Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Nadam se da necete da me razapnete zbog ovog stava koji imam, ali totalno sam protiv usvajanja dece u homoseksualne porodice. Evo i mojih razloga:

1.Vama je pruzhena prilika da se seksualono orijentishete
2.Kako ce vashe usvojeno dete odgovoriti na pitanja "Zashto ti imash dva oca [dve mame]"?
3.Kako ce reagovati na "Meni mama ne da da se druzhim s tobom jer imash dva oca [dve mame]"
4.Kako ce reagovati na etiketiranje u shkoli i kasnije u zhivotu.
5.Kako mislite da ce se postaviti ka vama kao tinejdzher kada vas bude krivio za to shto nema samopouzdanja i shto ga deca prozivaju i etiketiraju.

Samo odmah da se razumemo: Ja sam kvir i to ponosan kvir :) Ali smatram da nije u redu praviti pakao nekom malishanu iz sebichnih razloga.
By Çâðê_DUP
Pa da ce dete biti diskriminisano, a s time ide neka vrsta maltretmana, to sigurno hoce..ipak, to po meni nije razlog da se deca ne usvajaju od strane homoseksualnih parova, kao sto ni to sto zivimo u Srbiji ne bi trebalo da bude razlog za malodusnost kad je npr aktivizam u pitanju..

Pride,
ako smatras da je prisustvo muskog i zenskog subjekta (Tadic) neophodno za seksualnu orijentaciju osobe, mislim da gresis, sem ako ne mislis kao sto misle neosvesceni, najcesce hetero subjekti da su lezbejke devojke kojima je nedostajao tata ili imaju nerasciscene probleme sa ocem, pa mrze ceo muski rod, a pederi imaju dominantnu majku.. :slinavko:

Ja se ne bih slozila s tobom i o tackama koje si naveo formiram prilicno drugacije misljenje, ali, tu smo da diskutujemo, mozda ja gresim, volela bih da cujem vise # misljenja iz vise # uglova...
Korisnikov avatar
By Paki
Kad pre stiže do usvajanja dece, pile... Sve prethodne korake smo ostavili iza sebe, postigli stepen slobode koju imaju Holandija, Kanada itd, i samo o ovome vodimo brigu... :nope:

Holandija se, recimo, posle šezdesetogodišnje aktivne i uspešne borbe za LGBT prava trenutno (poslednje dve tri godine) opet uspešno bori da potpuno edukuje svoje građanstvo o neophodnosti prihvatanja dece iz homo brakova - postoje zakoni, sve pravne stvari i već veliki broj usvojene dece i sada se, eto, samo bore da senzibilišu i nauče veeeliku većinu građanstva i o tome - da li treba da pomenem da su posle par godina već poprilično odmakli u tome?
Originally posted by YouKnowMyName
Šta ovo znači u moru drugih tvojih razloga protiv?
Ono još i kontam, ali ovo ne razumem... Pojasni malko :)
Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Originally posted by Angelina777
...ako smatras da je prisustvo muskog i zenskog subjekta (Tadic) neophodno za seksualnu orijentaciju osobe, mislim da gresis, sem ako ne mislis kao sto misle neosvesceni, najcesce hetero subjekti da su lezbejke devojke kojima je nedostajao tata ili imaju nerasciscene probleme sa ocem, pa mrze ceo muski rod, a pederi imaju dominantnu majku.. :slinavko: ...
Ne, ochigledno nisam bio dovoljno jasan. Nema to veze sa roditeljima, kao figurama, vec sa prisustvom kvir osoba u tako ranom periodu odrastanja.
Na srecu nas, a zhalost homofoba, u velikom broju ljudi, posebno u poslednje vreme, lezhi skrivena strast ka osobama istog pola. Samo je oni nece ispoljiti ako nisu ohrabreni. Npr. dve moje drugarice su postale bisex posle mog outovanja njima... kao shto sam i ja odluchio da se prepustim svojoj biseksualnoj prirodi tek kada mi se outovala treca drugarica :)
[Sporedni zakljuchak je da devojke, generalno, lakshe prihvataju svoju prirodu]
Ja ne kazhem da je to pogreshno, ali pod uticajem dva homoseksualna roditelja, dete nece osecati potrebu da voli osobu drugog pola, a to nije u redu. Zashto kazhem da nece osecati potrebu, zato shto je to u Srbiji tabu. Tako da ce dete, iz straha od homofobije i mrzhnje prema istoj, forsirati svoju homoseksualnu tachku lichnosti i na taj nachin sebe pretvoriti u homoseksualca...
Mozhda greshim... sve ovo govorim na osnovo svog psiholoshkog stanja do prihvatanja i odobravanja lichne seksualne orijentacije.
By J...

Ja ne kazhem da je to pogreshno, ali pod uticajem dva homoseksualna roditelja, dete nece osecati potrebu da voli osobu drugog pola, a to nije u redu. Zashto kazhem da nece osecati potrebu, zato shto je to u Srbiji tabu. Tako da ce dete, iz straha od homofobije i mrzhnje prema istoj, forsirati svoju homoseksualnu tachku lichnosti i na taj nachin sebe pretvoriti u homoseksualca...
Mozhda greshim... sve ovo govorim na osnovo svog psiholoshkog stanja do prihvatanja i odobravanja lichne seksualne orijentacije.
Iskreno, ovo mi uopste nije jasno ali OK. Mogu samo da postavim pitanje zasto pod uticajem dva heteroseksualna roditelja dete ipak oseti potrebu da voli osobu istog pola?

A narocito onaj deo " a to nije u redu" mi nije jasan. Razmisli dobro, kada bi ceo svet bio queer zar ne bi bio srecniji? Znam da je to prakticno nemoguce ostvariti u nekoj bliskoj buducnosti. Ipak, kao teorijska konstrukcija koja u svojoj osnovi sadrzi prevazilazenje svih predrasuda izgleda mi vrlo zanimljivo.
By J...
Kod nas jos ne postoji ni zakon o vencavanju homoseksualaca tako da o nekom usvajanju od istih ne vredi pricati.
Ono sto konkretno moze da se podrzi to je usvajanje dece od strane pojedinca koji ima (nevencanog) partnera istog pola. Znaci, ukoliko ta osoba prodje testove kojim se proverava njegova/njena adekvatnost za usvojitelja, zasto bi to sto ima gay partnera bio problem? E sad, kako ce to usvojeno dete da ih zove, da li mama, tata, teta ili cika, to je stvar licnog izbora.

Ne vidim zasto u homoseksualnoj zajednici dete ne bi imalo priliku da usvoji neke heteroseksualne obrasce. Da sam ja u toj situaciji, sigurno da bih dete prvenstveno okretala u heteroseksualnom pravcu, znaci pitala da li mu se svidja u skoli neko (suprotnog pola) itd.(jer bi mu zivot tako bio laksi u heteroseksualnom okruzenju i drustvu)
Kad dodje u pubertet i kad shvati sta voli, to bi bio izbor koji bih postovala.
Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Originally posted by J...

Iskreno, ovo mi uopste nije jasno ali OK. Mogu samo da postavim pitanje zasto pod uticajem dva heteroseksualna roditelja dete ipak oseti potrebu da voli osobu istog pola?

A narocito onaj deo " a to nije u redu" mi nije jasan. Razmisli dobro, kada bi ceo svet bio queer zar ne bi bio srecniji? Znam da je to prakticno nemoguce ostvariti u nekoj bliskoj buducnosti. Ipak, kao teorijska konstrukcija koja u svojoj osnovi sadrzi prevazilazenje svih predrasuda izgleda mi vrlo zanimljivo.
Pa kao shto sam rekao mnogo ljudi ima sklonosti ka osobama istog pola. U homoseksualnoj sredini ta potreba bi bila forsirana, bez obzira da li pokushavamo da to izbegnemo, a ralno, necemo ni pokushavati. To nije u redu jer postoji autohomofobija koja je uzhasna, a mnogo ljudi je ima... Mozhda niko sa ovog foruma, ali ja lichno poznajem mnogo gay ljudi koji se stide svoje seksualne orijentacije i nesrecni su jer se tako osecaju... Imam druga koji je gay u potpunosti, to je tako ochigledno, a koji sebe i dan danas ubedjuje da je to faza, da ce ga proci i iz petnih zhila se trudi da bude "pravo mushko" prateci fudbal, bivajuci shovinista, druzheci se sa istima, chak vodeci ljubav sa onim pripadnicama nezhnijeg pola kojima je IQ ispod proseka... a chemu? Da bi se osetio heteroseksualcem. A zashto dete oseti potrebu da bude sa osobom istog pola chak i u str8 porodici? Zato shto je to nagon koji postoji kod njih. Bitan je procenat u kome je ta sklonost izrazhena. Ako je u homofobichnoj porodici, dete ce verovatno suzbijati taj svoj nagon, ako je u nehomofobichnoj, onda ce mu se prepustiti. Ali isto tako, poznajem mushkarce koji ne mogu da se zaljube u mushkarca, ali ne smeta im sex... Neki od njih su postali queer zbog losheg iskustva sa zhenama :P ali to je druga pricha :D Samo kazhem da bi u LGBT okruzhenju taj, mozhda neznatno mali deo homoseksualnosti u nekome nadvladao mnogo veci procenat heteroseksualnosti. I tako bi ta osoba bila nesrecna i u zabludi da je queer, a realno nije.
Korisnikov avatar
By anche
ja definitivno mislim da treba otvoriti junior forum pa da se juniori tamo igraju :sudija:
By J...

Pa kao shto sam rekao mnogo ljudi ima sklonosti ka osobama istog pola. U homoseksualnoj sredini ta potreba bi bila forsirana, bez obzira da li pokushavamo da to izbegnemo, a ralno, necemo ni pokushavati. To nije u redu jer postoji autohomofobija koja je uzhasna, a mnogo ljudi je ima...
Znas li ti sta je autohomofobija? To je kad neko ima grizu savesti zato sto je gay a tu grizu savesti ima zato sto su mu je homofobicni roditelji i drustvo urezali u mozak a ne zato sto je to prirodno stanje.

Znaci-treba odstraniti homofobiju iz drustva kako bi ljudi mogli bez grize savesti da uzivaju u slobodnom ispoljavanju svoje osobenosti.
Korisnikov avatar
By EYA
evo malo cinjenica:

- Osobe sa LGBT roditeljima imaju podjednaku mogucnost da postanu homoseksualci kao i svi ostali, oko 10% . Nijedno istraživanje nije ikada pokazalo da LGBT roditelji imaju ikakvog uticaja na seksualnu orijentaciju njihove dece. (Patterson, Charlotte J. 1992.)

- istraživanja tvrde da deca sa LGBT roditeljima veoma lako nađu uzore ponasanja oba pola u svom okruzenju (rodbina, prijatelji roditelja, komsiluk, skola) te da nemaju ništa više problema vezanih za sopstveni rod i pol nego ostala deca.. (Rofes, E.E., 1983, Herdt, 1989.)

- studije su pokazale da su često deca sa LGBT roditeljima otvorenijeg uma i širih shvatanja, te spremnija da prihvate druge ljude bez osuđivanja – tolerantnija. (Harris and Turner, 1985/86)

- ćerke čiji su roditelji LGBT osobe često imaju veće samopoštovanje i samopouzdanje od ženske dece hetero roditelja, a sinovi su brižniji i manje agresivni. (Hoeffer, 1981.)

- na psihološkim testovima, u funkcionisanju u školi, i po ponasanju u romantičnim vezama, tinejdžeri sa istopolnim roditeljima se podjednako dobro prilagođavaju kao i njihovi vršnjaci iz hetero porodica.Najvazniji uslov za socijalnu prilagodjenost i psihološku zrelost tinejdžera je kvalitet odnosa koji imaju sa svojim roditeljima. (National Longitudinal Study of Adolescent Health, 2004.)

- upoređivanje razvoja polne uloge dece koju su odgajale samohrane majke, lezbejke i dece iz tradicionalnih porodica, pokazuje da nema značajnih razlika među njima (Golombok, Spencer I Rutter, 1983., Green, 1978., Green i sur., 1986., Hoeffer, 1981., Kirkpatrick, Smith I Roy, 1981.)

Iz svega opisanog, sledi da većina problema sa kojima se deca LGBT roditelja susreću, zapravo potiče iz suočavanja sa homofobijom/bifobijom/transfobijom u društvu, mnogo pre nego zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta svojih roditelja. Zato mnoge LGBT osobe ni ne razmišljaju ili se ne usuđuju da rađaju/ usvajaju decu.

Veoma je važno uzeti u obzir efekat internalizovane homofobije kod LGBT osoba na samo razmisljanje i odlučivanje o zasnivanju porodice. Zbog neprihvatajuceg okruženja i mnogobrojnih osuda sa kojima se susrecu LGBT osobe osecaju krivicu i počinju da razmišljaju o sebi na isti ili sličan način kao i oni koji ih osuđuju. Zato se daleko teže odlucuju da rađaju/usvajaju decu, misleći da zapravo nemaju pravo na to, plašeci se da njihova deca neće imati lak zivot. Međutim, mnoga istraživanja sugerišu da je deci najbitnija ljubav i odnos koji grade sa roditeljima i da se uz podršku porodice bez većih problema mogu nositi sa svim izazovima, uključujucici i eventualna zadrkivanja druge dece zbog toga sto im je jedan ili oba roditelja LGBT osoba/e.

Sem toga, ne treba zaboraviti da se sa sličnim problemima sreću i deca iz drugih porodica koje pripadaju marginalizovanim grupama u našem društvu (Romskih porodica i drugih etničkih i nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom itd.). Podrška porodice i šire zajednice (LGBT, romske isl.) je ono što decu osnažuje, omogućava im osećaj pripadnosti i smanjuje osećaj izolacije i usamljenosti.

Čak i kada ne znaju za sexualnu orijentaciju/rodni identitet svojih roditelja, deca često osećaju da im roditelj nešto važno ne govori, a može se čak javiti i utisak da su ih roditelji lagali, kada saznaju. Sada odrasla, deca koja imaju LGBT roditelje, najčešće kažu da su želela da su im roditelji rekli ranije, da su oni osećali da se od njih nešto važno skriva, ali nisu znali šta nije u redu i poručuju da nikada nije rano reći detetu. Ovo su iskustva mladih i odraslih ljudi, koji su saznali da im je neko roditelja LGBT. Ova iskustva potiču uglavnom iz zapadno-evropskog konteksta i SAD-a i mogu se pronaći u knjigama, Internet forumima, diskusionim listama i sl.
Korisnikov avatar
By jukie
Ali smatram da nije u redu praviti pakao nekom malishanu iz sebichnih razloga.
Da vidimo alternative:
-život u domu
-život na ulici sa povremenom posetom svratištu
-život u karton sitiju ispod mosta
-život sa nekim siromašnim hraniteljima kod kojih će ceo dan da okopava njivu za parče suvog hleba jer za više nemaju
-smrt (mislim budimo realni, ležanje na hladnom betonu i u šahtu baš ne garantuju dug život)
Korisnikov avatar
By Rei
Kao str8 roditelji ne priredjuju pakao svojoj deci nikad. Nee, svi str8 parovi su super roditelji :zavist:
Korisnikov avatar
By Hton

Ovo je tako glupo...ja bih uzeo bic i terao ga da voli muskarce ili sta?! Drugo- moji su protiv homosexualnih odnosa od mog rodjenja,pa odakle onda meni prilika da se sexualno orijentisem? Niko mi je nije pruzio,sam sam je uzeo!

I kao nije bolje da bude sa gay parom koji ce obozavati to dete, vec treba da ostane napusteno u nekom domu. Na kraju krajeva sigurno bi imalo manje trauma nego dete kome je mama alkoholicar i sl. a tata ih oboje bije, zato sto je imao naporan dan...
I sta je sa decom koja imaju samo jednog roditelja i fali im jedan uzor suprotnog pola?!
Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Da... sa svim tim zakljuchcima se slazhem... U svakom sluchaju, najbolje je da dete ne ostane napushteno. Nisam nikada rekao da su str8 roditelji dobri roditelji. Isto tako ni svi homoseksualci ne bi bili dobri roditelji, zar ne?
Pruzhanje ljubavi je vec druga stvar. Sve zavisi od osobe do osobe, ali mnogi ljudi koji usvajaju decu, mislim na strejt ljude, poshto ne poznajem homoseksualce koji su usvajali, razmaze svoju decu i na kraju opet se desi da dete zavrshi na pogreshnom putu. Sve to mozhe i ne mora da se desi.
Korisnikov avatar
By Tomek
Potpuno sam ubedjen da bi dete koje bi se sutra pojavilo u skoli sa dva roditelja istog pola bilo lincovano...
Da do toga ne bi doslo, u Srbiji mora mnogo toga da se promeni, kao sto rece Paki (edukacija, izmena zakonskih resenja, pa jos edukacije i jos i jos)... Ne znam kada ce se to dogoditi, mozda za 100 godina...
Ne znam zasto bi sexualno opredeljenje usvojitelja bila prepreka za usvajanje dece. Uostalom, decu su napustili heteroseksualci...
A sexualnost roditelja ne utice na sexualnost dece, kao ni "prisustvo kvir osoba u tako ranom periodu odrstanja"...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam naravno za usvajanje dece. Drago mi je da je kod nas usvojeno da singl osoba moze da usvoji dete i jedva cekam da to bude odobreno i homoseksualnim parovima :klap: To je sto se zakona tice, od usvajanja zakona pa dok to krene proci ce neko vreme ali dok se ne usvoji zakon nema ni mogucnosti. Sto se sredine tice, ona ce se vremenom menjati, pa nisu ni zapadne zemlje bile ovakve kakve su sad, da ih je bilo strah da nesto menjaju ne bi ni stigli dokle su vec stigli... E sad, naravno da ne negiram da postoji rizik, da sredina nije blagonaklona... ali mislim da to treba ostaviti svakoj pojedinoj osobi, da odluci ima li snage/hrabrosti/sposobnosti/ljubavi... samo kazem da bi u zakonskom smislu trebalo izjednaciti gay sa hetero parovima sto se usvajanja tice.

Inace, ja cu (ako Bog da... ) imati dete (decu :yay: ) sa muskarcem koji je gay. To je svakako manji rizik sto se okoline tice nego da su dve osobe istog pola u pitanju ali je ipak komplikovanija situacija u odnosu na hetero parove. Tako da smo mi mnogo puta pricali o svim mogucim i nemogucim situacijama koje dete/decu i nas mogu da zadese. Ja sam ipak optimisticna, jer da nije tako ne bih se ni odlucivala za radjanje. Mislim da je ipak najvaznije ono sto dete dobije u kuci... Dalje gledacu da se vec kao malo druzi sa decom drugih gay osoba a imam i decu mojih prijateljica koje su samohrane majke u okolini. Tako da se nece osecati da je u nekoj skroz posebnoj porodicnoj situaciji. Sem toga, vec sam pisala da s obzirom da imam decu prijateljica pred ocima vidim da ni deca nisu tako nesnalazljiva vec znaju da pronadju decu u slicnim porodicnim situacijama i sa njima se udruze, te se na taj nacin zastite od eventualnih problema...
Korisnikov avatar
By Zoe
Za usvajanje sam dece bez ikakve dvojbe od strane BILO KOGA ko ce detetu pruziti dom i ljubav. Pa makar to bili i kvirovi :lukavi:
Korisnikov avatar
By Tot
...
Tvoja tema je očigledno pedofilski inspirisana pa je potrebno momentalno te tužiti Pahomiju! :lol:

Jer kako inače objasniti ove čudne stavove da je dobro deteta svugde samo ne u domu gde se stiče bazična sigurnost, svođenje te dece na emotivne retarde čije psihorelacije određuju svi samo ne oni koji su najodgovorniji za pružanje te sigurnosti? Uz dalju, tebi sasvim normalnu implikaciju, da su roditelji pozvani da se bave i mešaju u seksualnost svoje dece. Ovaj incestuozni i nakaradni model obuhvatne kontrole, emotivnog invalidiziranja dece kraj svog njihovog početnog zdravog psihofizičkog potencijala pripada poznatom autoritarnom modelu porodice.

U velikom broju slučajeva još gore od nebavljenja decom je bavljenje njima. A taj veliki deo slučajeva pripada patrijarhalnoj porodici.

Ili što reče Teofil Pančić ( doduše u nešto drugačijem kontekstu): nije problem one Tijanićeve serije o svadbama što u tamo nekoj epizodi muž kaže da tuče ženu a ona sva ushićane prima batine, već je problem što uopšte postoji serija koja promoviše takav koncept porodice. Jer je onda sasvim očekivano da u tridesetoj epizodi prorade šamari i batine.
Korisnikov avatar
By Paki
Mali dodatak - video koji je već viđen na GS forumu kao ilustracija dela mog prvog posta - dečiji muzički festival "Deca za decu" u Holandiji pre par godina ...

''

http://www.youtube.com/watch?v=_qf0puHJ-KM

Uzgred, evo mini statistike ovog klipa:

#30 - Most Discussed (All Time) - Entertainment - Netherlands
#13 - Most Viewed (All Time) - Entertainment - Netherlands
#17 - Top Favorites (All Time) - Entertainment - Netherlands
#63 - Top Rated (All Time) - Netherlands
#6 - Top Rated (All Time) - Entertainment - Netherlands
Korisnikov avatar
By Phoenix
Nadam se da necete da me razapnete
Ne brini. Radićemo to nežno. :kiss:
Korisnikov avatar
By carlstad
odgajat dijete nije isto kao da imas akvarijsku ribicu ili psa i mačku
pitam se koliko nas ima hrabrosti, volje i želje mijenjat djetetu pelene i brinut se za njega...siguran sam da 90% parova želi usvojit klinca samo zato da se priča o tome kako par lezbi ili geyeva ima dijete..a to će to malo biće bit predmet iživljavanja kasnije u školi koga boli kurac...dajte pa danas su klinci okrutni rugaju se i maltretiraju svakoga tko se na ovaj i onaj način ne uklapa u društvo..a što bi tek radili djetetu koje je posvojio homo par
By J...
Originally posted by carlstad
odgajat dijete nije isto kao da imas akvarijsku ribicu ili psa i mačku
pitam se koliko nas ima hrabrosti, volje i želje mijenjat djetetu pelene i brinut se za njega...siguran sam da 90% parova želi usvojit klinca samo zato da se priča o tome kako par lezbi ili geyeva ima dijete..a to će to malo biće bit predmet iživljavanja kasnije u školi koga boli kurac...dajte pa danas su klinci okrutni rugaju se i maltretiraju svakoga tko se na ovaj i onaj način ne uklapa u društvo..a što bi tek radili djetetu koje je posvojio homo par
Ja bih pre rodila nego usvojila dete. Na socijalnim radnicima je da odrede s kojim namerama neko usvaja dete i da li mu treba dozvoliti, pa imas i strejt parova koji usvajaju dete samo zbog sujete, jer su recimo bogati pa da imaju naslednika.

A ko kaze da se roditelji moraju "autovati" celoj skoli ako ne zele?

Predrasuda ce uvek biti. I ja sam bila neobican slucaj jer nisam iz klasicne porodice, bilo je decijih prozivki ali ne mislim da me je to nesto posebno omelo.

A da bi deca prestala da se "izivljavaju" nad drugom decom, treba ih VASPITAVATI I UCITI DA RAZUMEJU DRUGE. To treba da radi i porodica ali prvenstveno da se izvrsi ozbiljna reforma skolstva kako bi ono vratilo svoju VASPITNU ulogu umesto ove beskorisne kvaziobrazovne.
Korisnikov avatar
By carlstad
eh draga...točno roditelji se ne moraju outat..samo kako će regirat okolina kad dozna da dijete živi sa dva muškarca ili dvije žene

sta se tiče odgoja slažem se da ih treba odgajati da budu toleranti i da razumiju druge...samo puno će vode proći i savom i dunavom dok se do dogodi
By J...
Originally posted by carlstad
eh draga...točno roditelji se ne moraju outat..samo kako će regirat okolina kad dozna da dijete živi sa dva muškarca ili dvije žene

sta se tiče odgoja slažem se da ih treba odgajati da budu toleranti i da razumiju druge...samo puno će vode proći i savom i dunavom dok se do dogodi
Isto kao sto je nekad gledala na samohrane majke.

Ako neko prvi ne krene i ne probije led nikad nam i ne moze biti bolje.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by J...

Isto kao sto je nekad gledala na samohrane majke.

Ako neko prvi ne krene i ne probije led nikad nam i ne moze biti bolje.
:up:

Moze se reci i danas se gleda. Bas juce pricam sa jednom prijateljicom i ona mi navodi da nece da bude samohrana majka jer sta bi okolina rekla na to (u godinama je kad bi morala pothitno da razmislja o majcinstvu ili da uopste vise ne razmislja, a muskarca ni na vidiku). A ja inace imam vise prijateljica koje su samohrane majke, da su tako razmisljale njihove decice ne bi ni bilo... Meni ta tolika bitnost okoline nije jasna, okolina je nesto promenljivo, donekle je i sami biramo a ako bas u celini ne mogu da je trpim otici cu negde. Roditeljstvo je valjda za nekog ko ga zeli bitnije od toga "sta ce reci ljudi". Ali opet svako zna sebe i za sta je (ne) sposoban.

Sto se usvajanja od strane gay parova tice, ne bi se to desilo preko noci, vec onda kada bi se doneli zakoni onda bi se radilo da se i okolina senzibilise i prihvata to. Skoro sam na nekom hrvatskom forumu citala kako su dva muskarca koji zive u Nemackoj usvojili dva decaka, bracu jedan ima dve ipo godine a drugi sedam meseci. Ni u Nemackoj u stvari nije jos dozvoljeno usvajanje od strane gay para vec je jedan od njih usvojio obojicu a drugi se vodi kao njegov gay partner. Oni su se pitali kako da detetu objasne stanje u novoj porodici (starijem, bebi jos ne moze da se objasnjava). Medjutim u Domu za nezbrinutu decu su vec dete pripremili da ce rasti u atipicnoj porodici, objasnili mu onoliko koliko dete u tom dobu moze da razume.
Korisnikov avatar
By Dina
E da, i ja sam kao i J... bila u neklasicnoj porodici pa sa decom nisam imala nikakvih problema u pogledu toga (ne kazem da ne moze da se desi ali eto meni se nikad nije desilo). Imala sam neke price od strane rodbine, odraslih koje su me nervirale. Ali mozda bi rodbina i klasicnoj porodici nasla manu...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

ti reče da si "ponosan kvir"?
Korisnikov avatar
By Skyen
cek, ti si odgajan u gay porodici???
nije mi jasno to da govoris na osnovu svog psiholoskog stanja (odatle pa do kraja recenice mi nije jasna poenta)

jednom za svagda - ako deca rastu u gej porodici, nece postati gej nista manje/vise kao da rastu u str8.
toliko o tome.

a da li je lako? pa sta je danas ili ikad bilo u zivotu lako.
By pipinveliki
:shok:

al' si odvalio
Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Ah, okej, josh jedno opravdanje, znachi?
Dakle, sve se da izvuci iz konteksta. Kada sam govorio o svom psiholoshkom dozhivljaju moje homoseksualnosti, govorio sam o tome da mi je, realno, trebalo oko 5 godina da se pomirim sa time. Kao shto svi znaju, a prave se da nije tako, vaspitanje koje dobijemo od roditelja (staratelja) je najvishe odgovorno za formiranje nashe lichnosti, zar ne? Klasichan primer, moj brat i ja.
Mi zhivimo u jednom prigratskom naselju. Ja sam, tokom svog ranog detinjstva mnogo vremena provodio na Vracharu, u domu svog dede, babe i njihove neudate cerke. Oni su me, praktichno vaspitavali, jer moji roditelji u tom trenutku nisu bili u stanju. Ja sam provodio i po shest meseci daleko od svojih roditelja do svoje pete godine. Onda se rodio moj mladji brat koji, za razliku od mene, nije ni svega godinu dana, za svojih 13 godina, proveo sa bakom i dekom i odrastao je u tom prigradskom naselju. Mi smo, danas, dijametralno razlichiti, kao da nismo braca. On je veoma vezan za roditelje, dok sam ja prilichno distanciran od njih. Mnogo vishe sam "na tetku" nego "na mamu". Da li je to genetika? Ne, nije, to je vaspitanje...
Mislim da je apsurdno da branim svoje stavove, kada ljudi stalno izvlache iz konteksta ono sho pishem....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!