Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Ulix
U Buretu baruta takodje ima jednu malu ulogu ali je na mene ostavila snazan utisak, a ni sam ne znam zasto.
Meni je ta ulogica bila odlična. Kada nakon one lude jurnjave busom ona sva zbunjena vadi pokaz da ga pokaže Sergeju :)
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Originally posted by Sunce
Originally posted by Kiwi
Originally posted by FireGox
... Antilopa "Vasiono javi se"
Ne parafraziraj. Citat je:''Vasiono, čuješ li me?''
Meni je taj film glup, ali mi je Antilopa (Milena) bila super!
Scena kada je objasnjavala kako joj je sestra poginula : I naidje macka, i ona viknu "Pis macko", i bup!!! :smeh:

svaki put se valjam od smeha kad gledam njen izraz lica dok ovo govori
By RACABG
uloga u filmu Nebeska udica ... mislim daje tu bila sjajna
Korisnikov avatar
By mili86
Originally posted by RACABG

uloga u filmu Nebeska udica ... mislim da je tu bila sjajna

:domino:
Korisnikov avatar
By Escobar
Originally posted by mili86

uloga u filmu Nebeska udica ... mislimda je tu bila sjajna

Mislim da je :njanjanja:
Korisnikov avatar
By Escobar
A ispravio si se....grrr.....:zakljucano:
By Ulix
Originally posted by mili86

uloga u filmu Nebeska udica ... mislim da je tu bila sjajna

Molim te baci pogled na svoj potpis pre nego sto sledeci put ispravis nekoga.
:dropdead:
Korisnikov avatar
By Mars
Fanovi Milene Dravic!!!! Pitanje:

Malo znam o filmu, geldao samo jedno 20 minuta sredine.
Cenim ga da je sniman negde kasnih 60ih ranih 70ih. Igraju Milena i MISLIM Dragan Zaric (a mozda i Ljubisa Samardzic!). Desava se negde u Vojvodini. Ona je sva zblanuta, na granici retarda, ili hoce da se uda za njega (Zaric) ili pa mozda ne zeli da se uda za njega-negde je tu zaplet.
I svaki cas nesto UMIRE u filmu, cak je i sahranjuju (scene po groblju, nasi obicaju, kuknjave, ogovaranja...) ALI se uvek izvuce nekako i ispliva na povrsinu. Nadrealno skroz.

Boje isprane, blede, iz pojedinih uglova malo podseca na Skupljace perja.

KOJI JE OVO FILM???

„Tata, kupi mi dildo, bonbona i narandze dve...“
Marsova riznica pesama za decu

How to travel in Europe by train: official guide from RailEurope
Korisnikov avatar
By Mars
Da li se neko seca njene uloge u seriji metla bez drske i shne nokli :) ))
Ja se secam.

-Deco, da li volite snenokle?!?
-DA!
-E, nemam.... A sok?
-Da!
-E sledeci put cu da kupim sok. ... A sto puckam kokice! Ali, samo kada imam kukuruz...

Divna serija. Ona, Trivalicka, Lane Gutovic (u ulozi budale), klinci...

Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Ljudmila
Ipak ubedljiva u pozorisnoj predstavi "Tragedija jedne mladosti ili Lari Tompson"
Gledao sam izvodjenje u kome je dozivela nervni slom.
Kazu ljudi koji su gledali i druga izvodjenja da ono onako ne pise i ne treba da bude. Bilo je potresno.

Korisnikov avatar
By Sunce
TREND:

Carolija koja traje

Karijeru je pocela kao petnaestogodisnja djevojcica u filmu Frantiseke Capa simbolicnog naziva "Vrata ostaju otvorena" jer se za nju od te uloge sirom otvorila vrata carolije zvane gluma. Sa najraznovrsnijom stilskim i zanrovskim, zadacima svoje umijece je iskazala u preko sedamdeset filmova, 150 televizijskih uloga i mnogobrojnim pozorisnim predstavama. „Pokupila" je" sva moguca priznanja i nagrade. Domaca po nekoliko puta, a od inostranih Kansko, Venecijansko i Taorminsko. Njena uzlazna putanja umjetnickog rada, kao kod rijetkih, uspjesno se odvijala na dva "kolosjeka", i kod publike i kritike. Kod prvih popularna i obozavana a od drugih hvaljena i nagradjivana. Milena s pravom uz ime moze nositi i "nacionale" jer je dalje jedina nasa glumica cije se ime nalazi u Svjetskoj antologiji.

TREND: Kako ste dosli do spoznanje da je gluma parvi izbora za Vas?

M. Dravic: Umjetnoscu se bavim od svoje cetvrte godine, prvo spanskim igrama a potom klasicnim baletom. U baletskoj skoli su me i pronasli za film " Vrata ostaju otvorena". Tada sam imala petnaest godina. Nisam bila sigurna da li cu se filmom i dalje baviti ali jako brzo su dosle nove ponude, sve do "Prekobrojne" kada sam shvatila da je film moje zivotno opredjeljenje. Kasnije ce doci rad u pozoristu i televiziji.

Prosto mislim da sam sudbinski predodredjena da se bavim glumom.

TREND: Sta Vas vise ispunjava, rad u pozoristu ili filmske uloge?

M. Dravic: Savremeni glumca treba da se bavi sa sva tri medija. Vazne su uloge koje dobijas, njihov kvalitet, a da li je to pozoriste, film ili televizija, to je nevazno.

TREND: Kao doajen glume, kako videti dosadasnju pozorisnu scenu?

M. Dravic: U ovim teskim vremenima kada ljudi nemaju novca, kada je politika usla u sve nase pore zivota, pravo je cudo da se u takvim vremenima desavaju velike predstave. Na zalost nemamo mogucnosti da te predstave predstavimo Evropi i svijetu. Moj suprug je sa predstavom "Bure baruta" gostovao u Ljubljani. Tamo su doziveli takve ovacije da je to nesto nevidjeno. Mislim da je nase pozoriste u tako uzasnoj situaciji uspjelo da se izbori za jedan nivo, kvalitet, da je to pravo cudo.

Filmova malo ima, ali ce Zika Pavlovic, Kusturica, Srdjan Dragojevic i Goran Paskaljevic. Veliki entuzijazam je u ljudima, velika ljubav prema poslu. To je jos jedino sto u ovim vremenima ljude spsava ove nesrece koja nas je snasla.

TREND: Koliko Vam znace nagrade, koliko su podsticaj, a koliko obaveza?

M. Dravic: Kada sam sasvim mlada primila nagradu, a primaila sam ih dosta, one su za mene znacile jednu veliku obavezu. Sada, poslije toliko godina, kada sam dobila puno nagrada, mozda mi te nagrade i ne trebaju, ali kada se one dogode, one su meni i u ovim godinama danas podsticaj.

TREND: Kada Vam se ulcini da sete bez energije, iscrpljeni, odakle crpite tu ekkstra energiju kojun zahtjieva scena?

M. Dravic: Ja toliko volim ovaj posao i kada imam uloge i predstave kao sto je "Lari Tomson-tragedija jedne mladosti" od Duska Kovacevica koja od mene zahtijrva dosta energije, publika koja nas podrzava u svemu tome, ucini te zadovoljnim i dobijete jednu pravu satifakciju. To je vjerovatno ta dodatna energija da mozes dalje da izdrzis i dalje da radis.

TREND: Koju ulogu biste voljeli da odigrate a niste imali prilike?

M. Dravic: Nemam neke specijalne zelje. !Zao mi je sto prije par godina nisam vise radila na filmu. I sto neke moje nejbolje godine, zrelosti i iskustvo film nije iskoristio. Nekoliko puta sam to govorila pa je ispalo da kukam za nekim ulogama. Jednostavno mi se to smucilo, pa sam digla ruke. Ako bude, bice, ako ne, vise mi to nije vazno. U pozoristu sam stvorila lijepe, odlicne uloge. Da sam ove uloge imala na filmu, gdje bi mi bio kraj!

TREND: Kako se dogodila ta hemija sa Draganom Nikolicem na zajednickom snimanju?

M. Dravic: Mi smo se nasli i upopznali na poslu. Sve ove godine, jako dugo smo u braku, oboje trajemo i kao glumci i kao ljudi. Bavimo se casno i odgovorno ovim poslom, jako smo odgovorni. Iz istih smo krajeva Beograda. Ima dosta toga sto nas vezuje. Ima kada su se desavale i krize, kao sto se desavaju svakom, ali mi guramo napred, idemo dalje. Nasi poslovi nam ne smetaju, imamo trenutke zajednickih poslova, kao jesenas kada smo radili seriju Milosa Radovica sina pokojnog Duska Radovica kome jos nije omoguceno da izmontira seriju iako je snimjena.

Usaglasili mo sve te nase srecne trenutke i probleme.

TREND: Planovi?

M. Dravic: Mnogo sam radila, svaku noc sam igrala predstavu. Od desetog juna, kraja sezone, bicemo u Rose, dole na more gdje Dragan i ja imamo garsonjeru. Cujem pricu da duz citave obale imamo kuce. Kako te lijepe srece da imamo, ali nemamo nista osim te jedne garsonjere. Oboje cemo se odmarati jer nas od jeseni ceka mnogo posla.

TREND: Zasad neispunjen san?

M. Dravic: San mi je san svakog covjeka koji nije samo vezan za pozoriste, nego za nase zivote. Prosto se molim da se prevazidju svi ovi uzasini problemi i strahote koje su nas sve zajedno snasle i da izadjemo iz toga. Da budemo slobodni i da zivimo kao sav normalan svijet. To mi je san.

TREND: Kada bi opet birali, Vas izbor bi bio?

M. Dravic: Moj izbor bi opet bio moj posao ali potpuno drugacije postaevljen, drugacijom organizacijom, plasmanom, nastupom u pregovorima.

Bilo bi sve drugacije ali bi bio isti posao.
Korisnikov avatar
By KiWi
Koji je ono film sa Milenom Dravić (mislim da sam Vas već smarao sa tim filmom) kada ona nosi partizansku kapu i neku tri broja veću uniformu ... stoji na balkonu i uzvikuje nešto a unutra se dvoje tucaju i kamera sve prikazuje :) Pred kraj filma neka ženska drka svom ortaku, uzme otisak pa od gipsa napravi dildo ...

digne mi se samo kad pomislim (ona ima još neki partizanski film koji je ranije bio ekstra poznat.. pa kada vidim sliku nje sa tom partizanskom kapom mislim da ću svršiti....)
Korisnikov avatar
By KiWi
Sunašce, hvala za interview :)
Korisnikov avatar
By avalon
Koji je ono film sa Milenom Dravić (mislim da sam Vas već smarao sa tim filmom) kada ona nosi partizansku kapu i neku tri broja veću uniformu ... stoji na balkonu i uzvikuje nešto a unutra se dvoje tucaju i kamera sve prikazuje :) Pred kraj filma neka ženska drka svom ortaku, uzme otisak pa od gipsa napravi dildo ...

digne mi se samo kad pomislim (ona ima još neki partizanski film koji je ranije bio ekstra poznat.. pa kada vidim sliku nje sa tom partizanskom kapom mislim da ću svršiti....)
To ti je "W.R. - Misterije organizma" Dusana Makavejeva iz 1971. godine :lizalica:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by avalon

To ti je "W.R. - Misterije organizma" Dusana Makavejeva iz 1971. godine :lizalica:
:) Jel ima neko taj film?
Korisnikov avatar
By Sunce
NIN 2429, 18 JUL 1997

ISPOVEST: MILENA DRAVIC
USPUTNA STANICA

Ako se za neku licnost nase glumacke scene moze reci da je zvezda, onda se to upravo moze reci za Milenu Dravic. Ove godine navrsava jubilej - cetrdeset godina plodnog umetnickog rada. Malo je onih koji su, kao ona, uspeli da sacuvaju svezinu glumackog izraza u tako dugom decenijskom trajanju. Ispunjeni iskricavom energijom, njeni likovi zrace toplinom i jednostavnoscu. Prirodna i neposredna u razgovoru, "Milena nacionale" pleni (slovenskim) sarmom i neobicnom skromnoscu. Nasa jedina vlasnica kanskog glumackog odlicja tesko izgovara reci o svojim uspesima.

- Neprijatno mi je da govorim o sebi. Ima dosta ljudi koji svoje recenice pocinju sa ja, meni je to strano. Da, nisam demode, pase, kako ja kazem, ali nisam samo ja zasluzna sto moje uloge i posle toliko decenija ne izgledaju smesno. Kada gledam te stare filmove i vidim glumacki rad mojih kolega, kroz njih mogu da tumacim sebe. Mnogi od tih velicanstvenih glumaca odavno nisu medju nama. Nedavno sam gledala "Paviljon 6", u kome igraju dvojica glumackih genija: Cica Perovic i Zoran Radmilovic. Ljudi moji, kakva je to vrednost! Pa, Neda Spasojevic, Slobodan Aligrudic... Naravno, ima filmova u kojima nismo morali da ucestvujemo. Dobro, covek koji se bavi ovim poslom, ima i uspeh i pad, i ovo i ono. Ali vecina tih starih uloga se dobro drzi, traje, tako da ne moram da se stidim pred ovom mladom generacijom, koja sada otkriva nas rad.

"MALA, JE L' SI TI ONA?"

Filmom sam pocela da se bavim jos dok sam bila ucenica gimnazije. Godine 1957. pronasli su me u baletskoj skoli "Lujo Davico". Puka slucajnost. Dosli su na cas i odveli celu klasu na probno snimanje. Objasnili su nam da se priprema savremeni film o mladima. I tako, prvo u sirem, pa u uzem izboru... Film se zvao: "Vrata ostaju otvorena". Rezirao ga je Ceh, Frantisek Cap, koji je ziveo u Sloveniji. Scenario je napisao Vlada Paskaljevic, otac Gorana Paskaljevica.

Imala sam sesnaest godina i bilo mi je jako tesko sto se odvajam od roditelja. Film je sniman u Sarajevu. Sve to meni je izgledalo kao neko neverovatno dogadjanje. Sa tog snimanja u dragoj uspomeni mi je poznanstvo sa jednom velikom i nekada slavnom glumicom, Teodorom Arsenovic. Ona je u filmu igrala moju baku i ja sam se, zaista, osecala zasticenom pored nje. Sve vreme snimanja provela sam scucurena uz nju. Zivela je na Avalskom drumu, i dok je bila ziva cesto sam isla sa mojim ocem da je obidjemo.

Film je bio nekakva savremena prica, sto je u tom trenutku bilo neobicno buduci da su se do tada snimali samo ratni filmovi. I sada, film u kojem se nesto krecu sedam-osam mladih devojaka i jedan mladic sa svojim egzistencijalnim dilemama. Film je naisao na ogromno dopadanje kod publike. Narocito na Pulskom festivalu, gde smo doziveli ovacije. Vratila sam se u moju Cetvrtu zensku gimnaziju misleci da je zavrseno s mojom glumackom karijerom. Jednog dana sretne me na ulici Soja Jovanovic, kaze: "Mala, je l' si ti igrala kod Capa?" Kazem da jesam. "Radim jedan film, volela bih da se vidim s tobom!" Dosla sam u "Avala-film" na zakazani sastanak, i ona je odmah odlucila da mi da ulogu u "Dilizansi snova".

Moji roditelji se nisu protivili tome sto sam pocela da se bavim glumom. Sigurno da su brinuli sta ce biti sa mnom ali se nisu protivili. Samim tim, ja sam od rane mladosti bila odgovorna za sve sto ce me cekati u zivotu. Nikoga nisam morala da okrivljujem - nisu mi dali, pa nisam sebe ostvarila!? Mozda me je i ta moja preterana odgovornost uskracivala da ne ucestvujem punim srcem u svemu sto mi se desavalo. U sebi sam uvek imala osecaj opreznosti. Sa svakom novom ponudom koju sam dobijala, mislila sam: "To je sada dobra ponuda, ali ko zna da li ce ih vise biti?!" Nikada nisam bila sigurna da cu ostati u tom poslu.

GRESKA RATKA DRAZEVICA

"Prekobrojna" je film koga se rado secam i prema kome imam sentimentalan odnos. Ja nisam bila na radnim akcijama, posto sam bila gradsko dete, verovatno se reditelj brinuo da li cu na pravi nacin umeti da odigram lik seljancice iz okoline Uzica. Mozda mi je to sto imam familiju u Uzicu pomoglo da brzo savladam jezicku barijeru. Sve ostalo se zasnivalo na ogromnom poverenju Branka Bauera i njegovog sjajnog asistenta pokojnog Krese Golika, koji je fantasticno umeo da radi sa glumcima. Bila je to i moja prva uloga sa Smokijem. Nas dvoje smo izvrsno funkcionisali kao akcijaski par: Malena i Mikajlo. Zahvaljujuci toj ulozi kasnije smo snimili nekoliko zajednickih filmova, takodje vrlo uspesnih, i - postali smo glumacki par.

Snimanje "Prekobrojne" odvijalo se na autoputu kod Vladicinog Hana. Atmosfera je bila fantasticna; svi smo bili kao u nekom transu. A onda je Ratko Drazevic, legendarni direktor "Avala-filma", pregledao prvi materijal i uhvatio se za glavu. Ekipa je bila ogromna, sve to mnogo kosta, a njemu je materijal izgledao konfuzan. Ucinilo mu se da sve ide ka propasti. Odmah su dotrcali izbezumljeni ljudi iz "Avala-filma" i napali Branka: "Pobogu, sta vi to radite? Da l' ste normalni?!" Branko, koji je po prirodi stalozen, mirno je odgovorio: "Sacekajte, razgovaracemo kad zavrsim snimanje i uradim prvu montazu!" Snimanje se zavrsilo i duze vreme nismo bili u medjusobnom kontaktu. Jednog dana javili su nam da se okupimo na prvoj projekciji, koju gleda i umetnicki savet.

Secam se da sam zakasnila, stigla sam na kraj projekcije. Odjednom, otvaraju se vrata i ka meni idu ljudi suznih ociju. Cestitaju mi, ljube me - sta je ovo? Vidim ogromno odusevljenje. Nisam ni bila svesna koliko je moja uloga znacajna. Premijere jedna za drugom. Dogadjaju se scene poput onih u americkim filmovima; na prvoj premijeri u Domu sindikata - nose nas na rukama. Za ulogu Malene dobijam "Zlatnu arenu" u Puli, 1962. godine. Tako gluma postaje moje zivotno zvanje.

"Prekobrojnu" od tada nisam gledala. Kad su nedavno najavili njeno prikazivanje na televiziji, pomislim: "Gospode Boze, sto sad prikazuju, smejace se narod?! Vreme radnih akcija je davno proslo, ko ce to da gleda?!" Medjutim, film ostavlja jak utisak. Vidi se velika rezija Branka Bauera. Tema filma moze nekom da bude smesna, ali njegova iskrenost prevazilazi sve ove decenije i ostaje pravi dokument te epohe. Cestitost je primarno obelezje filma, rekla bih i tog vremena.

NISAM POSASAVILA

U to vreme bioskopi su bili uzasno posecivani. Dogadjalo se da u Beogradu 500 000 ljudi vidi jedan film. Kad bi film gledalo 100 000 ljudi, producenti su se hvatali za glavu. Smatralo se da je takav film promasaj. Bioskopska mreza je bila velika, gledanost filmova je bila ogromna a, takodje, i nasa popularnost. Publika je volela domace filmove. Sa podjednakim odusevljenjem docekivani smo od Celja do Djevdjelije. Iz danasnjeg ugla, neverovatno je koliko smo bili obozavani, postovani, cenjeni. Sve je bilo na najvisem nivou. Jedino sto ni tada nismo bili placeni. Nekakav veci novac ni u to vreme nije isao uz nasu profesiju. Sad vec i da ne govorim.

Nisam se prepustala toj nazovi slavi, i strasno sam vodila racuna da svaki novi projekat uradim najbolje moguce. Naravno, bilo je i lepih trenutaka. Najcesce se setim Pulske arene - dvanaest hiljada ljudi u jednoj noci! Po tome kako vas oni pozdrave, znali ste da li ste prosli ili niste.

Verujte, nikad sebe nisam dozivljavala kao zvezdu. Bila sam mlada, ali je u meni uvek postojao osecaj koji me je opominjao da je sve prolazno. Bila sam rezervisana, ne treba da se opustam zato sto me publika prima sa odusevljenjem, jer vec sutra sve moze da bude drugacije.

Ako nisi na zemlji, ako zivis ponesen i zanesen slavom, onda se lako dozivljavaju psihicki lomovi. I to se dogadjalo mnogim glumcima. Ako si realan, vladas sobom, onda se iz svega mozes lakse izvuci. Ima devojaka koje od slave potpuno posasave i polude. Vidim i danas da medju mladim glumcima postoji to opterecenje. Ja sam slavu pocela da osecam tek mnogo kasnije, kad je pocela da mi smeta. Isla je, onako, usput. Nesto sto se podrazumeva, a ne da me izbaci iz koloseka.

SEZDESETE

Godine 1963, pocela sam da radim na televiziji. Moj prvi nastup bio je u decijoj seriji "Laku noc, deco", koja je radjena po tekstovima Duska Radovica i Mike Antica. Bile su to uspavanke za decu koja su zaista isla na spavanje nasedajuci tim mojim pricama (smeh). Bile su zaista lepe i zavrsavale su se jednom predivnom kompozicijom "Jedna zvezda, mala, mala". Uradila sam oko cetrdeset tih emisija. Kasnije sam, ne mogu tacno da se setim godine, radila jedan od nasih prvih sou-programa koji se zvao "Lift za peti sprat". Rezirao ga je Aleksandar Aca Djordjevic, a moj partner je bio Djuza Stojiljkovic. Emisija je naisla na veliko dopadanje.

Intenzivno snimam filmove: "Rondo", "Devojka", "Pescani zamak", "Covek nije 'tica", "Hasanaginica", "Jutro", "Horoskop"... Godinama sam u kontinuitetu snimala po nekoliko filmova godisnje. Kada je pravljen nekakav saldo u svetskom filmu, film "Covek nije 'tica" Makavejeva uvrscen je medju najboljih deset svetskih filmova.

Sezdesetih, uporedo sa otvaranjem prema svetu, poceo je i nas gradjanski uspon. Zbog toga vecinu nas vezuju neke lepe uspomene za Jugoslaviju koje vise nema. Postojao je neki zanos, zelja da se dokazemo u svetskim razmerama. Da se izborimo za nas nacionalni status, u kulturi, nauci, sportu - u svemu. Osecala se velika punoca zivljenja i stvaranja; postojao je kreativan naboj.

Snima se mnogo filmova, odlazi se na svetske festivale. U Beograd dolaze umetnici iz celog sveta. Recimo, setate se Knez-Mihailovom ulicom i, u basti "Mazestika", vidite Alena Delona. Secam se kad je Alfred Hickok dosao u Beograd (mislim da je to bilo '65), bio je docekan fantasticno. Pozvali su i mene na veceru koja je priredjena u njegovu cast. On i njegova supruga bili su strasno simpaticni, vrlo neposredni ljudi. Divila sam se njegovoj genijalnosti, ali i toj tako simpaticnoj jednostavnosti.

Uvek sam se sa mojih putovanja po svetu s radoscu vracala u Beograd. Tada je on bio svetski grad. Imao je duh svetske metropole. Bili smo ravnopravni ucesnici svih svetskih kulturnih trendova sezdesetih, cak i avangardni u mnogo cemu.

Sa filmom "Rondo", zagrebackog reditelja Zvonimira Berkovica, isla sam na svoj prvi Kanski festival. Moji partneri u filmu bili su Relja Basic i Stevo Zigon. Zaista, jedan lep film. Pre nas u Kan je isao Pogacic, s nekoliko svojih filmova, i Franc Stiglic sa "Devetim krugom".

Bilo je strasno uzbudljivo, kad odjednom sretnes sve te velike glumce, reditelje, producente, koje si do tada samo gledao na platnu ili citao o njima u filmskim zurnalima. Sad mozes da ih vidis u svojoj blizini. Za mene, tada mladu glumicu, bilo je to neobicno i prijatno iskustvo. Nimalo se nisam osecala inferiorno, pre svega zbog odlicnog filma; niti sam imala osecaj provinicijalnosti. Ne. Verovatno stoga sto je Beograd bio onakav o kakvom vam pricam, a i nasa kinematografija nije nimalo zaostajala za evropskom. U svet krecu i filmovi Sase Petrovica, Zike Pavlovica, Dusana Makavejeva. Tih godina postali smo vazan deo evropske kinematografije.

Posle Kana isla sam, 1968. godine, na Venecijanski festival sa filmom "Jutro". Smoki, Neda, Purisa i ja nasli smo se u centru paznje. Tu sam, na moju veliku radost, upoznala i pokojnog Mastrojanija koga sam obozavala citavog zivota. Bio je genijalan glumac i sjajan covek. Upoznali smo se i sa tada velikim imenima: Pontijem, De Laurentisom, De Santisom, koji su nas odusevljeno prihvatili. Zavrsilo se tako sto je Smoki dobio "Kolpo volpi", glavnu nagradu za musku ulogu, a ja sam dobila venecijansku "Zlatnu ruzu".

WR - IMPLIKACIJE STALjINIZMA: Moje poznanstvo sa Makom, Babcem, Purisom, Zikom i Kokanom Rakonjcem (u njegovom filmu "Nemirni" imam ulogu koju mnogo volim), potice iz Kino-kluba "Beograd". Pratila sam njihov rad i strasno su mi se dopadale njihove ideje. "Bili su apsolutno superiorni kao reditelji a, boga mi, i kao licnosti. Cesto sam radila sa rediteljima koji se izgube u poslu. Ne zna sta hoce, ne znas ni kako da mu pomognes. S ovim ljudima to nije bio slucaj. Njihova superiornost pre svega proistice iz njihovog ogromnog filmskog znanja, velikog obrazovanja i ogromnog talenta. Zaista, srecna sam sto sam sa takvim ljudima saradjivala. Kroz njihove spoznaje i ja sam saznavala mnoge stvari; sazrevala sam kroz saradnju sa njima. Iz te generacije reditelja, najvise filmova sam uradila sa Purisom. "Devojka" i "Jutro" doneli su mi svetska priznanja.

Kao sto ni za jedan film nisam na snimanju ocekivala da ce biti veliki, tako ni za Makov, "WR - Misterija organizma", nisam shvatala da ce to biti antologijski film. Niko iz ekipe nije bio svestan da film ima jaku politicku konotaciju, da je kriticki intoniran prema rezimu.

Mak je dosta improvizovao dopustajuci spontanost samih glumaca. Ako si na snimanju umeo da smislis nesto inteligentno, on je to prihvatao. Nije od onih reditelja koji strogo vode glumca; nikada nije ogranicavao slobodu glumackog izraza.

Dakle, citava ekipa je bila mlada i nismo bili svesni tezine poruke tog filma. Odmah po montiranju on je doziveo komplikacije i ubrzo je zabranjen. Dvadeset godina bio je u bunkeru, dok je svuda u svetu imao izuzetan prijem. Mislim da i u ovom trenutku kod nas, taj film ima isto znacenje kao i kada je snimljen - implikacije staljinizma.

U prvi mah sam pomislila: "To je verovatno neka ujdurma sa Makom, neko hoce da mu smesti!" Medjutim, situacija je postajala sve ozbiljnija. Upravo u to vreme, pocetkom sedamdesetih, otpocinje hajka na "crni talas". Pre "WR-a" snimila sam "Jutro" i "Pescani zamak", angazovane i kriticke filmove koji su bili moja inicijacija u sferu politickog. Onda ide "WR", i tako snimam niz filmova sa politickom konotacijom.

Sa "WR-om" odlazimo u Kan, i ne mogu da ne spomenem da sam na projekciji upoznala Dzona Lenona, Joko Ono i Dzeka Nikolsona. Prisli su nam posle projekcije, cestitali i rekli da su odusevljeni filmom. Jagoda Kaloper i ja smo predstavljale nasu delegaciju, i bile smo ocarane tim susretima. Ocima nismo mogle da verujemo da nam takve velicine otvoreno i iskreno pokazuju svoje simpatije.

Na konferenciji za novinare mnogi su bili zadivljeni sto je takav film snimljen u Jugoslaviji. Medjutim, jedna americka novinarka je maliciozno pitala: "Znaju li, uopste, zene u Jugoslaviji za kontraceptivna sredstva?!" Onda sam ja burno odreagovala bacivsi joj u lice tablete - za migrenu - koje sam tog trenutka imala u tasni. I dobila aplauz prisutnih.

Ali, moskovska "Literaturnaja gazeta" protumacila je taj gest mojom hirovitoscu. Kako sam se, eto, nedolicno ponasala u Kanu, bacajuci antibebi pilule na publiku?! I sta se dogodilo? Pred odlazak u Kan receno mi je da cu igrati u "Sutjesci". Medjutim, u stabu filma nalazili su se mnogi generali koji su videli taj tekst u ruskim novinama, i meni se oduzima uloga. Naravno, sve se povezuje sa subverzivnim "VR-om". Medjutim, "Sutjeska" je snimana dosta dugo. Bio je to ogroman i komplikovan film, kakvi su vec bili svi ti ideoloski filmovi; odnosio je novac za trideset normalnih filmova. Ipak, pozvali su me pred kraj snimanja kako bih zamenila koleginice (cija imena ne zelim da spominjem), a koje nisu uspele u toj ulozi. Bila sam na letovanju kad su dosli po mene, i ja sam tu ulogu odradila.

NISAM ZA PLjUVANjE

Zaista mi je drago, s ove distance, sto nisam pripadala onoj grupi glumaca, muzicara i operskih pevaca koji su zabavljali Tita. Moj jedini susret sa njim bio je na premijeri filma "Bitka na Neretvi", cini mi se 1968. godine. Bili smo na festivalu u Puli, i on je pozvao delegaciju glumaca iz svih republika. Bilo nas je strasno mnogo. Sedeo je sa nama i komentarisao neke filmove. Bio je filmofil. Ostao mi je u secanju kao jako ljubazan domacin.

Nisam bila clan partije; doduse, nikad niko me nije ni pozvao u nju (smeh). Isla sam kroz svoje poslove ne razmisljajuci o tome. Istina, filmske ekipe su bile pune clanova partije: reditelji, scenaristi, glumci - sve je islo po toj liniji. Ipak, ljudi su bili pristojni tako da se to nije osecalo.

Da budem iskrena, nisam za pljuvanje a priori po tom vremenu. Pogotovu ne u poredjenju sa sadasnjim. Treba izneti cinjenice. Sta je sve tada snimljeno, koje su predstave uradjene; ko je i sta postizao u svetu, kome je i gde bilo mesto, sto se tice svake profesije. Treba biti posten, pre svega prema sebi, pa tako postaviti stvari.

Prema toj vlasti snimani su i kriticki filmovi. Naravno, neki su zavrsili u bunkeru. Tamo je zauvek nestao i film Bate Cengica "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji". U vreme kad su svi filmovi izvadjeni iz ideoloskog bunkera, taj je ostao. Gde je i sta je s njim, valjda jedino zna Bata, a on niti se vidi, niti se cuje.

DOLAZE RUSI

U karijeri sam snimila desetak koprodukcionih filmova. Pamtim jedan koji je radio poznati nemacki reditelj Volfang Staute. Dosta nasih glumaca igralo je u tom filmu. Mira Stupica je imala glavnu rolu. Igrala sam i u koprodukcionom filmu Sase Petrovica "Grupni portret s damom", sa Romi Snajder.

Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.
Korisnikov avatar
By Sunce

'Misterija organizma', r. Dušan Makavejev, Jugoslavija, 1971. 85'
g: Milena Dravić, Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Tuli Kapferberg
Kako sam Makavejev ističe, ovaj film je nastao na teoriji Willhelma Reicha da opresivni režimi žive od potisnute seksualne želje, jer se ona ipak mora izraziti, makar kroz zločin ili suludo pokoravanje autoritetima. Nema revolucije bez seksualne revolucije! Bruce LaBruce je taj poklik parafrazirao u svom posljednjem filmu 'The Raspberry Reich' u parolu da 'Nema seksualne revolucije, bez homoseksualne revolucije'. Zato, kako kaže u filmu Milena Dravić: 'Drugovi, jebite se rado!'

preuzeto sa: http://www.filmski.net/vijesti/1/2271

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
http://www.danas.co.yu/20040128/dijalog1.html

Sva jutra Milene Dravić

Borka Pavićević
Problem diskontinuiteta, posebno kulturnog, nije samo u tome što se ne pamti ono najgore, hajde da ponovimo termin "suočenje sa prošlošću" kako bismo se razumeli, što u stvari znači suočenje sa stvarnošću, već je i u tome što, onda kada je to tako, ne pamtimo ono što je najbolje, što ne prepoznajemo ono čime bismo mogli da ponosimo u meri odgovarajućoj, po meri zasluga i to počev od skrajnutog Dositeja Obradovića pa nadalje.
Čitam ovih dana napise o Mileni Dravić, povodom dodele nagrade "Žanka Stokić" ovoj izuzetnoj umetnici i njenom delu, jer reč delo jeste ono što uz Milenu ide, umesto što se prikrpljuje svakome i svačemu na "javnoj čaršijskoj sceni". Kažu "otpevala je svoje delo".
"Na šta ste mislili i šta vas je inspirisalo kada ste komponovali svoje delo."
Da li mislite da Vinston Čerčil nije znao za Gulag onda kada je krenuo da sa Staljinom tuče Hitlera. Pa sigurno da je znao, ali je u tom času bio svestan ko mu je najveći neprijtelj, Hitler. Očito istorijsko delanje zahteva i veličinu.
Malo je danas velikih ljudi, reći ćete. Pogotovo u provincijalizovanom svetu, svetu samozaborava u koji "smo bačeni" pa je uporno na dnevnom redu smesa arogancije i superiornosti, tako karakteristična za neravnopravni svet.
Milena Dravić je velika ličnost. Ličnost jednog kulturnog kontinuiteta. Umetnik kroz čiju bi se biografiju mogla ispričati epoha, i prelomiti epoha. Istorija jugoslovenske kinematografije, zrele, kritične, velike i veličane, nagrađivane. Prepoznavane, uticajne, zabranjivane.
Čini mi se da sada sedim u pulskoj areni gledajući na velikom ekranu Milenin lik. Kako ide i plače u "Jutru" Puriše Đorđevića. Kao da sada sedim u prepunoj dvorani u Novom Sadu, na zatvorenoj projekciji filma Dušana Makavejeva "Misterije organizma" posle koje će biti izrečena zabrana ovom filmu, dok nam od pozadi stolice cimaju užasnuti protivnici spoja erotske i političke slobode, a Milena Dravić je na ekranu u izdanju modernom za sva vremena.
Milenina karijera jeste istorijat Moderne kod nas. Ona je bila gotovo u svakom prevratničkom i prestupničkom filmu, ona je uvek bila nosilac jedne nove, moderne interpretacije. Jednog duha koji je tražio izlaz iz svega reproduktivnog, konvencionalnog, pozitivističkog.
Dravićeva je jedno od čuda koje imamo, jedna od veličina koje tražimo.
Danas kada će u 11.30, u Atelju 212 početi komemoracija Ljubomiru Muciju Draškiću, hoću da se setim dana kada je Milena Dravić prvi put zaigrala na sceni Ateljea 212, u vreme kada je ovaj teatar bio isto tako značajan kao najbolji primeri "crnog talasa", u jugoslovenskoj kinematografiji, kada je širio granice slobode, onda kada je Berlinski zid još postojao, i kada je Atelje bio "najbolje pozorište iza gvozdene zavese", onda kada su svi hrlili u ovaj teatar hoteći da vide, između ostalog, i da li će ovdašnja ideja o jednom nezavisnom svetu između istoka i zapada uspeti da opstane.
Bilo je to u "Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji" Bore Ćosića u režiji Ljubomira Draškića, godina je 1971. Kada se setim koji su se sve Komiteti oborili na tu predstavu.
Jelisaveta Sablić se bila razbolela. U toku jednog prepodneva pala je odluka da njenu ulogu može da odigra samo Milena Dravić. Još sada vidim njen neseser u Bifeu Ateljea 212. Ona je došla u jutro, dan posle, i znala je čitavu ulogu, ulogu Kćerke, naizust. Sećam se ogromnog, gotovo nedodirljivog divljenja prema Mileni i načinu na koji je radila. Kakve su ovacije bile na toj premijeri.
Kako je Milena ozbiljno doživela slom jugoslovenske kinematografije. Kako je nastojala da pomogne svojim kolegama da opstanu snimajući i ono što joj se možda nije snimalo.
Kako je ona uvek solidarna, odana, ozbiljna i istovremeno puna duha. Kako je dostojanstveno dočekivala najveće svetske nagrade, i trenutke kada je sve bilo neizvesno. I život i rad.
Skoro sam videla Milenu prilikom snimanja filma o Robertu Čuliju i Paolu Mađeliju, rediteljima sa kojima je radila, a o čijim putešestvijama, umetničkom i životnom, film radi još jedan veliki reditelj, Rajko Grlić. Sve što je Milena rekla je ispunjeno merom, skladom, i iskustvom punim prepoznavanja da drugog puta nema do učestvovanja po bilo koju cenu u ulozi velikih u "svetskoj revoluciji".
Godina je devedeset i prva. Na predstavi Siniše Kovačevića "Sveti Sava" Narodnog pozorišta iz Zenice u režiji Vladimira Milcina i sa Žarkom Lauševićem u naslovnoj ulozi, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, urla buljuk momaka u bluzonima i kožnim jaknama, momaka koje ćemo docnije upoznati kao paramilitarce i bodi gardove, urla i sprečava početak predstave. Milena Dravić ustaje i polazi na galeriju da spreči onemogućavanje predstave, da se suprotstavi.
Uvek je takva. Građanin i umetnik koji se suprotstavlja, iz ljubavi, konačno, ka najvrednijem što je i sama. Koliko je odvažnosti u ovoj velikoj gospođi, koliko je umeća i stava.
Koliko odabranosti u svakom gestu.
I kada se suočimo sa prošlošću, sa stvarnošću i sa budućnošću, Milena Dravić je bespogovorna veličina koju neće promeniti menjanje imena "za ove naše prostore", "regije" i "teritorije".
Korisnikov avatar
By Egmont
Originally posted by bojandjo
Originally posted by Egmont
Originally posted by Escobar
Reklama za Grand kafu :lol:
Ih, ukrade mi rec iz usti. :ostrisekiru:
ma nemoooj... vidim zaboravio si onaj neki stari avatar :evilwait:

bas volim milenu dravic. mislim da je odlicna komicarka
Ajd, ajd, nemoj da si na kraj srca. Rispekat za Milenu i tebe :)
Korisnikov avatar
By Sunce

Znam ko ima film "Čovek nije tica".
By Ulix
Za Sunce:

Omaž Mileni Dravić... i sve u Trstu, krajem prošle nedelje

Milutin Mitrović
"Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu ima čast da Vas pozove na umetničke večeri: Sjaj u očima - Omaž Mileni Dravić...", bila je inicijalna kapisla eksplozije. Zatim su se lokalne novine, radio i TV, gotovo utrkivali u pohvalnim najavama i pozivanju Tršćana da ne propuste ovaj umetnički doživljaj. Prve večeri (10. novembra) prikazani su filmovi "WR - Misterije organizma" Dušana Makavejeva i "Sjaj u očima" Srđana Karanovića - snimani u razmaku od tri decenije i u oba dominacija Milene Dravić. Sledeće večeri na programu je bila monokomedija "Milena Dravić u svetu muškaraca" prema tekstovima Duška Radovića i u režiji Miloša Radovića. Obe večeri dvorana "Teatro Miela" bila je dupke puna.
Za tršćansku publiku, ne samo Srbe koji tu žive, već pre svega ovdašnje Italijane, nepopravljive jugonostalgičare, Milena Dravić poznata je i cenjena umetnica. Na filmskom festivalu Alpe Adria, koji se u Trstu održava od 1989. bilo je u raznim prilikama prikazano čak 12 celovečernjih filmova u kojima Milena Dravić igra glavnu ulogu. Dakle, Trst i Milena znaju se dobro i kao starog znanca publika ju je dočekala burnim aplauzom pre nego što je izgovorila i prvu reč. Oni, kojima je manje znana mogli su iz teksta, umnoženog i deljenog, saznati hrpu podataka o njenoj prebogatoj glumačkoj karijeri započetoj 1959. godine, filmom "Vrata ostaju otvorena" u režiji Františeka Čapa.
Direktorka Filmskog festivala Alpe Adria, Anamaria Pjerkavaci, kaže za Danas da je publika sa posebnom pažnjom i iznenađenjem pratila film "WR - Misterije organizma" Dušana Makavejeva, gotovo ne verujući da je u doba "komunizma" moglo biti snimljeno takvo, i danas aktuelno, umetničko delo u kojem Milena Dravić iskazuje svoj bujan glumački talenat.
Nastup "uživo" Milene Dravić, s razlogom je na kraju izazavao stajaće ovacije, jer je tekst podeljen u deset slika protkan filmovanim presekom njene karijere, režijski vrlo inventivno pokazao istorijat i neizmerne mogućnosti "najbriljantnije zvezde na Istoku", kako je nazvana. Deset slika, deset storija, koje odaju utisak deset potpuno različitih ličnosti, svaka od njih dopadljivo šeretska, džangrizava, bolećiva ili sentimentalna. Na platnu iza glumice projektovan je, na italijanskom, tekst koji izgovara, tako da je publika bez jezičke barijere mogla da prati i reaguje. Na trenutke se dešavalo da se Italijani zasmeju pre ovdašnjih Srba, kada bi se desilo da tekst potrči ispred Mileninih reči. A reakcije su se mogle svesti na buru smeha i aplauza. Uočljivo je bilo i prisustvo lokalnih Slovenaca.
Kraj boravka Milene Dravić obeležen je prijemom u srpskom konzulatu, u ponedeljak 13. novembra, na kojem su se brojni ljudi iz kulturnog i poslovnog sveta tiskali da Mileni stisnu ruku i iskažu svoje oduševljenje i simpatije. Milena i režiser Miloš Radović bili su u centru pažnje i donekle zbunjeni činjenicom da im je većina tih što su se tiskali oko njih najčešće govorila: hvala! U tu jednu reč sažimali su zahvalnost za lepo prisećanje i na sopstvenu prošlost, ali i blagi ponos što je italijanskoj sredini pokazan inelektualan i umetnički program na nivou koji odgovara evropskim standardima.
Vredi pomenuti da je ekipa konzulata Srbije, vrlo aktivna i umešna u prezentiranju kulturnih vrednosti zemlje koju predstavlja, uradila zamašan posao, i to sa neverovatno malim sredstvima za ovdašnje nazore. Svoj prvi susret sa ovdašnjom sredinom, sadašnji konzul Vlada Nikolić obeležio je letos modnom revijom beogradskih kreatora, iskoristivši proputovanje kroz Trst kandidatkinja za mis Srbije. U Italiji, zemlji mode, bilo je to kao kad biste Eskimima prodavali frižidere. Gest neočekivan, šarmantno drzak, otvorio mu je vrata u ovdašnjem poslovnom, političkom i kulturnom miljeu. Sledile su književne večeri (o Dositeju), koncerti (Vasil Hadžimanov)... na kojima je, ako konzulat i nije bio organizator, bilo jasno njegovo prisustvo i potpora njegova organizatorima. Za organizaovanje Omaža Mileni Dravić, zato, nije bilo problema dobiti kao suorganizatore direkciju Filmskog festivala Alpe Adria, Asocijaciju Bonaventrura, Univerzitet u Trstu, Srpsku pravoslavnu opštinu, udruženje "Solidarieta internazionale", Kooperativnu kreditnu banku i asocijaciju "Macchina del Testo".
By Ulix

Ko? :trepceokicama:
Korisnikov avatar
By Sunce

Dželajza Rouz...Inače, taj film mi se baš dopada!
Korisnikov avatar
By Sunce
@ Ulix: Hvala za tekst. Imam osmeh od uveta do uveta. Cvetaju mi orhideje u mozgu! :friends:
By Ulix
Originally posted by avalon To ti je "W.R. - Misterije organizma" Dusana Makavejeva iz 1971. godine :lizalica:
Dželajza Rouz...Inače, taj film mi se baš dopada!
Pozdravi Dzelajzu i kazi joj da je volim. :oportunista:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
:pilence:

Volis li me i sad?

:lol:

Sredicemo neko prosledjivanje filma. :)

A i bojandjo bi mogao konacno da dobije ono sto sam mu obecala...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Zbog Milene Dravic sam zavoleo snenokle. Ako ste gledali Metlu bez drske, jasno je zasto. :)
E vala bas, i ja.
Korisnikov avatar
By deželaš
Jedno vreme sam zbog Milene imao imao uzrečice: "Jes ti normalan? Ne dolazi u obzir! Alergičan sam!" - iz filma "Nije lako s muškarcima"; zatim "Ma mani me" - iz filma "Ljubavni život Budimira Trajkovića".
jao kakav je to film!!!
:klap:

a kako se zove onaj film u kome igra mladu trkačicu maratona? prastar je, kontam da je jedan od prvih njenih...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!