci će se davati Bergmanovi filmovi

nije u pitanju retrospektiva ali će se davati
preko 10 njegovih najpoznatijih dela

jedinstvena prilika da se uverite u ono o čemu Bdjo priča :)
Korisnikov avatar
By djo
divno :) odličan izbor :klap: cela stvar počinje 20og a film koji otvara je 'licem u lice' - odličan izbor za uvod, oni koji nikada nisu gledali bergmana obavezno neka pogledaju ovaj film, a preporučujem i sve ostale naročito 'personu', 'ćutanje (tišinu)', jesenju sonatu i 'krike i šaputanja' i 'zmijsko jaje', 24og, obavezno, ovaj film jako retko daju

program se može naći na sajtu www.kinoteka.org.yu, pa link na levoj strani 'filmski program'

hehe, kao da su mi čitali misli :klap:
By Ljudmila
ma jako duhovito....
nego lepo ti 'jesenju sonatu', pa 'personu', pa 'tišinu' pa 'licem u lice'... ako ti se ni jedan od tih ne dopadne, onda ..... ništa :)
Jesenja? Zar nije prolecna? Kako god, film je sjajan i meni nekako drazi od " Persone", ali verujem da je to zbog one fantasticne izvedbe Shopena i price koja taj trenutak prati. Fenomenalno.
Korisnikov avatar
By djo
jesenja, jesenja... :)

ingrid bergman jen stvarno fenomanalno otrovna oko tog šopena :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!