Originally posted by Mortis
Mislim da je to bila jako dobra epizoda, gde je jedan pol potpuno diskriminisan. Postavlja se moralno pitanje da li to postaje opsti problem ili treba intervenisati? Odlicna epizoda.
Ja mislim da tu ne treba intervenisati. S druge strane, ubacili su gomilu takvih situacija to be or not to be, kao paralelu sa TNG, gde se skoro uvek postovala Prime Directive, i Voyagerom, gde se ona postovala
kad je Janeway nalazila za shodno da je postuje...
10-ak epozoda pre Xindi-ja su mi bile smor i jedva sam ih odgledao. Ako uzmemo da je teorija o 5 'rodjackih' rasa nemoguca, sta onda da kazemo o vrsti 8472 iz Voyagera, koja zivi u fluidnom svemiru i ima 8 polova?
Pre Xindija nije bilo neke osnovne teme, a ni nekih zanimljivijih negativaca. Klingonce tipa Durasa smo gledali i u TNG, i u DS9, dosta mi je vise tih zlih Klingonaca. I mnogo mi je nelogicnije da je jedna takva ratnicka rasa, koja ne ceni medicinu, fiziku, nauku uopste, uspela da napravi warp drive. Sukob Vulcan - Andoria ce biti interesantan tek u petoj sezoni, kad jure vulkanske artefakte.
Sto se tice Bashira, to je greska koju uvek prave kad su doktori u pitanju - Bashir i Beverly Crusher su vrlo bezlicni jer nisu predstavljeni kao normalni ljudi, oni samo idu levo-desno, leche i imaju poneku recenicu. S druge strane, cinicni McCoy, uvek nervozni EMH i razdragani Flox su mnogo zivotniji i realniji, jer kroz serijale vidimo da su, uslovno receno, ljudi od krvi i mesa, svako moze da se identifikuje sa njima.