Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Dugo prizeljkivani forum od sada medju nama :)

Moderatori: Waldorf, Moderators

By polarlicht4.1
A zašto je bitno da li ga ima na TV-u ili ne kad se sa neta mož' skinut' sve to u mnogo boljem kvalitetu? :D
Korisnikov avatar
By Sunce
polarlicht4.1, znas i sam da neki ljudi ne vole da skidaju sa neta. :kasalj: Cesto njegove filmove daju u kinoteci, preko TV-a, a i nalazi se na ulici. Ja nasao i original DVD "Persona".

Ne volim da gledam filmove preko komp ekrana. Nije to to.
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by polarlicht4.1
A zašto je bitno da li ga ima na TV-u ili ne kad se sa neta mož' skinut' sve to u mnogo boljem kvalitetu? :D
Pa meni i nije bitno zato sto skoro sve filmove koje ce da puste vec posedujem, ali to nije bilo tako pre 6 meseci kada internet nisam ni imao, pa mi je upravo pustanje dobrih filmova na televiziji mnogo znacilo, pa me i dalje zanima zasto ga pustaju kasno. :zev2:
Mada meni dvd film nikada nije takvo uzivanje kao film na televiziji, kao sto ni na televiziji mi nije ista uzivancija kao u bioskopu. :smilegrin:
a i postoje ljudi koji ne skidaju filmove sa interneta, a i postoje ljudi koji nemaju brz internet:smilegrin:
By garrel
@Sunce
Hvala, nisam vidio ovu temu. (nemam pojma kako!?)

"Persona". oh, postoji li nešto savršenije? (biću isključiv, ne postoji)

Trenutno čitam Bergmanove "Skrivene namjere". Skoro sam saznao da je napisao taj roman. Tj, skoro sam saznao da je napisao roman uopšte.
By garrel
Originally posted by Sunce
Originally posted by Lunja
PERSONA je amazing!

Predivna fotografija! :bale:

Fantasticna mi je zamena uloga psihijatra i pacijenta - Alma koja ne zatvara usta, i Elizabeta koja slusa.
Ubedjen sam da su njih dve jedna osoba.
Ma svi smo mi njih dve! :yes:

Uzivao sam! Ovaj mi je do sada najbolji njegov film. Svidza mi se sto se najvise bavi zenama, prija mi zenski ... :nesiguran: ... senzibilitet. :yes: Kao i kod Almodovara.
"Persona" je fantastičan film! Scenario, fotografija, svetlost i efekti su savršeni. Posle odgledanog filma ostao sam u pitanjima: da li su one dve različite osobe ili se radi o jednoj osobi ili su zamenile uloge. Ta zagonetka ili nedoumica je zapravo prava refleksija filma. Medicinska sestra u filmu izgovara rečenicu: "Da li sam ja dvojna (podvojena) ličnost?" I nama, posle filma isto to nije jasno.

Slika

Ovo je film kome ću se sigurno vratiti!
Na faksu smo prije nekoliko imali zadatak da pišemo filmsku kritiku. Na spisku filmova se nije nasla "Persona" (sramota!). Nisam ni stigao da postavim pitanje do kraja "Mogu li da pisem o Pers...?", a profesor je rekao "Naravno!" I tako, nismo se teško sporazumjeli.
Korisnikov avatar
By Sunce
A koji ti je na 2. mestu Bergmanovih filmova?

Ja ne mogu da odlucim izmedju "Krici i saputanja", "Licem u lice", "Jesenja sonata" i "Tisina" ("Cutanja"). :neznam:

Poklon za Novu godinu - intervju:

''
By garrel
@Sunce:
Na drugom mjestu mi je "The Seventh Seal".
By Ulix
Pa kaži nešto, za ime sveta. Preporučuješ? Ne preporučuješ? :misli:
By garrel
Naravno da preporučujem. Pa to je Bergman! :O
Skroz sam imao utisak kao da gledam njegov film.
Pripovjedačka i dijaloška kombinacija pisanja baš daju neku posebnu živost.
Meni se dopalo.
(Fabulu neću da ti pričam. Čitaj!) :D
By Ulix
Originally posted by garrel

Naravno da preporučujem. Pa to je Bergman! :O
Skroz sam imao utisak kao da gledam njegov film.
Pripovjedačka i dijaloška kombinacija pisanja baš daju neku posebnu živost.
Meni se dopalo.
(Fabulu neću da ti pričam. Čitaj!) :D
Uzeću je još koliko sutra. :cheer:
Korisnikov avatar
By Sunce
Da, to je zaista "upecatljiva" slika. Ali, ne lice oni bas samo po tome, znas i sam.
Korisnikov avatar
By walt333
Slika

Gledao juce i "Zimsku svetlost". Film o Bozijoj tisini, tisini izmedju ljudi, i covekovoj teznji da stalno pripada nekom, bio to Bog bila to neka druga osoba.. Posebno dirljiva scena je citanje pisma (nabijeno emocijama) i scena kada svestenik dodje na reku kod tela samoubice a reka tako glasno huci da svaki vid komuikacije recima, sa drugim prisutnim osobama, postaje nemoguca ili barem otezavajuca. Meni se cini da se ta "buka" uvek nekako cuje kada se otvaramo drugome, kada delimo intimne trenutke ili prisustvujemo dogadjajima koji su emotivno nabijeni. Reci uvek izdaju jer ih to "zuborenje" ubije, Kao sto rece V. Vulf "govor je laz", a uciteljica iz ovog filma "Teško je predstaviti svoj slučaj". Sad nepotrebno sirim temu (kao i uvek) ali cini mi se da je Bergman provlacio kroz svoje filmove tu nemogucnost komunikacije recima, nemogucnost iskazivanja emocija kroz reci, odnosno nemogucnost predstavljanja "sopstvenog slucaja". Najefektnije scene u njegovim filmovima su upravo kada likovi cute.
Korisnikov avatar
By Galateja
Pitanje za sve ljubitelje Persone (danas odgledah ponovo pa mi palo na um pitanje) - Kako tumačite odluku Elizabet Vogler da zaćuti i da se odrekne reči? Da li mislite da je to voljni ili prinudni čin?
Korisnikov avatar
By Sunce
Hm, to je svojevrsna odbrana od nemoci. Pocetne slike filma su slike njenih misli, njene unutrasnjosti. Njena nemoc da se suoci sa novom ulogom, ulogom majke, i ocekivanjem sina, toliko je velika da je tisina postala njeno jedino odrzivo stanje.

Posle par godina mislim da Persona nije najkompleksniji Bergmanov film. Mislim da je film "Krici i saputanja" bolji.
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Originally posted by Galateja

Pitanje za sve ljubitelje Persone (danas odgledah ponovo pa mi palo na um pitanje) - Kako tumačite odluku Elizabet Vogler da zaćuti i da se odrekne reči? Da li mislite da je to voljni ili prinudni čin?

Mislim da je na to pitanje odgovor donekle dat na pocetku filma, tokom razgovora izmedju Elizabet i doktorke. Mozda nije sve razjasnjeno, ali je svakako naceto, u Bermanovom stilu.

Cenim da je njeno cutanje bilo voljni cin, poguran od strane Elizabetinih trauma zbog deteta koje nikada nije ni zelela, njene spoznaje o svakodnevnim lazima i brojnim zivotnim razocaranjima. Ipak, mislim da sam uzrok njenog cutanja nije ono sto nas treba previse brinuti. Mislim da je samo cutanje u svrsi preplitanja Elizabetine i Almine podsvesti, i njihovog stapanja u jednu, ali svakako dvojnu licnost, sto se i vidi u sceni kada se njihova, simetricki gotovo identicna lica spajaju u jedno.

Njihove svadje, prepirke, ispovesti i nesigurnosti verovatno oslikavaju svakodnevnu unutrasnju borbu jedne osobe, koja se ogleda kroz prizmu dve suste suprotnosti - mentalno jake Elizabet, i nesigurne, razgovora gladne Alme.

Raspisah se ja, a da pritom ne znam ni da li sam odgovorila na pitanje, izvinjavam se :D
Korisnikov avatar
By pikasoubeogradu
Bergman je prosto savršen, njegovi Prizori iz bračnog života su najrealističniji prikaz odnosa ljudi u braku ikad snimljen.
Korisnikov avatar
By Galateja
Ovih dana sam bila posvećena ponovnom gledanju Bergmanovih filmova. Posle Persone mi je omiljeni Iz života marioneta (1980). Bilo je nečeg katarzičnog u tom filmu. Dopao mi se način 'slikanja' supružnika kao dve glave na istoj karti iz špila, tananost međuljudskih odnosa, povezanost roditelja i partnera. Crno-bela tehnika je odlično dočarala Bergmanovu poetiku.
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by jovanabeograd
Originally posted by Galateja

Mislim da je na to pitanje odgovor donekle dat na pocetku filma, tokom razgovora izmedju Elizabet i doktorke. Mozda nije sve razjasnjeno, ali je svakako naceto, u Bermanovom stilu.

Cenim da je njeno cutanje bilo voljni cin, poguran od strane Elizabetinih trauma zbog deteta koje nikada nije ni zelela, njene spoznaje o svakodnevnim lazima i brojnim zivotnim razocaranjima. Ipak, mislim da sam uzrok njenog cutanja nije ono sto nas treba previse brinuti. Mislim da je samo cutanje u svrsi preplitanja Elizabetine i Almine podsvesti, i njihovog stapanja u jednu, ali svakako dvojnu licnost, sto se i vidi u sceni kada se njihova, simetricki gotovo identicna lica spajaju u jedno.

Njihove svadje, prepirke, ispovesti i nesigurnosti verovatno oslikavaju svakodnevnu unutrasnju borbu jedne osobe, koja se ogleda kroz prizmu dve suste suprotnosti - mentalno jake Elizabet, i nesigurne, razgovora gladne Alme.

Raspisah se ja, a da pritom ne znam ni da li sam odgovorila na pitanje, izvinjavam se :D
Dobrodošla u klub. :D
Elizabetino ćutanje je podložno raznim interpretacijama, tako da šta god da odgovoriš nisi pogrešila. :d
Korisnikov avatar
By Markiza
"But you can refuse to move and be silent.Then,at least, you're not lying.You can shut yourself in.Then you don't have to play any roles.Show any faces,make false gestures.Elisabeth,I understand why you are silent...why you don't move.I think you should play this part until it's done.Then you can leave it..as you leave all your roles..."
Doktorka je bas lepo objasnila...
Korisnikov avatar
By Mars
Odgledao Cries and Whispers posle nekoliko godina.

Osećam da mi je mozak natopljen serotoninom, kao sunđer. I još pliva u njemu.
Korisnikov avatar
By Mars
Svakako mnogo bolje od nekih seksova u kojima sam učestvovao

:sweet:
By Speculum Columbae
Gledao sam većinu njegovih filmova. Uvek sam smatrao Bergmana precenjenim, prevaziđenim, strogim i na granici sa ne baš mizoginim, ali za mene ima taj izvesni ničeovski androcentrizam koji mi je odbojan i ne volim što je za njega otvorena ženska seksualnost tako mračna i strindbergovska (ili čak kjerkegorovska).
Pa sam pre par dana kada sam propustio avion posle neprospavane noći odlučio da odgledam opet Vargtimmen i naravno, shvatio sam da sam malo odrastao, jer sam sada opsednut tim filmom i mogu da kažem da mi se na neki način Bergman iskupio, da rečem da sam uhvatio to nešto hiperborejsko kod njega što mnogo volim u životu. Plus je nešto kao zakasneli ekspresionizam, što je takođe plus.
Otkrio sam moju novu zaljubljenost u Max von Sydow-a, na koga do sada nisam obratio pažnju KOLIKO dobro izgleda.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!