Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Pre dvadeset godina kada se svet suočavao sa početkom širenja HIV virusa, legalizacija istopolnih brakova nije bila prioritet ni jedne zemlje na svetu. Tada još nije bilo vreme da se takvo pitanje donese na dnevni red, ali su prethodnih godina stvari krenule u pozitivnom pravcu. Već jedanaest država u svetu legalizovalo je gej brakove. Da li će i kada doći red i na Srbiju?

Pitanje dozvole sklapanja istopolnih brakova sa sobom nosi niz drugih dilema. U zemljama u kojima gej brakovi nisu dozvoljeni (kakva je između ostalih i Srbija), homoseksualci ne samo da ne mogu sklopiti građanski brak, nego ne mogu usvojiti dete ili svom partneru prepisati nasledstvo.

Ako imamo hipotetičku situaciju da dve lezbejke u Srbiji odluče da imaju dete, one ga mogu i dobiti. Jedna od njih može veštačkim putem da zatrudni ili pronađe surogat oca i ostvari svoju majčinsku ulogu.

Njena partnerka zakonski nema nikakvo pravo nad tim detetom. Ukoliko majka umre, dete će biti oduzeto od njene životne saputnice, bez obzira što je u njegovom odgoju učestvovala kao ravnopravan roditelj.

Ista je situacija i sa nasleđivanjem gde u slučaju iznenadne smrti jednog od gej partnera drugi ne može ostvariti pravo na zaostavštinu svog vanbračnog druga.

Pitanje izjednačavanja gej prava sa pravima heteroseksualaca je pitanje primene demokratije, a u svetu se intenzivno ide ka rešavanju zakonskih prepreka za sklapanje gej brakova.

Naravno, to je veoma dugačak put.

U Srbiji do nedavno nije postojala ni zakonska odredba koja bi sprečila seksualnu diskriminaciju. Takav zakon je usvojen, ali pitanje dozvole gej brakova daleko je od dnevnog reda u domaćem parlamentu.

Razlog je vrlo jednostavan: brak se Ustavom Srbije određuje kao “zajednica muškarca i žene“, a dodatne odredbe dobio u Zakonu o porodici koji je poslednje izmene pretrpeo 2005. godine. Da li je Srbija uopšte spremna za legalizaciju gej brakova? Ako ćemo pratiti iskustvo drugih evropskih zemalja, ne još!

Za sada pet evropskih zemalja (Belgija, Holandija, Norveška, Španija i Švedska) priznaju istopolne brakove, a prava gej supružnika (uključujući i roditeljska) izjednačavaju sa heteroseksualnim.

Francuska, Velika Britanija, Italija Češka, Mađarska, Portugal i Hrvatska priznaju vanbračne gej zajednice, ali im ne priznaju ista prava kakva imaju i njihovi heteroseksualni pandani.

Od ovih “neodlučnih” zemalja, Velika Britanija najviše napreduje ka prihvatanju gej brakova. Jedan tamošnji popularni onlajn magazin organizovao je anketu koja je ispitivala stavove ljudi po pitanju gej brakova. Rezultati su bili zapanjujući.

Čak 87 odsto ispitanika zaključilo je da je isključivanje gej ljudi iz braka vrsta “seksualnog aparthejda”, dok je za svega 13 odsto vanbračna gej zajednica dovoljna zamena za istopolni brak. Građani Velike Britanije nisu usamljeni u svojim liberalnim stavovima. Gej prava su sve više na tapetu tamošnjih nevladinih organizacija i parlamenta ( Laburistička i Konzervativna partija imaju čak svoje LGBT poslaničke grupe).

Dakle, za priznavanje prava gej populacije potrebna je snažna politička i podrška javnog mnjenja – ova druga najsporije se menja, a to najbolje zna gej populacija u Srbiji.

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?y ... _id=461824
Korisnikov avatar
By Galadriel
Jeste, zato što da se oni pitaju nikad ne bi bilo vreme.
Korisnikov avatar
By Mariška
Zašto ne bi bila?

Onoliko kukaju o beloj kugi, a ne dozvoljavaju brak, ne dozvoljavaju surogat materinstvo, ne dozvoljavaju usvajanje...

:wtf:

:mad:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mariška

Zašto ne bi bila?

Onoliko kukaju o beloj kugi, a ne dozvoljavaju brak, ne dozvoljavaju surogat materinstvo, ne dozvoljavaju usvajanje...

:wtf:

:mad:
:up:

To se zove licemerje...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Prosta matematika.

10 država odobrilo, ostaje još 5 do 10 x toliko razvijeni(ji)h država pre nego što dođe red na Srbiju.
Korisnikov avatar
By boy89
Na zalost nije spremna. U nasem Ustavu postoji zabrana istopolnih brakova, tako da bi za legalizaciju brakova trebalo raspisati ustavni referendum, a znamo kako narod misli o tome. Ono sto je ironicno jeste da taj isti Ustav zabranjuje da se o ljudskim pravima odlucije na referendumu, al kakva drzava takav i Ustav. Ali Gradjanske zajednice( Civil Partnerships) nisu zabranjene ustavom, kao ni gej vanbracne zajednice, tako da se one mogu legalizovati i dati im ista prava kao brak. Naravno ni gradjanske zajednice nece doprineti jednakosti LGBT osoba, jer i da su u svemu izjednacene sa brakom osim imena, nege nas izjednaciti sa strejterima jer jednako a odvojeno nije sasvim jednako...

Dakle, smatram iako, na zalost, Srbija nije spremna za istopolne brakove, ona je sasvim spremna za gradjanska partnerstva jel ona nisu zabranjena ustavnim normama a narod o tome ne moze da odlucuje na referendumu. Mozda da LGBT organizacije pocnu nekakvu kampanju i traze od drzave legalizaciju partnerstava ili da se obrate Ustavnim sudu i traze ocenu ustavnosti Porodicnog zakona pa na da se na taj nacin legalizuju gradjanska partnerstva i vanbracne zajednice.
Korisnikov avatar
By Mars
Srbija nije spremna za jedno najobičnije pomračenje Sunca.

Stavljaju se teške zavese na prozore i silazi u podrume...kakvi gay brakovi...
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by Mars

i ovo je na zalost tacno
Korisnikov avatar
By Srklet
ne. ta tema mi se trenutno ne cini relevantnom.
By dukkehjem
u najboljem slucaju za "gradjanska partnerstva" bez prava na usvajanje dece...
ali to bi bio veliki, medjutim realan korak.
brakovi - tesko... nazalost, ne u skorijoj buducnosti :(
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by boy89

i ovo je na zalost tacno

Srbija je izlgeda i SAMO spremna na pomracenja.

Ovde LGBT nema jos nikakva prava,a kamoli da se poseze za pitanjem sklapanja brakova.
By Speculum Columbae
Srbija je spremna jedino za okupaciju viših oblika inteligencije, iz pravca:

a) Zapadne Evrope
b) Bića iz udaljenog Kosmosa, ni malo bliskog našem

Ili torpediranje.
Korisnikov avatar
By nsc

iako Srbija nije spremna za istopolne brakove, ona je sasvim spremna za gradjanska partnerstva, jer ona nisu zabranjena ustavnim normama, a narod o tome ne odlucuje na referendumu. Mozda da LGBT organizacije pocnu nekakvu kampanju i traze od drzave legalizaciju partnerstava ili da se obrate Ustavnim sudu i traze ocenu ustavnosti Porodicnog zakona pa na da se na taj nacin legalizuju gradjanska partnerstva i vanbracne zajednice.
mislim da ovo treba podrzati
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam jednom od Draganice (nekad bila u Labrisu) cula da bi bio problem uvesti homoseksualni brak jer jasno u ustavu pise da je brak zajednica muskarca i zene. Ali sto se tice istopolnih partnerstava tj gradjanskih zajednica, ovo sto prica Boy89 to moze da se uklopi u ustav. Ne znam kako bi samo bilo regulisano pitanje dece.

Ali u Nemackoj npr isto nije regulisano pitanje usvajanja od strane homoseksualnog para ali moze da usvaja jedna osoba sto moze i kod nas. Samo sto sam ja citala da tamo daju dete na usvajanje i pripremaju ga da ce ga usvojiti homoseksualni par bez obzira sto je u pitanju zvanicno jedna osoba. A taj zakon da jedna osoba moze da usvoji dete vec postoji kod nas. Samo sto ne postoji svest koja je dovoljno razvijena pa bracni parovi jos imaju prednost nad vanbracnim i nad singl osobama. Tako da su bitni i zakoni i svest.

Sad mozda deluje smesno da se ja posle onakve parade vracam na ovu temu :lol: ali ja sam optimisticna za buducnost. Vec sad ne mogu da kazu - parada nikad u Beogradu - posto je vec bila. No mislim da su te mracne sile porazene, pitanje je samo koliko ce da se vuku jos... ali ne mislim da je to duze od nekoliko godina. Sreca nasa da smo geografski u Evropi pa nas ona vuce i tera na zastitu ljudskih prava...
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
nije spremna, sto ne znaci da nece biti, korak po korak. Sto se tice ustava-nas i nije neka prepreka, buduci da su i uredbe imale svojevremeno vecu snagu od ustava.Sto se tice usvajanja, to sto bracni parovi jos uvek imaju prednost posledica je razlikovanja potpunog i nepotpunog usvojenja koje je postojalo do 2005. Vremenom ce da se zaboravi na razlikovanje adopcije.
Korisnikov avatar
By Dina
Dear Lucy,
nisam mislila da zakonski imaju prednost... ali radnici iz csr ce uvek dati prednost bracnom paru jer i oni sami nisu operisani od predrasuda i stavova okolne sredine. To oni kazu i na tv zvanicno - da je najbolji interes deteta da raste sa mamom i tatom. To odmah iskljuci singl osobe. A vanbracne ne bi trebalo jer su i oni mama i tata samo nemaju vencani list, ali sam cula da i oni lose prodju ;) Mislim niko im nece reci - ne damo vam dete jer ste vi singl osoba ili vanbracni par ali ce dati prednost bracnom paru.
Korisnikov avatar
By Seaman
Jeste, bas je juce bilo kolektivno vencanje ispred hrama :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Je li? Kako sam to propustila?

Inace pisala sam vec da smo Loni i ja gledali divan film o kolektivnom vencanju gayeva u Madridu. Dala sam mu taj film da odnese u spy pa ako ga budu nekad prikazivali obavezno gledajte, mnogo je sladak...

Bice tako jednom i kod nas :gatara:
Korisnikov avatar
By Seaman
I meni ste ga dali. Super je, ali u spy-u gledaju ozbiljnije tematike, ne filmove u kojima su roditelji gay frendli :lol:

Nisi znala za vjencanja jer nije bilo moje, kumo nesudjena :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
E steta... mozda kad istrose te ozbiljne teme... ovo je slatka komedijica ali ipak moze i iz toga mnogo da se vidi o odnosu roditelja i dece u Spaniji i odnosa prema homoseksualnosti... i sredine...

I ne znam zasto je teznja da se prikazuju ti teski filmovi u kojima se ubijaju i samoubijaju zbog homoseksualnosti... bolje da prikazu nesto ovako veselo i optimisticno!
Korisnikov avatar
By Seaman
Jer posle filmova ide diskusija. A te komedije i nisu bas za diskutovanje.:P
Korisnikov avatar
By Torry
ne

nikada i nece

na zalost
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Dina
Ali u Nemackoj npr isto nije regulisano pitanje usvajanja od strane homoseksualnog para ali moze da usvaja jedna osoba sto moze i kod nas. Samo sto sam ja citala da tamo daju dete na usvajanje i pripremaju ga da ce ga usvojiti homoseksualni par bez obzira sto je u pitanju zvanicno jedna osoba. A taj zakon da jedna osoba moze da usvoji dete vec postoji kod nas. Samo sto ne postoji svest koja je dovoljno razvijena pa bracni parovi jos imaju prednost nad vanbracnim i nad singl osobama. Tako da su bitni i zakoni i svest.
Je li ovo nešto novo?
Pošto ja kad sam učio, da usvoji je mogao samo bračni par. Single osoba je mogla samo hranitelj da bude.

A teme što se tiče... pošto sumnjam da će većina ovde ikada da podrzi, vreme je sad koliko i u budućnosti.
A da nam treba, treba nam.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Tungi

i ovo je na zalost tacno

Srbija je izlgeda i SAMO spremna na pomracenja.

Ovde LGBT nema jos nikakva prava,a kamoli da se poseze za pitanjem sklapanja brakova.
U verziji V2.0 mog posta na ovu temu dodajem da nismo spremni ni jedan zemljotres racionalno da sagledamo, tj. neki među nama...bez da lupaju gluposti o kaznama koje nas stižu i sl.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Marvin
Originally posted by Dina
Je li ovo nešto novo?
Pošto ja kad sam učio, da usvoji je mogao samo bračni par. Single osoba je mogla samo hranitelj da bude.

A teme što se tiče... pošto sumnjam da će većina ovde ikada da podrzi, vreme je sad koliko i u budućnosti.
A da nam treba, treba nam.
Izvinjavam se, tek sada sam videla ovo pitanje trazeci nesto drugo... Jeste nov zakon, mislim da postoji nekoliko godina. Vise zena je usvojilo dete po tom zakonu, to su jos uvek deca za koju se smatra da im je u najboljem interesu da ih usvoji bas ta osoba. To su mislim uglavnom deca kod koje nije postojalo interesovanje bracnih parova, a to znaci da je dete bolesno ili romska deca i tsl. Bar tako je bilo kad sam ja gledala jednu emisiju na tv o tome, pre jedno godinu dana. U tom trenutku nijedan muskarac nije predao zahtev za usvajanje, da li nisu bili upoznati da je zakon donet ili su smatrali da je nerealno da ce im dete i dati to ne znam... A lista singl zena koje cekaju na usvajanje je duga.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Po meni, u Srbiji postoji previse problema vezanih za LGBT da bi se brakovi stavili kao prioritet.
Recimo, ako dobijes otkaz zbog toga sto si lezbejka tebi je egzistencija direktno ugrozena.
Ako ne mozes da se registrujes kao bracna zajednica, i dalje mozes da zivis, radis i volis se sa svojom devojkom, a egzistencija vam nije ugrozena.
Znam da ce borci za prava imati svasta nesto za (po)reci, ali to je moje vidjenje stvari.
Korisnikov avatar
By 2kune
mnijem da Srbija nije spremna ni za normalne brakove... nekako mi se čini spremna za brakove onakvog tipa kakvi su tradicionalno prisutni u zakakvkazju ili u južnim djelovima sudana... no to ne znači da se Srbija valja poštediti od takovih stvari... treba to uvesti na silu... baš kao onomad ateizam i prava drugarica... :pionir:
Korisnikov avatar
By bu

slazem se
By J...
Originally posted by nsc

iako Srbija nije spremna za istopolne brakove, ona je sasvim spremna za gradjanska partnerstva, jer ona nisu zabranjena ustavnim normama, a narod o tome ne odlucuje na referendumu. Mozda da LGBT organizacije pocnu nekakvu kampanju i traze od drzave legalizaciju partnerstava ili da se obrate Ustavnim sudu i traze ocenu ustavnosti Porodicnog zakona pa na da se na taj nacin legalizuju gradjanska partnerstva i vanbracne zajednice.
mislim da ovo treba podrzati

:up:

Spremna je Srbija na sve samo kad se primora. Kao da nekog krezavog dedu ili maloumnog huligana neko treba da pita da li LGBT osobe smeju ili ne smeju da sklapaju gradjanska partnerstva.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!