Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

By PauLii23
E ovako, evo najpre da se obratim srpskoj gay zajednici u Srbiji i dijaspori.

Moje konkretno pitanje tice se homosexulanog vencanja (registrovanog partnerstva) i ostvarivanja prava na familijarnu vizu ( kasnije drzavljanstva) po tom osnovu. Da li iko ima iskustva sa tim i to u nekoj od EU zemalja??

Ja sam inace dosta citao o svemu tome, razni forumi, sajtovi ali svugde i svugde odredbe koje se ticu str8 brakova...a sto se administracije tice, nisam se jos uvek detaljnije raspitivao vec bih pre svega da cujem iskutva od nekog ko je to vec prosao.

Konkretno, ja sam u Austriji vec neko vreme...decka imam 2 godine i imamo strahovite probleme oko svega toga...stalno visi nad glavom to produzavnje vize, da ne pominjem nemogucnost legalnog zaposlenja i zarade dakle...i naravno, pravo na osiguranje preko partnera. Uradili bismo to i u Nemackoj ili Engleskoj....e samo da li ono ima istu tezinu kao i str8 i da li se njime stice ovo pravo?
Uzeli bismo i odgovarajuceg advokata koji bi to sve uradio za nas...no prvo bih da prikupim informacije i iskutva ljudi....tak da ako ima neko ko nesto zna, ili nekoga da preporucite, samo pisite.

U svakom slucaju, svaki odgovor i savet je dobrosao!

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
By deran
Zar nije bolje da vam to odmah advokat odradi-nekako mi se čini najlogičnijim da oni pojasne zakone zemlje u kojoj ste...:srbin:
Korisnikov avatar
By bas bleu
ako drzava u kojoj zivite ne priznaje sam-sex marriage, isti sklopljen u nekoj drugoj drzavi nece imati zakonsku tezinu u drzavi boravka. u irskoj, na primer, jedan lezbejski par koji se vencao u kanadi od 2003. vodi parnicu za priznavanje njihvog braka. takodje mislim da nije moguce ni vencati se u svakoj zemlji koja priznaje istopolne brakove ako barem jedno od vas dvoje nije rezident u toj drzavi. najbolje resenje, nikako i najlakse, jeste da nadjes nekoga ko ce ti dati posao i aplicirati za radnu dozvolu. good luck with that.
By PauLii23
Originally posted by bas bleu
ako drzava u kojoj zivite ne priznaje sam-sex marriage, isti sklopljen u nekoj drugoj drzavi nece imati zakonsku tezinu u drzavi boravka. u irskoj, na primer, jedan lezbejski par koji se vencao u kanadi od 2003. vodi parnicu za priznavanje njihvog braka. takodje mislim da nije moguce ni vencati se u svakoj zemlji koja priznaje istopolne brakove ako barem jedno od vas dvoje nije rezident u toj drzavi. najbolje resenje, nikako i najlakse, jeste da nadjes nekoga ko ce ti dati posao i aplicirati za radnu dozvolu. good luck with that.
moj decko je austrijanac ( i ima austrijski pass logicno ) tako da oko toga nema problema. Inace, ovde se od sledece godine uvode registrovane homosexulane zajednice...tak da se nadam da ce to po pravnoj tezini biti makar kao u nemackoj gde vazi sve kao kod str8 brakova (osim usvajanja dece, naravno).
Ne znam za Irsku, ali koliko sam citao, AT priznaje i sada brakove sklopljene u ostalim drzavama EU u ostvarivanju tih nekih prava...to sto si napisao za IR u svakom slucaju ne ohrabruje....

I ne radi se tu samo o papirima...ja bih to uradio u svakom slucaju posle toliko godina veze i 2 godine zajednickog zivota. Nemamo pravo ni kao ljudi zajedno da zivimo na primer, vec sam ja prijavljen kod njega kao podstanar ili cimer, posto mu zakonski nisam nista. I zato puknemo 600 eura mesecno na placanje stana, iako on kao student i austrijanac ima pravo na pomoc drzave i dobijanje stana u kome bi besplatno ziveo...al u tom slucaju, ja bih morao da se razdvojim od njega, jer u tkzv. drzavnom stanu nema pravo nikoga da prima osim clanova porodice (bar ne legalno uz prijavu) :mad: :zid:
Korisnikov avatar
By antibiotic
600 evra za stan?
pa koliki vam je taj stan?

samo da znas, u austriji neces dobiti drzavni stan nesto mnogo povoljnije... mozda bude upola ove cene, ali zato znatno manji... za par bez dece - jos manji... i to negde dalje od centra.
Korisnikov avatar
By bas bleu
ajmo sada polako from the beginning:
Originally posted by PauLii23
Moje konkretno pitanje tice se homosexulanog vencanja (registrovanog partnerstva) i ostvarivanja prava na familijarnu vizu ( kasnije drzavljanstva) po tom osnovu. Da li iko ima iskustva sa tim i to u nekoj od EU zemalja??
dakle rule of a thumb je - ako zivis u zemlji koja priznaje istopolnu zajednicu (u bilo kom obliku), trebalo bi da mozes da ostvaris pravo na boravisnu vizu na osnovu te zajednice ako tvoj partner ima drzavljanstvo te zemlje.
Konkretno, ja sam u Austriji vec neko vreme...decka imam 2 godine i imamo strahovite probleme oko svega toga...stalno visi nad glavom to produzavnje vize, da ne pominjem nemogucnost legalnog zaposlenja i zarade dakle...i naravno, pravo na osiguranje preko partnera. Uradili bismo to i u Nemackoj ili Engleskoj....e samo da li ono ima istu tezinu kao i str8 i da li se njime stice ovo pravo?
iz ovoga ja zakljucujem da ti je najveci problem stalno produzavanje turisticke vize (koja max moze da se dobije na 3 meseca ako se ne varam) - zato sam ti i rekla da je najbolje resenje da nadjes nekoga ko ce da ti da posao i aplicira za radnu dozvolu. u irskoj npr ako si non-eea to sto ti je data boravisna viza ne znaci da automatski imas pravo na zaposlenje vec da i dalje podelezes istim uslovima i procedurama kao i sve ostale non-eea osobe. ne znam kako to funkcionise u austriji.

takodje moras da vidis da li mozete da se uopste registrujete i u nekoj drugoj zemlji ako bar jedno od vas nije drzavljanin te zemlje - u spaniji npr jedno od vas mora da bude spanski drzavljanin. u nemackoj koliko ja znam morate da imate residency od min 21 dana s tim sto kazu da procedura vadjenja papira za non-german citizens cesto traje i mnogo duze - dakle za to vreme both of you morate da budete u nemackoj, sto cenim da kosta para i da ne mora da bude izvodljivo ako ti je decko student i ima obaveze na faksu. za vencanje u uk ti ces morati da izvadis "civil partenrship" vizu s tim sto moras da pruzis dovoljno dokaza da neces ostati u uk - ako imas samo turisticki shengen, nemas posao, osiguranje i sl ja iskreno ne vidim kako ces dobiti vizu.
Inace, ovde se od sledece godine uvode registrovane homosexulane zajednice...tak da se nadam da ce to po pravnoj tezini biti makar kao u nemackoj gde vazi sve kao kod str8 brakova (osim usvajanja dece, naravno).
sve dok austrija ne pocne da priznaje istopolne zajednice, registracija u drugoj zemlji ti nista ne vredi.
u irskoj recimo postoji opcija de facto relationship gde na osnovu prilozenih dokaza o vezi sa irskim drzavljaninom u trajanju od min 4 godine mozes da dobijes boravak - iako ovo ne obuhvata eksplicitno i same-sex couples nigde se eksplicitno oni i ne iskljucuju, tzv. loophole. mozda tako nesto postoji i u austriji. takodje postoji i opcija trazenja azila, mada mislim da realno nemas bas neke osnove za to.
...ali koliko sam citao, AT priznaje i sada brakove sklopljene u ostalim drzavama EU u ostvarivanju tih nekih prava...
pa ako je ovo tacno, why are we even having this conversation?
I ne radi se tu samo o papirima...ja bih to uradio u svakom slucaju posle toliko godina veze i 2 godine zajednickog zivota. Nemamo pravo ni kao ljudi zajedno da zivimo na primer, vec sam ja prijavljen kod njega kao podstanar ili cimer, posto mu zakonski nisam nista. I zato puknemo 600 eura mesecno na placanje stana, iako on kao student i austrijanac ima pravo na pomoc drzave i dobijanje stana u kome bi besplatno ziveo...al u tom slucaju, ja bih morao da se razdvojim od njega, jer u tkzv. drzavnom stanu nema pravo nikoga da prima osim clanova porodice :mad: :zid:
i nadam se da si svestan cinjenice da sve i kada austrija pocne da priznaje istopolne zajednice moze da prodje prilicno vremena pre nego sto uspes da ostvaris svoja prava - jednostvano zbog procedura, birokratije i sl.

edit: now i'll stop raining on your parade :bye:
By PauLii23
ajmo sada polako from the beginning:
dakle rule of a thumb je - ako zivis u zemlji koja priznaje istopolnu zajednicu (u bilo kom obliku), trebalo bi da mozes da ostvaris pravo na boravisnu vizu na osnovu te zajednice ako tvoj partner ima drzavljanstvo te zemlje.
iz ovoga ja zakljucujem da ti je najveci problem stalno produzavanje turisticke vize (koja max moze da se dobije na 3 meseca ako se ne varam) - zato sam ti i rekla da je najbolje resenje da nadjes nekoga ko ce da ti da posao i aplicira za radnu dozvolu. u irskoj npr ako si non-eea to sto ti je data boravisna viza ne znaci da automatski imas pravo na zaposlenje vec da i dalje podelezes istim uslovima i procedurama kao i sve ostale non-eea osobe. ne znam kako to funkcionise u austriji.

takodje moras da vidis da li mozete da se uopste registrujete i u nekoj drugoj zemlji ako bar jedno od vas nije drzavljanin te zemlje - u spaniji npr jedno od vas mora da bude spanski drzavljanin. u nemackoj koliko ja znam morate da imate residency od min 21 dana s tim sto kazu da procedura vadjenja papira za non-german citizens cesto traje i mnogo duze - dakle za to vreme both of you morate da budete u nemackoj, sto cenim da kosta para i da ne mora da bude izvodljivo ako ti je decko student i ima obaveze na faksu. za vencanje u uk ti ces morati da izvadis "civil partenrship" vizu s tim sto moras da pruzis dovoljno dokaza da neces ostati u uk - ako imas samo turisticki shengen, nemas posao, osiguranje i sl ja iskreno ne vidim kako ces dobiti vizu.
Inace, ovde se od sledece godine uvode registrovane homosexulane zajednice...tak da se nadam da ce to po pravnoj tezini biti makar kao u nemackoj gde vazi sve kao kod str8 brakova (osim usvajanja dece, naravno).
sve dok austrija ne pocne da priznaje istopolne zajednice, registracija u drugoj zemlji ti nista ne vredi.
u irskoj recimo postoji opcija de facto relationship gde na osnovu prilozenih dokaza o vezi sa irskim drzavljaninom u trajanju od min 4 godine mozes da dobijes boravak - iako ovo ne obuhvata eksplicitno i same-sex couples nigde se eksplicitno oni i ne iskljucuju, tzv. loophole. mozda tako nesto postoji i u austriji. takodje postoji i opcija trazenja azila, mada mislim da realno nemas bas neke osnove za to.
...ali koliko sam citao, AT priznaje i sada brakove sklopljene u ostalim drzavama EU u ostvarivanju tih nekih prava...
pa ako je ovo tacno, why are we even having this conversation?
I ne radi se tu samo o papirima...ja bih to uradio u svakom slucaju posle toliko godina veze i 2 godine zajednickog zivota. Nemamo pravo ni kao ljudi zajedno da zivimo na primer, vec sam ja prijavljen kod njega kao podstanar ili cimer, posto mu zakonski nisam nista. I zato puknemo 600 eura mesecno na placanje stana, iako on kao student i austrijanac ima pravo na pomoc drzave i dobijanje stana u kome bi besplatno ziveo...al u tom slucaju, ja bih morao da se razdvojim od njega, jer u tkzv. drzavnom stanu nema pravo nikoga da prima osim clanova porodice :mad: :zid:
i nadam se da si svestan cinjenice da sve i kada austrija pocne da priznaje istopolne zajednice moze da prodje prilicno vremena pre nego sto uspes da ostvaris svoja prava - jednostvano zbog procedura, birokratije i sl.

edit: now i'll stop raining on your parade :bye:
uh, nista me nisi razumeo/la. Nemam ja nikakvu turisticku vizu na 3 meseca niti mi je jasno kao bi produzivao istu, no nema veze....moja je studentska i na malo duze, jer ovde studiram....a to da cemo cekati, naravno da se podrazumeva, samo da pocne vec jednom procedura. Za to cekam sledecu godinu no jedino me bune neki delovi texta koje citam o tim homo partnerstvima tipa da obezbedjuju VECINU prava koje uzivaju straighteri....e sad, sta im to znaci vecina prva, ko zna.....jer kod str8 brakova, procedura je relativno jednostavna za dobijanje papira, ukoliko se radi o legalnom braku i zajednici, naravno. Cak mi se i cini jednostavnije nego ovaj postupak koji sam imao do sada a tice se kontrolisanja ispita stalno, specifikacija, kad sam sta ucio i i koliko i bla bla...i to sve za vizu na godnu dana pa opet nanovo. :flaming:

Btw. to oko Nemacke mi ne zvuci kao nemoguca misija...i ja i on smo studenti i lova je tu veliki faktor, no imamo neku rodbinu u Berlinu te idemo i ovako cesto...par meseci provesti tamo, naci neki poslic za to vreme i resiti to pitanje bila bi dobra stvar.
No, ja cu najverovatnije cekati sledecu godinu da uradim sve to ovde u Becu, jer kazem, imam papire do daljnjeg i dok ucim i polazem ispite na faxu to ide...no, zeleo sam da se naoruzam informacijama pre pokretanja celog postupka.
Jedino me dakle to brine, da li ce homo zajednice uopste moci da donesu to pravo sticanja papira preko partnera (ili je vec neko uspeo)...ostalo mme nista ne brine.
By PauLii23
Originally posted by antibiotic
600 evra za stan?

samo da znas, u austriji neces dobiti drzavni stan nesto mnogo povoljnije... mozda bude upola ove cene, ali zato znatno manji... za par bez dece - jos manji... i to negde dalje od centra.
pa 2. stan... na 600 mislim sa svim sporednim troskovima. I to je extra povoljno za lokaciju na kojoj smo mi i stan koji imamo. Jer ljudi i u stud. domovima pa placaju ca. 250 eura za sobu sto znaci da mi za istu lovu (300 po osobi) ipak imamo privatan stan sto je neuporedivo i zajedno smo.

Sto se drzavnog stana tice, postoje neki posebni uslovi i kriterijumi koje on ispunjava...raspitali smo se sve, tak da bi to bilo za nekih 200 eura fin stancic a ako je i dalje, nema veze...ipak ovo nije Bg da se drndam autobusom satima do centra i nazad :D
By PauLii23

u irskoj recimo postoji opcija de facto relationship gde na osnovu prilozenih dokaza o vezi sa irskim drzavljaninom u trajanju od min 4 godine mozes da dobijes boravak - iako ovo ne obuhvata eksplicitno i same-sex couples nigde se eksplicitno oni i ne iskljucuju, tzv. loophole. mozda tako nesto postoji i u austriji.
e ovo mi je skroz zanimljivo...kakvi li su to dokazi? Ja sam o tome nesto citao, al vezano za UK...bilo bi lepo da i ovde tako nesto prodje, moracu da se raspitam, no niko nema neke preciznije informacije.
Korisnikov avatar
By antibiotic
600 evra za stan?

pa 2. stan... na 600 mislim sa svim sporednim troskovima. I to je extra povoljno za lokaciju na kojoj smo mi i stan koji imamo. Jer ljudi i u stud. domovima pa placaju ca. 250 eura za sobu sto znaci da mi za istu lovu (300 po osobi) ipak imamo privatan stan sto je neuporedivo i zajedno smo.

Sto se drzavnog stana tice, postoje neki posebni uslovi i kriterijumi koje on ispunjava...raspitali smo se sve, tak da bi to bilo za nekih 200 eura fin stancic a ako je i dalje, nema veze...ipak ovo nije Bg da se drndam autobusom satima do centra i nazad :D
Da, cak i kad si sa druge strane dunava - do centra treba najduze 15 min. jer prevoz odlicno funkcionise.
Ako zivite zajedno i delite troskove onda bude mnogo lakse, a opet sve je stvar srece ako naletite na nesto povoljno i dobro... ali drzavni stanovi nisu nesto popularni, pogotovu medju mladima kojima ne pada na pamet da se zene ili udaju :)
By PauLii23

Da, cak i kad si sa druge strane dunava - do centra treba najduze 15 min. jer prevoz odlicno funkcionise.
Ako zivite zajedno i delite troskove onda bude mnogo lakse, a opet sve je stvar srece ako naletite na nesto povoljno i dobro... ali drzavni stanovi nisu nesto popularni, pogotovu medju mladima kojima ne pada na pamet da se zene ili udaju :)
Pa naravno da nisu popularni kad mladi ne ispunjvaju kriterijume da ih dobiju...a to ti nema veze sa zenidbom vec nekim drugim stvarcicama :) no, 400eura manje mesecno je extra stvar, za pola godine ili godinu dana, takvom ustedom mesecno eto nama dobro polovnog auta :smirk:

jesi li i ti Wien u?
By bKaoBoris
ovde u holandiji, mislim da su prava heteroseksualnih parova ista kao i prava homoseksualnih. nazalost, za mene posto sam str8, gay zurke su totalni hard-core, i str8 ljudi se osecaju nepozeljni...
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by bKaoBoris

ovde u holandiji, mislim da su prava heteroseksualnih parova ista kao i prava homoseksualnih. nazalost, za mene posto sam str8, gay zurke su totalni hard-core, i str8 ljudi se osecaju nepozeljni...
biser večeri...:D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!