Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by XanaX
bash zgodno od tebe Sunce, da si postavio ovu temu.
mogu samo dodati da me film fascinira, posebno zbog Isabelle Huppert, ali nakon sto sam procitao "Die Klavierspielerin" od Jelinek, mogu reci kako mi se "La pianiste" uopce ne cini ekranizacijom tog romana... vise se radi o nekakvoj "razgradnji" teme, jer roman nudi, barem meni, sasvim drugaciju pricu, npr. odnos Erike i njezine majke je tako prikazan da on, u stvari, nema nikakvu "vanjsku podrsku" tj. moglo bi se zakljuciti kako je majka Erikina fikcija... sto je dosta bitno jer stavlja majku u polozaj simbola kojeg, prema npr. Kristevoj, "treba ubiti"... no, upravo je to ono sto ne uspjeva Eriki, ona se probada i, u romanu, vraca kuci... taj chin probadanja, kao finale, ostao mi je, priznajem, nerazjasnjen. on je nastavak svih oblika samoranjavanja koje chini Erika / Erica, ali koji su u romanu izdignuti izvan razine same spolnosti - bosti, probadati, rezati tijelo, znaci sam sebi dokazivati da si zhiv - ali, mislim da je interpretacija tog china kao nekakvog oslobadjanja, odnosno unistenja profesionalne karijere, koja se opet pojednostavljeno, prikazuje kao oblik nametanja majcinskog nad vlastitim "ja", nije sasvim tochna. roman zavrshava bez zavrshetka. u stvari je to poput petlje, radnja se, usprkos svemu sto se dogodilo, vraca na pocetno stanje, Erika se vraca kuci, majci. nema osloboadjanja... usprkos onom smjesku na Ericinom licu u zavrsnoj sceni filma...
Odlično je što si pisao!
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
I ja sam imala dilemu oko toga gde se to Erika bocnula.. Taj kraj je imao izuzetno frustrirajuce dejstvo na mene. Nema preobrazaja; ona se vraca na nultu tacku. Ili, kako rece XanaX - "nema oslobadjanja".
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Sunce
...Po izlasku iz koncertne sale, ranjenu profesorku bi mogli da spaze prolaznici, a mama bi se vratila kući. Kraj filma je novi početak ili nova faza začaranog kruga.
hehe... pa da, ali to je nekako 'izvan' filma :) ja mislim da se ona u filmu ipak oslobodila :D
Korisnikov avatar
By djo
.... ili opet krenula ka hokejaskom ringu, (u svakom slucaju u tom pravcu :) )koji se nalazi odmah do koncertne sale :smeh:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Ne znam.. Mozda i gresim. Samo sam jednom pogledala film. Mogla bih opet. :)

Imas li ga, Sunce? :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by bojandjo
...Po izlasku iz koncertne sale, ranjenu profesorku bi mogli da spaze prolaznici, a mama bi se vratila kući. Kraj filma je novi početak ili nova faza začaranog kruga.
hehe... pa da, ali to je nekako 'izvan' filma :) ja mislim da se ona u filmu ipak oslobodila :D
Film je dobar možda upravo i zbog toga što kraj nije potpuno jasan. Što pokreće naša razmišljanja. Kao što vidiš - neki su mislili da se ubila, drugi da se oslobodila, treći da je ušla u novi krug. Ona se ubola (na filmu) i izašla...Mi nastavljamo film (van filma).
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Dzelajza Rouz
Zakljucak - kod Hanekea je sve CACHE. :)
jeste :D
pusticu buvu ovde kad mi ____ nareze neke njegove filmove, mozda je i pijanistica medju njima :)
Korisnikov avatar
By djo

Film je dobar možda upravo i zbog toga što kraj nije potpuno jasan. Što pokreće naša razmišljanja. Kao što vidiš - neki su mislili da se ubila, drugi da se oslobodila, treći da je ušla u novi krug. Ona se ubola (na filmu) i izašla...Mi nastavljamo film (van filma).
tako je! smrt autora! ziveo 'citalac'!!! :) :shake:
Korisnikov avatar
By Sunce
Zivela interakcija film - gledaoc!
Korisnikov avatar
By Boshko
Ako nekome treba film neka mi se slobodno obrati..
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Boshko
Ako nekome treba film neka mi se slobodno obrati..
Super, super! U2U ce da radi! :shake:
By XanaX
Originally posted by Dzelajza Rouz
Zakljucak - kod Hanekea je sve CACHE. :)
ocito covjek ima fikciju s proljevanjem krvi... u "la pianiste" samo se rezucka i vide krvave mrlje, ali u "cache" strcne bogme po cijelom zidu...

inace, nisam siguran da su pitanje "zeli li se erica ubiti ili ne" i pitanje "tko je slao te kazete" na istom "levelu"...
u "cacheu" to je, nekako irelevantno, ili se, ako bas moramo, moze reci da je to cinio georgeseov "alter-ego", ili da je citav film svojevrsna alegorija svojevrsne psiho-regresije, ili da je sam haneke nekako saznao za tu pricu i stavio stvarne ljude u "pokusni kavez"...
u "la pianiste", to je odgovor redatelja na zahtjevan roman. svi koji ga procitaju pitaju se isto... autobiografska oznaka? jelinek jest ekstremna, ima zaista puno autobiografskih elementa, zhena je totalno agorafobichna, puno toga se u filmu "izgubilo", vec prijenosom radnje "iz austrije u francusku", roman je naglashena kritika malogradjanshtine, sto se u filmu toliko i ne vidi (to je, pak, dobro nadoknadjeno u cacheu"), jelinek su upravo za to i "optuzhivali" zbog slanja "kazete" (funny!) u oslo... (mozda je jelinek ta koja salje kazete u "cacheu"?)...
interesting, sad kad razmisljam, pojavljuje se jos nesto; u "cacheu" je jedan od bitnih dijelova "ontoloskog niza" odnos prema gradjanima drugog reda, useljenicima i njihovim potomcima, prvenstveno alzhircima... kod jelinek, u romanu, pojavljuju se takodjer useljenici, samo su to turci i "jugoslawen" u predgradjima becha, gdje npr. erika promatra jedan brutalan spolni odnos "turchina" i neke zhene...
By Çâðê_DUP
Kako vam nije jasan kraj? Stavila je tacku na sve :)

Jedan od mojih omiljenih filmova. Sve sto volim: opsesije, perverzije, fascinacije, izopacenosti, a nasuprot tome bozanska muzika .... nesto sto se ne moze recima opisati. Najvise zbog muzike, mogu da gledam film iznova i iznova.

:oskar:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by QueerQue
Kako vam nije jasan kraj? Stavila je tacku na sve :)

Jedan od mojih omiljenih filmova. Sve sto volim: opsesije, perverzije, fascinacije, izopacenosti, a nasuprot tome bozanska muzika .... nesto sto se ne moze recima opisati. Najvise zbog muzike, mogu da gledam film iznova i iznova.

:oskar:
Posle tacke nova recenica...u istom stilu. Zacarani krug! :kija:
Korisnikov avatar
By DeVision
Originally posted by Kiborg
Fil je fenomenalan. Rezko se desi da ja neki film ne-SF tematike odgledam nekoliko puta, ali sa Profesorkom klavira svako gledanje je podjednako uživanje.
Inače, nije njen cilj bio da se ubije, nego da onesposobi ruku. Bode se u rame, a ne u grudi, barem koliko se ja sećam i na kraju sva srećna izlazi sa nepokretnom rukom - to je htela.
Ja sam ipak shvatila da se ona ubola u srce, kako bi ubila svaku emociju prema decaku.
A sto se tice najtezih scena, ubedljivo ona kada se sece ziletom, sedeci na kadi (kako sam opet ukapirala da tako ubija svoju sexualnu zelju), e a sad mozda ja gresim ... :volinevoli: :volinevoli:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by cveticc
Originally posted by Kiborg
Fil je fenomenalan. Rezko se desi da ja neki film ne-SF tematike odgledam nekoliko puta, ali sa Profesorkom klavira svako gledanje je podjednako uživanje.
Inače, nije njen cilj bio da se ubije, nego da onesposobi ruku. Bode se u rame, a ne u grudi, barem koliko se ja sećam i na kraju sva srećna izlazi sa nepokretnom rukom - to je htela.
Ja sam ipak shvatila da se ona ubola u srce, kako bi ubila svaku emociju prema decaku.
A sto se tice najtezih scena, ubedljivo ona kada se sece ziletom, sedeci na kadi (kako sam opet ukapirala da tako ubija svoju sexualnu zelju), e a sad mozda ja gresim ... :volinevoli: :volinevoli:
To sa žiletom je vrsta samokažnjavanja, ne mislim da je ubijanje seksualne želje.
Korisnikov avatar
By DeVision
Pa pazi, jeste vrsta samokaznjavanja, jer zena ipak oseca sexulanu potrebu. Seti se sta je radila u sexy shopu i na onom parkingu.. To su dokazi da i ona oseca sexualnu potrebu. U svakom slucaju jeste i kaznjavanje, jer u suprotnom takodje ne bi trazila batine tj. silovanje od strane decaka, koliko me secanje sluzi :eureka:
By polarlicht4.1
Pročitao sam sve komentare. Trebalo je malo truda. :)

Mislim da bi trebalo, ako nam je cilj malo dublja analiza filma, videti kakav je odnos ida i perverzije, u ovom slučaju mazohizma, kao i kako uopšte funkcioniše čitava (eroto)dinamika ida i superega a sve u nedostatku ega ili bar u njegovoj zakržljaloj formi. Meni se trenutno čini da ubod na kraju filma znači još jedno ispoljavanje seksualnog nagona koje nije kanalisano, koje ne može biti kanalisano jer nema ega, te je upravljeno na polu-autodestruktivni čin. Uostalom, to se dešava tokom celog filma. Dakle nema kraja ni razrešenja...Ima li ovo smisla? :puzzle:
By Bigas Luna
profesorka klavira je odlican film. gde moze da se nadje odnosno gde moze dase kupi
By XanaX
Originally posted by polarlicht4.1

Mislim da bi trebalo, ako nam je cilj malo dublja analiza filma, videti kakav je odnos ida i perverzije, u ovom slučaju mazohizma, kao i kako uopšte funkcioniše čitava (eroto)dinamika ida i superega a sve u nedostatku ega ili bar u njegovoj zakržljaloj formi. Meni se trenutno čini da ubod na kraju filma znači još jedno ispoljavanje seksualnog nagona koje nije kanalisano, koje ne može biti kanalisano jer nema ega, te je upravljeno na polu-autodestruktivni čin. Uostalom, to se dešava tokom celog filma. Dakle nema kraja ni razrešenja...Ima li ovo smisla? :puzzle:
točno, sve se vrti oko Eričinog "zakržljalog ega"... ja ipak mislim da njezino "rezuckanje" označava ono što takav oblik "autodestrukcije" primarno znači - "dokazati samom sebi da si živo biće" - tek iz perspektive tog tumačenja, može se govoriti o mazohizmu i potisnutoj seksualnosti (tj. idu). zato držim kako je završno probadanje istovremeno maksimalizacija "ida" i "erotskog", samo sad ne u privatnom, već javnom - ali i pobjeda nad "superegom" (koji čini "javnu" Ericu, a koji se svodi na pokoravanje simbolima "majke", "uspjeha" (odnosno profesionalne karijere), "čednosti" itd...); što je u osnovi paradoksalno, ali možda zaista jest prvi, pravi "ego-trip" u Eričinom životu... tako da bih sad, ponovno razmišljajući, mogao reći kako svoj stav o tome kako "nema oslobađanja" mijenjam u dvojbu - Erica je "uspjela" i oslobodila se vs. Erica je prihvatila svoj "položaj" i nastavit će dalje - "bez oslobađanja"...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by XanaX

točno, sve se vrti oko Eričinog "zakržljalog ega"... ja ipak mislim da njezino "rezuckanje" označava ono što takav oblik "autodestrukcije" primarno znači - "dokazati samom sebi da si živo biće" - tek iz perspektive tog tumačenja, može se govoriti o mazohizmu i potisnutoj seksualnosti (tj. idu). zato držim kako je završno probadanje istovremeno maksimalizacija "ida" i "erotskog", samo sad ne u privatnom, već javnom - ali i pobjeda nad "superegom" (koji čini "javnu" Ericu, a koji se svodi na pokoravanje simbolima "majke", "uspjeha" (odnosno profesionalne karijere), "čednosti" itd...); što je u osnovi paradoksalno, ali možda zaista jest prvi, pravi "ego-trip" u Eričinom životu... tako da bih sad, ponovno razmišljajući, mogao reći kako svoj stav o tome kako "nema oslobađanja" mijenjam u dvojbu - Erica je "uspjela" i oslobodila se vs. Erica je prihvatila svoj "položaj" i nastavit će dalje - "bez oslobađanja"...
I ja se slažem sa vama. Psihološki gledano, Erica se nalazila u začaranom krugu, u pozitivnoj povratnoj sprezi koja dovodi do nestabilnosti. Vrhunac pozitivne povratne sprege je ubod. On je bio tu da završi jedan i započne novi krug. U filmu nije rečeno u koji krug Erica na kraju ulazi, da li u pozitivnu ili negativnu povratnu spregu, ali po svemu sudeći, nastavila je bez suštinskog oslobađanja.
By XanaX
@Sunce: wow... ;)

"Samsara je nirvana, nirvana je samsara." (mahayana)
"Ako sretneš Budu, ubij ga." (zen-budizam)

Erica je srela Budu...
By polarlicht4.1
A možda ovaj film ne bi uopšte trebalo da čitamo preko psihoanalize...Kaže lepo Delez u "Anti-Edipu" a citirajući, čini mi se, Artoa: "Nema mama-tata-ja...". Možda je pre reč o postajanju-impercitibilnim za Edipalni sistem označavanja, te otud problem razrešenja u terminima strukture id-ego-superego koji se javlja samo kao produkt ove strukture. Kad bi se odsrtanila ta struktura i nesvesno uzelo kao stvaralačko, možda bi nestao problem čitanja navodne "autodestrukcije" i perverzije jer bi i jedno i drugo nestalo sa drugačijim shvatanjem "izvora" tj. nesvesnog. Možda je sve ovo Erikin način da osmisli sopstvenu estetiku egzistencije (što bi rekao Fuko) ili nomadski subjekt (Delez), a mi ih percipiramo kao autodestruktivne i perverzne jer još uvek mislimo film iz frojdovskog okvira.

Previše "možda" ali je bar pokušaj razrešavanja nedoumice... :)
Korisnikov avatar
By Hys.
A možda ovaj film ne bi uopšte trebalo da čitamo preko psihoanalize...Kaže lepo Delez u "Anti-Edipu" a citirajući, čini mi se, Artoa: "Nema mama-tata-ja...". Možda je pre reč o postajanju-impercitibilnim za Edipalni sistem označavanja, te otud problem razrešenja u terminima strukture id-ego-superego koji se javlja samo kao produkt ove strukture. Kad bi se odsrtanila ta struktura i nesvesno uzelo kao stvaralačko, možda bi nestao problem čitanja navodne "autodestrukcije" i perverzije jer bi i jedno i drugo nestalo sa drugačijim shvatanjem "izvora" tj. nesvesnog. Možda je sve ovo Erikin način da osmisli sopstvenu estetiku egzistencije (što bi rekao Fuko) ili nomadski subjekt (Delez), a mi ih percipiramo kao autodestruktivne i perverzne jer još uvek mislimo film iz frojdovskog okvira.

Previše "možda" ali je bar pokušaj razrešavanja nedoumice... :)
da, da, da, daaaaaa!!!!
Bez obzira da li jeste ili nije ili mozda ili kako ili gde-tolika je potreba postojala da se ovo napise :klap: :klap: :klap:
I moze se preneti iz ovog posta, filma, foruma na apsolutli evriting...
A estetika egzistencije se ne osmisljava uvek svesno /eto prokleti stari oznacitelj i termin/...mislim, estetiku nekad umetnik stvori , naknadno joj dajuci smisao /ili menjajuci/-cesto bas ovim analizama na koje smo mi navikli .. :)

Ako moj post nema smisla a gramatika i pravopis su se napili-nisam spavala 24 sata (vec sam u adrenalinskoj insomniji) i imam bronhitis:jazzva:
Korisnikov avatar
By V25
Može li neko da mi objasni zašto zaboga žena seče pičku u kadi žiletom?
By polarlicht4.1
Mislim da postoje dva nivoa tvog pitanja. Prvi - zašto Erika kao književni ili filmski lik (ali ništa manje stvarniji od bilo kog od nas sada i ovde) radi to što radi, i drugi - zašto Jelinek odnosno reditelj to prikazuje. Oba se mogu svesti na Delezovu i delezijansku teoriju afekta.

Odgovor vezan za prvi nivo bi mogao da glasi - ona to čini jer povređivanjem svog tela, svoje pičke, ne doživljava samo bol/zadovoljstvo, već dolazi u stanje čiste afektivnosti gde su bol, sreća, radost, zadovoljstvo, još uvek neodvojivi, pomešani, nema vremenskog sleda, pre, posle. U tom stanju njeno telo se otvara novom načinu postojanja koji više nema ničeg zajedničkog sa svakodnevnim, sa Falusom, Označiteljem. Otvara se "linija bega", kako bi rekao Delez. Telo ulazi u proces postajanja-nevidljivim, postajanja-drugim. Nešto slično kao Stelarc sa suspenzijama-performansima ili Orlan sa operacijama lica.

Što se drugog nivoa tiče, onog zašto reditelj prikazuje tu scenu, tu u pomoć pristiže delezijanska teorija estetkog doživljaja, tačnije gledanja (horor) filma kako ju je razvila Anna Powell (u "Deleuze and Horror Film"). Kao i u slučaju same Erike, i mi doživljavamo stanje čiste afektivnosti dok gledamo scene samopovređivanja ili ubistva na filmu. Osećamo zbunjenost, strah, užas - na te scene reaguje telo samo nezavisno od intelekta. Afekt isključuje bar na trenutak ratio i mi doživljavamo čistu afektivnost. Afekt podstiče na refleksiju jer se kasnije vraćamo na taj doživljaj ili scenu filma i pitamo se "Zašto? Kako?". Mišljenje i afekt su neodvojivi. A kada mislimo posle ovakvog doživljaja, dolazimo do zanimljivih zaključaka, iskustava...Meni deset dana nije izbijala scena sa kraja filma kada se ubada u rame posle svega što je doživela. Okretao sam i preokretao svako objašnjenje koje mi je padalo na pamet i nikako nisam nailazio na odgovor. Šta se više može tražiti od filma ako ne podsticaj na mišljenje?

Eto zato Erika seče pičku žiletom. :)

Samo da naglasim, ovaj pokušaj interpertacije je zasnovan na vrlo rudimentarnom shvatanju Delezove teorije afekta. Ukoliko ovde ima nekog upućenijeg, voleo bih da čujem kritke, ispravke, dopune...
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Beogradjanin18
Može li neko da mi objasni zašto zaboga žena seče pičku u kadi žiletom?
zato što uživa u bolu :)
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Slazem se Bojandjo... mislim da se ipak oslobodila na kraju...

Sta drugo reci Isabelle odlicna, film odlican, moram ga ponovo pogledati... :adiktusha:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!