Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 4ever
Pozdrav svima,

Zanima me nesto vrlo konkretno a to je da li je zvanicno moguce testamentom nekretninu ostaviti osobi sa kojom niste u nikakvom srodstvu niti u bilo kakvoj vrsti bracne pa ni vanbracne zajednice? Konkretnije, ako ja u testamentu kazem da tu i tu nekretninu ostavljam toj i toj osobi da li se drzava ili neko od rodjaka moze pozvati na neki postojeci pravni akt i oboriti testament?

Ima li neka caka na koju treba obratiti paznju prilikom pisanja testamenta cime se nezeljene stvari mogu preduprediti?

Takodje, zanima me koje sve podatke o osobi kojoj se nesto ostavlja testament treba da sadrzi?

Da li postoji neka uobicajena klauzula kojom se odredjuje da u slucaju da osoba kojoj se nesto ostavlja nije vise ziva to sto je ostavljeno njoj treba da nasledi neka druga osoba ili vise njih (deca ili unuci te osobe).

Unapred se zahvaljujem na odgovorima.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Postoji nuzni deo, koji sa ili bez testamenta pripada brachnom drugu i/ili deci...ostatak moze da ide u testament.
Drugim rechima ako imash brachnog druga i/ili decu, i testamentom ih zaobicesh oni imaju prava na tuzbu na 50% od vrednosti imetka.
Naravno da ih mozesh iskljuchiti iz testamenta, ako ti rade o glavi, ponashaju se nezahvalno etc...(u tom sluchaju navedi razloge)
Ako nemash brachni list i/ili decu, onda mozesh prepisati bukvalno sve shto imash kome god hocesh.
Naravno da ako je u pitanju veci imetak, da ce se uvek naci neka SHKLJ rodbina koja ce zeleti da ospori tvoju volju.

Bitno je da ako testament pishesh sam da se morash potpisati svojeruchno. Datum i mesto pisanja testamenta, da si isti sastavio pri chistoj pameti i bez pritiska, eventualno obrazlozenje zashto ostavljash toj osobi...
Od podataka koje je pozeljno napisati o osobi kojoj ostavljash imetak, osim imena i prezimena, njenu adresu stanovanja, datum rodjenja.
Zatim mozesh dodati u sluchaju da osoba N.N. ne prihvati nasledstvo, ili ne udje u posed u nekom roku.... da ostavljash (to shto ostavljash) nekoj trecoj osobi ili organizaciji...
Korisnikov avatar
By 4ever
Hvala na brzom odgovoru.

Da li je dovoljno da je testament svojerucno potpisan da bi bio validan i da li testament poveren advokatskoj kancelariji ima vecu tezinu u slucaju necijeg osporavanja?
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Obavezan je svojerucni potpis.
Bolje idi kod advokata jer ti moze pomoci da izbegnes ono sto je Morgan spominjao - nuzno nasledstvo, osporavanje.. u stilu: ostavis im sporet ili sl. i onda je teze pobiti testament jer su ukljuceni. I inace, nasledno pravo ima G6 kombinacija i sigurno ce ti pomoci strucno lice koje ima uvid u tvoju imovinu.
A za validnost nije bitno.
Korisnikov avatar
By TotalControl
Kolko ja znam:
Putem testamenta možeš u obliku legata da ostaviš N.N osobi nekretnine!

Najbolje ti je da odeš u sud i im kažeš da želiš da sačiniš sudski testament! Oni će te objasniti postupak - tvoje je samo da sjedneš i da diktiraš!
Korisnikov avatar
By blabla_guy
Kao sto totalcontrol rece najbolje je da sacinis sudski testament...ima tu milion caka...

inace testamentom mozes ostaviti imovinu kome god hoces, ali zakonski naslednici (dakle ne samo bracni drug i deca...ako njih nema tu su i roditelji, brat/sestra, ujak, tetka, stric itd...) imaju pravo na nuzni deo.

ukoliko ti treba konkretniji savet javi se na u2u
Korisnikov avatar
By KiWi

Sačekaj da dođe deni na forum ... on zna sve te pravne cake, ljubim ga ja :D
By aya
:leviathan:Ta ti je na mjestu,ostaviš sve nekom ko ti je ok, a ne onima koji se grabe
Korisnikov avatar
By 4ever
Hvala svima na savetima!

Nemam zenu/decu, ne grabi se niko ali ipak... Voleo bih da budem SIGURAN da ce kada na stvari vise ne budem mogao da uticem biti onako kako sam zeleo. Sto sigurniji to bolje.

Ne javljam se na u2u kako je blabla_guy velikodusno ponudio jer mislim da mozda ono sto mene zanima moze jos nekom koristiti. Kada smo vec u prici o testamentu (pritom milsim na sam dokument) zanima me i kako, gde i na koji nacin osigurati da organi nadlezani za zemljisnje knjige, katastar i ostalo sto ima veze sa nekretninom budu obavesteni da je neko umro te da treba postupiti po njegovom testamentu?

Da li postoji neki autoamtizam po sistemu - osoba umrla, neko zove hitnu pomoc da konstatuju smrt, obaveste policiju i sta dalje? Da li policija obavestava dalje nekog? Ko ce obavestiti sud ili advokatsku kancelariju o tome da je neko preminuo i da treba postupiti po njegovom testamentu u slucaju da prijatelji ili rodbina to ne zele da ucine?

Jos jedno pitanje... da li je uobicanjeno da se testament napravi u nekoliko primeraka (originali, svi potpisani i pecatirani) i zatim drzi na raznim mestima, odnosno da bude poveren nekolicini pravnih ili fizickih lica?
By RACABG
testament u ovoj zemlji nije nishta lako je oboriv i velika verovatnoca je da taj kome si ostavio testamentom nesto to nikada nece videti bas iz razloga sto rodbina ima pravo na nuzni deo i obaranje testamenta
po meni je najbolje da nekretninu ugovorom preneses za zivota osobi kojoj nameravas da poklonish ali da u ugovoru postoji clan koji ce govoriti o tome da ti imas pravo uzivanja u nekretnini za zivota u svakom drugom slucaju pa cak i ugovorom o dozivotnom izdrzavanju taj ce ostati bez velikog dela nekretnine

ovo sam se raspitivao kada sam razmisljao kako decku da ostavim gajbu ako se meni nesto dogodi da bi on ostao obezbedjen
Korisnikov avatar
By TotalControl
Originally posted by 4ever
Kada smo vec u prici o testamentu (pritom milsim na sam dokument) zanima me i kako, gde i na koji nacin osigurati da organi nadlezani za zemljisnje knjige, katastar i ostalo sto ima veze sa nekretninom budu obavesteni da je neko umro te da treba postupiti po njegovom testamentu?

Da li postoji neki autoamtizam po sistemu - osoba umrla, neko zove hitnu pomoc da konstatuju smrt, obaveste policiju i sta dalje? Da li policija obavestava dalje nekog? Ko ce obavestiti sud ili advokatsku kancelariju o tome da je neko preminuo i da treba postupiti po njegovom testamentu u slucaju da prijatelji ili rodbina to ne zele da ucine?
Upravo iz ovih razloga bih vam savjetovo da sačinite Sudski testament!
Naime, ako sačinite Sudski testament, on ostaje u sudu, tj. taj testament čuva po službenoj dužnosti sudija! Takođe, nakon što sudija bude obavješten o smrti ostavioca (čim mu ljekar dostavi smrtovnicu i na taj načnig ga obavjesti o smrti datog lica), sudija je dužan da po službenoj dužnosti pokrene ostavinski postupak, tj. da pozove naslednike i da pred njima pročita sadržaj testamenta! Nakon čitanja testamenta vrši se prenos zaostavštine na naslednika ili naslednike.

Ako vas interesuju neki detalji, ovo je link sa koga možete da skineta "ZAKONA O VANPARNIČNOM POSTUPKU"

http://www.skupstina.cg.yu/skupstinaweb ... 1821f91dcc.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by RACABG
po meni je najbolje da nekretninu ugovorom preneses za zivota osobi kojoj nameravas da poklonish ali da u ugovoru postoji clan koji ce govoriti o tome da ti imas pravo uzivanja u nekretnini za zivota
Mi smo učili na fakultetu da su mnogi naučnici-terenci-sakupljači za života tako zaveštali svoje zbirke fakultetu ili muzeju, pa one stoje kod njih kući dok ne umru, a onda se sele na fakultet/muzej

btw za *šta* se pišu testamenti? Ja npr. imam gomilu knjiga koje nikome u mojoj familiji ne trebaju kao takve. Verujem da će ih baciti, spaliti ili prodati na kilo u papir za reciklažu.
Korisnikov avatar
By blabla_guy
hm...odakle krenuti sad....

hajde ovako....dakle kad lekar utvri smrt neke osobe, to se prijavljuje maticaru. Maticar dalje po sluzbenoj duznosti obavestava sud o smrti doticne osobe, a sud opet po sluzbenoj duznosti pokrece ostavinski postupak. Buduci da su nasi sudovi jaaako azurni ;) od smrti do pokretanja ostavinskog postupka prodje otprilike 6 meseci. Ukoliko je testament deponovan u sudu, sud ce naravno na ostavinskoj raspravi procitati taj testament. To ti je najsigurnija opcija...a plus recimo da das i primerak testamenta onome kome ostavljas imovinu.

Testament moze da se rusi naravno, ali nije to bas tako jednostavno....obicno se to radi u slucaju kad su testament sastavile stare osobe, pa se ide na neuracunljivost.

Postoji mogucnost naravno i da za zivota poklonis imovinu nekom, a za sebe zadrzis pravo plodouzivanja...to nije losa opcija, ali samo u slucaju da 100% verujes onome kome poklanjas...jer postoji mogucnost da te onda on/ona zezne ili napravi probleme.

@RACA - ugovor o dozivotnom izdrzavanju je skroz siguran. Jaaaaaako ga je tesko rusiti i sudovi to jako retko rade, bas kad je ocito da se radi o nekoj zloupotrebi. Takodje u tom slucaju rodbina nema pravo na nuzni deo, tako da imovina u celini ostaje onome kome je namenjena po ugovoru.
@ jukie - testament mozes napraviti za bilo sta...u njemu treba tacno da navedes na sta se odnosi....sve ostalo, sto nije navedeno u testamentu, dalje ce se nasledjivati po zakonskim pravilima.
By Simor
Originally posted by jukie
btw za *šta* se pišu testamenti? Ja npr. imam gomilu knjiga koje nikome u mojoj familiji ne trebaju kao takve. Verujem da će ih baciti, spaliti ili prodati na kilo u papir za reciklažu.
Hajde ih ostaviš meni. Ja sam bibliofil. :D
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Kiwi

Sačekaj da dođe deni na forum ... on zna sve te pravne cake, ljubim ga ja :D
Ljubim i ja tebe, Kiwi, ali valjda ti je jasno da ne delim besplatne pravne savete nepoznatim personama.
:kiss:
Korisnikov avatar
By 4ever
Hvala svima jos jednom. I meni je padalo na pamet da tu nekretninu jos za zivota prepisem toj osobi da bih bio siguran. Jedini problem je to sto ja ne zelim da ta osoba zna da joj je to prepisano svek dok ne riknem a sem toga (evo opet pitanja) da li je uospte moguce nekome nesto prepisati a da taj neko sa tim nije upoznat odnosno da nije potpisao potrebne dokumente?
Korisnikov avatar
By Dina
Za ovo poslednje mislim da je najbolje ali mislim da mora da zna ta osoba. Pravi se valjda neki ugovor o poklonu ili tako nesto. Ali naravno nisam sigurna, najbolje da pitas nekog advokata o svemu, posto kako videsmo pravnici ne daju svoje savete besplatno. ;) A mi ostali mozemo da nagadjamo i da te dezinformisemo.
Korisnikov avatar
By blabla_guy
hehe...neki pravnici i daju besplatne savete :) ))))

nemoguce je da toj osobi poklonis neku nekretninu, a da ona o tome nista ne zna, jer ce se traziti njen potpis mali milion puta.

za testament naravno ne mora da zna.
Korisnikov avatar
By Draco
Kao sto je neko vec napisao, testamenti su oborivi u korist legitimnih naslednika. Ni ugovor o poklonu nije najsigurnije resenje. Najbolje je sklopiti ugovor o dozivotnom izdrzavanju, s tim da i tu postoji par caka na koje treba obratiti paznju. Ako vec nemas para, zelje ili vremena da odes do advokata, lepo kupi knjizicu o naslednom pravu, tu pise sve. :)
By RACABG
vidim da pravnici ovde ne daju besplatne savete pa potrazih za tebe savet od pravnika iz firme u kojoj radim
testament oboriv vrlo na tu kartu ne treba igrati nikako ako postoje naslednici sudija je u obavezi da napomene da naslednik ima pravo na nuzni deo kao i da moze da obara testament
ugovor o poklonu je bolje reshenje naravno sa klauzulom o dozivotnom uzivanju mada se i takav ugovor moze oboriti na sudu od strane nuznih naslednika i na ovakav ugovor se placa porez isto kao i na kupoprodaju ako poklonoprimac nije u prvom kolenu
jos jedna i najsigurnija varijanta je kupoprodajni ugovor sa istom klauzulom da kupac moze bilo sta sa nekretninom uraditi tek posle tvoje smrti
a sada bih se zahvalio pederskoj eliti pravnicima advokatima studentima prava na solidarnosti koju pokazali recima "ne dajemo besplatne savete "
Korisnikov avatar
By blabla_guy
raco,

ne znam koji pravnik ti je dao takve savete....gomila gluposti!!! ugovor o poklonu sa klauzulom o dozivotnom izdrazavanju ....svasta! ili je ugovor o poklonu ili o dozivotnom izdrzavanju - u kom slucaju nije rec o poklonu, posto postoji protivcinidba davaoca izdrzavanja. Takodje ono sa ugovorom o kupoprodaji - a sta cemo sa tim da kupoprodajna cena nece biti placena ?! s tim da tu ima jos i poreskih pitanja.....

dakle mogucnosti su sledece:

1. testament - jeste oboriv - no to nije uopste lako uraditi. treba da postoji neki izuzetno jak razlog da se posumnja u njegovu validnost. U slucaju da je testament sacinjen u sudu mogucnost obaranja testamenta je maltene nikakva. Slaba strana testamenta je taj nuzni deo na koji naslednici imaju pravo. Dobra strana - onaj kome ostavljas imovinu ne mora znati za to. Jedina mogucnost ako ne zelis da ta osoba sazna za tvoju odluku da joj ostavis imovinu.

2. ugovor o dozivotnom izdrzavanju - takodje moguce obarati, ali i to je tesko, s obzirom da bi trebalo dokazati da nije bilo davanja s druge strane (koja ne moraju biti novcana). Dobra strana - ne postoji nuzni deo. Losa strana - druga strana mora da sazna za to, posto mora da potpise ugovor.

3. ugovor o poklonu - ako se odlucis da taj kome ostavljas imovinu sazna za to pre tvoje smrti, mozda i najbolje resenje. Zadrzis plodouzivanje za sebe i trebalo bi da si siguran (osim ako ne bude nekih vecih zloupotreba s njegove strane).

u svakom slucaju - pre nego sto se definitivno odlucis razgovaraj face to face sa nekim kompetentnim pravnikom. Dakle ili neka jaca advokatska kancelarija - ako zelis da platis njihove usluge, sto i nije lose resenje s obzirom da je rec o ozbiljnim stvarima, ili sud - da popricas sa sudijom koji bi ti eventualno i sastavio sudski testament, ili opstinska pravna pomoc - postoji u vecini opstina i ne placa se mnogo jer je namenjena upravo ljudima koji nemaju para za advokate.

I da....stvarno ne vidim razloga za prozivanje pojedinih koji ne zele da daju besplatne pravne savete... dakle davanje pravnih saveta je nesto od cega mi pravnici zivimo...i kad bi svima davali savete besplatno - ne bismo imali posla. Niko ovde ne trazi besplatnog lekara, vodoinstalatera, stolara, bankara, knjigovodju ili koga god... eto ako ima neki vodoinstalater koji bi meni besplatno popravio par stvari u kupatilu - unapred se zahvaljujem! ;) ))))
By serdjo16
vidim da pravnici ovde ne daju besplatne savete pa potrazih za tebe savet od pravnika iz firme u kojoj radim
testament oboriv vrlo na tu kartu ne treba igrati nikako ako postoje naslednici sudija je u obavezi da napomene da naslednik ima pravo na nuzni deo kao i da moze da obara testament
ugovor o poklonu je bolje reshenje naravno sa klauzulom o dozivotnom uzivanju mada se i takav ugovor moze oboriti na sudu od strane nuznih naslednika i na ovakav ugovor se placa porez isto kao i na kupoprodaju ako poklonoprimac nije u prvom kolenu
jos jedna i najsigurnija varijanta je kupoprodajni ugovor sa istom klauzulom da kupac moze bilo sta sa nekretninom uraditi tek posle tvoje smrti
a sada bih se zahvalio pederskoj eliti pravnicima advokatima studentima prava na solidarnosti koju pokazali recima "ne dajemo besplatne savete "
By serdjo16
Originally posted by serdjo16
By serdjo16
OVO NISAM JA PISAO, TRAZIO SAM SAVET, NISAM GA DOBIO, I TO JE TO, OVO NE!!!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!