- 17 Okt 2006, 15:57
Originally posted by XanaXOdlično je što si pisao!
bash zgodno od tebe Sunce, da si postavio ovu temu.
mogu samo dodati da me film fascinira, posebno zbog Isabelle Huppert, ali nakon sto sam procitao "Die Klavierspielerin" od Jelinek, mogu reci kako mi se "La pianiste" uopce ne cini ekranizacijom tog romana... vise se radi o nekakvoj "razgradnji" teme, jer roman nudi, barem meni, sasvim drugaciju pricu, npr. odnos Erike i njezine majke je tako prikazan da on, u stvari, nema nikakvu "vanjsku podrsku" tj. moglo bi se zakljuciti kako je majka Erikina fikcija... sto je dosta bitno jer stavlja majku u polozaj simbola kojeg, prema npr. Kristevoj, "treba ubiti"... no, upravo je to ono sto ne uspjeva Eriki, ona se probada i, u romanu, vraca kuci... taj chin probadanja, kao finale, ostao mi je, priznajem, nerazjasnjen. on je nastavak svih oblika samoranjavanja koje chini Erika / Erica, ali koji su u romanu izdignuti izvan razine same spolnosti - bosti, probadati, rezati tijelo, znaci sam sebi dokazivati da si zhiv - ali, mislim da je interpretacija tog china kao nekakvog oslobadjanja, odnosno unistenja profesionalne karijere, koja se opet pojednostavljeno, prikazuje kao oblik nametanja majcinskog nad vlastitim "ja", nije sasvim tochna. roman zavrshava bez zavrshetka. u stvari je to poput petlje, radnja se, usprkos svemu sto se dogodilo, vraca na pocetno stanje, Erika se vraca kuci, majci. nema osloboadjanja... usprkos onom smjesku na Ericinom licu u zavrsnoj sceni filma...